גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוגן להיאחז בו

כמה סבל עובר על אנשים שקוראים על נשים כמותה, ומרגישים כישלון גמור. מגזין "ליידי גלובס" - טור העורכת

אני יושבת עם הילה פז בקפה השכונתי. היא עוד אפופה בריגוש של הגיליון האחרון, שעל השער שלו התנוססה תמונתה. היזמית המחוננת שהקימה סטארט-אפ מהפכני, נדחקה החוצה על ידי השותפים שלה תמורת 3 מיליון שקל, ואז הקימה סטארט-אפ חדש בתחום הסייבר. רק בת 27 והספיקה להקים ולהקים.

"אם הייתי קוראת את הכתבה על עצמי כשהייתי בת 17, זה היה חוסך לי כל-כך הרבה סבל", היא אומרת לי עכשיו, כשהגיליון מונח על השולחן.

"איזה סבל?", אני שואלת.

לאדם רגיל יש מסלול ברור: לימודים, צבא עוד לימודים ואחר-כך עבודה. אבל היא, שסיימה תואר ראשון בגיל 17, אצלה הייתה סטיית תקן מדהימה. "כשהייתי קטנה לא היה לי מסלול מוגדר, ולא היו לי נקודות ציון שאני יכולה להשוות אליהן. לא היו לי מודלים נשיים לחיקוי", היא מסבירה, "לא ידעתי כמה אני צריכה להשקיע כדי שזה יהיה מספיק. אם אני לומדת 18 שעות ביום, זה מספיק או מעט מדי? אם אני ישנה יותר מ-5 שעות בלילה, זה מספיק או יותר מדי? לא היה לי מול מי להשוות".

עד היום היא בקושי מרשה לעצמה לישון בלילה, כי חבל על כל שעת עבודה. כל זה הכניס אותה למתחים עצומים, לסבל בל-יתואר. שמחת חיים, מיותר לציין, לא הייתה חלק מהקונספט.

"כל הזמן מתחתי את היכולות שלי", היא מתארת, "לקח לי 4 שנים לעשות את התואר הראשון, והיו לי רגשות אשמה. רציתי לסיים דוקטורט בגיל 20 ולא הצלחתי להגיע לזה. גם זה גרם לי להתייסר".

מהמחוננת שלה היא תבעה יותר. היא הציבה לעצמה יעדים לא הגיוניים, וכשלא עמדה בהם, הייתה בטוחה שהיא כישלון, שאין לה את זה. קורי העכביש התודעתיים נכרכו סביבה. דווקא נתוני הפתיחה החזקים שלה שלחו אותה למקום משוסע, פגיע, שברירי.

"מה היה קורה אם היית קוראת את הכתבה על עצמך אז?", שאלתי.

"הייתי שמחה לדעת שאפשר להצליח בסוף. גם אם אתה נכשל בדרך, אתה עדיין יכול להגיע רחוק, ויכול להיות לך טוב".

תחשבו על הציפיות שהיו ממנה כילדה מחוננת, תחשבו על הציפיות שלה מעצמה. כשלא הרגישה שמיצתה את מה שחשבה שאפשר, נשארה רק עם חמיצות ותסכול. 'למה אין לי ממוצע 001? איך לא הצלחתי לעשות אקזיט?'. היא יכולה להיות דוגמה מעולה למתאם ההפוך שהוכח בין גובה האינטליגנציה לבין רמת האושר.

היא רק בת 27 והספיקה מה שרוב האנשים, גברים ונשים, לא חלמו לעשות. עניין אותי להבין מה גילתה על עצמה בדרך: "היום אני לומדת לקבל את עצמי, לעשות את המקסימום שאני יכולה. ואם אני לא יכולה להגיע למשהו, לחיות עם זה בשלווה".

מתחילת הדרך היא בראה בעצמה את מקום העבודה שלה, ועשתה את זה במעוז טכנולוגי גברי. אנחנו מזהים בזירה הזו יותר ויותר נשים, שמייצרות לעצמן תפקיד שלא היה קיים קודם. לרוב בתוך סטארט-אפ משל עצמן. ובגלל שהן חלוצות במעוז הגברי הזה, הן נלכדו בספוט של ההיסטוריה. הן קורעות עצמן בעבודה מאומצת ויצירתית ונחבטות בהרבה קירות, אבל לפעמים מצליחות להבקיע את הקירות כמו עליסה אחרי לגימה מהבקבוק הנכון. שם אנחנו מחכים להן.

הילה פז / צילום: איליה מלניקוב

מרתק אותי לראות אנשים שממציאים את התפקיד שלהם. תקראו לזה איך שתרצו, בסוף אנחנו מדברים על מימוש עצמי, הנושא הגדול של העת החדשה.

ועכשיו, יותר מאי-פעם, אחרי שנזרקנו לתוך מהפכה על סטרואידים, כולנו נזדקק נואשות לשריר הזה, של היזמות, שכדאי להתחיל לאמן. כבר היום, אחרת נהפוך לבשר התותחים של עידן האקספוננציאליות.

במהפכה הזו כל-כך הרבה ממה שאנחנו מכירים עומד להיכחד. ענפים שלמים, מקצועות שחיינו עליהם, מוצרים שהיו חלק בלתי נפרד מחיינו. הבינה המלאכותית מאיימת להעלים אותם, וזה לא מחכה שנתרגל לזה לאט, זה יורה בצרורות.

וקחו לדוגמה את תעשיית התוכן. מי שחשב בהתחלה שזו רק בעיה של שוק המוזיקה, גילה מהר מאוד את עומק התחתית. המודל של הטלוויזיה וגם של הקולנוע נחבט אנושות, וכמותם כל התעשייה. כל דבר שניתן לקבל חינם באינטרנט - דינו לחטוף קשות, אם לא לקרוס.

הפצצת החדשנות הטכנולוגית מחייבת אותנו לסוג אחר של חשיבה: הרבה יותר המצאתית. בקלות נוכל לגלות שהמקצוע ששירת אותנו עד עכשיו ושהביא אותנו עד הלום, התפייד ואין בו עוד צורך.

אפילו המנכ"לים של הבנקים הגדולים לא בטוחים שיהיו פה מחר, כשמהפכת הבלוקצ'יין תעלה הילוך, ותשמוט את הקרקע תחת כל המוסדות הפיננסיים כמו שאנחנו מכירים אותם, תבטל את רעיון התיווך.

אין כמעט אדם שאני מדברת איתו שלא חושב על התפקיד הבא שלו. כולם מוטרדים, כולם מבררים עם עצמם, חלק כבר בונים כל מיני ישויות עסקיות שמזרימות להם פרנסה ומקטינים את התלות במעסיקים. וזה רק ילך ויתעצם.

אם יש משהו שלמדתי בשנים של עיסוק במנהיגות, זה שהנכס הכי גדול של האנשים מהסוג הזה הוא הגישה. יש צורות חשיבה שמייצרות התקדמות: אנשים שמתפתחים באופן תמידי מתודלקים בדחף אדיר ללמוד. יש להם גמישות מחשבתית, ותכנון הוא חלק בלתי נפרד מההתנהלות שלהם, עד רמת הדקה, לפעמים. הם מטפלים במשימה עם אפס דחיינות, מיישבים בעיות בדרך של דיאלוג בונה. והסוד שלא מדברים עליו: יש להם יתרון פיזיולוגי. לא יעזור כלום, בשביל אנרגיה צריך עמידות גופנית. יכולת לתפקד בלי יותר מדי שעות שינה, נפח מנוע גדול להרבה משימות בו זמנית.

הילה פז מדברת על סבל? יש לכם מושג כמה סבל עובר על אנשים שקוראים על נשים כמותה, ומרגישים כישלון גמור לעומתן? זה סבל שמשוטט ללא קולר במרחב הציבורי, מזין את עצמו משני הכיוונים. אפשר להיות בו זמנית גם מגדלור, אבל גם אבן-ריחיים. אז למה שאנשים יקראו סיפורים כאלה, אם בסוף נותרת חוויה מעיקה? אולי כי לב-ליבו של הסבל האנושי הוא המאבק בדחף. יש מי שקורא על הנשים האלה, וממש מרגיש שאנחנו מושכים אותו בציצת ראשו למעלה, נותנים לו עוגן גבוה יותר להיאחז בו.

בינתיים, את הגביע הקדוש משיגים בעיקר היזמים. הם אלה שמובילים את העלילה, עצמאיים, גיבורי תרבות, שועטים אלי אקזיט. ועד שלא נזיז את המחט, הם ימשיכו להיות, איך נגיד את זה, לא אנחנו.

vered-r@globes.co.il

עוד כתבות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות