גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות ההייטק יוצאות לדרך: "הציבור יוכל להשקיע בסטארטאפים"

קרנות ההייטק ינסו לגייס בקרוב כ-400 מיליון שקל כל אחת ויפעלו בתקופה של 8-15 שנים בהתאם לתשקיף ■ דמי הניהול שייגבו הקרנות לא יהיו נמוכים ויעמדו על 2% מהיקף הקרן פלוס דמי הצלחה של 20%

לאחרונה שוב שמענו על עוד רכישת ענק של חברה ישראלית- חברת קונטיננטל הגרמנית רכשה את ארגוס הישראלית בסכום של כ-430 מיליון דולר. פירות הצלחת האקזיט, כמו בעסקאות רכישה קודמות, מגיעים בחלקן לידיים ישראליות, אך מדובר במעט מאוד. כך גם היה בשנה החולפת בה נסגרו 104 עסקאות אקזיט בסכום דמיוני של 10 מיליארד דולר (לפי דו"ח של IVC) - אולם מפירות ההצלחה נהנו מעט מאוד משקיעים, כשלרוב מדובר במשקיעים זרים או בקרנות הון סיכון מקומיות ומשקיעים פרטיים ישראליים, ברובם עשירים מאוד. 

בקרוב עומד מצב זה להשתנות לאחר שמשרד האוצר החליט לשנות את תמונת הנהנים מפירות קטר הצמיחה של המשק הישראלי ולשתף גם את המשקיע הישראלי באפשרות להינות מהתשואות העודפות הניתנות להשגה מהשקעה בחברות טכנולוגיות פרטיות.

לאחרונה הסתיים מכרז בחירת מנהלי קרנות טכנולוגיה עילית, אשר בו התחייבה המדינה להעניק תמריצים לחמש קרנות שניגשו למכרז וינסו לגייס כ-400 מיליון שקל כל אחת. הקרנות הזוכות יפעלו בתקופה של 8-15 שנים בהתאם לתשקיף - כשמחצית הסכום תושקע בחברות הייטק שכבר נסחרות בבורסה ומחציתו - בחברות טכנולוגיה פרטיות (סטארט אפים).

5 הקרנות שזכו הן זו של בתי ההשקעות אייביאיי (שהתחייבה להשקיע בקרן כ-20 מיליון שקל), אלומות, אקסלנס, איילון (הלמן אלדובי ישמש כיועץ הקרן) וקרן אקליפטוס.

ארבעת השותפים בקרן אקליפטוס הם אלדד תמיר (בית ההשקעות תמיר פישמן), דדי פרלמוטר (לשעבר בכיר בחברת אינטל העולמית ויזם הייטק בהווה), אמיר גל אור (קרן אינפינטי) ועדי גן (קרן אוורגרין). 

5 הקרנות יקבלו מהמדינה הגנה מהפסדים של עד 50 מיליון שקל לכל קרן, מה שאומר שתהיה הגנה מצרפית של עד 200 מיליון שקל עבור ההשקעה בסטרטאפים. בנוסף, בעוד 3 שנים תעמיד המדינה לרשות הקרנות אפשרות לקחת הלוואה בערבות מלאה של המדינה בסכום מצטבר של 200 מיליון שקל לכל הקרנות ביחד, ועד 100 מיליון שקל לכל היותר לקרן בודדת.

קובי נימקובסקי, מנכ"ל בית ההשקעות אלומות, שהשיקה את קרן הנאמנות "אלומות טכנולוגיה עילית", אומר כי "מדובר במהפכה. מעבר לאפשרות שניתנת סוף סוף לציבור להיחשף להשקעות בהייטק הישראלי ולהנות ופירותיו, המדינה גם עושה צעד כלכלי חכם ומעודד צמיחה: מחד, היא נוטלת על עצמה סיכון עתידי מסוים המוגבל ב-200 מיליון שקל במקרה קיצון, ועוד 200 מליון שקל בהענקת ערבות מדינה. ומאידך, היא מבטיחה כי בשנים הקרובות יושקעו בחברות הסטארטאפ הישראלי השקעות בסכום גבוה של 800 מיליון שקל - 200 מיליון שקל מכל קרן שתזכה במכרז".

לצד כל היתרונות שמציעות הקרנות החדשות, מבחינת המשקיעים יש מספר דברים שצריך לתת עליהם את הדעת כאשר באים לבחור להשקיע בקרנות הטכנולוגיה העילית. מאחר והקרנות מוגדרות כקרנות סגורות לתקופות של 8-15 שנה, הרי שמדובר בטווח ההשקעה ארוך יחסית. אמנם לציבור יש אפשרות לסחור בבורסה מדי יום ביחידות הקרן, אשר המסחר בהן מובטח בעזרת עושי השוק שמונו על ידי הקרנות, אולם ברור לכל שלא מדובר בהשקעה שמבוססת על נכסים נזילים במיוחד, אלא כזו שמתאימה למשקיעים שמתכוונים לקחת חלק בהשקעה מתמשכת בחברות הסטארטאפ עד למיצוי הפוטנציאל הטמון בהן.

דמי ניהול שנתיים של 2% לפחות  

דמי הניהול שייגבו הקרנות לא יהיו נמוכים, אגב, ויעמדו על 2% מהיקף הקרן פלוס דמי הצלחה של כ-20%. כלומר אם קרן גייסה 400 מיליון שקל היא תהנה מדמי ניהול שנתיים של כ-8 מיליון שקל ובמקרה הצלחה עוד סכומים שיכולים להגיע לעשרות מיליוני שקלים.

צריך גם לזכור שלמרות סיפורי ההצלחה הגדולים של סטארטאפים בישראל ובעולם, רובם הגדול לא מצליחים להתרומם ולהניב אקזיטים משמעותיים.

יועצי הקרן של אלומות הם ניר ארז (יזם, שותף ומנכ"ל אפליקציית Moovit לתחבורה ציבורית) , יורם יעקבי (מנכ"ל מרכז המחקר והפיתוח של מיקרוסופט בישראל, רני כהן (מנכ"ל משותף של קרן השקעות להון סיכון "מופת"), רוני ניימן ואריה סקופ - לשעבר מייסד ומנכ"ל מיקרוסופט ישראל.

לדברי נימקובסקי "הציבור הרחב, שעד היום היה רגיל לשבת בצד ולראות איך האלפיון העליון משקיע את כספו בסטרטאפים ונהנה מפירותיהם, נחשף כעת למציאות חדשה בה הוא עצמו הופך לראשונה למשקיע בסטארטאפים. כדי להוסיף לתיק ההשקעות הפרטי את קרנות ההיי טק יוכל בקרוב כל ישראלי לפנות ליועץ ההשקעות שלו בבנק ולהורות לו לרכוש בעבורו את קרן ההייטק המועדפת עליו. הסכום המינימלי שניתן להשקיע בקרנות אלו, כמו בכל קרן נאמנות, יכול להתחיל אפילו בשקלים בודדים, אבל הסכום בהחלט יכול גם להיות גבוה יותר, ואז הקרן תהפוך לחלק היותר מעניין בתיק ההשקעות".

מנכ"ל אלומות מסביר עוד כי "צריך להבין גם שלהבדיל מיזם היי טק או מאנג'ל, קרנות ההיי טק אינן משקיעות בסטארטאפ בודד, אלא בתיק השקעות מגוון ומפוזר המושקע בשורה של סטראטאפים שפועלים במגוון תחומים בהיי טק - פיזור שעשוי לצמצם את הסיכון הכולל של הקרן, שאינה שמה בחלק הלא סחיר את כל הכספים על סטארטאפ אחד".

לסיום אומר נימקובסקי "נכון, ישנם סיכונים וגם יש השגות לגבי ההשקעה בקרנות החדשות, אך חופש הבחירה, היכולת לגוון את תיק ההשקעות והנגשת ההייטק הישראלי לציבור - הם הישג אדיר. עד היום אף אחד לא חשב שניתן להשקיע בסטארטאפים סכומים מזעריים של שקלים בודדים, אך בזכות השקת קרנות ההייטק בקרוב זה ישתנה. כאשר אלטרנטיבות ההשקעה באג"ח במניות ואפילו בנדל"ן הולכות ומצטמצמות, נראה שהקרנות החדשות שיוקמו עשויות לתת מענה מעניין מאוד למשקיע הישראלי".

מקרן אקליפטוס נמסר כי "אנו רואים בזה אירוע היסטורי לתעשיית ההייטק הישראלית. בזכות התכנית נוכל להמשיך לחזק את התעשייה על ענפיה המגוונים וזאת תוך מעורבות ושותפות משמעותית של הציבור הרחב. קרן אקליפטוס תיצור ערך ממשי באמצעות השקעות בחברות סטארט-אפ פרטיות ובחברות טכנולוגיה ציבוריות ישראליות, תוך תמיכה ממשית בתהליך הצמיחה שלהן. ככלל, הקרן פועלת מתוך מטרה לתמוך ולחזק את בהייטק ובכדי לייצר כלי השקעה איכותי וחדשני - כזה שישלב את הציבור הרחב ויפתח לו צוהר אל עולם החדשנות הצומח".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות, בנימוק כי הבורר סבור כי הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט