גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפורמת המס של טראמפ: הדבר הכי טוב שקרה לארה"ב?

שני דוחות שיצאו החודש מציגים נתונים שלפיהם הורדת מסים לתאגידים אינה מחלחלת לאוכלוסיות החלשות ומגבירה את הפערים

דונאלד טראמפ בנאום במוזיאון ישראל / צילום:רויטרס
דונאלד טראמפ בנאום במוזיאון ישראל / צילום:רויטרס

אם לא יהיו התפתחויות דרמטיות, ארה"ב עומדת להפוך השבוע למעבדת ענק שבה ייבדקו תיאוריות כלכליות הנוגעות למיסוי, אי-שוויון, עוני וצמיחה כלכלית. עם אישור רפורמת המס של דונלד טראמפ, כנראה לקראת סוף השבוע, ייצא לדרך אחד המהלכים השאפתניים ביותר של כלכלנים ופוליטיקאים בצד הימני של המפה ליישם את מה שמכונה "כלכלה של צד ההיצע", כלומר האמונה שקיצוצים רדיקליים במס של פרטים וחברות יעודדו צמיחה וישפרו את מצבם של רוב האזרחים.

הרפורמה המוצעת תוריד את שיעור מס החברות מ-35% ל-21% ואת שיעור המס השולי המרבי מ-39.6% ל-37%, נוסף על הורדת השיעורים המרביים לשבע קבוצות הכנסה. הרפורמה תכפיל את נקודות הזיכוי לילדים, ובו בזמן תקצץ במסי הורשה על ידי העלאה חדה של סף המס. על פי החישוב המוסכם על כל הצדדים, עלות הרפורמה תסתכם ב-1.46 טריליון דולר, קצת פחות מהסכום המרבי המותר על פי חוק.

אלה שעולים ואלה שיורדים

חוששים להתגברות העוני

הרפורמה מעוררת לא מעט חששות מפני הרעה קיצונית בחלוקת ההכנסות והעושר. הדיווח הרשמי מטעם האו"ם לענייני עוני קיצוני וזכויות אדם, פרופ' פיליפ אלסטון, הזהיר שהרפורמה הזאת תהפוך את ארה"ב ל"אלופת העולם בכל הקשור לעוני ואי-שוויון". אלסטון עומד לפרסם דוח על מצב העניים בארה"ב, לאחר סיור במוקדי העוני בה ופגישות עם קובעי מדיניות, ולפיו בארה"ב חיים כיום כ-40 מיליון איש בתנאי עוני, כשליש מהם ילדים. כמחצית מהעניים בארה"ב חיים בתנאים של עוני קיצוני. אלסטון הוסיף כי בתנאים אלה, הרפורמה המוצעת עלולה להוביל לערעור של הדמוקרטיה בארה"ב.

לטענות האלה מצטרפים לא מעט כלכלנים וארגונים אזרחיים בארה"ב, שרואים ברפורמה צעד נחפז ולא מחושב. המרכז למדיניות מס, גוף מחקרי בלתי תלוי המסונף למכון ברוקינגס ולמכון איורבן, פרסם החודש דוח של שלושה כלכלנים - ויליאם גייל, אהרון קרופקין וסורצ'אי חיאטרקון - על ההשלכות של הרפורמה. הדוח מציין שהרפורמה כשלעצמה תהיה רגרסיבית בעיקרה. גם אם ההכנסות לאחר מס של קבוצות הכנסה שונות בארה"ב יגדלו, בעיקר בשכבות הביניים, שיעור הגידול של ההכנסה הפנויה של העשירים ביותר יהיה גבוה יותר, כך שחקלן של הקבוצות האחרות בהכנסה יהיה קטן יותר.

הטענה הנגדית, שמשמיעים כלכלנים התומכים ברפורמה, היא שהורדת שיעור מס החברות והורדת שיעורי המס המרביים יביאו להאצה של הצמיחה הכלכלית. הורדת מס החברות תתורגם לעלייה ברמת השכר במשק, אשר תמומן מהרווחים הנוספים שיישארו בידי התאגידים. מדובר, בסופו של דבר, ברפורמה שאמורה לממן את העלויות הכספיות דרך הצמיחה המוגברת.

עד כה הנתונים אינם תומכים בטענות אלה, לפחות בכל מה שקשור לאי-שוויון. חמישה כלכלנים העוסקים באי-שוויון - תומס פיקטי, עמנואל סאז, פקונדו אלברדו, לוקאס שנסל וגבריאל זוקמן - פרסמו בסוף השבוע דוח שבו הם מציינים כי הירידה בפרוגרסיביות של מערכת המס משנות השמונים היא אחד הגורמים החשובים להתגברות האי-שוויון בעולם והיא מסבירה מדוע במדינות מסוימות, כמו ארה"ב, האי-שוויון נעשה קיצוני יותר. על פי הנתונים שבדוח, מאמצע שנות ה-70 של המאה הקודמת עד אמצע העשור הראשון של המאה הנוכחית, המס השולי המרבי במדינות עשירות ירד מ-70% ל-42% בממוצע. מאז המשבר של 2008, המגמה נעצרה והתהפכה במדינות רבות, אך לא בארה"ב.

כדי להבין את החשיבות של הרפורמה בפרספקטיבה בינלאומית, צריך לעיין בנתונים המובאים בדוח. על פי חמשת הכלכלנים, אם העולם המתועש יאמץ את הבסיס הרעיוני והכלכלי של המודל האמריקאי, ההכנסה הממוצעת של המחצית הענייה של המדינות המתועשות תהיה כ-4,500 אירו בשנה למבוגר בשנת 2050. אם כל המדינות ימשיכו כל אחת במדיניות הנוכחית שלה, הסכום יעלה ל-6,300 אירו, ואילו אימוץ המודל האירופי על ידי כל המדינות, כולל ארה"ב, יגדיל את ההכנסה של המחצית הענייה ל-9,100 אירו בשנה למבוגר בשנת 2050.

יתר על כן, אם להאמין לסקרי דעת קהל בארה"ב, רוב האזרחים מסכימים עם הטענות של חמשת הכלכלנים. ברוב הסקרים שנערכו עד כה, רוב ברור תומך בטענה שהרפורמה נועדה לשפר את מצבם של העשירים ובעלי ההון, ולאו דווקא של השכירים במשק האמריקאי.

מי יממן את הפחתות המס

המבחן הגדול של המצדדים והמתנגדים יהיה בהתייחסותם למימון החבילה שהמפלגה הרפובליקנית אמורה לאשר בקונגרס השבוע. תג המחיר שלה הוא 1.46 טריליון דולר, ובנתון זה מגולם הסיפור הכלכלי והפוליטי של החודשים הקרובים. הדוח של מרכז מדיניות המס מצביע על הנקודה המרכזית הזאת וטוען שכדי לאמוד את ההשפעה של הרפורמה יש להתייחס לא רק לשיעורי המס החדשים, אלא לדרך שבה יוחלט לממן את העלויות של הפחתת המס, כלומר איך ימומן אותו תג מחיר ומי יישא בנטל.

אם המימון של עלות הרפורמה תיפול על כל קבוצת הכנסה בהתאם לחלקה בסך ההכנסה, התוצאה תהיה עדיין רגריסיבית מאוד. על פי חישובים של המחברים, בתרחיש זה, כ-60% ממשקי הבית בארה"ב יקבלו סכום נטו קטן יותר לאחר הקיצוץ בסבסוד ובקצבאות. מדובר במשקי בית בחלק התחתון של סולם ההכנסות. בסופו של דבר ממצא זה הוא שיעמוד בעין הסערה הכלכלית והפוליטית בחודשים הקרובים.

ביום חמישי שעבר נפתחה המערכה על תוכניות הרפובליקנים בקונגרס, כאשר יו"ר בית הנבחרים פול ראיין הודיע שלא יהיה מנוס מלטפל במערכת הרווחה האמריקאית. מבחינתו לא מדובר בתוכנית שבאה לכסות על חור תקציבי. הוא וחלק מסיעתו ידועים כמתנגדים אידיאולוגיים למערכות הרווחה שהונהגו בשנות השלושים של המאה ה-20 בארה"ב על ידי הנשיא רוזבלט, והתגברו בשנות השישים. מבחינתו של ראיין ותומכיו, המהלך המתבקש הוא לקצץ בביטוח הלאומי ובסבסוד של טיפול רפואי לקשישים ולעניים.

הבעיה היא שהסיכוי שתוכניות אלה יתגשמו הם קטנים. לא רק שהבחירות לקונגרס והסנט בנובמבר הקרוב ישכנעו רפובליקנים רבים שלא לתמוך בקיצוצים האלה, גם טראמפ עצמו הבטיח במערכת הבחירות שקיצוצים כאלה אינם עומדים על הפרק. אך ללא קיצוצים, הגירעון אמור לגדול, ואיתו צורכי המימון של הממשל. כבר היום הגירעון ורמת החוב מצריכים אישורים מיוחדים של הקונגרס להמשיך בהוצאה הפדרלית והגדלת החוב. ללא אישור, הממשל יושבת. החלופה עלולה להיות קיצוצים בתמיכות אחרות של הממשל הפדרלי, כמו תשתיות, חינוך, בריאות וכיוב', אך גם אלה נראים בעלי סיכויים נמוכים נוכח ההרכב הפוליטי של הסנט, שבו יש לרפובליקנים רוב זעום.

בסופו של דבר, הממשל והסיעה הרפובליקנית יצטרכו להתפשר עם הדמוקרטים, על רקע שנת הבחירות וההודעה הצפויה של הנשיא כי הרפורמה היא הדבר הטוב ביותר שקרה בארה"ב זה שנים רבות. לא ברור כיצד ניתן יהיה להתגבר על המחלוקת הזאת, במיוחד אם זוכרים שהרפורמה במיסוי הועברה ללא כל תמיכה של הדמוקרטים וכמעט ללא דיון בבתי הקונגרס.

לאי שוויון יש השלכות

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו