גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זהירות, כלבת: ההתפרצות והמחדל של משרד החקלאות

ל"גלובס" נודע כי ספקית החיסון "ראביגן", שזכתה לפני שנתיים במכרז של משרד החקלאות, הודיעה דווקא בעיתוי הזה כי תפסיק לספקו ■ בינתיים מתגלים עוד ועוד מקרים, וההיסטריה בעיצומה

תן החשוד כנגוע בכלבת / צילום: גיל ארבל
תן החשוד כנגוע בכלבת / צילום: גיל ארבל

בעיצומה של מגפת כלבת חסרת תקדים שהתחילה לפני כשנה בצפון והתפשטה לאחרונה גם לאזור העמקים, הודיע ספק של תרכיב חיסון שנוי במחלוקת ושאינו כלול ברשימת התרכיבים המאושרים, כי הוא מפסיק לספק את התרכיבים לשירותים הווטרינריים. כך נודע ל"גלובס".

ראשית הפרשה בסוף 2015, עת הודיע משרד החקלאות בראשות השר אורי אריאל, כי יפסיק לתקצב את פעולות החיסון נגד כלבת. בשנתיים האחרונות עלה במספר מקרי הכלבת שהתגלו בבעלי חיים, במה שנראה כהתפרצות חסרת תקדים של המחלה. בשבוע שעבר פנתה המועצה האזורית גלבוע לשר אריאל בבקשה דחופה לסיוע, בעקבות שלושה מקרי כלבת נוספים שהתגלו בתנים, לאחר 50 מקרים שלדברי המועצה התגלו בעמקים מאז חודש אוקטובר. השר אריאל הורה למנהל השירותים הווטרינריים, ד"ר שלמה גראזי, לנקוט באמצעי חירום לבלימת ההתפרצות.

בינתיים, בסוף השבוע האחרון הותקפה חברת קיבוץ עין חרוד איחוד על ידי תן, והבוקר ננשך עובד זר על ידי תן בעמק יזרעאל - וההיסטריה בעיצומה. גם חיות משק נפגעות, כתוצאה מנשיכות בעלי חיים החשודים כנגועים.

בשירותים הווטרינריים (שו"ט), במשרד החקלאות ובקהילת הווטרינרים שוררים בשבועות האחרונים מבוכה וחילופי האשמות לגבי המתרחש בתחום מניעת הכלבת. ברשות הטבע והגנים אף מעלים שאלות לגבי איכות החיסונים נגד כלבת שבהם נעשה שימוש.

"מבקר המדינה צריך לבדוק בדחיפות מה מתרחש בשנים האחרונות בצמרת משרד החקלאות ובשירותים הווטרינריים בהקשר של מחלות וטרינריות, ובראשן הכלבת שעלולה להביא למוות", אומר ל"גלובס" בכיר במשרד החקלאות. במקביל, נודע כאמור במפתיע כי ספק עיקרי של תרכיבים נגד כלבת, שלגבי המוצר שלו יש סימני שאלה, הודיע לפני שבוע כי יפסיק את אספקת תרכיבי החיסון.

חוסר התאמה לתנאים בישראל

עיקר אמצעי המניעה נגד כלבת הם תרכיבי חיסון המפוזרים בשטח מהאוויר, ומצויים בתוך פיתיונות שאותם אוכלים תנים, שועלים, זאבים וכלבי פרא. מבחן התרכיב כפול: האחד - האם הפיתיון מתאים לתנאים האקלימיים בשטח והאם בעלי החיים יאכלו אותו; והשני - בדיקת מעבדה להוכחת יעילות התרכיב.

הספק היחיד של השו"ט במשך שנים היה חברת מריאל עם מוצר בשם ראבורל (RABORAL), המשווק על-ידי החברה "בית ארז". יצרן מתחרה של תרכיבים, חברת "וירבאק" מצרפת המיוצגת בישראל על-ידי "א. אספקה וטרינרית", ניסה להיכנס לשוק עם מוצר בשם ראביגן (RABIGEN-SAG2). המוצר נבדק ונדחה בעבר פעמים אחדות על-ידי מדעני השו"ט, זאת בשל חוסר התאמה של הפיתיון לתנאים בישראל.

בסוף שנת 2015 ערך משרד החקלאות מכרז סגור לאספקת תרכיבי חיסון מכלבת שבו השתתפו הספק היחיד והוותיק מריאל עם המוצר ראבורל, ולמכרז צורף ספק חדש: חברת וירבאק עם התרכיב שנפסל בעבר - ראביגן.

"א. אספקה וטרינרית" הציעה במכרז מחיר נמוך יותר לראביגן וקיבלה את מרבית ההזמנות לאספקת תרכיבים בהיקף של 2.1 מיליון שקל, לעומת הזמנה בגובה 1.2 מיליון שקל של המוצר ראבורל.

בתוך כך, לאחרונה הצטרף ל"א. אספקה וטרינרית" ד"ר יצחק סמינה, מי שהיה עד 2010 מנהל היחידה לביקורת תרכיבים בשו"ט וכיהן כיו"ר הסתדרות הרופאים הווטרינרים. נגד ד"ר סמינה נערכה בעבר חקירה בנציבות שירות המדינה בנוגע לדיווחים כוזבים בשווי של כ-200 אלף שקל, ניהול מרפאה ללא היתר וניגוד עניינים מול יצרנים ויבואנים של תרופות וטרינריות. הוא פוטר וחויב להחזיר לקופת המדינה 25 אלף שקל. ד"ר סמינה ניהל מטעם "א. אספקה וטרינרית" את המגעים עם השו"ט להכנסת המוצר של וירבאק.

בשיחה עם "גלובס", הצביעו גורמים במשרד החקלאות על מספר תמיהות:

■ במסמכי המכרז הסגור ניתן תיאור שונה לשני המוצרים. על ראבורל נאמר: "תרכיב זה עבר בדיקות במעבדה ובשדה בישראל והוכיח את בטיחותו ויעילותו בצמצום התפשטות מחלת הכלבת. בניסויים אלו נמצא כי התרכיב הינו בטוח למיני המטרה ומינים שאינם כאלה, ויעיל לחיסון שועלים ותנים בשביה ובשדה". לגבי תרכיב ראביגן נאמר שהוא "משמש לחיסון חיות בר באירופה. בשנת 2000 ובשנת 2003 נוסה התרכיב בניסויי שדה. תוצאות הניסוי הראו כי בתנאי הארץ לא ניתן לעשות שימוש בתרכיב. בינואר 2014, בשיתוף עם מומחי החברה, נבדק התרכיב שוב בניסיונות שדה נרחבים שבהם פוזרו כ-35 אלף יחידות. בניסויים נמצא כי התרכיב יעיל ועונה על תנאי הסביבה".

■ על תרכיב ראביגן לא נאמר כי נבדק במעבדות השו"ט, אלא דובר על "ניסיונות שדה".

■ המוצר ראביגן מוגבל לשימוש ליומיים בלבד בטמפרטורה של מעל ל-25 מעלות צלסיוס, מה שמעלה שאלות לגבי יעילותו בקיץ הישראלי.

■ ברשימה האחרונה המעודכנת של המוצרים המאושרים לחיסון כלבת על-ידי השו"ט במשרד החקלאות, כלל לא מופיע המוצר ראביגן. המשרד מסר כי הרשימה אינה מעודכנת, אבל למעשה אין רשימה חדשה מעודכנת.

■ במידע שלא קיבל תוקף רשמי נמסר כי במחקר מ-1998 נמצאה יעילות של החיסון בניסוי בתנים. על-פי הוראות משרד הבריאות, כל תרופה מקבלת אישור לחמש שנים ויש לבקש את הארכתה. בקשת "גלובס" ממשרד החקלאות לקבל נתוני מחקר יעילות שנעשה - לא נענתה.

■ על רקע התפרצות הכלבת וההודעה מטעם שר החקלאות על נקיטת צעדי חירום, התקבלה כאמור בהפתעה מוחלטת ההודעה של "א. אספקה וטרינרית" על כך שהחברה מפסיקה את אספקת תרכיבי ראביגן למשרד החקלאות, אף על פי שבעקבות המכרז נמסר כי תספק את מרבית התרכיבים.

■ אלי ברזילי, בעלי ומנכ"ל "א. אספקה וטרינרית", נשאל על הפסקת האספקה ועל התמיהה לגבי רישום התרכיב, ואמר: "אני מניח שהסיבה העיקרית ואולי היחידה היא כלכלית. לא יכול לענות בעניין הרישום של התרכיב". משרד החקלאות מסר כי "לעניין הפסקת אספקת התרכיבים על-ידי חברת 'א. אספקה וטרינרית', להבנתנו, מדובר בסיבות עסקיות".

כלבת

תגובות

משרד החקלאות: "לאור איכותו, החיסון 'ראביגן' מותר לשימוש בכל מדינות האיחוד האירופי"

שר החקלאות אורי אריאל נשאל האם ייתכן קשר בין ההכרזה על הפסקת מימון החיסונים לפני שנתיים לבין התפרצות הכלבת, ומשרדו התבקש להגיב בעניין בדיקות המוצר ראביגן.

משרד החקלאות מסר בתגובה: "המשרד, בשיתוף רשות הטבע והגנים, פועל באופן מתמיד למזעור מחלת הכלבת. כחלק מכך, בכוונת שר החקלאות להגיש הצעת החלטה לממשלה לתקצוב המאבק נגד כלבת. פיזור החיסונים הוא עונתי ומתחיל בחודשים נובמבר-דצמבר וממשיך בחודשים ינואר-פברואר בשנה העוקבת, בהתאם לתנאי מזג האוויר. ממוצע פיזור חיסוני הכלבת שנעשה בין השנים 2015-2016 משתווה לממוצע החיסונים שפוזרו בכל שנה אחרת, ולא קיים כל קשר בין מספר החיסונים שפוזרו בשנת 2015 לבין העלייה במספר מקרי הכלבת בעת הזו. יתר על כן, ברובם המוחלט של מקרי הכלבת מדובר בבעלי חיים נגועים שנולדו בחודשי מארס-אפריל 2017, כך שלא נולדו בעת שפוזר החיסון של שנת 2015.

"בנוסף, וכחלק מפעולותיו למזעור המחלה, המשרד בחר בקפידה את החיסונים שיסייעו למנוע את ההידבקות במחלה על סמך שני תנאים בסיסיים אשר נלקחו בחשבון: ההגנה מהידבקות עבור שועלים ותנים המהווים גורם עיקרי להעברת המחלה בשטחי מדינת ישראל; וכן, תנאי מזג האוויר השוררים בישראל בעת תקופת הפיזור.

"לנוכח העובדה כי RABIGEN-SAG2 ו-RABORAL-vrg הם שני החומרים היחידים שרשומים בישראל ועומדים בשני התנאים הרלוונטיים, הוחלט על מכרז סגור בו תתמודדנה שתי החברות על-פי קריטריונים שונים של איכות המוצר, המחיר ועוד. עם סיום המכרז הוחלט כי שתי החברות ייתנו את שירותן עבור המשרד.

"לעניין רישום המוצר, התרכיב המדובר נרשם כבר בשנת 2008 ב'מרכז הרישום המרכזי באירופה לתרכיבים', דבר המעיד על איכותו. מדובר בתרכיב שלאור איכותו מותר לשימוש בכלל מדינות האיחוד. בשנה שעברה נרשם התרכיב גם בישראל. בדומה למדינות האיחוד האירופי ולארה"ב, ישראל מבצעת בדיקות מדגמיות למשלוחי התרכיבים. בתוך כך, גם התרכיב RABIGEN-SAG2 עבר את הבדיקות הרלוונטיות באירופה ואף נרשם ברישום המרכזי, שבו נרשמים עשרות בודדות של חומרים בלבד, דבר המעיד על איכותו. יתרה מזאת, מדובר בתרכיב שלאור איכותו מותר לשימוש בכלל מדינות האיחוד, ללא צורך בבדיקות נוספות. החומר מיוצר במפעל GMP, בעל דרישות קפדניות. על כן, לאחר בדיקות ההתאמה לתנאי האקלים בישראל הוחלט על אישורו".

משרד הבריאות מסר כי "ישראל חווה כעת עלייה בתחלואת בעלי חיים בכלבת, בעיקר בצפון הארץ. משרד החקלאות ממונה על טיפול בבעלי חיים הנגועים בכלבת, והן בטיפול במניעת כלבת בבעלי החיים. משרד הבריאות נמצא בקשר רציף עם משרד החקלאות, ופעולות המניעה מתואמות בין המשרדים.

"משרד הבריאות מבצע פעולות מניעה רציפות למניעת כלבת באדם, כולל בקשת הסגר לבעלי חיים החשודים לכלבת וחיסון אנשים שנחשפו לבעל חיים כאלה, על-פי שיקול דעת מקצועי. בזכות מודעות הציבור ופעולות משרדים אלה לא היה אף מקרה כלבת באדם בשנים האחרונות. לאגף לאפידמיולוגיה אין עדיין נתונים ארציים אודות פעילות לשכות הבריאות למניעת כלבת ב-2017. מהנתונים הקיימים נצפית עלייה קלה בפניות לטיפול עקב מגע עם בעלי חיים".

נכנסו ללחץ: משרד החקלאות מתגבר את המאבק בכלבת

■ הצבת ניידת של השירותים הווטרינריים במושב גן נר, שתעקר בעלי חיים משוטטים

■ פיזור פיתיונות בכמות כפולה לקמ"ר בצפון ובעמקים - אזור ההתפרצות וסביבתה

■ תגבור הצוותים הווטרינריים באזור

■ הגדרת האזורים הללו כ"אזור סיכון"

■ הגברת מתן חיסונים לכלבי בית, מתן חיסוני דחף לכלבים מחוסנים, חיסון חתולים

■ הסברה והעלאת מודעות בקרב הציבור, העברת מערכי שיעור בנושא למשרד החינוך

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?