גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: בתפקיד יו"ר הקואליציה החדש - רה"מ נתניהו

ראש הממשלה נסע השבוע היישר משדה התעופה לכנסת, כדי לקדם את חוק המרכולים

דוד ביטן ובנימין נתניהו / צילומים: איל יצהר
דוד ביטן ובנימין נתניהו / צילומים: איל יצהר

כשעתיים התעכב מטוסו של ראש הממשלה בנימין נתניהו שלשום (ב') על מסלול ההמראה המושלג בשדה התעופה של בריסל. ביקור הבזק בעיר המושב של ראשי האיחוד האירופי היה בן פחות מ-12 שעות, 6 מתוכן שעות שינה. לא קשה לדמיין את הסלידה של נתניהו מן הפורום הרב-לאומי הזה, ולמרות קבלת הפנים שערכה לו שרת החוץ של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, והסבתו לשולחן פגישת בוקר לא פורמלית עם רוב שרי החוץ של האיחוד, הראש של נתניהו כבר היה בירושלים.

לאחר שפגישתו עם השרים התארכה, נתניהו ביטל את הפגישה המתוכננת עם ראש הנציבות של האיחוד, ז'אן קלוד יונקר, ושיירת הרכבים מיהרה - תחת שלג כבד - לשדה התעופה. העמסת הצוותים הזריזה לא סייעה, כיוון שממש באותם הרגעים הודיעו בשדה התעופה על סגירת כל המסלולים.

בעת ההמתנה בתוך המטוס, עדיין לא הועברו מסרים פומביים ששר הפנים אריה דרעי מאיים בהתפטרות על רקע חוק המרכולים. סגורים בתוך המטוס - לא בטרמינל ולא בשמיים - נתניהו ניצל את הזמן להלך לאחורי המטוס ולשוחח עם העיתונאים שליוו אותו, ואני ביניהם, על ביקור פוטין בסוריה ("לא הופתעתי"), על המשמעות של הודעת טראמפ ("הגיע הזמן שהפלסטינים ישמעו אמת, ויפסיקו להתפנק") ועל יחסיו עם האיחוד האירופי ("יש שינוי שמובילות מדינות ממזרח אירופה").

אך מיד עם הנחיתה בישראל, כל הניידים צפצפו, והודעה פומבית על האיום של שר הפנים הבזיקה על המסך. נתניהו ירד מן המטוס, עלה על השיירה המלווה ברכבי משטרה, ותוך כ-20 דקות כבר צולם נכנס ללשכתו בכנסת, תוך שהוא מזמן אליו את הח"כים שרן השכל, יהודה גליק ואחרים.

יו"ר קואליציה חדש נולד. במקום ח"כ דוד ביטן, שאמנם לא היה שלשום בחקירות אך הימים האחרונים הקשו על פועלו, נכנס נתניהו לתפקיד נוסף. שר החוץ, שר הבריאות, יו"ר הקואליציה - וגם ראש הממשלה. נתניהו נראה שלשום שבע-רצון משלל התפקידים. לאחר שיחה עם דרעי הוא הגיע למזנון הכנסת, ובאקט חריג יחסית עבורו התיישב מוקף בח"כים של מפלגת העבודה, כמו איילת נחמיאס-ורבין ולאה פדידה, ובכתבים ויועצים פוליטים ממפלגות אחרות. במסדרונות הכנסת הוא עצר לפטפט עם כתב "הארץ" חיים לוינסון. כל צעד צולם והועלה מיד לרשתות על ידי עוזריו הצעירים, טופז לוק ויונתן אוריך.

אחרי שנתניהו הפעיל לחץ על המתנגדים מתוך הקואליציה לחוק המרכולים, נותרו רק חברי הכנסת של ישראל ביתנו - עודד פורר, יוליה מלינובסקי, חמאד עמר ורוברט אילטוב - בספירת הראשים בצד של המתנגדים להצעה. שרת הקליטה סופה לנדבר יצאה מן המליאה. הכנסת תמכה בחוק ברוב של 59:54, כאשר ח"כ אילן גילאון ממרצ מקזז את השר דוד אזולאי מש"ס, המאושפז בבית חולים, ומסייע לחוק נגד מסחר בשבת - לעבור.

ההשלכות הפוליטיות עבור גילאון עדיין לא ברורות, אך הדבר עורר ריב עז בקרב שורות האופוזיציה. ח"כ יואל חסון, יו"ר סיעת המחנה הציוני, תקף את החלטת גילאון להגיש סיוע לממשלה. לדבריו, "ככה לא מתנהג יו"ר סיעה שהיא חלק מן האופוזיציה ולהחלטה הזו יהיו השלכות". בשעה 4:46 לפנות בוקר, כאשר ההצבעה הושלמה, צייץ חסון: "אילן גילאון בזכותך נושמים לרווחה בקואליציה ועכשיו מורידים את כל החוקים האחרים. פשוט הצלת את ממשלת נתניהו".

גם ח"כים מהקואליציה ציינו בימים האחרונים שהחוק לא נוח עבורם כיוון שהוא כופה אורח חיים על ציבורים מקומיים. יהודה גליק (הליכוד) ורחל עזריה (כולנו) אף הרחיקו לכת והציעו לדון לעומק בשבועות הקרובים באמנת גביזון ליחסים בין חילוניים לדתיים, ולא למהר להצביע על חוק זה. גם עשרות ראשי רשויות בישראל הביעו התנגדות חריפה לחקיקה הזו.

בסופו של דבר, חוק המרכולים אושר בקריאה ראשונה ויועבר לטיפול ועדת הפנים של הכנסת בראשות ח"כ דוד אמסלם. יהיה מעניין לראות האם הוועדה בראשותו תטפל בדיונים בחוק הזה באותה המהירות והיעילות שבה טופל בשבועיים האחרונים חוק ההמלצות.

החוק קובע כי חוקי עזר בעניין פתיחתם וסגירתם של עסקים בימי מנוחה יהיו טעונים הסכמה של שר הפנים לצורך פרסום ברשומות, וכי הסכמת השר תינתן רק אם פתיחת העסקים היא לשם צרכים חיוניים. בחוק הקיים, פקודת המועצות המקומיות ההליך הוא הפוך. ראש הרשות המקומית צריך להביא את חוק העזר לידיעת שר הפנים, ולו יש סמכות לעכב את החוק במהלך 60 הימים הראשונים. ביטול חוק עזר נעשה רק מטעמים חריגים. כעת, לפי החוק החדש סדר הדברים יתהפך, והם לא ייכנסו לתוקף ללא אישור פורמלי של השר.

הח"כים אישרו לעצמם עוד כסף למימון הפריימריז

שלשון בערב הצביעה הכנסת בקריאה ראשונה בעד חוק המתקן את נושא מימון המפלגות. ברוב של 65:52 אושר שינוי מהותי באופן מימון הפריימריז במפלגות, כך שמועמדים בבחירות מקדימות יקבלו מאוצר המדינה מימון העשוי להגיע עד ל-320 אלף שקל.

החוק, של ח"כ דוד אמסלם, מעניק למתמודדים בפריימריז מקורות מימון ממשלתיים - מכספי משלם המסים - להוצאות. החוק מאפשר למועמדים שבאים מתוך הכנסת או הממשלה לקבל מימון מאוצר המדינה בגובה תקרת ההוצאות המותרת הנגזרת. סכום זה נגזר ממספר המתפקדים בכל מפלגה. למשל, מועמד בפריימריז של הליכוד, מפלגה שיש בה מעל ל-100 מתפקדים המנסה להיכנס לרשימה הארצית (ולא למחוזות), יזכה לסכומים הגבוהים ביותר. הסכום עשוי להגיע עד ל-320 אלף למתמודד, בהלוואה או מענק. ח"כ שייבחר לא יצטרך להשיב את הכסף, וח"כ שהתמודד פעם נוספת ולא נבחר - גם הוא לא יצטרך להשיב את הכסף. למועמדים אשר אינם ח"כים או שרים מכהנים, הצעת החוק מתירה לקבל הלוואה מאוצר המדינה למימון התמודדתם, וזאת במקביל לאפשרות לגייס תרומות. ההלוואה יכולה להפוך למענק בכפוף לתנאים מסוימים, ובמידה והמועמד יחל לכהן בכנסת בתוך שנה ממועד הבחירות הכלליות לכנסת.

בנוסף, כדי להרגיע את הביקורת של המפלגות הלא-דמוקרטיות - כולנו, יש עתיד, ישראל ביתנו, רע"ם-תעל, יהדות התורה וש"ס - קובע החוק שסיעה שלא קוימו בה פריימריז תקבל תוספת מימון הוצאות בחירות בסך 50 אלף שקל למנדט.

החוק, בנוסחו הנוכחי, ישפר את מצבם של המתמודדים בבחירות מקדימות ביהדות התורה, הליכוד, מפלגת העבודה, מרצ, חד"ש ובל"ד.

מטרת החוק של אמסלם היא לנטרל את הצורך של מועמדים בפריימריז להיזקק להוצאות גדולות. לדבריו, השיטה הקיימת מעניקה עדיפות למועמדים בעלי אמצעים, או למי שיש להם יכולת לגייס כספים רבים. "תלות של מועמדים בבעלי הון לשם קבלת תרומות יוצרת קשר לקוי בין בעל ההון לבין נבחר הציבור אשר קיבל ממנו תרומה נדיבה במהלך מסע הבחירות, ולכן עלול לחוש כלפיו מידת מה של מחויבות לאחר היבחרותו", ציין אמסלם. "במפלגה כמו הליכוד, כמעט 45 אלף איש נותנים צ'קים לח"כ כדי שיתמודד בפריימריז. בז'רגון שלי זה נקרא שוחד על פי החוק. צריך לנתק את ההון מהשלטון. חבר כנסת לא אמור לפגוש תורמים בשום תחנה. זה חוק חשוב לחיזוק הדמוקרטיה ולמלחמה בשחיתות".

היה מעניין לשמוע את אמסלם עומד ומסביר את ההיגיון של החוק אמש, כאשר יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, חברו הטוב, נמצא בימים אלה בחקירה בנוגע לחשדות שהוא עבר עבירות בדיוק מן הסוג שאמסלם מקווה למנוע.

באופוזיציה, גם מפלגות שיש בהן פריימריז וייהנו מן החוק הזה, התנגדו לו. ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ) אמר בדיון: "יש אווירה של נטו בחירות. כולם מתפנקים, כולל חברי כנסת מכהנים שרוצים פינוק. חברי הליכוד צריכים להתכונן לפריימריז והם מעבירים חוק שיצ'פר את עצמם. זו חקיקה שהיא ניצול לרעה של הכיסא שעליו אתם יושבים".

יו"ר סיעת המחנה הציוני, ח"כ יואל חסון, אמר: "כשהצעת החוק נולדה ראיתי בה נקודת אור. אבל ברגע שהכנסתם את סעיף השוחד לסיעות שאין בהן פריימריז, יש בעיה".

גם השר צחי הנגבי (הליכוד) אמר שהחוק פסול: "לא קיימת שיטה כזו שהציבור מממן בחירות בתוך מפלגה. כדי שיהיה רוב משחדים פה את הסיעות האחרות. לא היה חוק עם ניגוד עניינים מובנה שכזה".

עוד כתבות

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קופצות

הנאסד"ק קופץ ב-1.7% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה