גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חינוך רע: משרד החינוך נגד המורים - הלנות שכר בעיר אלעד

העמותה המפעילה ביה"ס של הזרם החרדי בעיר אלעד, הלינה את שכר המורים במשך כמה חודשים ■ ביה"ד לעבודה הטיל עיקול על כספי התקציב שמקבלת העמותה ממשרד החינוך ■ באופן תמוה, דווקא המשרד הממשלתי ביקש לבטל העיקול בגלל פרשנותו את חוק יסודות התקציב

בקשה תמוהה שהגיש משרד החינוך השבוע לבית הדין האזורי לעבודה בת"א חושפת התעקשות של המשרד לעמוד לצדם של מנהלי עמותה כושלת ונגד המורים שלא קיבלו ממנה את שכרם. במסגרת בקשתו מתנגד משרד החינוך (בפעם השנייה) לעיקול שהטיל ביה"ד על הכספים שהמשרד אמור לתקצב בעזרתם עמותה חרדית, המפעילה בית-ספר יסודי חרדי לבנים בעיר אלעד. העיקול הוטל מאחר שהעמותה הלינה את שכר המורים בביה"ס במשך כחצי שנה, והרשמת בבית הדין סירבה כעת, בשנית, לבקשת ביטול העיקול.

בית-הספר, "תלמוד-תורה", בעיר החרדית אלעד הוא אחד מבתי-הספר של החינוך החרדי בעיר והוא מונה כ-180 תלמידים בכיתות א'-ח'. ה"תלמוד-תורה" ("ת"ת" בעגה החרדית) הוא במעמד "פטור": סגל ההוראה אינו מועסק על-ידי משרד החינוך, אך המשרד מפקח על המוסד החינוכי ועל העמותה המפעילה אותו - לרבות בהיבט של "הבסיס הכספי לקיום המוסד" (ראו מסגרת).

"היכן היה משרד החינוך?"

את התנגדותו הנוספת לעיקול שהטיל ביה"ד על התקציב לעמותה המפעילה את ביה"ס, מנמק משרד החינוך בכך שהכספים נועדו לצורך הפעלת המוסד החינוכי, ולא ניתן לעקלם לפי פרשנות המשרד את פסיקת בית המשפט העליון. נימוק זהה שימש את משרד החינוך גם בבקשתו הראשונה לביטול עיקול הכספים.

מזה כמה חודשים חייבת העמותה החרדית "חכמת תורה" המפעילה את ביה"ס "תלמוד-תורה" באלעד, למורי ביה"ס, כ-247 אלף שקל בגין משכורות וכספים אחרים שלא שולמו להם, בהם פיצויי פיטורין, משכורת 13, הפרשות לקופת גמל והפרשות לקרן השתלמות. העמותה - שכאמור היא גוף מפוקח על-ידי משרד החינוך - אף הודיעה לגננות ולמורים שאותם היא מעסיקה, בחודש שעבר, כי ברצונה לפרק את העמותה, וכי הם יהיו רשאים לפנות למוסד לביטוח לאומי ולדרוש את זכויותיהם הסוציאליות שלא שולמו.

אחד המורים בביה"ס, פנחס גמליאל, יחד עם מורים נוספים, הגישו - באמצעות עו"ד ירון טבצ'ניק - תביעה נגד העמותה ונגד מנהלה לשעבר כדי לקבל את השכר שטרם קיבלו: חוב שהעמותה ומנהלה לשעבר, לפי כתב התביעה, "מודים בפה מלא כי (גמליאל) לא קיבל במשך מספר חודשים".

התביעה קרמה עור וגידים, ובסוף אוקטובר האחרון, כדי להבטיח את החזרת החובות ותשלום המשכורות, הטיל ביה"ד האזורי לעבודה בת"א עיקול על כספי העמותה בגובה חובותיה למורים בסך של כ-247 אלף שקל. העיקול הוטל על חשבונות הבנק של העמותה, רכביה, נכסי המנהל הקודם שלה - וכן על הכספים המגיעים לה כתקצוב ממשרד החינוך.

אולם, בנקודה זו הגיעה התנגדות מכיוון לא צפוי - מכיוון משרד החינוך עצמו. היינו, מכיוון הגוף שאמור לפקח על העמותה, ושהיה אמור, לשיטת התובע, להיות זה שמונע ממנה מלהגיע למצב שבו משכורות לא שולמו למורים משך חודשים ארוכים. המשרד הגיש בקשה לביטול העיקול, ולאחר תגובת גמליאל לבקשה - הגיש בקשה נוספת לביטול העיקול, תוך שהוא מתעלם מהעובדה שביהמ"ד לא חזר בו מהעיקול שהוטל.

"היכן היה משרד החינוך, עת היה אמור לפקח על כספים שהעביר לעמותה ולא פיקח עליהם?", שואל גמליאל בתגובתו לבקשת משרד החינוך לבטל את העיקול על כספי העמותה. "היכן היה אותו משרד חינוך שלא בדק וחקר לאן מנהלי העמותה 'משרשרים' את הכספים המתוקצבים שלא הגיעו לידי עובדי ההוראה, שלא קיבלו משכורות משך חודשים ארוכים?"

בבקשתו לביטול העיקול, מסתמך משרד החינוך על סעיף 31 לחוק יסודות התקציב, שלפיו המשרד מחויב "למנוע תקלות וקלקלות" בשימוש בכספי ציבור. לטענת התובע, דווקא סעיף זה הוא שאמור היה להוביל את המשרד לפקח על העברת המשכורות מהעמותה למורים. "האם משרד החינוך הוא זה שמבקש כעת את ביטול העיקול, כאשר הוא היה מחויב 'למנוע תקלות וקלקלות' כלשון סעיף 31 לחוק יסודות התקציב, שעליו נסמך המשרד? האם משרד החינוך פסח על החוק להגברת האכיפה של דיני עבודה?"

סעיף 31, מציין התובע בתגובתו, נועד להבטיח את כספי הציבור "בנסיבות שבהן ייתכן תוהו ובוהו", כדי למנוע "תקלות וקלקלות", ובנסיבות שבהן ישנו חשש לשרשור בלתי-מפוקח, וישנו צורך בהידוק הפיקוח על כספים הבאים מהקופה הציבורית. ל"גלובס" נודע כי בתחילת השנה עברה העמותה להפעלתה של רשת החינוך של ש"ס, "מעיין החינוך התורני" - אך לא בטוח שעוצמתה של הרשת בתוך מנהל החינוך החרדי במשרד החינוך תסייע לעמותה להימלט מעיקול כספיה, גם אם הדבר עשוי היה להסביר את התגייסותו התמוהה של המשרד.

התובע מציין כי "אכן מטרת סעיף 31ב לחוק יסודות התקציב היא מניעת העלמת כספים, אך חלק מהכספים המועברים לעמותה באים לצורך תשלומי משכורות לעובדי ההוראה אצלה", ולפיכך טוען התובע כי אין מדובר בעיקול מהסוג שנאסר לעמדתו: עיקול בשל חשש לשרשור בלתי מפוקח של כספי הציבור על-ידי חברות עסקיות, ספקים וקבלנים. בתגובה גם יש רמיזה לשימוש בפועל לכאורה בכספי השכר של המורים. "הייתכן שאותו משרד חינוך שלא פיקח על כספים שהזרים לעמותה ושלא הגיעו ליעדם, ושורשרו ככל הנראה לכיסם של אחרים, יכול לעתור כעת ובידיים נקיות על ביטול עיקול, שמטרתו להבטיח תשלום זכויות בסיסיות?".

ל"גלובס" מסר בא-כוחו של התובע, עו"ד טבצ'ניק, כי "לא מדובר במקרה בודד. מדובר במספר לא מבוטל של עמותות המשמשות כבתי-ספר לכל דבר במגזר החרדי ונהנות מתקציב משלם המיסים - ומשרד החינוך כושל בפיקוח עליהן*.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "בעקבות החלטת בית הדין האזורי לעבודה לעקל את התקציב אשר מועבר למוסד החינוכי, פנה משרד החינוך לבית הדין בבקשה לבטל את העיקול. זאת, מהטעם שעל-פי חוק יסודות התקציב לא ניתן לעקל כספים של תאגיד או גוף אחר שהמדינה משתתפת בתקציבו, או גוף שמקבל תמיכה או מענק או השתתפות אחרת מתקציב המדינה".

בתי-ספר חרדיים והמדינה - מימון ממשרד החינוך למרות אי-עמידה בלימודי הליבה

רבים מבתי הספר של החינוך החרדי הינם מוסדות המוגדרים "מוסדות פטור" - מדובר במוסדות העומדים בחוק חינוך, אך אינם נמצאים תחת פיקוח מלא של משרד החינוך. עם זאת, הם מחויבים באישורי בטיחות ואישורים ממשרד הבריאות. כמו-כן מחויבים בתי-ספר אלו בלימוד 55% מתוכנית לימודי הליבה - המגדירה תכנים שונים בכמה תחומי הדעת אותם יש ללמד בחינוך היסודי (כיתות א'-ו'). זאת, בהשוואה לבתי ספר אחרים בחינוך החרדי, שמחויבים ב-75% מלימודי הליבה ולבתי-הספר בחינוך הרשמי (ממלכתי, ממלכתי-דתי וממלכתי-ערבי) המחויבים ב-100% מלימודי הליבה. המוסדות החרדיים מקבלים מימון ממשרד החינוך, בין היתר בהתאם לעמידתם בלימוד תוכנית הליבה ("כעומק הליבה עומק התקצוב", מסר משרד החינוך). באמצעות המימון יכול המשרד לפקח על המוסדות ולהעניק תמיכה לאלו העומדים בדרישותיו.

הפיקוח של משרד החינוך כולל, לפי חוק הפיקוח על בתי-ספר, הבטחת רמה נאותה בהתאם לתקן ולנהוג בסוג בית הספר, לגבי העניינים הבאים: (1) תוכנית הלימודים, מערכת השיעורים ומשך הלימודים; (2) הכשרתם וכשרם המקצועי של סגל עובדי החינוך; (3) מבני ביה"ס והגישה אליהם, החצר, מספר הכיתות וחדרי הלימוד; (4) תנאי הבטיחות בבית הספר; (5) הריהוט והציוד של ביה"ס; (6) הבסיס הכספי לקיום בית הספר. הסעיף האחרון הוא זה שעליו נסמכת בקשתו החדשה של משרד החינוך לבטל את העיקול על כספי המימון שמעביר המשרד לעמותה המפעילה את ביה"ס החרדי באלעד.

בעבר נשמעה ביקורת כי בהיעדר פקחים מטעם משרד החינוך, לא קיימת אכיפה מספקת מצד המשרד המוודאת כי בתי-הספר מלמדים את אחוזי לימודי הליבה בגינם הם מתוקצבים. כן הושמעה ביקורת שלפיה המשרד השית על בתי ספר סרבניים קנסות נמוכים מדי, שהפכו את התמיכה התקציבית למשתלמת בכל מקרה - גם אם ההתחייבות ללימודי ליבה הופרה.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

יום המסחר באירופה נפתח במגמה חיובית; האינפלציה בבריטניה ירדה בחדות

הדאקס והפוטסי מוסיף לערכם כ-0.4% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● היצוא היפני עקף את ציפיות השוק; זינוק של כ-25% במשלוחים למערב אירופה ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט