גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדור הבא של השבבים: היום שבו המחשב ירים ידיים

הבינה המלאכותית מבוססת על כמויות אדירות של מידע ומצריכה כוח חישוב עצום ■ יצרניות החומרה המובילות בעולם ותאגידי הטכנולוגיה מנסים לבנות את הדור הבא של השבבים

שבב של Nvidia / צילום: רויטרס, Tyrone Siu
שבב של Nvidia / צילום: רויטרס, Tyrone Siu

החוקים היום נראים פשוטים: אתם רוצים לבנות אפליקציה? פשוט תבנו אותה, או שתשלמו לאנשים כדי שיבנו אותה, ותעלו אותה לאפסטור ובגוגל פליי. אם פעם יכולות המחשוב לא הצליחו לתת מענה לדמיון היצירתי, היום המפתחים יודעים שיש טלפונים חכמים, מיומנים ומהירים שיריצו בקלות כמעט כל גחמה.

החברות ששינו את הכלכלה בעשור האחרון, כמו אובר ו-Airbnb, לא היו צריכות להתעסק יותר מדי בחומרה, הן פשוט בנו אפליקציות יעילות להפליא. אבל זה כבר לא המצב בכל תחום: מי שמעז לחלום על בינה מלאכותית פועל היום בחוסר ודאות, לראשונה זה 50 שנה. ולסיבה שזה קורה קוראים חוק מור, או ליתר דיוק - הפרתו של חוק מור.

בשנת 1965 הבחין גורדון מור, ממייסדי אינטל, כי מספר הטרנזיסטורים שניתן להכניס לשבב מוכפל כל 24-18 חודשים. הגרסה הפופולרית של האבחנה הזאת, שזכתה לכינוי חוק מור, היא שכוח העיבוד של שבבים מכפיל את עצמו בכל שנתיים.

עד השנים האחרונות, ההנחה הזאת עמדה במבחן, והפכה לסטנדרט הזהב של תעשיית ההייטק. אלא ש"חוק מור" לא מבטא רק הערכה לגבי קצב השיפור הטכנולוגי, או תוכנית פעולה עסקית. החוק מתיישב עם האמונה בכך שכוחה של היצירתיות האנושית אינו ניתן לעצירה.

עד כמה התפיסה הזאת חזקה? עד היום מפתחי יישומים נשענו באמונה כמעט עיוורת על כך שיקומו מערכות חומרה חזקות יותר ויותר כדי לתמוך בחלומות שלהם. הם גם לא התאכזבו. רק תחשבו על הדיסקט, ועכשיו על דיסק און קי בנפח שני טרה בייט. באייפון, כידוע, יש יותר כוח מחשוב משהיה בחללית אפולו 11. אם דבר דומה היה מתרחש בתעשיות אחרות היינו יכולים היום, לפי בכיר אינטל סטייסי סמית: "לטוס אל השמש בגלון אחד של דלק, להאכיל את אוכלוסיית העולם באמצעות קילומטר רבוע של אדמה ולנסוע במהירות גבוהה פי 300 ממהירות האור".

אבל אז הגיעה 2015. במרץ של אותה שנה אינטל הודיעה כי תהליך ההכפלה, הכיווץ וההתייעלות שחזה מור קשה יותר ליישום כיום, והיא תאט את קצב ההשקה של שבבים חדשים. מה שאומר בפועל שהגדלת כוח המחשוב הגולמי יאט. מהר מאוד הכריזו חוקרים, מפתחים ועיתונאים על מותו של חוק מור, והביעו חשש שאם לא יתרחש משהו מהותי, השבבים יגיעו לנקודת קצה. בפעם הראשונה מזה עשרות שנים היזמים לא יכולים לבנות על זה שכל מה שהם ירצו לעשות יתגשם, ומהר. ואלה חדשות ממש לא טובות עבור הבינה המלאכותית.

הגביע הקדוש של הטכנולוגיה

בינה מלאכותית היא הגביע הקדוש של העתיד הטכנולוגי הנראה לעין. היא מרכזת סביבה יותר מ-3,000 סטארט-אפים ברחבי העולם ונשפכים לתוכה מיליארדי דולרים לפיתוח, רכישות ומיזוגים בשנה. לפי מקינזי, בשנת 2017 לבדה ענקיות הטכנולוגיה - אמזון, פייסבוק, גוגל, עליבאבא ואחרות - השקיעו בה יחד סכום שמוערך ב-39-26 מיליארד דולר. מניות חברות השבבים, שמפתחות את החומר ממנו עשוי הגביע, מזנקות בשנים האחרונות במספרים דו-ספרתיים.

כל ההון הזה הולך לפיתוח עולם שבו מחשבים מצליחים ללמוד ולהתפתח, על בסיס הרעיון שעומד מאחורי תהליך הלמידה האנושי: חיפוש דפוסים בתוך כמויות גדולות של נתונים. בבינה מלאכותית התהליך מתפצל לשניים: קודם יש לאמן מחשב עם מידע רב ואז לגרום לו להצליח להפיק ממנו תובנות או ללמוד משימות חדשות. בניית המודלים המתמטיים שנחוצים כדי שמחשבים יהיו מסוגלים לעשות זאת עשוי לקחת למחשבים מסורתיים זמן וכוח עיבוד רב.

כבר היום נדרשים מחשבים לסקור מסות אדירות של נתונים כדי לזהות דפוסים ולבצע תחזיות, להעריך אם כדאי להעניק הלוואה לאדם כזה או אחר, למקד פרסומות, לדחוף המלצות למוצרים, לזהות פנים ולהציע תיוגים. וזו רק ההתחלה. חברות מתעשיות המסחר, הבריאות, הקמעונאות, הפיננסים וגם הנשק מגייסות את הבינה המלאכותית ומפתחות על בסיסה חלומות גדולים לעתיד (או סיוטים, תלוי איך מסתכלים על זה). אך זה דבר אחד לכתוב אלגוריתם, ודבר אחר להצליח לפרוס אותו בעולם. בין כל הרעיונות על מכוניות אוטונומיות, רובוטים רצחניים או עוזרים אישיים, עובר גם חומר שצריך להיות מסוגל להכיל, לעבד וללמוד את השאיפות היזמיות. כך האטת חוק מור הטילה זרקור על מה שנתפס במשך שנים כמובן מאליו: פיתוח טכנולוגיות בסיסיות.

חברות הענק משתפות פעולה

באופן מפתיע מעט, מי שאולי מחזיקה בפתרון להאטת חוק מור היא חברת אנווידיה (Nvidia). חברת השבבים האמריקאית שכללה לאורך השנים כרטיסים גרפיים, שזכו לפופולריות בעיקר בתעשיית הגיימינג - שבבי ה-GPU. מה שמיוחד בשבבים אלו הוא שהם נוצרו כדי לבצע ביעילות מקסימלית מיליוני חישובים זהים בו זמנית, בדיוק מה שיישומי בינה מלאכותית צריכים כדי לעבד כמויות מידע עצומות. חברות הטכנולוגיה של ימינו, גם אלה שלא עוסקות בגיימינג, הבינו שיש כאן משהו שכדאי לשים לב אליו. פייסבוק משתמשת היום בשבב Tesla P100 של אנווידיה כדי לקצר תהליכים הקשורים לניתוח תמונות - שעה אחת של עיבוד במקום 29 שעות לפני הכנסת השבב לפעולה. אמזון ו-IBM משתמשות בשבב כדי ששירותי הענן שלהם יתמכו בפתרונות AI. בהתאם מניית אנווידיה נהנית מראלי אדיר, וזינקה מתחילת 2016 ב-570% לשווי של 115 מיליארד דולר.

פתרון אפשרי נוסף שעלה מתוך המצוקה היא התנתקות מלאה או חלקית מהתלות בחברות השבבים הגדולות, כמו אינטל. במקום זאת עוברות החברות לייצור עצמי בהתאם לצרכים של כל חברה, או לשיתופי פעולה ספציפיים. אלפבית, למשל, בנתה לאחרונה שבב AI, שגם הוא זוכה לשם בן שלוש אותיות - TPU. שבב זה אחראי בין היתר על יכולות זיהוי הפנים של גוגל, תרגום שפות וזיהוי פקודות קוליות במכשירי אנדרואיד. היזם הסדרתי אילון מאסק הודיע החודש שבטסלה, חברת המכוניות החשמליות שלו, עומלים על שבב AI משלהם כדי לתמוך במרוץ להשלמת מכונית אוטונומית. גם אפל חשפה השנה שבבי בינה מלאכותית, ששולבו במכשירי האייפון. כל חברה מתגאה כמובן שהיא בונה או תבנה את השבב המהיר ביותר, עם עוצמות העיבוד הגבוהות ביותר והצריכה האנרגטית הנמוכה ביותר. זה כמובן לא מקרי שהחברות המדוברות הן ענקיות טכנולוגיה: לייצר שבבים זה עסק יקר במיוחד, ששווה את המאמץ רק אם יש להם שימוש נרחב ביותר.

למעשה, העלויות והמיומנויות הנדרשות כה מאתגרות עד שחברות ענק, גם מתחרות, משתפות פעולה כדי להגיע לפתרונות בתחום החומרה. היום אפשר למצוא כמעט כל שילוב אפשרי: פייסבוק, גוגל ואמזון; אפל, אמזון ומיקרוסופט; אינטל עם פייסבוק; ויש גם זווית ישראלית. צוותים ישראלים ב-IBM לקחו חלק בפיתוח דור חדש של שרתים, מבוססים שבבי אנווידיה, שהם מגדירים כ"מתקדם ביותר ליישומי בינה מלאכותית".

"עם השרתים החדשים אנחנו יכולים להפיק תובנות בדקות, תהליכים שפעם היו לוקחים ימים עם מחשוב שהיה תופס מגרש כדורגל שלם. החומרה החדשה מהווה שיפור של פי 10 מהקודמת", אומר ל"גלובס" עופר אלמוגי, מנהל תחום השרתים ב-IBM ישראל.

בכל מקרה, הארגונים שנשענים על השרתים לא חייבים להצטופף במשרד: הם יכולים להישען על הפתרונות שמציעות IBM, מיקרוסופט או אמזון, על בסיס ענן. "האתגר הוא לא רק החומרה, אלא גם להפוך אותה לנגישה לכל מי שרוצה", מסכם אלמוגי.

כפי שאפשר להבחין, אין כאן פתרון אלגנטי, שבב קסם שיזניק את הבינה המלאכותית קדימה. התהליכים המכונים למידת מכונה אינם זהים בכל היישומים: יש חברות שצריכות לנתח תמונות, אחרות קולות, מספרים, תנועה בכבישים או אפילו זרמי אוויר. יש תהליכי למידה מונחית שבהם מחשבים מעבדים מידע רב, ובסופו של דבר מי שמפקח על התהליך בוחר עבור המחשב את התוצאה "הנכונה". לצידם יש תהליכי למידה בלתי מונחית, שבהם המחשבים מלמדים אותנו דברים חדשים לאחר שסקרו את המידע. יש חברות שצריכות שבב שיזהה דפוסי התנהגות כדי שנוכל ליהנות ממכוניות אוטונומיות, ויש חברות שצריכות להתאים טיפולים תרופתיים לחולים. לכל משימה שבב ושרת טוב ויעיל יותר או פחות.

אולי אין "שבב אחד לשלוט בכולם", אבל מחשב יש, או לפחות קונספט. המחשבים הקוואנטים צפויים לעשות את מה שהמחשבים הרגילים כבר מתקשים בו: לפתור יותר בעיות בפחות זמן ולהאיץ באופן משמעותי את למידת המכונה. בניגוד למחשבים קלאסיים, שבהם יחידת החישוב מתייחסת ל-0 או 1, במחשב הקוואנטי יחידת החישוב יכולה לייצג את שניהם יחדיו.

במהלך פיתוח הטכניקות לבניית המחשב הקוואנטי גילה רוברט שואלקופף (Schoelkopf), פיזיקאי מוביל בתחום, כי כל שלוש שנים בערך ניתן לשפר את יכולת אחסון המידע בצורה בהם מעריכית. הגילוי הזה כבר זכה לגילוי "חוק שואלקופף". אם הכל יעבוד כמתוכנן, החוק של הפרופסור מאוניברסיטת ייל יחליף את זה של גורדון מור, והיצירתיות האנושית שוב לא תדע גבול. לפחות לעוד כמה שנים.

גיוסי הון של סטארט-אפים

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד