גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההצגה חייבת להיות מקצועית

הישראלים, ככלל, לא יודעים להציג בפני קהל - והנזק הנובע מכך אינו מבוטל

ראש הממשלה בנימין נתניהו נואם בכנס הסייבר הבינלאומי באוניברסיטת תל אביב/ צילום : קובי גדעון  לע''מ
ראש הממשלה בנימין נתניהו נואם בכנס הסייבר הבינלאומי באוניברסיטת תל אביב/ צילום : קובי גדעון לע''מ

לא מזמן נערך בעמק הסיליקון כנס בו הציגו חברות סטארט-אפ ישראליות בפני קהל מקומי שכלל את ההרכב הקבוע באירועים מסוג זה: משקיעי הון סיכון, אנג'לים, יזמים, מנהלים בכירים בחברות הייטק מקומיות ואנשים שונים המרכיבים את סביבת האקו-סיסטם התומכת בכלכלת ההייטק.

כמקובל באירועים מסוג זה, נכחו בכנס ישראלים רבים שהתערבבו בקהל המקומי שמצא עניין בהשתתפות באירוע, אחד מני רבים, בו מציגים יזמים ישראלים את הסיפור שלהם. היזמים האלה הגיעו מאומת הסטארט-אפ, אחד המרכזים המובילים בעולם בחדשנות וביזמות ולכן, יש הרבה סיבות טובות להיות נוכח במצגות שלהם ולהתרשם מהבשורות המגיעות מישראל.

שוחחתי השבוע בטלפון עם מישהו שנכח בכנס וצפה בהרצאותיהם של היזמים הישראלים. הוא ציין בפניי בהתפעלות את החדשנות ומקוריות המחשבה אבל לא היסס לבקר קשות את רמת הפרזנטציה של היזמים הישראלים.

ניכר היה שרוב המצגות הוכנו כלאחר יד, הן לא היו מלוטשות, הסגנון והשפה הגרפית לא היו אחידים, הפונטים היו בסגנונות שונים, חלקן הכילו שגיאות כתיב ודקדוק מביכות למדי ובאופן כללי הן פשוט שידרו חוסר מקצועיות. בנוסף, חלק מהיזמים ענו על שאלות הקהל כלאחר יד, לעיתים נדמה היה שהם מזלזלים בשאלה או במי ששאל אותה ולפעמים היה נראה שענו בחוסר חשק או ללא הקפדה יתרה על היצמדות לעובדות.

היכולת להעביר את המסר

למען האמת, לא הופתעתי לשמוע את הדברים. וסביר להניח, שכל מי שהשתתף בכנסים בינלאומיים בהם מציגים יזמים את מרכולתם בפני קהל, גם הוא לא יותר מדי יופתע. כי בואו נודה: אנחנו איננו יודעים להציג בפני קהל. פשוט מאוד, לא לימדו אותנו, לא התחנכנו כך ולכן איננו מציגים באופן טבעי, לפחות אם משווים אותנו למתחרינו ממקומות אחרים. ובהחלט, משווים אותנו, שוב ושוב. והתוצאות של ההשוואה הזו אינן מחמיאות, במקרים רבים מדי.

כי אנחנו מתחרים מול אנשים שגדלו משחר ילדותם מתוך מודעות לחשיבות העצומה של מצגת מול קהל. כל ילד אמריקאי מורגל כבר מגילאי הגן לעמוד מול קבוצת ילדים קטנים בני שלוש ולספר להם על הצעצוע שהוא הכי אוהב, על הסיפור שהוא קרא אמש לפני השינה, על הטיול האחרון שחווה עם המשפחה.

ילדה בבית ספר יסודי בארצות הברית מרצה בפני הכיתה שלה על ארצות רחוקות או על אירוע היסטורי כלשהו כשהיא נעזרת במחשב ובמצגת אלקטרונית והיא לומדת את טכניקות הדיבור מול קהל, שפת הגוף והידיים, קשר עין עם המאזינים וכמובן גם כיצד להתייחס לשאלות וכיצד לענות באופן מקצועי.

בתיכון הם כבר מציגים מקצוענים לכל דבר, בקולג' הם מהוקצעים ללא רבב ואז הם יוצאים לחיים, מצויידים באחד מכישורי החיים החשובים ביותר עבור איש העסקים המודרני: היכולת להעביר את המסר שלך בפני קהל מאזינים, המונה חמישה אנשים או חמש מאות איש, באופן רהוט, מדויק, ואפקטיבי ביותר.

ולעומתם אנחנו. בגן התרוצצנו אל ארגז החול ובחזרה ממנו. בבית הספר המורה הייתה עסוקה בלטפל בבעיות המשמעת שלנו והרי היא בעצמה לא הייתה יכולה לעמוד יותר מחמש דקות באמצע כיתה רוחשת וגועשת וחסרת כושר ריכוז. בתיכון כבר היינו נרגשים מדי ולא ממש בטוחים בעצמנו כשהתבקשנו לעמוד מול כיתה רועשת ולהעביר תוכן כלשהו - ומן הסתם ויתרו לנו על ההתמודדות הקשה הזו כדי שלא תיפגע נפשנו, וכדי שלא נתבע את מורינו על עוגמת הנפש הכרוכה בלאמץ את עצמנו יתר על המידה מול קהל לא ידידותי.

יזמים מפונקים מסיליקון וואלי

ואם לא שירתנו בצה"ל באחד מאותם חילות עתירי תחקירים או מצגות בפני קהל, הרי שהגענו אל החיים כשאנחנו בפיגור משמעותי מול מקבילינו מעבר לים. ואז אנחנו פונים להקים את הסטארט-אפ שלנו, שברור לכולם, אוקיי - ברור לפחות לנו, שעתיד לשנות את העולם.

רק שקצת קשה לנו להסביר את זה כמו שצריך לקהל, למשקיעים זרים, לשותפים פוטנציאלים, לרוכשים אפשריים. משום מה הם מצפים מאתנו להציג באותה רמת מקצוענות כמו אותם יזמים מפונקים מסיליקון וואלי שלא זכו לשרת בצנחנים ואותן יזמות חסרות ניסיון בניו יורק שלא היו טייסות בחיל האוויר הטוב בעולם.

אז כנראה הבעיה היא בקהל הזה, שלא יודע שאסור להסתכל בקנקן אלא חובה להתרכז במה שיש בו. ולכן אנחנו גם לא ממש ששים לבזבז את זמננו על המצגת הכי מקצועית שאפשר לייצר, כי הרי יש לנו דברים חשובים יותר להתרכז בהם, כמו לנהל את הסטארט-אפ הזה שלנו שמשום מה לא מצליח לגייס כסף, שוב - באשמת הקהל שלא מבין את גדולת הביזנס שאנחנו מייצרים כאן אל מול עיניו הבוהות בנו בחוסר הבנה מתסכל.

"לא נורא", אנחנו מנחמים את עצמנו, "שיתאמצו". כי הרי בזמן שהם, המפונקים הללו, שיחקו בקולג', אנחנו היינו ביחידה סודית שלחמה אי שם מעבר לגבול, או שתקפה את האויב האכזר שלנו בטכניקות סייבר שעל גביהן הקמנו את החברה המדהימה שלנו. ולכן, ברור לגמרי שיש בידינו את הדבר הגדול הבא. ומי שלא ממש מבין אותנו, הרי שזו בעיה שלו. ולא שלנו. כי אנחנו לא מתרגשים מאנשים שלבושים היטב ומדברים יפה, כי אנחנו מי שאנחנו וכל מי שיסתכל עלינו כבר יבין שיש דברים הרבה יותר חשובים ממצגת מצועצעת ומצוחצחת היטב. או שלא.

אם אני שומע נכון, מסתבר שמשרד החינוך הישראלי שם בשנים האחרונות דגש על היכולת לדבר בפני קהל ולהציג נושאים באופן רהוט ומקצועי. אכן, יוזמה מבורכת ואין זה מפתיע שהיא מקבלת עידוד משר חינוך שהיה בעצמו יזם הייטק, שצריך היה להציג את הסיפור של הסטארט-אפ שלו באופן משכנע מול קהלים שונים.

אבל, הדור הנוכחי של יזמי ההייטק הישראלי כבר סיים את שנות המעבר שלו במערכת החינוך הישראלית ולכן, חייב לרכוש בכוחות עצמו את היכולות הנדרשות כדי לעמוד בתחרות הקשה על תשומת ליבם של משקיעים, לקוחות ושותפים עסקיים.

כי בחיים האמיתיים, היכולת להציג היא יכולת קריטית המבדילה לעתים רבות בין מי שגייסו כסף לבין מי שנכשלו בכך, בין מי שזכו לתהילת עולם לבין מי שלא הצליחו לפרוץ קדימה. בחיים האמיתיים, ההצגה חייבת להיות מקצועית והיא חייבת להימשך.

עוד כתבות

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסת תל אביב; אלקטרה צריכה מטפסת ב-5%, מדד הבנקים יורד ב-1.5%

ת"א 35 עולה ב-0.3% ● בניגוד למגמה החיובית, מדד הבנקים נסחר בירידות ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית