גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים: "יורוקום חדלת פירעון, אין מנוס מלהורות על פירוקה"

דיסקונט, הפועלים ובינלאומי ביקשו למנות מנהל מיוחד שיממש את הנכסים המשועבדים להם ■ החוב של יורוקום תקשורת לבנקים מגיע ל-961 מיליון ש' והוא אינו כולל את חוב החברות בנות

שאול אלוביץ / צילום: איל יצהר
שאול אלוביץ / צילום: איל יצהר

עכשיו זה רשמי: הבנקים לוקחים את קבוצת יורוקום תקשורת שבשליטת שאול אלוביץ' לבית המשפט. בנק דיסקונט, הפועלים והבינלאומי הגישו היום (ד') בקשת פירוק ליורוקום תקשורת, המחזיקה בשרשור במניות גרעין השליטה של בזק, בחברת חלל תקשורת ובחברות נוספות."יורוקום תקשורת חדלת פירעון. הניסיונות להשיג הסדר לא צלחו, ועל-כן ככל שלא ישתנו הנסיבות, אין מנוס מלהורות על פירוקה", נכתב בבקשה. הבנקים מבקשים במקביל למנות את עורכי הדין פיני רובין, אמנון לורך ואורי גאון לבעלי תפקידים ביורוקום שינהלו את הליך מכירת נכסי החברה המשועבדים לבנקים.

נזכיר, כי לפני קרוב לחודש שלחו הבנקים מכתב התראה לקבוצת יורוקום תקשורת בטרם פנייה לבית המשפט, והיום, יומיים לאחר שהדד-ליין להגעה להסדר פקע, הם פנו לבית המשפט: "במהלך התקופה שלאחר משלוח מכתבי ההתראה קיימה החברה פגישות עם נושים שונים שלה, לרבות המבקשים, במסגרתם הודתה, בפה מלא, בחדלות פירעונה ובאי-יכולתה לפרוע את חובותיה", נכתב במסמך שהגישו הבנקים. "על-פי הערכות החברה שנמסרו לבנקים הנושים, לרבות בכתב, חובות החברה עולים במאות מיליוני שקלים על שווי השוק של נכסיה".

בבנקים מתייחסים גם לסירובו של אלוביץ' להזרים הון לחברה במסגרת הסדר החוב, וכותבים כי "דרישות שהועלו על-ידי הבנקים לעבות באופן מיידי את הון החברה באופן משמעותי באמצעות הזרמת בעלים לצורך פירעון חובות לנושים - לא נענו, ומכל מקום לא נענו באופן מספק. לאור האמור, יש לראות ביורוקום תקשורת כחברה חדלת פירעון שיש להורות על פירוקה", מנמקים הבנקים את ההחלטה לבקש הפירוק.

מבנה השליטה בבזק - יורוקום

מצוקה פיננסית מאז שנת 2015

המסמכים שהוגשו לביהמ"ש חושפים את היקף החוב ליורוקום תקשורת העומד על 961 מיליון שקל: דיסקונט הוא הנושה הגדול ביותר עם חוב של 480 מיליון שקל, בנק הפועלים עם 350 מיליון שקל והבינלאומי עם 141 מיליון שקל. חובות אלו לא כוללים את החוב של החברות-בנות להן לא הוצאה היום בקשת פירוק. בסך-הכול, חובות יורוקום תקשורת והחברות-בנות מגיעים לכ-1.2 מיליארד שקל.

המסמכים שהוגשו היום לבית המשפט חושפים כי יורוקום תקשורת נמצאת במצוקה פיננסית לפחות מאז שנת 2015, ובמהלך שלוש השנים האחרונות הוחלפו לא מעט מכתבים של עורכי הדין של הבנקים שהפעילו לחץ על אלוביץ' לעמוד בפירעון החוב. מצבה הרעוע, והלחץ שהפעילו עליו הבנקים בשנים האחרונות, אף הובילו את אלוביץ' לבצע את עסקת בעלי העניין הבעייתית למכירת yes לבזק - עסקה שגררה בסופו של דבר חקירה מצד הרשות לני"ע ושהתמורה בגינה שימשה כמקור להחזר של חלק מחובות הבנקים.

האשראי שסיבך את קבוצת יורוקום הוא אשראי ישן שמרביתו ניתן בתקופה בה עיקר הפעילות של יורוקום הייתה ביבוא מכשירי נוקיה, שהייתה אז שחקנית משמעותית בשוק הסלולר ונפלה בעקבות כניסת הסמארטפונים. בניגוד למקרים אחרים, האשראי בקבוצת יורוקום לא ניתן בקונסורציום, אלא בזמנים שונים מול בנקים שונים ותחת תנאים שונים. השונות הזו הקשתה גם היא על הקבוצה לגבש הסדר חוב עם כלל נושיה. מהגשת המסמכים לבית המשפט היום ניתן לראות כיצד כל בנק התמודד עם האשראי לקבוצה.

בנק דיסקונט הוא כאמור הנושה הגדול ביותר עם חוב של 600 מיליון שקל (כולל לחברות-בנות). מהדוחות הכספיים של הבנק, ניתן להעריך כי הוא הפריש סדר גודל של קרוב לחצי מיליארד שקל ב-3 השנים האחרונות מהחוב להפסדי אשראי. דיסקונט, בניהולה של לילך אשר טופילסקי, זיהה את המצב לפני כשנתיים ופעל במהירות מול הקבוצה לשיפור מצבו, וקיבל ביטחונות בדמות בית יורוקום וכ-18% ממניות אינטרנט זהב השוות כיום כ-95 מיליון שקל.

צעד זה עורר את כעסו של בנק הפועלים, שלו חוב מוערך של 400 מיליון שקל לקבוצה כולה, מתוכו הופרש לפי הערכות סכום של 350 מיליון שקל בדוחות הבנק. מהמסמכים שהוגשו לבית המשפט צורף, בין היתר, גם מכתבו של בנק הפועלים בנושא המחלוקת בחלוקת השעבודים. "לא מקובל על הבנק שהחברה יצרה לטובת דיסקונט במאי 2015 ובינואר 2016 שעבודים על מניות אינטרנט זהב. הדבר מהווה הפרה על התחייבותכם מ-2008 שלא למשכן נכסים מנכסיכם", נכתב ממשרד עורכי הדין גורנציקי ושות' שייצג את בנק הפועלים. בנק הפועלים דרש לבטל את השעבודים החדשים לדיסקונט - מה שכידוע לא התרחש.

קבוצת יורוקום ביטלה את הטענות ואמרה בתשובה כי הבנק ידע על המגעים עם דיסקונט, וכי הקבוצה קיימה במקביל מגעים גם עם בנק הפועלים. "אכן נכון שעדיין טרם גובש הסכם כולל עם בנק הפועלים. יחד עם זאת, הקבוצה פועלת בשקיפות ובהקפדה על שוויון אמיתי בין הנושים", כתבו בתשובה פליקס כהן ועמי ברלב מיורוקום תקשורת. בכל מקרה, עיבוי הביטחונות לבנק דיסקונט לא פתר את הבעיה. מהמסמכים עולה כי ביוני האחרון שלח דיסקונט מכתב ליורוקום תקשורת ובו התריע על-כך שהחברה לא עמדה בתשלום ריבית בגובה של כ-12 מיליון שקל.

מחלוקת לגבי חלוקת הביטחונות

בנק הפועלים לא הגיע בשנים האחרונות להסדר המקובל עליו עם יורוקום תקשורת. מהמסמכים עולה כי בעקבות זאת שלח הבנק מאוקטובר 2016 מספר מכתבים הדורשים טיפול בחוב. לפני כשלושה שבועות החליט הבנק להחריף את הצעדים ושלח מכתב התראה בטרם פנייה לבית משפט - פנייה שכאמור בוצעה היום.

המחלוקת לגבי חלוקת הביטחונות בין בנק הפועלים לדיסקונט, שמן הסתם לא יסכים לוותר על הביטחונות שקיבל, מקשה גם כן על גיבוש הסדר חוב ומוסיפה למתיחות בין כל הצדדים במקרה המורכב הזה.

ליורוקום תקשורת גם חוב של 170 מיליון שקל לבנק הבינלאומי, ובסה"כ חוב מוערך של 200 מיליון שקל, כולל לחברות-בנות. מהבקשה עולה כי הבנק, בניהולה של סמדר ברבר צדיק, ניסה לגבש עם החברה הסדר חוב, ובנובמבר האחרון הצטרף ליתר הבנקים במכתב ההתראה בטרם פנייה לבית המשפט.

בשבועות האחרונים עשו ביורוקום מאמצים להגיע להסדר חוב, אלא שהבנקים דורשים כי הסדר שכזה יכלול הזרמה של 100-150 מיליון שקל מצד אלוביץ'. אלוביץ' מסרב לכך מכיוון שאין לו ערבות אישית לחוב. כמו כן, גם הזרמה כזו עלולה שלא לפתור את הבעיות בקבוצה לטווח ארוך, ואלוביץ' לא רוצה להגיע למצב שבו הוא מזרים סכומים מהותיים ובטווח הארוך מאבד בכל זאת את השליטה בקבוצה.

הפתרון שניסו הצדדים למצוא הוא בגיוס משקיע חיצוני שיבצע את ההשקעה. השבוע פורסם ב"גלובס" כי התקיימו מגעים שכאלה מול מאיר שמיר, אולם שמיר מוכן לבצע השקעה כזו רק אם תתבצע מחיקה של חלק מהחוב (הערכות שמדובר על כ-400 מיליון שקל) שתשפר את מצבה הפיננסי של הקבוצה. בבנקים נרתעים בשלב זה מביצוע מחיקה ומעדיפים מסלול פנייה לבית משפט. יחד עם זאת, לא מן הנמנע שבחסות בית המשפט יבוצע הסדר חוב עם משקיע חיצוני שיכלול גם מחיקת חוב.

עוד כתבות

מתוך הסרט בופור / צילום: יח''צ

היכן צולם הסרט "בופור" שביים יוסף סידר?

איזו מדינה אסייתית היא הראשונה בעולם שאסרה רכיבה על פילים, על שם מי נקראת כיכר ספרא בירושלים, וכמה צבעים יש בדגל הגאווה? ● הטריוויה השבועית

רכב למכירה באושר עד / צילום: אושר עד

לא רק אושר עד: הרשת המוכרת שרוצה למכור רכבים

אחרי אושר עד, רשתות שיווק נוספות בוחנות מכירת כלי רכב בשטחיהן ● היבוא מסין חצה מתחילת השנה את רף מיליארד הדולר, והמותגים הסיניים ממשיכים להגדיל את חלקם בשוק המקומי ● ו-BYD מציגה דור חדש ל־ATTO3 במחיר נמוך מהדגם היוצא ● השבוע בענף הרכב

יוסי זינגר וארז בלשה, יו''ר ומנכ''ל ג'נריישן קפיטל / צילום: כדיה לוי

מעל התכנון המקורי: ג'נריישן קפיטל גייסה כמיליארד שקל ואלה המוסדיים שהשתתפו

הגיוס גבוה מהתוכנית המקורית לגייס 800 מיליון שקל • לגלובס נודע כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה היו קרן הגידור נוקד שתהפוך לבעלת עניין וכן מגדל, כלל, מנורה, הראל, קרן הגידור ספרה, אנליסט, מור, איילון ועוד

ירידות בוול סטריט / אילוסטרציה: Shutterstock

למעלה מטריליון דולר נמחקו והסערה בדרך לבורסה בתל אביב

מניות השבבים מחקו ביום שישי מעל טריליון דולר, במה שהפך לירידה החדה ביותר של הסקטור מאז מרץ 2020 ● מה עומד מאחורי הירידות ואיך יושפעו המניות הדואליות בתל אביב

בניין מגורים בפלורידה, מיאמי. הזרמת העושר הזניקה את ההכנסות ממסים / צילום: Shutterstock

מעמד הביניים נדחק החוצה: מיאמי מתעשרת, וגם מצטמצמת

בום של עושר מניע חלקים מכריעים בכלכלת המטרופולין, אך הוא גם זה שצמצם את האוכלוסייה שלה

עדיה חזני / צילום: רוחמה חזני

ממשרד מכירות נטוש לשתי דירות שמניבות אלפי שקלים בחודש

הלחץ הכלכלי הביא את עדיה חזני לצאת לעבוד בכל עבודה שמצא כבר בכיתה ח', עד שגילה את הפוטנציאל בהשקעות נדל"ן ● בין היתר קנה מגרש והניח עליו בית מוכן ● "צריך לקום ולעשות, כי אחרת מפספסים הזדמנויות"

האם אתם מוכנים לחיים ארוכים? / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמציע: תתחילו לחשוב על החיים בגיל 100

ד"ר יוחאי שביט, מנהל המחקר במכון סטנפורד לאריכות ימים, טוען שגיל 100 הוא אופציה שרובנו צריכים להביא בחשבון, וצריך להיערך אליה כבר בגיל צעיר ● בעזרת מחקריו, הוא מבקש לכתוב נרטיב חדש לעשורים האחרונים של החיים ● שיחה עם חוקר שמביט בלי פחד ב"גיל החדש"

גבול ירדן / צילום: Associated Press, Raad Adayleh

המלחמה באיראן דוחפת קדימה את המסדרון האזורי לאירופה, אבל בלי ישראל

המלחמה האזורית אמנם מדגישה את הצורך בנתיבי מסחר חדשים לאירופה, אך מתברר שפרויקט הענק הזה לא זקוק לישראל ● שילוב של סחבת בירוקרטית בגבולות, תשתיות לא מספקות וקיפאון מדיני חריף מול ערב הסעודית עלול להותיר את ישראל מאחור

ברלין. 85% מתושבי העיר שוכרים דירות / צילום: Shutterstock

"יש לי עשרות דירות למכירה ואף אחד לא מתקשר": מה קורה בשוק בברלין

אחרי שנות גאות, שוק הנדל"ן בברלין מדשדש עם ירידת מחירים של כ–15% בשנתיים האחרונות ● רגולציה קשוחה וחשש מהבחירות בספטמבר מובילים להצפת השוק בנכסים של משקיעים זרים, בעוד העירייה מחריפה את האכיפה נגד חריגות במחירי השכירות

אילוסטרציה: Shutterstock

מה עושים כשחשבון דיגיטלי נפרץ או ננעל?

התפתחות הבינה המלאכותית מסייעת מאוד למתקפות סייבר על חשבונות וואטסאפ, פייסבוק, אינסטגרם או ג'ימייל, אך יש כמה צעדים שמאפשרים להחזיר את השליטה במצב

מפעל גלעם - קיבוץ מענית / צילום: איל יצהר

גלעם השלימה את ההנפקה בשווי של 1.03 מיליארד שקל; אלה המוסדיים שרכשו

בעלי השליטה קרן פימי ועמיתים קרנות הפנסיה הוותיקות מכרו מעט פחות ממה שתכננו ● לאחר ההנפקה פימי תמשיך להחזיק ב-29% ממניות החברה ● לגלובס נודע כי המוסדיים הגדולים שהשתתפו בהנפקה הם מנורה מבטחים ומיטב

פרויקט חופים WEST בנתניה. כמחצית מהדירות עדיין עומדות למכירה / הדמיה: אתר החברה

135 דירות מחכות: משבר הדיור דרך סיפורה של חברה אחת

המגדל החצי ריק של אזורים בנתניה מספר את כל מצוקת הקבלנים והמשבר בשוק הדיור ● מנגד, הוא מעיד שהיזמיות הגדולות עדיין לא ממהרות להתגמש במחירון הרשמי, גם כשהן מובילות במספר הדירות לא מכורות וכשנדמה שהמבצעים הלכו רחוק במיוחד

סצינה שמתארת את המערב הפרוע כפי שהצטייר בתרבות האמריקאית / אילוסטרציה: Shutterstock

מערב פרוע? דווקא שם היה פיקוח הדוק על נשק

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: קרבות האקדחים האגדיים לא אפיינו את אותם זמנים כמו שאת דפי הספרים ומסכי הקולנוע

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר אושרית בירודקר / צילום: Kingshuk Bhuyan

חוקרת הביטחון שבטוחה: זו המדינה שצריכה להדיר שינה מעינינו

שיחה עם ד"ר אושרית בירודקר, חוקרת בכירה במכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון (JISS) ● על הניהול הלקוי שהפך את פקיסטן ממדינה עשירה לענייה, הנשק והמיליארדים שמחברים אותה לסעודיה והאינטרס המשותף עם ישראל

סקוט מוריסון / צילום: Reuters, Darrian Traynor ו־Jonathan Ernst

ראש ממשלת אוסטרליה לשעבר: "היחסים עם ישראל בצניחה חופשית"

האיש שהנהיג את אוסטרליה בקדנציה הקודמת מבכה את הידרדרות הקשר עם ישראל ("היחסים בצניחה חופשית"), מצר על השנאה הגואה ("שינוי מדיניות יצר רישיון לאנטישמיות") ומתוסכל מעצימת העיניים ● הוא מודה שמדיניות ההגירה באוסטרליה נשחקה, ומוצא פרטנר אצל טראמפ: "עם ביידן יכולת לחזות איך דברים יטופלו. אצל טראמפ זה לא עבד, כי הוא מבקש לשבש מערכות"

גם זה קרה פה / צילום: יוסי זמיר, Shutterstock

הפער בין מה שרואים באוצר למה שרואים ב-OECD

ב–OECD פסימיים, באוצר רואים ורוד ● הכשל של חוק המעונות ● ומה מפריע לטיעון של התעשיינים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ברק אברמוב / צילום: חיים צח-לע''מ

כך בנה ברק אברמוב אימפריה של מיליארד שקל

ההשקעה של לאומי פרטנרס בג'פניקה בחודש שעבר הפגישה את בעלי הרשת ברק אברמוב עם 200 מיליון שקל ● איך הוא עושה עסקים, למה נכנס לבית"ר ירושלים למרות הפצרות המקורבים, והאם ההנפקה בדרך? ● גלובס מנסה לפצח את דמותו של האיש שהצמיח אימפריה ששווה מיליארד שקל

פגיעת רחפן במוצב שומרה, סוף אפריל / צילום: Reuters, Anadolu

מומחים סבורים: חיזבאללה איבד את הבייס - ולא מוצא את מקומו במפה הפוליטית החדשה

צה"ל מעריך שמבצע "חיצי הצפון" הותיר את חיזבאללה עם שבריר מיכולותיו, אך נראה שהאיום הגדול ביותר עליו כעת הוא פנים־לבנוני ● מול דעת קהל עוינת, ממשל שדורש מונופול על הנשק וצניחה בתמיכת השיעים, מומחים מאמינים שהארגון משתמש בהסלמה בצפון כדי לייצר נרטיב של הצלחה ● כך מנסה חיזבאללה לפוצץ את המגעים המדיניים - ולשרוד פוליטית בכל מחיר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"בהנחה קטנה": בכמה נמכר קוטג' עם 6 חדרים במזכרת בתיה?

על מגרש בשטח של כ־200 מ"ר בשכונת הראשונים במזכרת בתיה נמכר קוטג' בשטח בנוי של 140 מ"ר תמורת 4.4 מיליון שקל ● המתווך גלעד דמרי: "המחירים ביישוב עדיין ברמה גבוהה, מה שמקשה על קידום עסקאות נוספות" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מפולת בוול סטריט / צילום: אילוסטרציה: Shutterstock

חדשות טובות הן חדשות רעות: מה עומד מאחורי המפולת בוול סטריט?

דווקא דוח תעסוקה מצוין שלח את השווקים לירידות חדות בשל חשש המשקיעים כי נגוזה התקווה להורדת ריבית ● ומה אומרים המומחים?