גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המירוץ בעיצומו: מי תזכה לארח את המטה השני של אמזון?

238 הצעות קיבלה אמזון מרשויות ברחבי צפון אמריקה ■ הן חולמות על אלפי המשרות שהמטה החדש יביא עמו, ומהמסים העירוניים שהחברה תשלם, אבל לתושבים - בעלי דירות ושוכרים - יש ממה לחשוש

המטה של אמזון בסיאטל./ צילום::Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
המטה של אמזון בסיאטל./ צילום::Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מי רוצה להיות שכן של אמזון, ענקית הקמעונות המקוונת? יש הרבה קופצים על ההצעה, למרות שבכלל לא בטוח שכל השכנים בפוטנציה - בעלי בתים ועסקים, קונים ושוכרים - ייהנו מהשכנות הזו.

בספטמבר האחרון הכריזה אמזון שהיא תקבל הצעות מערים ברחבי ארצות הברית לקראת החלטה על מיקום מה שמכונה HK2, המטה הפיזי השני שלה, שיתוסף לזה שבסיאטל. ענקית קמעונאות וגם טק (מחשוב ענן, זוכרים), קבעה תנאי סף מסוימים לערים שהיא תשקול: אזור עירוני של מיליון תושבים לפחות, עם נמל תעופה בינלאומי וטיסות נון-סטופ לסיאטל.

כל ההצעות הוגשו עד 22 באוקטובר, והכוונה היא לסיים את הסינון ולהכריז על העיר הזוכה בשנה הבאה. בדיעבד התברר שאמזון קיבלה 238 הצעות שונות מערים ומחוזות ברחבי צפון אמריקה, כלומר גם מקנדה וממקסיקו, בתהליך המכרז הפתוח על ההטבות וההקלות שהיא תקבל מהרשות המקומית המאושרת שתיבחר. כמה מאושרת? בהמשך ננתח את השלכות הזכייה הצפויות על קבלי שוק הנדל"ן השונים.

אמזון, קמעונאית האינטרנט המובילה בעולם, הודיעה שהיא תשקיע יותר מ-5 מיליארד דולר במטה החדש, שצפוי ליצור להערכתה עד 50,000 מקומות עבודה, לא פחות. החברה קיבלה הצעות מ-54 מדינות, מחוזות וטריטוריות בארה"ב, קנדה ומקסיקו, כולל אפילו פורטו ריקו, שנפגעה קשות על ידי סערת ההוריקן "מריה" לפני כחודשיים, ואין לה מה להפסיד מהזמנה של אמזון להשתקע בה, רק להרוויח (פורטו ריקו עומדת לפרוס מחדש את החובות שלה באישור בית משפט).
אזורים וערים מ-43 מדינות ארה"ב, ממיין בצפון-מזרח עד אלסקה בצפון מערב, כולל וושינגטון הבירה, הגישו את הצעותיהם, מסרה אמזון. ההצעות הקנדיות באו מהמחוזות אלברטה, בריטיש קולומביה, מניטובה, נובה סקושה וקוויבק. מקסיקו שיגרה הצעות ממדינות המחוז צ'יהויאיה, הידלגו וקוורטרו.

אמזון לא חשפה את מגוון התמריצים שהציעו לה הערים המתחרות, אבל ברור שהיא קיבלה הצעות נדיבות להקלות מס ולקרקעות בזול. ניו ג'רזי, לדוגמה, הודיעה עוד לפני סגירת המכרז כי תציע זיכויים בשווי פוטנציאלי של 7 מיליארד דולר ממסים מדינתיים ועירוניים אם אמזון תבחר בעיירה ניוארק בתחומה, ותממש את הבטחות יצירת מקומות העבודה שלה.

ראש עיריית סטונקרסט, שהיא פרבר של אטלנטה, ג'ורג'יה, הודיע שהעיר שלו תהפוך כ-1,200 דונם של אזור תעשייה לעיר חדשה שתיקרא, איך לא, "אמזון".
הנה ניסיון לנחש איך יושפעו קבוצות העניין הללו בעיר שתזכה ב"פרס אמזון".

מחירי הדיור יזנקו: עובדי אמזון לא יהיו לבד

לא משנה היכן תבחר אמזון לבנות את ביתה השני בצפון אמריקה, מחירי הדיור צפויים לזנק. מאז שאמזון חיזקה את נוכחותה בשכונת סאות יוניון בסיאטל לפני שבע שנים, מחירי הבתים (ודירות) בעיר כולה זינקו ב-33% ודמי השכירות למגורים זינקו ב-47%, לפי אתר הנדל"ן הארצי האמריקאי Zillow.

ומאחר שפרויקט HQ2 צפוי למשוך אליו חברות נוספות - ממתחרות מבוססות עד חברות הזנק בתחילת דרכן - עובדי אמזון לא יהיו היחידים שיחפשו דיור. שוק הנדל"ן המקומי יגיב להגעת אמזון בהתאם לדרגת הגמישות שלו, אומרת הכלכלנית הראשית של אתר ריאלטור.קום, דניאל הייל, לאתר מרקטווץ'.

ערים כמו בולטימור (מרילנד) או טמפה (פלורידה) יוכלו לספק בקלות יחסית את הביקוש הנוסף שחברה כמו אמזון תיצור מפני שיש להן מקום להרחיב את הפרברים. אבל לחלק מהערים שכבר מפותחות גם בפרברים, יהיה קושי לספק את עתודות הקרקע והנדל"ן שיהיה בהן צורך כשמעסיקה גדולה חדשה מגיעה העירה. התוצאה תהיה שוק נדל"ן תחרותי עד לוהט, שישפיע על בעלי דירות, על קונים ועל שוכרים ומשכירים.

השוכרים: יתקשו לשמור על נכסים בני השגה

אפילו דיירים למופת, שמשלמים את השכירות בזמן ושומרים על הנכס כעל בבת עינם, יהיו חשופים יותר לעליית דמי שכירות כאשר העיר הופכת לפתע לפופולרית מאוד, ובעלי נכסים רואים לנגד עיניהם עוד ועוד משטחי שטרות ירוקים. "אין הרבה אופציות לשוכרים שמתגוררים בנכס שלבעלים שלו יש זכות חוקית להעלות את דמי השכירות", אומר דובר של NeighborWorks America, מלכ"ר שתומך בפיתוח שכונות בארה"ב.

האופציות שיישארו הן להישאר בנכס, וכך לחסוך את דמי התיווך באיתור דירה חדשה להשכרה. דמי התיווך יכולים להגיע במקרה הטוב לשכר דירה חודשי, שיכול להגיע לאלפי דולרים.

הנשארים יחסכו גם את עלויות ההובלה, אבל הנקודה החשובה יותר היא משא ומתן על הארכת תקופת השכירות. המצב כיום בארה"ב הוא ששוכרים רבים יתקשו להשיג חוזים של 18 חודש, ובהסכם תיכלל העלאת שכירות שנתית מסוימת, אומר נשיא חברת הנדל"ן סיטי הביטאטס מניו יורק. הסיכון שבאסטרטגיה הזו הוא, כמובן, שעליית השכירות תיבלם בשוק, אבל לא בחוזה השכירות.

הידיעה שאמזון מגיעה העירה צריכה לגרום לשוכרים לשקול לקנות נכס, אומר אותו נשיא חברת נדל"ן. "המחירים אמנם עולים בשווקים רבים, אבל ריביות המשכנתאות נשארות נמוכות, ומוסדות ההלוואה מציעים מגוון של מוצרים עם מקדמות נמוכות", הוא מוסיף.

הנה צפירת הרגעה אחת - אמזון הודיעה שהמטה השני יוקם בשלבים. ההשקעה של 5 מיליארד דולר תתפרס על פני 15-17 שנים, לפי הוול סטריט ג'ורנל. ב-2019, בעוד שנתיים, החברה מקווה להגיע ל-50,000 מ"ר של שטח משרדי מוכן במטה החדש.

בעלי הדירות: יהיו הזוכים הגדולים

בעלי הנכסים יוכלו להשיג יותר "הום אקוויטי", הלוואות כנגד הנכסים שלהם, ויהיו להם גם הזדמנויות החלפת משכנתאות קורצות יותר, אבל זה לא אומר שהעלויות שלהם לא יעלו. מסי הנדל"ן, לדוגמה, מתעדכנים תקופתית על פי ערכי הנכס. ביקוש גדול יותר משמעו גם עליות מחירים של מזון ובנזין מקומיים. יש שטוענים שההתייקרויות במיסי הנדל"ן והמחירים המקומיים דוחפים בעלי נכסים במקומות כמו אזור מפרץ סן פרנסיסקו או נשוויל (טנסי) לברוח מהם.

בעלי נכסים יכולים להפוך למשכירים ב-Airbnb, למשל, כדי לכסות את העלויות החדשות. בערים רבות קיימת גם אופציה של הנחת ארנונה לאזרחים ותיקים.

פוליטיקה מקומית: מחסור בהיתרי בנייה

אחד מהגורמים לעליות המחירים בשוקי נדל"ן בארה"ב הוא מיעוט של בנייה חדשה. בסיאטל, העירייה אינה נענית לדרישות הקבלנים לעוד היתרי בנייה. חוקי המתאר בערים כמו סן חוזה שבקליפורניה, גורמים למחירים לנסוק - עוד לפני שחברה כמו אמזון מגיעה.

חוקי מתאר גמישים יותר יכולים לעודד בנייה להשכרה, שתעשיר את בעלי הנכסים, ומאידך תקל את לחצי ההתייקרות של דמי שכירות באזורים הקיימים.

אלו שמחפשים נכס לקנייה בשוקי הנדל"ן הלוהטים בארה"ב, כמו סיאטל, נתקלים בהיצע מוגבל של נכסים, בייחוד של דירות לזוגות צעירים. הקלת מתן היתרי הבנייה יכולה לעזור לעיר שתזכה באירוח אמזון לעמוד בביקוש הגואה לנכסים. תוספת הנכסים החדשים לא בהכרח תשפיע לרעה על השוק הנוכחי. לכן, לבעלי הנכסים, המשכירים והשוכרים כדאי לשקול פעילות פוליטית בזירה המקומית לטובת הקלות בהיתרי בנייה. הפעילות הזו יכולה לבוא לביטוי בבחירת חברי מועצה ידידותיים יותר לפיתוח עירוני מואץ.

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל