גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו נגד זכות השביתה של עובדי חברת החשמל

אחרי שכבר נרשמו הסכמות על המתווה, רה"מ פועל לבטל את הרפורמה ההיסטורית ■ מנסה לנצל את עמדת בג"ץ לפיה לעובדים אסור להשתמש בזכות השביתה כדי לחסום רפורמות

בנימין נתניהו באום/ צילום רוייטרס
בנימין נתניהו באום/ צילום רוייטרס

החגיגות בקרב עובדי חברת החשמל על ההסכמות שהושגו ביום חמישי האחרון בנוגע למתווה הרפורמה במשק החשמל - ופורסמו לראשונה באתר "גלובס" - עלולות להתברר כמוקדמות מדי. ההסכם, שאם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון אמור להיחתם בימים הקרובים, צריך לעבור את אישור הממשלה - אולם לא כולם ירצו לתמוך בו - כך נודע ל"גלובס". המתנגד הראשי - ראש הממשלה בנימין נתניהו.

בסוף השבוע האחרון זימן ראש הממשלה לפגישה את המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, מאיר לוין, ואת הפרקליטה המלווה את העתירה של המדינה נגד עובדי חברת החשמל וההסתדרות במטרה לבחון את המצב המשפטי של המדינה בתיק. בעקבות הפגישה אמר נתניהו כי הוא נחוש למנוע מוועדי העובדים לקבל חסינות מפני שינויים מבניים במשק - אמירה שמשמעותה התנגדות להסכם על רפורמה בחברת החשמל. זאת, משום שמשיכת העתירה של המדינה לבג"ץ היא תנאי הכרחי מבחינת ההסתדרות לקידום הרפורמה.

בג"ץ: זכות הריבון

הסיפור מתחיל ביוני האחרון. אז הגישה המדינה עתירה לבג"ץ נגד פסיקת בית הדין הארצי לעבודה שאפשרה לעובדי חברת החשמל לשבות, במחאה על כך שהמדינה לא מקיימת איתם משא-ומתן על שינויים מבניים בחברה ובמשק החשמל.

בית הדין לעבודה צידד בעובדים, מתוך הבנה שהמדינה נוקטת בטקטיקה של "גרירת רגליים" בשיחות על הרפורמה, זאת מתוך כוונה לעשות רפורמה חד-צדדית על ידי הכנסת יצרני חשמל פרטיים שכבר נוגסים בכוח השוק של חברת החשמל ולמעשה מקטינים בהדרגה את המנוף שבידי העובדים. כזכור, כבר יותר מ-30% מסך החשמל במשק מיוצר כיום על יצרני החשמל הפרטיים.

פסק הדין של בית הדין לעבודה חולל רעידת אדמה: משמעותו היא שכל שינוי מבני שהמדינה רוצה ליזום מחייב אותה בהשגת הסכמות עם עובדי חברות שעלולים להיפגע כתוצאה ממנו.

ב-23 ביולי בג"ץ הוציא צו על תנאי נגד העיצומים של עובדי חברת החשמל. במהלך הדיון, נשיאת בית המשפט אסתר חיות הבהירה כי זכות הריבון לעשות שינויים מבניים בענף מסוים ובכך למעשה אותתה כי להסתדרות אין זכות להשבית את העבודה במונופולים חיוניים, כמו חברת החשמל או הנמלים, במטרה למנוע רפורמות. 

גלגול הרפורמה

ביטול זכות השביתה מקטין דרמטית את כוח ההשפעה של הוועדים במשק. האיתות הזה של בג"ץ גרם להסתדרות לסגת מעמדותיה ולהפסיק את העיצומים בהם נקטו עובדי חח"י בקיץ השנה.

בתום הדיון הממושך, שופטי בג"ץ שלחו את הצדדים להידברות בניסיון להגיע לפשרה. כך, לדעת משפטנים, נמנע ברגע האחרון פסק דין תקדימי של בג"ץ שהיה מגביל את זכות השביתה.

ואכן, בחודשים האחרונים הצדדים, ההסתדרות הכללית, ועד העובדים, משרדי האוצר והאנרגיה והנהלת חברת החשמל מנהלים דיונים אינטנסיביים, מהם ניכר לחץ של כל הצדדים המעורבים לסגור את "הדיל" במהירות האפשרית.

הלחץ של ההסתדרות נובע מחשש טבעי לחזור לבג"ץ שעלול לבטל את זכות השביתה של העובדים נגד השינויים המבניים. גם בהנהלת החברה הודו לא פעם שהם תומכים ברפורמה שאמורה לייעל את החברה ולשפר את מצבה הפיננסי. בוועד מבינים שאין מנוס מהרפורמה והמתווה הנוכחי שלה הוא לא רע, לפחות בהשוואה למתווה הקודם אותו הציגה המדינה לפני שנה שכלל הוצאת כל מערך הייצור מהחברה - מהלך שהיה מביא לפרישתם של אלפי עובדים.

התוצאה: לאחר כמעט 21 שנה של דיונים ומשא-ומתן עקר, לראשונה הצדדים קרובים מאי פעם לסיכום.

ואולם, כאמור לא כולם שותפים לחגיגות, נתניהו יעדיף שהצדדים יחזרו לבג"ץ בלי הסכמות על מנת לקבל את הפסיקה התקדימית האוסרת על העובדים לשבות.

לעומתו, שר האוצר משה כחלון מנסה לנצל את הלחץ על ההסתדרות כדי לסגור דיל ולהביא הישג בצורת רפורמה בחברת החשמל - עוד רפורמה שתיזקף לזכותו בכהונתו כשר האוצר.

בתוך כך נפגשו הצדדים ביום חמישי האחרון במשרדי הדירקטוריון של חח"י בתל אביב. הפגישה שנמשכה עד השעות הקטנות של הלילה הוגדרה על ידי הנוכחים בדיונים כ"מאוד טובה ובאווירה חיובית". בתום הפגישה לחצו יו"ר ההסתדרות ניסנקורן ומנכ"ל האוצר באב"ד ידיים.

במכתב הפנימי שנשלח לוועד האקדמאים של חח"י ביום שישי מסכם יו"ר ועד האקדמאים את ההתקדמות האחרונה, וכותב: "ביום חמישי, נר שלישי של חנוכה, הסתיים מפגש נוסף של שיחות, בו הוסכם להתקדם ולממש את הרפורמה ההיסטורית במשק החשמל. חשוב לציין שעדיין לא נחתם הסכם אבל יש הבנות והסכמות. אם לא יהיו הפתעות - ההסכם צפוי להיחתם בימים הקרובים".

הרפורמה: פיצוי מוגדל

במסגרת הרפורמה תמכור חח"י חמישה אתרים ישנים (אשכול, רמת חובב, רידינג, אלון תבור ושתי יחידות בחגית) לידיים פרטיות, בהספק כולל של כ-4,000 מגה-ואט, כמחצית מיכולת הייצור שלה. דווקא האתרים עם התחנות החדשות של חח"י כמו גזר וצפית יוותרו בבעלותה. בנוסף, תעביר החברה למדינה שטחים פנויים באשדוד ובאשקלון לטובת הקמת תחנות כוח מתקדמות בעלות מחזור משולב של גז וקיטור.

על פי ההערכות, התמורה הכספית מהפרטת תחנות הכוח שיימכרו על פני 5-6 שנים, תעמוד על כ-15-16 מיליארד שקל, סכום שיופנה בחלקו לסגירת חוב העתק של החברה, וישמש גם לכספי הפיצויים של הפורשים במהלך הרפורמה.

בתמורה להוצאת מרבית הייצור מידיה, תקים ותתחזק חברת החשמל שתי תחנות כוח המופעלות במחזור המשולב (מחז"מ) בחדרה, במקום התחנות 1-4 באורות רבין.

התחנות האחרות שיישארו בידי חברת החשמל יחולקו לשתי חברות בנות ממשלתיות - אחת של התחנות העובדות על פחם, והשנייה של תחנות כוח העובדות על גז. באמצעות מהלך של איגוד התחנות בחברות בנות, הממשלה תקל על עצמה בעתיד בהפרטה גם של החברות האלה, במידה ותתקבל ההסכמה לכך. המהלך הנרקם יאפשר הפרדה מבנית למערך הייצור כולו.

מבחינת עובדים, הרי שמסתמן כי במסגרת הרפורמה יפרשו 2,800 עובדים על פני 8 שנים. העובדים שיישארו יקבלו תוספת של עד 1,900 שקל לפנסיה, החל מגיל הפרישה. הפורשים יהיו זכאים לפיצויי פיטורים מוגדלים של 120% ותוספת פנסיונית של 1,250 שקל. לדברי המעורבים במשא-ומתן, "המדינה כמעט ולא משלמת עבור מה שהיא תקבל. כל הכסף לפנסיה ישולם רק בעוד שנים כשאנשים יצאו לפנסיה".

עוד נטען כי קיים לחץ גדול על ניסנקורן שהבטיח לעובדי חח"י תוספת של 2,500 שקל לגימלה החודשית כשבפועל הצעת האוצר נמוכה בהרבה מהסכום הזה.

באשר לחוב הפיננסי - מסתמן כי הנהלת החברה דורשת לשפר את יחס החוב ולהוריד את החוב מ-43 מיליארד שקל לכ-28 מיליארד שקל.

אחת הנקודות המשמעותיות במתווה הרפורמה היא הוצאה מיידית של יחידת ניהול המערכת ותפ"ט מחברת החשמל. יחידת ניהול המערכת שקובעת את סדר הפעלתן של התחנות השונות גורמת לניגוד עניינים מובנה בחברת החשמל, שגם מייצרת חשמל וגם אחראית על מערך הסחר.

מרבית עובדי יחידת ניהול המערכת הם מהנדסים, ומתנגדים למעברם המסתמן במסגרת הרפורמה לחברה ממשלתית חדשה. יצוין כי מדובר במהנדסים עם תקופת ההכשרה שנמשכת כשנה, עובדים אותם יהיה קשה למדינה להחליף, במידה וימשיכו להתנגד למעבר. מחר ייפגש מנכ"ל חברת החשמל, עופר בלוך, עם עובדי היחידה בין היתר בניסיון לשכנע אותם להסכים למעבר.

כצפוי, פורום יצרני החשמל הפרטיים מביע אי שביעות רצון מוחלט ממתווה הרפורמה המתגבשת. ניסיונות הפורום לקחת חלק פעיל בניהול משא-ומתן, שכללו אף פנייה מתוקשרת לבג"ץ - נכשלו.

"שיקולים זרים"

מפורום יצרני החשמל הפרטיים נמסר בתגובה, כי "המתווה שפורסם הוא ויתור על תחרות אמיתית ביצור חשמל. על אף תשלום בסך מיליארדים לקבוצת עובדים, שניים וחצי מיליון בתי-אב בישראל לא יוכלו ליהנות מתחרות והוזלת מחירים. ברוח התקופה זה נטו פייק רפורמה. כל עוד חברת החשמל שולטת על מקטע הייצור ומקטע ההולכה היא נמצאת בניגוד עניינים מובנה. המתווה המתגבש אינו מתיר את הקשר בין המקטעים ועל כן לא יוביל לתחרות אמיתית במשק החשמל שתוביל להורדת מחירים. לא ייתכן שסוגיה כל-כך מהותית שתשפיע על המשק הישראלי באופן דרמטי תנוהל בחוסר שקיפות בסגירות בין הוועד לממשלה, מבלי לערוך שימוע ולשמוע את כל הגורמים הנוגעים בדבר".

דובר ההסתדרות מסר בתגובה: "אנו בטוחים ששיקולים זרים לא יטרפדו את הרפורמה ההיסטורית בחברת החשמל".

מתווה הרפורמה 2017 - העיקרים

■ הפרטת חמישה אתרי חח"י (אשכול, רמת חובב, רידינג, אלון תבור ו-2 יחידות בחגית)

■ תחנות הכוח שיישארו בבעלות חח"י יאוגדו לשתי חברות בנות

■ חברת החשמל תקים ותתחזק שתי תחנות כוח במחזור משולב

■ 2,800 עובדים יפרשו על פני 8 שנים

■ העובדים שיישארו יקבלו תוספת של עד 1,900 שקל לפנסיה

■ הפורשים יקבלו פיטורים בגובה 120% ותוספת של 1,250 שקל לפנסיה

■ הוצאה של ניהול המערכת לחברה ממשלתית נפרדת

■ הוצאת מקטע האספקה מחח"י לתחרות מלאה

■ מקטע ההולכה יישאר בחח"י כמונופול טבעי

■ העברת סמכות הכרעה בנוגע לניוד עובדים מהוועד להנהלת החברה

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע עתק לישראל. מה תכלול החבילה?

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע בסך כולל של 95 מיליארד דולר לשורה של מדינות ובהן ישראל ● חבילת הסיוע כוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל, כולל 4 מיליארד דולר למילוי מלאי טילי טמי"ר של כיפת ברזל; 60.8 מיליארד דולר סיוע לאוקראינה, בדגש על השלמת אמל"ח; וכן, 8.1 מיליארד דולר עבור טייוואן

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בדרום לבנון

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס