גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: בעיות התחבורה במדינה יחמירו ב-3-5 שנים הקרובות

בשנת 2016 בכבישי ישראל נעו 2.7 מיליון כלי רכב פרטיים ■ צפויה עלייה בכמות כלי הרכב הפרטיים על הכבישים בשנים הקרובות ■ אמנם טכנולוגיות נהיגה אוטונומית עשויות להפחית את הפקקים, אך אלה לא ייכנסו לשימוש בשנים הקרובות

פקק שגרתי בלוס אנג’לס / צילום: רויטרס
פקק שגרתי בלוס אנג’לס / צילום: רויטרס

ענף הרכב בישראל חווה בשנים האחרונות צמיחה ניכרת, בין היתר על רקע הרחבת האשראי הצרכני למימון כלי רכב, העלייה בסטנדרט החיים הישראלי (שוק עבודה קרוב לתעסוקה מלאה) והמס הירוק שמעודד רכישת רכבים שאינם מזהמים. כל זה הצטרף לירידה גלובלית משמעותית בריבית חסרת הסיכון, שעודדה את הביקוש המקומי ושיפורים טכנולוגיים שהביאו משתמשים פוטנציאלים לרכוש רכב.

הזינוק בפעילות בענף הרכב, המרכזת גם פעילות אשראי ענפה בישראל (מסחרית וצרכנית), הביא לתוספת מכובדת להכנסות המדינה ממסים מחד, אך גם הדליקה נורות אדומות אצל הרגולטור, מאידך.

לצערנו, הממשלה לא פועלת באופן אקטיבי ויעיל לשינוי התנהגותי מהותי של הצרכנים. גם הצעדים המבורכים שעליהם הכריז אמש שר התחבורה ישראל כ"ץ ("רב-קו" במוניות השירות וסבסוד התחבורה הציבורית בתעריפי הנסיעות הבין-עירוניות), הם חלקיים מאוד וברור שאינם מספקים לציבור פתרונות תחבורתיים ציבוריים איכותיים ויעילים.

בשנת 2016 נעו בכבישי ישראל בסה"כ 3.2 מיליון כלי רכב, מתוכם 2.7 מיליון כלי רכב פרטיים, ויובאו 286 אלף כלי רכב פרטיים, עלייה של 12% לעומת מספר כלי הרכב שיובאו בשנת 2015. בחודשים ינואר-אוקטובר 2017 יובאו לישראל 258 אלף כלי רכב - ירידה קלה בלבד של כ-0.3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. נתון זה מחוויר לעומת הגידול הממוצע במצבת כלי הרכב הפרטיים בישראל בשנים עברו (4%-5%), אך מצביע על המשך הפעילות ברמה גבוהה.

ה"קיפאון" היחסי שחווה כרגע שוק הרכב הוא בעיקר תוצאה של "הקדמת הביקושים" שהתרחשה בסוף שנת 2016. עם זאת, שוק העבודה החזק, הסנטימנט הצרכני הגבוה, הצפי לגידול בתוצר בשנת 2018 (3%), ועדכון נוסחת המס הירוק ב-2019, צפויים לתמוך בביקושים בשנה הבאה, כך שההערכה היא להתרחבות נוספת של 5%-3% במכירות ב-2018 לעומת 2017.

עליית רמת החיים בישראל התבטאה גם בעלייה ברמת המינוע של האוכלוסייה - עפ"י נתוני הלמ"ס, שיעור משקי-הבית המחזיקים רכב אחד עלה מ-62% בשנת 2010, ל-70% בשנת 2016. יתרה מכך - שיעור משקי-הבית המחזיקים לפחות שני כלי רכב עלה מ-19% בשנת 2010, ל-24% בשנת 2016.

על-פי הנתונים, רמת המינוע בישראל הסתכמה ב-383 כלי רכב ל-1,000 תושבים בשנת 2016, גידול של 5% ביחס לשנת 2015. בהשוואה בינלאומית פשוטה, נתון זה אמנם נמוך, אך הוא יותר מאשר מתקזז כאשר מביאים בחשבון את אורך הכבישים בישראל - רמת הצפיפות בכבישים היא הגבוהה ביותר מבין מדינות ארגון המדינות המפותחות (ה-OECD), כ-2,700 כלי רכב לכל ק"מ כביש בישראל, לעומת 773 רכבים לק"מ כביש במדינות ה-OECD.

נקווה, כי הצפיפות בכבישים תהווה גורם מרסן לעלייה ברמת המינוע בישראל בשנים הקרובות.

המערכת הפיננסית בישראל חשופה לשוק הרכב דרך מספר ערוצים. ראשית, הבנקים חשופים לשוק זה דרך האשראי הצרכני שהם מעניקים למשקי-הבית. מנתוני בנק ישראל עולה, כי יתרת האשראי המאזני שהעמידו הבנקים כנגד רכב משועבד עלתה ברבעון השני של שנת 2017 ל-11.1 מיליארד ₪, עלייה של 20% בשנה האחרונה, לעומת קצב צמיחת אשראי כללי של כ-3%. המימון הבנקאי לשוק הרכב כבר עלה ל-8.6% מיתרת האשראי הצרכני שהם העמידו לרשות אנשים פרטיים, שאינו לדיור.

היתרה המקבילה בחברות כרטיסי-האשראי עלתה ל-2.2 מיליארד ₪, המהווה כרבע מיתרת האשראי הצרכני שהן העמידו.

שנית, הבנקים חשופים ליבואניות הרכב ולחברות ההחכרה באמצעות מתן הלוואות. האשראי המאזני לענף המסחר בכלי רכב התקרב ברבעון הראשון של שנת 2017 ל-23.7 מיליארד ₪, 4.2% מסך האשראי המסחרי, מתוכו 1.7 מיליארד ₪ מוגדר כ"אשראי בעייתי". בנק ישראל, אשר אחראי על יציבות המערכת הבנקאית, ער למציאות ולסכנה שעלולה להיווצר במקרה שבו המשק ייכנס למיתון, ופרסם לא מכבר טיוטה שלפיה הלוואה לרכישת רכב תתאפשר בגובה של עד 60% משווי הרכב. לעת עתה, המערכות הבנקאית והחוץ-בנקאית ממשיכות לספק עד 100% מימון.

לעלייה בכמות כלי הרכב יש גם השפעה על בריאות הציבור בישראל. ההשפעה של זיהום אוויר שמקורו בכלי רכב גדולה במיוחד משום שבניגוד למפעלים לדוגמה, המזהמים נפלטים בגובה פני הקרקע ובסמוך לבני אדם, לבעלי חיים ולצמחייה. רכבים בעלי מנועי בנזין ודיזל פולטים מזהמים המסוכנים לבריאות האדם, בהם מזהמים רעילים ומסרטנים. המזהמים העיקריים הנפלטים הם: חנקן דו-חמצני, חלקיקים עדינים, ותרכובות אורגניות נדיפות.

מחזור העסקים במשק הוא המשפיע המרכזי על הביקוש לרכב, במיוחד כשהתחבורה הציבורית לא מספקת פתרון הולם ואיכותי. מספיק להכיר את הצפיפות בתחנות הרכבת, כדי להבין שהישראלים לא יחדלו מלנסוע ברכב פרטי. לכן, כל עוד שיעור האבטלה נמוך והמשק קרוב לתעסוקה מלאה, נמשיך לנסוע בפקקים ההולכים ומתארכים. כפי הנראה, הפתרונות הן לזיהום האוויר והן לגודש בכבישים יגיעו מהכיוון הטכנולוגי והרגולטורי (לדוגמה, אם בנק ישראל יבלום את האשראי לרכבים).

באשר לגודש, כניסת הרכבים האוטונומיים שיגיעו לשוקי העולם בדרך מסחרית בעוד שנים ספורות בלבד, צפויים להפוך את הנסיעה ליעילה יותר, לצפופה פחות ולצמצם את התאונות (בתקווה), הפקקים ואולי אף את מספר כלי הרכב למשפחה - כי הרכב יוכל ל"שייט" בין בני המשפחה, לפי קריאה מרחוק.

העתיד הרחוק של ענף התחבורה מעורר אופטימיות, אולם לצערנו בטווח של 3 עד 5 השנים הקרובות, אין בשורות, והגודש בכבישי הארץ, כמו שאר תחלואי שוק התחבורה, צפויים להחמיר עוד יותר. המציאות הולכת להיות גרועה יותר, כך שרובנו נצא "מהחניה ישירות לפקק".

■ הכותב הוא יועץ לקרן נאמנות של בית ההשקעות אלומות. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין