גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה אין שיאים בבורסה הסינית?

השווקים במערב רושמים שיאים היסטוריים; מדוע אין לכך זכר במזרח הרחוק?

נשיא סין, שי ג'ינגפינג, לוגם תה במהלך נאומו בוועידת המפלגה הקומוניסטית / צילום:  Aly Song, רויטרס
נשיא סין, שי ג'ינגפינג, לוגם תה במהלך נאומו בוועידת המפלגה הקומוניסטית / צילום: Aly Song, רויטרס

בעוד הבורסות בארה"ב וברוב המדינות המפותחות ממשיכות לנפק שיאים חדשים - של כל הזמנים או לפחות של שנים רבות - הרי שהבורסות בסין וסביבתה אינן משתתפות בחגיגה.

היה מקום לחשוב שהחולשה היחסית של השווקים במזרח אסיה קשורה למשבר מול צפון קוריאה, אבל מסתבר שלא זו הסיבה. ראשית, המשבר נמשך הרבה זמן ובכל זאת, במהלך השנה הנוכחית רשמה הבורסה של דרום קוריאה - המדינה המאוימת ביותר ע"י המשבר - עליות חדות.

בכלל, אחד האפיונים הבולטים של אווירת הטירוף האופפת את המערכת הפיננסית העולמית הוא ההתעלמות הכמעט-מוחלטת מהתפתחויות גיאו-פוליטיות, והמשבר בצפון-מזרח אסיה היא דוגמה מובילה לאפיון זה.

בפועל, המגמה בבורסת סיאול קשורה יותר להתפתחויות כלכליות מקומיות מאשר לנושאים שוליים כגון מלחמה גרעינית שתמחק את סיאול מעל פני האדמה ותחסל את מרבית תושביה. זה מסביר מדוע הבורסה צנחה לאחר פרסום נתוני יצור תעשייתי גרועים מאוד במהלך המסחר ביום חמישי, בעוד שהירידה שנרשמה בה בתחילת המסחר באותו יום - שעות ספורות לאחר שיגור נוסף של טיל צפון קוריאני - הייתה קטנה יותר ותוקנה ברובה תוך זמן קצר.

אבל הסיפור הגדול הוא סין. זה נכון, כמובן, בכל הקשר - של גיאו-פוליטיקה, של פוליטיקה פנימית, של כלכלה וסחר, וגם של תנועות פיננסיות ושל תנודות בבורסות. ובהקשר לבורסות בסין, הסיפור נשמע מוזר, מפני שהוא שונה כל-כך מהמגמה השלטת בבורסות ארה"ב וברוב מדינות אירופה. אמנם נכון שמאמצע מאי ועד אמצע ספטמבר, נרשמו עליות בבורסות סין - אבל קדמה לעליות האלה ירידה די חדה באפריל-מאי.

יותר מוזר היא העובדה שמאז אמצע ספטמבר, הבורסות הסיניות הפגינו יציבות - בו בזמן שכל העולם עלה. גם העליות של מאי-ספטמבר היו מתונות למדי. אבל השבוע, חל ניתוק מוחלט בין בורסות סין לעמיתיהן המערביות, כאשר הראשונות ירדו בעוד שהאחרונות המשיכו לעלות.

ההתנהגות הזאת נראית מוזרה, אבל היא אינה מהווה תעלומה. ההסבר לה טמון בלו"ז הפוליטי הסיני, שסבב השנה סביב הקונגרס החמש-שנתי של המפלגה הקומוניסטית - אירוע מרכזי בחיי המדינה. המפלגה שולטת בכל ויעדה העיקרי הוא שמירה על יציבות פוליטית-חברתית - בכלל, אבל במיוחד לקראת וסביב לאירועים גדולים כגון הקונגרס. לכן היה צורך באווירה חיובית - בדמות עליות מתונות - יחד עם יציבות נטולת זעזועים שליליים, חלילה, אך גם בלי חגיגה בורסאית שתמשוך תשומת לב מהאירוע המרכזי.

הפוליטיקה הפנימית של סין מספקת הסבר הגיוני להתפתחויות בבורסות הסיניות, אבל גודלה ועוצמתה הגדלה במהירות של כלכלת סין מביאות לכך שמה שקורה בסין לא בהכרח נשאר בסין. להיפך: המדיניות הננקטת על ידי ממשלת סין ביחס למשק, לבורסה ולמערכת הפיננסית בסין משפיעות מאוד על כל העולם.

בארה"ב, באירופה וגם בישראל יש חוסר מודעות - הגובל בהכחשה - באשר לעוצמת ההשפעה הסינית. רבים, כולל בחוגים פיננסיים, עדיין שרויים באשליה שהיה זה הפד האמריקאי, אז בראשות ברננקי, ש"הציל את העולם" מקריסה כללית ב-2008-09. בפועל, התפקיד של הסינים, הודות לעוצמת ומהירות תגובתם, היה מכריע. לאורך השנים מאז, הסינים המשיכו להמריץ את המשק שלהם, להזרים סכומים דמיוניים כדי להמשיך ואף להגביר את תנופת ההשקעות ואת מודל הצמיחה מוטת-הייצוא שהפך אותם לכלכלה השנייה בעולם.

למדיניות זו, שננקטה רק משיקולים של תועלת למפלגה ולסין, היתה השפעה אדירה על הכלכלה העולמית - שני שלישים מהצמיחה העולמית מאז 2009 נושא תוית 'Made in China'. במקביל, להתפתחויות בסין הייתה השפעה לא פחות גדולה על המערכת הפיננסית העולמית - ובתוכה הבורסות.

ההזרמה המוניטרית בסין גלשה גם אל מחוץ לגבולות המדינה, למרות שהמערכת הפיננסית הסינית עדיין פועלת במשטר של מגבלות המנתק אותה משאר העולם. הכספים זרמו באפיקים גלויים ורשמיים, דוגמת רכישה מסיבית מצד סין של אג"ח אמריקני, ודוגמת השקעות מסיביות של ממשלת סין במדינות רבות מסביב לעולם. והם זרמו גם בדרכים בלתי-רשמיות ואף בלתי-חוקיות, ששימשו לאליטה הסינית המתרבה והמתעשרת בקצב ובהיקף עצום להבריח חלק משמעותי מהונה אל עבר מקומות שנתפסו אצלה כבטוחים יותר.

ההזרמה האדירה - יצירת כסף דרך מערכת הבנקאות שבשליטת הממשלה וניתובו לצורכי השקעות - לא רק השחיתה את כל המערכות, היא גם חדלה להיות יעילה. חוק התפוקה היורדת פועל גם בסין, וקצב הצמיחה יורד שם מזה כמה שנים - למרות שכמות הכסף הנשפך לתוך המשק ממשיך לגדול. כל טריליון יואן שולי מפיק פחות תועלת בדמות צמיחה, תעסוקה, ייצור וייצוא.

מנהיג סין, שי ג'ינפינג, מודע היטב לכל זה ואף פועל באופן נמרץ נגד השחיתות, בעוצמה הרבה יותר גדולה מקודמיו. יחד עם זאת, הוא מודע גם לצורך להבטיח קצב צמיחה גבוה (אם אמנם הרבה יותר נמוך מבעבר), כדי לשמר את יציבותה הפוליטית-חברתית של סין ובכך להבטיח את המשך שלטון המפלגה.

עכשיו, בעקבות הקונגרס המפלגתי, מעמדו האישי של שי לא רק התחזק, אלא הגיע לרמה גבוהה יותר מכל קודמיו מאז מאו דזה-דונג. תוכן נאומו המרכזי (של 3.5 שעות!) בקונגרס, כמו גם התוכניות והמדיניות שהתקבלו שם, מבהירים שפניו של שי - וממילא של סין - הן להמשך והעמקת המאבק נגד שחיתות וגם לכרסום מסיבי בפעילותה של 'בנקאות הצללים' והמערכת הפיננסית הלא-רשמית שצמחה בפראות.

אמנם נכון, הממשלה דאגה להזרים שוב הרבה כסף (המספרים דמיוניים, אבל אם נגיד טריליון דולר, לא נגזים ואולי נטעה בחסר) למשק במהלך השנה לקראת הקונגרס - כדי לוודא שהנתונים הכלכליים השוטפים יתאימו ל"תחזיות" ויחמיאו למנהיג. מסתבר, לפי ניתוחים של אנליסטים, שגם הזרמה זו בקושי סיפק את הסחורה הדרושה - עדות נוספת לכך שהאסטרטגיה הזו מיצתה את עצמה גם מבחינה כלכלית/פיננסית.

אבל בין כך ובין בך, שי מתכוון לצמצם את זרם הכסף למפעלים ממשלתיים כושלים ולדכא את בנקאות הצל. כל זה יביא - תיקון, כבר מתחיל להביא - למחנק אשראי. התשואה על אג"ח ממשלתי ל-10 שנים נוגע כבר ב-4%, אבל הלחץ העיקרי מורגש באשראי לזמן קצר, שם הריבית נסקה לרמות המבטאות מחסור אמיתי.

מהלכים אלה כבר גורמים לחיסול של השקעות בחו"ל, ובוודאי שפוגעים בנטיה וביכולת להשקיע בחו"ל - הן בפירמות ועסקים, והן בנדל"ן למגורים בניו יורק, לונדון וערים בחוף האוקיאנוס השקט כגון ונקובר.

במקביל, ה'פד' מעלה את הריבית, כמו גם הבנק אוף אינגלנד ובנקים מרכזיים אחרים. ה- ECB מוריד את היקף ההזרמה שלו. אבל כל הצינורות האלה הם משניים לעומת הברז הסיני העצום. אם הוא ייסגר בהיקף משמעותי, ההשפעה השלילית - בדמות צמצום בזרם הנזילות שהעלה את כל הבורסות המערביות השנה ולאורך כל התקופה מאז המשבר - תורגש בכל העולם.

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • משפחות חטופים חסמו את משאיות הסיוע לרצועה: "רק עצירת הסיוע לחמאס תמנע ממנו לשלוט ברצועה" • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?