גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוניברסיטה של החיים: ההייטק נאלץ לחפש עובדים באקדמיה

המחסור בכוח-אדם שולח את חברות ההייטק לחפש עובדים באקדמיה ■ מה קרה לשכר הסטודנטים בשנים האחרונות, ולמה כדאי למי שעוד לא סיים את התואר להשתלב בתאגידים גדולים?

כיתת לימוד / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
כיתת לימוד / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

כשטובה טטיאנה חנימוב (24), סטודנטית לתואר שני בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה ומנהל עסקים באוניברסיטת תל-אביב, הייתה בתחילת לימודיה, היא חיפשה עבודה סטודנטיאלית במשרה שאינה מלאה. כמו רבים היא העדיפה שהמשרה תהיה קשורה, גם אם חלקית, למקצוע שהיא לומדת. היא אמנם ניגשה להרבה ראיונות, אבל אף שעוד הייתה רחוקה מסיום התואר, הקושי שעמד בפניה היה יותר בבחירה עם מי ללכת מאשר בלהתקבל. "בשורה התחתונה קיבלתי יותר תשובות כן מאשר לא", היא אומרת, "וגם כשאמרו לי לא, זה היה מוצדק כי באמת לא הייתי בשלה".

כל עוד אתם מדברים על סטודנטים למדעי המחשב והנדסה, תשכחו את המונח "סטודנטים תפרנים". כשיצאנו לבדוק איך מתנהלות חברות הייטק שמגייסות עובדים למשרות סטודנטים, גילינו שהעובדה שהם חסרי ניסיון, "חצי אפויים", ומוגבלים במשאבים שהם יכולים לתת, לא מפריעה להם להיות מבוקשים. אם בעבר הם קיבלו שכר נמוך משמעותית ביחס לעובדים רגילים, הרי שעם השנים הפערים הצטמצמו מאוד. כיום החברות נאבקות על הסטודנטים, מוכנות לתגמל אותם בהתאם, וההבדל העיקרי בינם לבין עובדים רגילים מתבטא בהיקף ההעסקה - במקרים רבים הסטודנטים הם "כוח מילואים" לתחזוק הצוות הקיים.

החברות הישראליות אמנם מתחשבות במאמצים לשלב לימודים ועבודה, אך עד גבול מסוים: למרות הגמישות במשרה ובשעות העבודה, הן מצפות מהם לקבל ציונים גבוהים, לבלוט בלימודיהם ולהצטיין. זו גישה שונה מאוד מזו שמציג יזם-העל פיטר ת'יל, ואחרים שהלכו בעקבותיו, המעודדים סטודנטים לעזוב את האוניברסיטה או הקולג' כדי להשקיע את זמנם ביזמות הייטק. כשאת סטודנטית למדעי המחשב שמבקשת להשתלב בחברה קיימת ומצליחה, כדאי שתהיי סטודנטית ממש טובה.

"מותר לי לטעות יותר"

אחרי שמילאה תפקידי QA במספר חברות, בשנה האחרונה חנימוב עובדת במשרת סטודנט באינטל במקצוע שלה - מהנדסת חומרה. לדבריה, שוק ההייטק הצמא לעובדים מתחרה עליהם כבר בקמפוס. "סטודנט במשרת סטודנט ירוויח שכר שעתי גדול פי 2 או 3 משכר המינימום, ושמעתי על חברות שבהן השכר השעתי אפילו יותר גבוה מזה של מי שעובדים במשרה מלאה. החוזים מאוד מזמינים: לא בכל תחום סטודנטיות יקבלו קרן השתלמות או חופשת לידה של ארבעה חודשים. יש לי חברים שעובדים במלצרות כדי לממן תואר בתחום אחר, והם בטח שלא זוכים לכזה יחס. אצלנו יש למשל תקציב 'איכות חיים' של אלף שקל, שאפשר להוציא על בילויים. זה לא מובן מאליו. אני די 'מרופדת', וכל עוד אני בסטטוס של סטודנטית, מתחשבים בי ומותר לי לטעות יותר".

- איך מגיעים למשרות כאלה?

"אני בתוכנית למצטיינים באוניברסיטה, וזה אומר שתוך כדי התואר הראשון כבר ממשיכים לשני. העצה שלי היא להשתדל להצטיין בשנים הראשונות ולהרשים כשאתם עוד סטודנטים. הרי אין לכם ניסיון, אבל תצטרכו להרשים מעסיקים באמצעות משהו. ציונים מעידים על יכולות למידה ותפקוד תחת לחץ".

עודד רגב, מהנדס עצמאי ובעל הבלוג "המדריך להייטקיסט המתחיל", סבור שהחברות שמנצחות בקרב על לבם של הסטודנטים הן הגדולות, כמו IBM או צ'ק פוינט, שיכולות לתכנן לטווח הארוך. "להעסיק סטודנטים זה לא תמיד רווחי. הוא לוקח זמן חניכה, הוא בעצם עושה סטאז' כשהוא מגיע בלי ניסיון, והוא צריך שיהיה מי שיענה לו על שאלות. רק חברות בעלות חשיבה לטווח ארוך ייקחו סטודנט - לא כדי לראות עכשיו רווח, אלא כי מבחינתן הוא יהיה איתן גם בעוד חמש שנים. לסטארט-אפים, בייחוד אחרי גיוסים, יש לדעתי פחות אורך רוח. אולי הם ייקחו אותו לבדיקות QA. אבל אני ברמה האישית, מאוד מאמין בכוח של הסטודנטים, ובכל חברה שהייתי בה לחצתי לגייס אותם. הם יותר פרודוקטיביים ממה שחושבים".

אלא שאלון מאור, מנכ"ל Qwilt המפתח טכנולוגיות להזרמת מדיה בזמני טעינה קצרים, מעיד שגם בסטארט-אפים יש תחרות על סטודנטים שימלאו משרות חלקיות. "יש ערך גבוה למצטיינים מאוניברסיטאות מובילות, לבעלי ניסיון ממשרות סטודנטים אחרות או מהצבא. אנחנו נדרשים להפעיל הרבה מאמצים להגיע לסטודנטים ולבוגרים הטריים, לרוב דרך 'חבר מביא חבר' ופרסום בפורומים מצומצמים. בעוד ארבעה ימים מגיעה אלינו עובדת חדשה, סטודנטית לתואר ראשון במדעי המחשב, שנמצאת בשנה האחרונה לתואר. חוץ ממנה יש לנו כרגע עוד כמה עובדות ועובדים שעדיין בסטטוס סטודנטים, ועובדים שהגיעו אלינו בתור סטודנטים וכיום מחזיקים במשרה מלאה".

- איך אתה מגדיר משרת סטודנטים?

"משרה שמתאימה לצרכים של סטודנט - בשעות, בימים, וכמובן ברמת הידע והניסיון. כל משרת סטודנט היא שונה מבחינת הפרויקטים והמשימות, ומוגדרת מראש בין העובד לבין ראש הצוות. הרבה פעמים סטודנט מסייע בתחום שבו יש מספיק עבודה אך לא מספיק למשרה מלאה, או שהוא תומך בעובד אחר או בצוות כדי שלא יהיה עומס של עבודה. בדרך כלל מדובר ב-60%-80% משרה. הסטודנטים שלנו הם עובדים לכל דבר, שמקבלים תן ביס ומשתתפים בפעילויות החברה כמו כולם. אנחנו מאפשרים להם לעבוד מהמשרד או מהבית".

- ומה לגבי השכר?

"הוא נגזר מהשכר שהיינו בוחרים לשלם להם אם היו עובדים משרה מלאה".

- מה קורה איתם אחרי סיום הלימודים?

"הסטודנטים שהיו אתנו בעבר נשארו, חלקם התקדמו לתפקידים חדשים וחלקם התקדמו לניהול. הכוונה היא שכל מי שמגיע אלינו כסטודנט ימשיך למשרה מלאה ויישאר לטווח ארוך".

"חניכה צמודה בעולם האמיתי"

אייל סולומון, מנכ"ל חברת אתוסיה להשמה בהייטק, מאשר שעל-פי הנתונים יש צמא גובר לעובדים במשרות סטודנטים, ואת זה רואים גם בשכר. לבקשת "גלובס", בדקה החברה את מצב השכר המוצע, תוך השוואה לשכר המוצע לתפקיד דומה במשרה מלאה. המחקר שביצעה אתוסיה מבוסס על ממוצע של יותר מ-1,100 מועסקים במשרת סטודנט לכל תפקיד בשנה, וממוצע של יותר מ-800 בוגרים מועסקים במשרה מלאה.

לדבריו של סולומון, "משרת סטודנט מהווה ברוב המקרים עתודת כוח-אדם ומאפשרת לארגונים לנהל את המצבת שלהם בצורה יעילה במיוחד, בשוק שאחוז העוזבים מרצון בו מגיע ל-15% בשנה". בנוסף, הוא מציין שממילא בשוק הנוכחי עולה הצורך של עובדים ליותר זמן פרטי, צורך שחברות שונות נענות לו, כך שהעסקה במשרה מלאה היא כבר לא בהכרח הסטנדרט.

- עד כמה זה משתלם לעבוד כסטודנטים בהייטק?

"בשוק הנוכחי - מאוד. אפשר לראות את רמות השכר הגבוהות והצעות הקידום שמחכות להם בתום הלימודים. בנוסף, סטודנטים נהנים מהיכולת להתנסות ולהתפתח מקצועית במקביל ללימודים, ויכולים ליהנות מחניכה צמודה בעולם האמיתי, עם משימות ואתגרים טכנולוגיים התואמים את צורכי השוק. התנאים בשוק של מחסור מאפשר להם להתמקח, ולקבל כמעט את אותו השכר לו היו עובדים במשרה מלאה, בחישוב שעתי כמובן".

הפערים בין שכר הסטודנטים לעובדים הרגילים

"סטודנטים הם מקור הגיוס הכי משמעותי שלנו לעבודה במשרה מלאה, והתחרות עליהם קשה מאוד", אומרת יהודית ימפולסקי, סמנכ"לית משאבי אנוש באינטל. לדבריה, הכוונה היא לא למלא תקן חלקי. "יש לנו מאות סטודנטים בו זמנית, לתואר ראשון והלאה, והרעיון הוא שהסטודנט יעסוק כבר עכשיו במשימות שקשורות למה שהוא יעשה אחר כך". יחד עם זאת, חשוב לחברה לוודא שמדובר בהימור כמה שיותר בטוח. "אנחנו מקפידים על כך שהם ימשיכו לקבל ציונים טובים. אם הלימודים ייפגעו, יהיה לנו קשה להמשיך להעסיק אותם אצלנו, כי אנחנו מבינים שההעסקה פוגעת להם בעתיד".

- נהוג לבקש גיליונות ציונים?

"לא פורמלית, אבל אנחנו כן בודקים איך הולך להם. לפעמים הם אלה שבאים ומדברים על צורך לעבוד פחות, ובמקרים כאלה נגלה גמישות ונלך לקראתם".

- ואיך השכר?

"תחרותי. בעינינו אי אפשר להשוות בין השכר השעתי של משרה מלאה למשרה חלקית, זה תפוחים ותפוזים. סטודנט מקבל שעות נוספות בצורה שונה מאלה שעובדים במשרה מלאה. ובכל זאת, הרעיון במשרת סטודנט חלקית הוא לא לחסוך כסף".

- היית אומרת שהשוק למד להתחשב בסטודנטים?

"ככל שיש יותר חברות וסטארט-אפים, התחרות גדלה על אותו משאב. בסטארט-אפ שעבדתי בו בעבר, סטודנט היה עובד כמה שהוא יכול, אבל פחות התחשבו בהיותו סטודנט. אני חושבת שהמצב היום הרבה יותר טוב מבחינת הסטודנטים. במקצועות ההייטק אנחנו שוק של עובדים, נקודה".

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?