גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ימשיכו להכביד על הקופה: כל ההליכים המשפטיים נגד טבע

בטבע מאמינים שאף אחד מההליכים לא ישפיע מהותית לרעה על מצבה הפיננסי, אבל מסייגים כי פסיקה נגד החברה עלולה לשבש את התזרים

טבע / צילום: רויטרס
טבע / צילום: רויטרס

טבע מעורבת בשורה ארוכה של הליכים משפטיים, החל מתביעות פטנטים במסגרת פעילותה העסקית הרגילה, תביעות וחקירות ממשלתיות בנוגע לנושאי תחרות ותמחור; וכן תביעות מצד בעלי מניות. בדוחות שלה היא מפרטת אותם ומציינת כי "על בסיס המידע הנוכחי, טבע מאמינה כי אף אחד מההליכים הללו לא צפוי להשפיע מהותית לרעה על מצבה הפיננסי", אך מסייגת ומוסיפה כי "אם אחד או יותר מההליכים יסתיימו בפסיקה שלילית נגד טבע, הדבר עלול להשפיע מהותית על התפעול ותזרים המזומנים בתקופה נתונה".

הסכומים אכן גבוהים: ב-2016 טבע הכירה בעלויות של 899 מיליון דולר בגין הליכים משפטיים שונים (כולל פשרות שאליהן הגיעה לסיום תביעות נגדה). בשלושת הרבעונים הראשונים של 2017, הסכום היה 324 מיליון דולר.

ביוני האחרון, למשל, טבע הפסידה במשפט פטנטים על התרופה Coreg לטיפול בלחץ דם גבוה ואי-ספיקת לב, ונקבע שעליה לפצות את GlaxoSmithKline ב-235 מיליון דולר על הפרת הפטנט. משפטים כאלה הם חלק בלתי נפרד מפעילותה של כל חברת תרופות גנריות, שלעתים משיקה תרופה בסיכון - לפני סיום כל ההליכים המשפטיים הנוגעים לפטנט - ואם היא מפסידה בהמשך, היא צריכה לשלם פיצויים של עד פי 3 מהרווח שאיבדה היצרנית המקורית. 

תביעות נגד טבע

הליכים אחרים נוגעים לתחרות. כך למשל טבע חשופה לקנס, בסכום לא ידוע, בגין הפרה של חוקי ההגבלים העסקיים על-ידי חברת ספלון באירופה, לפני שנרכשה על-ידי טבע ב-2011. בעבר, טבע כבר שילמה מעל מיליארד דולר בהסכמי פשרה לסיום תביעות שונות נגד ספלון.

בדיוק לפני שנה, טבע הגיעה להסדר עם הרשויות בארה"ב על תשלום קנס של למעלה מחצי מיליארד דולר, שהביא לסיום מו"מ בין טבע לרשויות בנוגע להפרות החוק לאיסור שחיתות במדינות זרות (FCPA). זאת על רקע "שיטות עבודה ועסקאות מסוימות" שעלולות להיחשב כהפרה של חוק FCPA ברוסיה, אוקראינה ומקסיקו.

על רקע זה, טבע מתמודדת עם תביעה בארה"ב: עובד בה הגיש בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ובכיריה בעבר (ארז ויגודמן, שלמה ינאי ואיל דשא), בטענה להפרת חוקי ניירות הערך, הפרת אמונים ויצירת מצג שווא, לאחר שלא דיווחה על חקירות שהתנהלו נגדה מצד משרד המשפטים האמריקאי ומצד התובע הכללי של קונטיקט, בחשדות לתיאום מחירים (הפרה של חוקי ההגבלים העסקיים) וכן בחשדות אחרים, להפרת החוק האמריקאי למניעת מעשי שחיתות במדינות זרות, FCPA.

לטענתו של העובד, ההסתרה של טבע הובילה לכך שלמעשה ניפחה באופן מלאכותי את מחירי המניה.

במקביל, טבע היא חלק מהחברות שנתבעות בגין תיאום מחירים של תרופות גנריות בארה"ב; שבעבר אנליסטים העריכו שהחשיפה של טבע היא עד 700 מיליון דולר.

הנפילה האחרונה במניית טבע, מאז חודש אוגוסט - אז טבע דיווחה על הפחתת תחזיות, קיצוץ הדיבידנד וקשיים בעמידה באמות המידה הפיננסיות הנוגעות לחוב - יצרה עוד כמה תביעות חדשות נגד החברה. בין היתר, בעלי מניות ישראליים הגישו תביעה ובקשה לייצוגית נגד טבע ובכיריה, בטענה שהטעתה את ציבור המשקיעים והסתירה מהם מידע מהותי אודות ההתפתחויות השליליות, שהביאו בסופו של דבר להפחתת מוניטין של 6.1 מיליארד דולר ברבעון השני. לטענתם, בחישוב שמרני, שכולל רק את בעלי המניות שרכשו מניות בבורסה בת"א בין סוף הרבעון השני של 2017 ועד סוף חודש יולי, ההפסד המצטבר שנגרם לבעלי המניות היה 393 מיליון שקל.

אגב, יש גם תביעות בהן טבע היא התובעת, כמו למשל בהליך המשפטי נגד החברות שפיתחו "קופקסון גנרי", ובהליך נגד האחים אספינוזה, שמכרו לטבע את רימסה ממקסיקו ב-2.3 מיליארד דולר. טבע טענתה שהאחים הונו אותה, אך טענותיה נדחו.

ישנה בעניין רימסה גם תביעה של בעלי מניות נגד טבע, בטענה שהחברה נהגה ברשלנות ברכישתה של החברה הזאת.

עוד כתבות

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?