גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם היינו יודעים שייקח 14 חודשים לקנות חברה, לא היינו נכנסים"

נתי סיידוף, אחד משני המתמודדים העיקריים על רכישת אפריקה ישראל, מאמין כי הצעתו היא הטובה ביותר ומתקשה להבין את הסחבת בהשלמת הסדר החוב

מחזיקי אגרות החוב של חברת אפריקה ישראל התכנסו שלשום (ד') אחר הצהריים לאסיפה נוספת בת"א, לצורך דיון מחדש בהסדר החוב של החברה עם קבוצת סיידוף, וכן בהצעות ההסדר החדשות שהגישו בשבוע האחרון מוטי בן משה וקרן די.קי פרטנרס. לאפריקה ישראל חוב של כ-3 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח משלוש הסדרות (כ"ו-כ"ח).

הסדר החוב שגיבשה קבוצת סיידוף עם נציגות מחזיקי האג"ח כבר היה אמור השבוע להגיע לאישור סופי של המחזיקים. לדעת פירמת בייקר טילי, שמייעצת לנציגות המחזיקים, הסדר זה משקף ערך כלכלי של כ-2.12 מיליארד שקל, תספורת של כ-29% על החוב.

אלא שחוסר הסכמות בין סדרות האג"ח השונות באשר לאופן חלוקת התמורות ביניהן, הביא לעיכוב התהליך ואיפשר לקרן די.קיי ובהמשך גם לבן משה, להגיש הצעות מטעמם. לפי בייקר טילי, השווי הכלכלי של הצעת בן משה עומד על כ-2.16 מיליארד שקל, כלומר תספורת של כ-28% על החוב.בעקבות הגשת הצעות אלו, החליטו נאמני האג"ח לעצור את הליך אישור ההסדר ולהביא לדיון נוסף את ההצעה הקיימת אל מול אלו החדשות, כשהצבעות בנושא יתקיימו כנראה בימים הקרובים.

"בהצעתנו הוודאות גבוהה בהרבה"

קבוצת סיידוף היא קבוצת נדל"ן אמריקאית שייסד הישראלי נתי סיידוף שחי בלוס אנג'לס ב-40 השנים האחרונות. הוא עצמו הגיע בחודש שעבר לאסיפה שכינסו מחזיקי האג"ח, אולם בימים אלו הוא נמצא בארה"ב ולכן לאסיפה היום יגיעו רק נציגיו.

לקראת כינוס האסיפה ערך סיידוף שיחת ועידה עם כתבים מביתו בלוס אנג'לס. סיידוף פתח את השיחה ואמר כי "לפי דעתנו ההצעה שלנו היא הטובה יותר כמובן, מהבחינה הזאת שרמת הוודאות בה היא הרבה יותר גבוהה, כי אין בה שום תלות של גיוס בשוק ההון או במקום אחר. נאמני האג"ח בדקו אותנו מכל הכיוונים וקיבלו את כל האישורים".

הוא הוסיף כי "לכאורה, לצד השני יש תמורה עודפת של בין עשרה לעשרים מיליון שקל, אבל זה לא רלוונטי בגלל חוסר הוודאות בהצעה שלהם. הנושים עברו תקופה קשה והם צריכים לדעתי למזער נזקים, כי כל יום שחולף עולה להם כסף וביוקר".

"הזמן דוחק. צריך לדעת לחתוך"

סיידוף גם הדגיש כי "לדעתי הנושים צריכים להגדיל את הוודאות ואני חושב שאנחנו נותנים להם את התשובה ההולמת מבחינת הוודאות. בנוסף לזה, אנחנו אומרים שאפריקה ישראל תחת ההנהלה שלנו תהיה חברה מדווחת, שהמטרה הראשונה שלה תהיה החזר חובות לנושים. ונחזיר לא רק בזמן אלא אפילו לפני הזמן, כי יש לנו טראק רקורד של עשרות שנים בארה"ב ותמיד אנחנו עומדים בהתחייבויות. מעולם לא איחרנו בתשלום ומעולם לא קרה שלא עמדנו בהתחייבות, ונעשה את אותו הדבר גם בישראל.

"בנוסף לכך, אני לא פוסל מכירה של נכסים מהותיים של אפריקה ישראל לבן משה או לכל גורם אחר שיציע תמורה הולמת. להיפך, אנחנו כנראה נפעל בנחישות למקסום התמורה בגין הנכסים של אפריקה ישראל ונגדיל את הנזילות לטובת ההסדר של חוב האג"ח. למרות שלפי דעתי לא נצטרך למכור הרבה נכסים, אם בכלל.

"אני חושב שהזמן דוחק וצריך לדעת מתי לחתוך, וכרגע אנחנו מבזבזים זמן יקר שבו האונייה שטה בטלטלות ובסערה, וללא קברניט. אנחנו רוצים לקבל את ההגה לידיים ולהביא את אפריקה ישראל לחוף מבטחים. אני בטוח כי מקבלי ההחלטה, כמו גם נציגי הרשויות - רגולטורים וחברי כנסת, יקבלו את ההחלטה הנכונה שתתאים לבעלי החוב ולשוק. ואני בטוח ששוק ההון יבחר באופציה השקולה והוודאית, במקום להיכנס שוב לאיזשהן הרפתקאות. זה האני מאמין שלי וזה מה שיש לי להגיד".

"הלוואי והיה שופט מההתחלה"

במבט לאחור, היית עושה משהו אחרת בהתנהלות מול מחזיקי האג"ח או מול אפריקה ישראל? היית מחכה לפניה לביהמ"ש או לתהליך אחר שייקצר את הזמן של כל הסיפור הזה?

"אם היה שופט מעורב כבר מהיום הראשון, היינו סוגרים את הדיל הזה לפני 10-12 חודשים. הלוואי והיה שופט מההתחלה. אני מרגיש מאוד נוח עם ביהמ"ש ואנחנו שמחים שיש היום מומחה אחראי שיודע להבחין בין מה שטפל לבין מה שריאלי".

- יש בעולם כל כך הרבה נכסים לרכישה על המדף. למה אתה מתעקש דווקא על אפריקה ישראל?

"גדלתי בארץ ואפריקה ישראל היא חברה שעוד בילדותי הייתה ידועה, כך שמן הסתם זה מבחינתי חזרה לישראל וסגירת מעגל. בחיים שמחוץ לעולם העסקים, אנחנו משקיעים לפחות מחצית מזמננו ב-BDS ובלחץ שלהם על משקיעים בעולם להוציא את ההשקעות שלהם מישראל. זאת תנועה מאוד מסוכנת ומאיימת על מדינת ישראל, והמענה שלנו הוא כן לשים כסף בישראל.

"יש סכנות ביטחוניות ואנחנו ערים להן, אבל אני חושב שעד היום מדינת ישראל הוכיחה את עצמה. אז למרות שהיא מאוד קשה מבחינה בירוקרטית וכדומה, לישראל יש כלכלה מאוד משגשגת ואנחנו רוצים להצטרף לזה".

- וברמה הכלכלית, הרכישה של אפריקה ישראל היא עדיין השקעה רציונלית?

"אני מקווה, אני כבר לא בטוח. אם היינו יודעים שייקח לנו יותר מ-14 חודשים לקנות חברה שנמצאת במצוקה כלכלית, כמובן שלא היינו נכנסים לזה, אבל אנחנו כבר נמצאים בסיפור הזה. לדעתי צריך לשנות את התהליך ולקצר אותו, כי זה לא תהליך בריא".

- ומה אתה אומר למחזיקי האג"ח שמעדיפים את הצעת המזומן של בן משה על הצעת האג"ח שלכם?

"מחזיקי האג"ח רוצים ודאות וזה מה שאנחנו מציעים להם, ולכן אני מאמין שהם יילכו איתנו. ההצעה של בן משה אינה גבוהה לפי דעתנו, וכבר אמרתי שאני לא פוסל למכור לבן משה נכסים בגלל שהוא התחרה בנו על העסקה הזאת.

"במהלך הדרך פנו אלינו מתחרים בהצעה להתאחד, אבל כשיש התחרות, אני לא חושב שזה לטובת השוק שנתאחד עם המתחרים שלנו, כי זה יגרום למחיר העסקה לרדת. אפשר לעשות עסקים לאחר שהתהליך נגמר, אבל אין לי שום רצון להתאחד עם מי שהתחרינו בו".

- ובכל זאת, מדוע הצעתכם טובה משל בן משה?

"לקחנו על עצמנו רשת ביטחון של מח"מ ל-5 שנים ואני צופה שנוריד את ה-LTV (שיעור המינוף) ל-50% ואז האג"ח שלנו יהפוך לאג"ח בטון. ובמובן הזה נעדיף לא לשלם ריבית של 4% שהיא מאוד גבוהה, אלא לשלם את החוב בזמן מאוד קצר".

- ולמה זה עדיף על מזומן?

"הצענו כבר בהתחלה מזומן, אבל אז מחזיקי האג"ח אמרו שהם מעדיפים לקחת אג"ח כי יש להם בעיה של היכן להשקיע את כספם. וכשהצענו אג"חים, הם אמרו שהם רוצים מזומן, אבל זה חלק מהתהליך המבלבל הזה שאנחנו מתמודדים איתו".

- מזומן בהיקף הזה?

"נתנו כבר לפני שנה הצעה במזומן במחיר קצת יותר נמוך. אבל יש כאן השוואה של תפוחים לתפוזים, כי מה יקרה אם גיוס האג"ח של הצד השני לא יצליח? אנחנו הבאנו יכולת לכל הסכום, מה שהצד השני לא הצליח להביא. המילה מזומן היא רק סיסמה. אנחנו לא נותנים הצעה מותנית. כל מה שאנחנו מציעים, אפשר לוודא מיד".

אפריקה ישראל-הערך הכלכלי של ההצעות להסדר חוב לפי פירמת בייקר טילי

עוד כתבות

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

וויטקוף: ממשל טראמפ דורש שכל הסכם גרעין עתידי עם איראן יהיה בתוקף ללא הגבלת זמן

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

חברת פלאפון הודיעה: 10% מעובדי החברה יפרשו. כמה הם יקבלו?

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פרישה של 150 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות ● לגלובס נודע כי על פי ההסכם שעתיד להיחתם עם ועד העובדים כל עובד שירצה יוכל להגיש בקשה לפרוש ולקבל 280%

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל משבוע הבא

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

החברה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, בנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75%, ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה אל על דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנת 2025, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגבירה את התחרות בשמיים והקטינה את נתח השוק של אל על

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הרחק מהעיסוק המסורתי: מאחורי הרכישה החמישית של אנבידיה בישראל

הרכישה האחרונה של ענקית השבבים בארץ מסמנת את כניסתה לתחום ניהול המידע בארגונים. מאחוריה: מהפכת הסוכנים החכמים שלה ● המהלך מצטרף לרכישות קודמות דוגמת ראן איי.איי ודסי

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים