גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים: "יורוקום חדלת פירעון, אין מנוס מלהורות על פירוקה"

דיסקונט, הפועלים ובינלאומי ביקשו למנות מנהל מיוחד שיממש את הנכסים המשועבדים להם ■ החוב של יורוקום תקשורת לבנקים מגיע ל-961 מיליון ש' והוא אינו כולל את חוב החברות בנות

שאול אלוביץ / צילום: איל יצהר
שאול אלוביץ / צילום: איל יצהר

עכשיו זה רשמי: הבנקים לוקחים את קבוצת יורוקום תקשורת שבשליטת שאול אלוביץ' לבית המשפט. בנק דיסקונט, הפועלים והבינלאומי הגישו היום (ד') בקשת פירוק ליורוקום תקשורת, המחזיקה בשרשור במניות גרעין השליטה של בזק, בחברת חלל תקשורת ובחברות נוספות."יורוקום תקשורת חדלת פירעון. הניסיונות להשיג הסדר לא צלחו, ועל-כן ככל שלא ישתנו הנסיבות, אין מנוס מלהורות על פירוקה", נכתב בבקשה. הבנקים מבקשים במקביל למנות את עורכי הדין פיני רובין, אמנון לורך ואורי גאון לבעלי תפקידים ביורוקום שינהלו את הליך מכירת נכסי החברה המשועבדים לבנקים.

נזכיר, כי לפני קרוב לחודש שלחו הבנקים מכתב התראה לקבוצת יורוקום תקשורת בטרם פנייה לבית המשפט, והיום, יומיים לאחר שהדד-ליין להגעה להסדר פקע, הם פנו לבית המשפט: "במהלך התקופה שלאחר משלוח מכתבי ההתראה קיימה החברה פגישות עם נושים שונים שלה, לרבות המבקשים, במסגרתם הודתה, בפה מלא, בחדלות פירעונה ובאי-יכולתה לפרוע את חובותיה", נכתב במסמך שהגישו הבנקים. "על-פי הערכות החברה שנמסרו לבנקים הנושים, לרבות בכתב, חובות החברה עולים במאות מיליוני שקלים על שווי השוק של נכסיה".

בבנקים מתייחסים גם לסירובו של אלוביץ' להזרים הון לחברה במסגרת הסדר החוב, וכותבים כי "דרישות שהועלו על-ידי הבנקים לעבות באופן מיידי את הון החברה באופן משמעותי באמצעות הזרמת בעלים לצורך פירעון חובות לנושים - לא נענו, ומכל מקום לא נענו באופן מספק. לאור האמור, יש לראות ביורוקום תקשורת כחברה חדלת פירעון שיש להורות על פירוקה", מנמקים הבנקים את ההחלטה לבקש הפירוק.

מבנה השליטה בבזק - יורוקום

מצוקה פיננסית מאז שנת 2015

המסמכים שהוגשו לביהמ"ש חושפים את היקף החוב ליורוקום תקשורת העומד על 961 מיליון שקל: דיסקונט הוא הנושה הגדול ביותר עם חוב של 480 מיליון שקל, בנק הפועלים עם 350 מיליון שקל והבינלאומי עם 141 מיליון שקל. חובות אלו לא כוללים את החוב של החברות-בנות להן לא הוצאה היום בקשת פירוק. בסך-הכול, חובות יורוקום תקשורת והחברות-בנות מגיעים לכ-1.2 מיליארד שקל.

המסמכים שהוגשו היום לבית המשפט חושפים כי יורוקום תקשורת נמצאת במצוקה פיננסית לפחות מאז שנת 2015, ובמהלך שלוש השנים האחרונות הוחלפו לא מעט מכתבים של עורכי הדין של הבנקים שהפעילו לחץ על אלוביץ' לעמוד בפירעון החוב. מצבה הרעוע, והלחץ שהפעילו עליו הבנקים בשנים האחרונות, אף הובילו את אלוביץ' לבצע את עסקת בעלי העניין הבעייתית למכירת yes לבזק - עסקה שגררה בסופו של דבר חקירה מצד הרשות לני"ע ושהתמורה בגינה שימשה כמקור להחזר של חלק מחובות הבנקים.

האשראי שסיבך את קבוצת יורוקום הוא אשראי ישן שמרביתו ניתן בתקופה בה עיקר הפעילות של יורוקום הייתה ביבוא מכשירי נוקיה, שהייתה אז שחקנית משמעותית בשוק הסלולר ונפלה בעקבות כניסת הסמארטפונים. בניגוד למקרים אחרים, האשראי בקבוצת יורוקום לא ניתן בקונסורציום, אלא בזמנים שונים מול בנקים שונים ותחת תנאים שונים. השונות הזו הקשתה גם היא על הקבוצה לגבש הסדר חוב עם כלל נושיה. מהגשת המסמכים לבית המשפט היום ניתן לראות כיצד כל בנק התמודד עם האשראי לקבוצה.

בנק דיסקונט הוא כאמור הנושה הגדול ביותר עם חוב של 600 מיליון שקל (כולל לחברות-בנות). מהדוחות הכספיים של הבנק, ניתן להעריך כי הוא הפריש סדר גודל של קרוב לחצי מיליארד שקל ב-3 השנים האחרונות מהחוב להפסדי אשראי. דיסקונט, בניהולה של לילך אשר טופילסקי, זיהה את המצב לפני כשנתיים ופעל במהירות מול הקבוצה לשיפור מצבו, וקיבל ביטחונות בדמות בית יורוקום וכ-18% ממניות אינטרנט זהב השוות כיום כ-95 מיליון שקל.

צעד זה עורר את כעסו של בנק הפועלים, שלו חוב מוערך של 400 מיליון שקל לקבוצה כולה, מתוכו הופרש לפי הערכות סכום של 350 מיליון שקל בדוחות הבנק. מהמסמכים שהוגשו לבית המשפט צורף, בין היתר, גם מכתבו של בנק הפועלים בנושא המחלוקת בחלוקת השעבודים. "לא מקובל על הבנק שהחברה יצרה לטובת דיסקונט במאי 2015 ובינואר 2016 שעבודים על מניות אינטרנט זהב. הדבר מהווה הפרה על התחייבותכם מ-2008 שלא למשכן נכסים מנכסיכם", נכתב ממשרד עורכי הדין גורנציקי ושות' שייצג את בנק הפועלים. בנק הפועלים דרש לבטל את השעבודים החדשים לדיסקונט - מה שכידוע לא התרחש.

קבוצת יורוקום ביטלה את הטענות ואמרה בתשובה כי הבנק ידע על המגעים עם דיסקונט, וכי הקבוצה קיימה במקביל מגעים גם עם בנק הפועלים. "אכן נכון שעדיין טרם גובש הסכם כולל עם בנק הפועלים. יחד עם זאת, הקבוצה פועלת בשקיפות ובהקפדה על שוויון אמיתי בין הנושים", כתבו בתשובה פליקס כהן ועמי ברלב מיורוקום תקשורת. בכל מקרה, עיבוי הביטחונות לבנק דיסקונט לא פתר את הבעיה. מהמסמכים עולה כי ביוני האחרון שלח דיסקונט מכתב ליורוקום תקשורת ובו התריע על-כך שהחברה לא עמדה בתשלום ריבית בגובה של כ-12 מיליון שקל.

מחלוקת לגבי חלוקת הביטחונות

בנק הפועלים לא הגיע בשנים האחרונות להסדר המקובל עליו עם יורוקום תקשורת. מהמסמכים עולה כי בעקבות זאת שלח הבנק מאוקטובר 2016 מספר מכתבים הדורשים טיפול בחוב. לפני כשלושה שבועות החליט הבנק להחריף את הצעדים ושלח מכתב התראה בטרם פנייה לבית משפט - פנייה שכאמור בוצעה היום.

המחלוקת לגבי חלוקת הביטחונות בין בנק הפועלים לדיסקונט, שמן הסתם לא יסכים לוותר על הביטחונות שקיבל, מקשה גם כן על גיבוש הסדר חוב ומוסיפה למתיחות בין כל הצדדים במקרה המורכב הזה.

ליורוקום תקשורת גם חוב של 170 מיליון שקל לבנק הבינלאומי, ובסה"כ חוב מוערך של 200 מיליון שקל, כולל לחברות-בנות. מהבקשה עולה כי הבנק, בניהולה של סמדר ברבר צדיק, ניסה לגבש עם החברה הסדר חוב, ובנובמבר האחרון הצטרף ליתר הבנקים במכתב ההתראה בטרם פנייה לבית המשפט.

בשבועות האחרונים עשו ביורוקום מאמצים להגיע להסדר חוב, אלא שהבנקים דורשים כי הסדר שכזה יכלול הזרמה של 100-150 מיליון שקל מצד אלוביץ'. אלוביץ' מסרב לכך מכיוון שאין לו ערבות אישית לחוב. כמו כן, גם הזרמה כזו עלולה שלא לפתור את הבעיות בקבוצה לטווח ארוך, ואלוביץ' לא רוצה להגיע למצב שבו הוא מזרים סכומים מהותיים ובטווח הארוך מאבד בכל זאת את השליטה בקבוצה.

הפתרון שניסו הצדדים למצוא הוא בגיוס משקיע חיצוני שיבצע את ההשקעה. השבוע פורסם ב"גלובס" כי התקיימו מגעים שכאלה מול מאיר שמיר, אולם שמיר מוכן לבצע השקעה כזו רק אם תתבצע מחיקה של חלק מהחוב (הערכות שמדובר על כ-400 מיליון שקל) שתשפר את מצבה הפיננסי של הקבוצה. בבנקים נרתעים בשלב זה מביצוע מחיקה ומעדיפים מסלול פנייה לבית משפט. יחד עם זאת, לא מן הנמנע שבחסות בית המשפט יבוצע הסדר חוב עם משקיע חיצוני שיכלול גם מחיקת חוב.

עוד כתבות

בכירי הבורסה בגל מימושים / צילום: Shutterstock

ב-26 מיליון שקל: חמישה בכירים בבורסה בגל נוסף של מימושי מניות

חמישה מבכירי הבורסה ניצלו זינוק של יותר מ-240% במחיר מנייתה בשנה החולפת וביצועים מימושים של 212 אלף מניות ● באוקטובר האחרון מימשו חלק מהבכירים מהלך דומה ברווח של כ-50 מיליון שקל

שינוי משטר? 40 ימים למות ח'אמנאי בטהרן / צילום: Reuters, Asgaripour Ma

המומחה שטוען: "אם היינו נלחמים מול צרפת היא הייתה מזמן מודה בכישלון"

הפסקת האש מוצאת את איראן פצועה צבאית - אך שורדת תודעתית ● בעוד ישראל רשמה הישגים חסרי תקדים בעיכוב פרויקט הגרעין והטילים, מומחי ביטחון מזהירים כי ללא מערכה מדינית אגרסיבית שתמנע שיקום, המלחמה לא תביא אותנו למקום טוב יותר

סילבן אדמס / צילום: Reuters, USA Sipa/Radin Lev

הפילנתרופ הגדול שחי בתל אביב ורוצה להביא לנגב מיליון עולים

היזם המיליארדר סילבן אדמס, שנבחר על ידי מגזין TIME לאחד ממאה האנשים המשפיעים בעולם הפילנתרופיה לשנת 2025, נשאר לגור בישראל גם תחת טילים, מהמר על הנגב ושם 200 מיליון דולר על החזון: להביא לישראל מיליון עולים חדשים ● בראיון לגלובס הוא תוקף את "החליפות הריקות" של הפוליטיקה העולמית: "אין להם עמוד שדרה מוסרי"

גיא גיאור / צילום: יח''צ

35% ביום: הזינוק החריג של מניית התחבורה החכמה

מניית אקסיליון זינקה במחזור חריג בעקבות דיווח לפיו תמוזג עם חברת התשלומים בחתונות של גיא גיאור ● החברה מנוהלת כיום הראל הרשטיק, מי שבעברו הורשע ונידון למאסר ממושך בכלא על רצח לוכד הנחשים יעקב סלע

אלביט מערכות חתמה על עסקה ביטחונית בשווי 2.3 מיליארד שקל. מי המדינה הרוכשת?

לכמה תעלה העמלה של ביט על קבלת כספים החל מחודש מאי, וגם: מה העלות של הרחפנים המשודרגים של ארגון הטרור חיזבאללה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס, מדור חדש

פולימרקט / אילוסטרציה: Shutterstock

12 דקות בלבד לפני ההכרזה הוא הימר שהפסקת האש בדרך - וזכה

חשבונות חדשים בפולימרקט גרפו מאות אלפי דולרים על ההימור האם ארה"ב ואיראן יגיעו להפסקת אש עד 7 באפריל - שעות ספורות לפני שהנשיא טראמפ הכריז על כך ● דפוס ההימורים המתוזמנים מעורר חשד: האם סוחרים בפלטפורמת החיזוי פעלו על בסיס מידע פנימי?

סגן נשיא ארה''ב ג'יי.די. ואנס נוחת באסלאמאבאד לקראת המו''מ עם איראן. לצידו ראש הצבא הפקיסטני אסים מוניר, משמאל, וסגן ראש ממשלת פקיסטן ושר החוץ מוחמד אסחאק / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: אחרי הזעם של האיראנים - ארה"ב אישרה שחרור של נכסים שהוקפאו

שיחות המו"מ בין ארה"ב לבין איראן צפויות להיפתח בשעות הקרובות בפקיסטן; מקור איראני אמר לרויטרס לאחר האיום: ארה"ב הסכימה לשחרר את הנכסים המוקפאים שלנו - "רואים בכך הוכחה לרצון טוב" ● דיווח: צבא ארה"ב ממשיך להזרים כוחות למזרח התיכון • דיווח: איראן לא יודעת איפה המוקשים שהניחה, ולא מסוגלת לפתוח את מצר הורמוז ● טראמפ: לא ניתן לגבות עמלות במצר • דיווח: סין תספק לאיראן מערכות הגנה אווירית • עדכונים שוטפים

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

מדד המחירים הקרוב עומד להיות חריג במיוחד

בלמ"ס עושים התאמות למלחמה ● ההפסד על הנייר של בנק ישראל ● והעסקה שכן מתהווה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

''​​​​​​​המשתנה המרכזי שמכתיב את כיוון השווקים''. אסדת קידוח נפט בים התיכון (מול חופי לימסול) / צילום: Shutterstock, Andriy Markov

הסקטור ש"לא נראה טוב" ומי המניות הצפויות לזנק בעקבות הפסקת האש?

הפסקת האש העניקה רוח גבית ניכרת לשוקי המניות מסביב לעולם שזינקו, וגם לבורסה בת"א שמתקרבת לשיא ● מנהלי השקעות מנתחים: בארץ המניות הביטחוניות עשויות להרוויח, הורדת הריבית תימשך אך בקצב איטי, ומניות הבנייה ייפגעו ● מחיר הנפט ימשיך לרכז עניין

ריגטוני רוזה ב''פיפטי אנד וואן'' / צילום: אסף קרלה

"פיפטי אנד וואן": האיטלקית עם ההייפ ברחוב הכי שוקק בת"א

המסעדה הכשרה בנחלת בנימין מתמקדת באוכל מודרני עם פסטות טובות בעבודת יד, ויודעת לספק את הסחורה. לא פלא שהיא מפוצצת מדי ערב

רחפני FPV של חיזבאללה / צילום: דובר צה''ל

כך הצליח חיזבאללה להפוך את הרחפנים שלו לחסינים מפני יירוט

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רחפני FPV של חיזבאללה, שעולים כ-500 דולר בלבד, משוגרים לעבר טנקים נגמשים וציוד הנדסי ישראלי על בסיס יומי בלבנון ● האתגר: אל כלי הנשק מחובר סיב אופטי שמספק לו הגנה מלאה מפני יירוט באמצעות שיבוש תקשורת ● מומחים מזהירים: "קלות ההכנה והשיגור מבשרת שהנשק הזה צפוי להיות נפוץ בשדה הקרב"

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בעליות חדות; השקל מזנק ל-3.05 שקלים

מדד ת"א 35 זינק ב-2.5% לשיא חדש ● אל על ומניות השבבים הדואליות נובה וקמטק טיפסו בחדות ● מניות התוכנה ירדו בחדות ● מדד הביטחוניות הוא היחיד שנסחר בטריטוריה שלילית ● איום של טראמפ לחדש את הלחימה מעיב על האופטימיות ועל השווקים הבוקר, החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים ● מחירי הנפט מטפסים

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

מפולת במניות התוכנה בוול סטריט: וויקס נחתכה במעל ל-10% - מה הבהיל את המשקיעים?

סוכני הבינה המלאכותית של אנתרופיק מטלטלים את הסקטור: מניות תוכנה צוללות בארה"ב, והירידות מגיעות גם לחברות הישראליות ● וגם: האמירה של גורו ההשקעות שהבהילה את המשקיעים

צילומים: AP-Marin Ludovic, רויטרס

48 שעות אחרי הפסקת האש: המדינה שמרחיבה את ארסנל הגרעין

על רקע איומי טראמפ על נאט"ו, צרפת נערכת להגדיל את תקציב הביטחון • מנהיגת האופוזיציה הגיעה לביקור בסין, ועוררה סערה • ולמה טראמפ מתנגד להעניק אזרחות אמריקאית לתינוק שנולד במהלך טיסה?

ריינג'רובר ספורט 400SE דיינמיק / צילום: יחצ

למי שמוכן לשלם מעל 800 אלף שקל לרכב, זו כנראה בחירה טובה

ריינג'רובר ספורט SE400 דיינמיק, גרסת הטורבו–בנזין האמריקאית של סמל המעמד הבריטי, מציעה תא נוסעים מרווח וגבוה, אבזור מכובד ויכולת דינמית טובה ● המכונית הזאת יקרה, ושותה דלק כמו שמפניה בחתונה, מה שלא מהווה מכשול בפני מאות רבות של לקוחות שוחרי סטטוס

מכלית עוגנת בהמתנה במצרי הורמוז / צילום: Reuters

הערכות: עשויים לחלוף חודשים עד לחידוש תובלה ימית סדירה מהמזרח

גם אם התנועה בהורמוז תחודש מיידית, בענף הספנות מעריכים כי יחלפו בין שישה לשמונה שבועות עד לחזרה מלאה לשגרה, כשברקע פקק של כ־1,000 ספינות ואלפי כלי רכב שמעוכבים בדרך לישראל, וכן נזקים לנמלים במפרץ ● במקביל: משרד התחבורה מעכב חידוש רישיונות יבוא מרכזיים, קרסו מוטורס מתרחבת למימון משכנתאות והיצרנים הסינים יחשפו היברידיות עם צריכה של 50 ק"מ לליטר ● השבוע בענף הרכב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה נסגרה בשיאים חדשים; הדיווח שהפיל את המניות הביטחוניות

מדד ת"א 35 מוסיף לערכו כ-1.9% ושבר את השיא ה-24 שלו מתחילת השנה ●  המניות הביטחוניות צללו בעקבות דיווח אופטימי על מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וול סטריט סגרה אתמול יום שביעי ברצף של עליות; החוזים העתידיים נסחרים בירידות קלות ● שער הדולר נסחר בכ-3.05 שקלים וממשיך את המגמה השלילית ● הבוקר מחירי הנפט עולים קלות, לאחר שאתמול הם היו בירידה ● המניה הטכנולוגית שהשילה כשליש משוויה וזוכה להמלצת קנייה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט סגרה יום שביעי רצוף של עליות; אמזון ואינטל זינקו ב-5%

מדד S&P 500 ננעל ברצף העליות הארוך ביותר מאז אוקטובר 2025 ● העליות במחירי הנפט התמתנו ● אמזון שוקלת למכור את השבבים שלה לחברות אחרות ● אינטל בשיא של חמש שנים ● מאקרו בארה"ב: מדד ה-PCE ירד כצפוי ל-3%

השקל מתחזק בחדות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל שובר שיא חדש ומציג נתון מדהים

בשנה החולפת רשם השקל את ההתחזקות הגבוהה ביותר מקרב שורת כלכלות גדולות ● כעת, עם רוח גבית מהפסקת האש באיראן ומהשיחות הצפויות בין ישראל ללבנון, שער הדולר מתקרב בצעדי ענק אל מתחת ל-3 שקלים

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

זו לא תקלה - זו שיטה: המדינה רוצה אותנו בעלי דירות

החלטת הממשלה לסבסד משכנתאות בכ־2 מיליארד שקל בשנה מאלה שנטלו אותן לפני העלאות הריבית היא צעד בעייתי, כלכלית ומוסרית ● אלא שזה רק חלק ממדיניות עקבית שבמסגרתה בעל דירה הוא בן מועדף