גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים: "יורוקום חדלת פירעון, אין מנוס מלהורות על פירוקה"

דיסקונט, הפועלים ובינלאומי ביקשו למנות מנהל מיוחד שיממש את הנכסים המשועבדים להם ■ החוב של יורוקום תקשורת לבנקים מגיע ל-961 מיליון ש' והוא אינו כולל את חוב החברות בנות

שאול אלוביץ / צילום: איל יצהר
שאול אלוביץ / צילום: איל יצהר

עכשיו זה רשמי: הבנקים לוקחים את קבוצת יורוקום תקשורת שבשליטת שאול אלוביץ' לבית המשפט. בנק דיסקונט, הפועלים והבינלאומי הגישו היום (ד') בקשת פירוק ליורוקום תקשורת, המחזיקה בשרשור במניות גרעין השליטה של בזק, בחברת חלל תקשורת ובחברות נוספות."יורוקום תקשורת חדלת פירעון. הניסיונות להשיג הסדר לא צלחו, ועל-כן ככל שלא ישתנו הנסיבות, אין מנוס מלהורות על פירוקה", נכתב בבקשה. הבנקים מבקשים במקביל למנות את עורכי הדין פיני רובין, אמנון לורך ואורי גאון לבעלי תפקידים ביורוקום שינהלו את הליך מכירת נכסי החברה המשועבדים לבנקים.

נזכיר, כי לפני קרוב לחודש שלחו הבנקים מכתב התראה לקבוצת יורוקום תקשורת בטרם פנייה לבית המשפט, והיום, יומיים לאחר שהדד-ליין להגעה להסדר פקע, הם פנו לבית המשפט: "במהלך התקופה שלאחר משלוח מכתבי ההתראה קיימה החברה פגישות עם נושים שונים שלה, לרבות המבקשים, במסגרתם הודתה, בפה מלא, בחדלות פירעונה ובאי-יכולתה לפרוע את חובותיה", נכתב במסמך שהגישו הבנקים. "על-פי הערכות החברה שנמסרו לבנקים הנושים, לרבות בכתב, חובות החברה עולים במאות מיליוני שקלים על שווי השוק של נכסיה".

בבנקים מתייחסים גם לסירובו של אלוביץ' להזרים הון לחברה במסגרת הסדר החוב, וכותבים כי "דרישות שהועלו על-ידי הבנקים לעבות באופן מיידי את הון החברה באופן משמעותי באמצעות הזרמת בעלים לצורך פירעון חובות לנושים - לא נענו, ומכל מקום לא נענו באופן מספק. לאור האמור, יש לראות ביורוקום תקשורת כחברה חדלת פירעון שיש להורות על פירוקה", מנמקים הבנקים את ההחלטה לבקש הפירוק.

מבנה השליטה בבזק - יורוקום

מצוקה פיננסית מאז שנת 2015

המסמכים שהוגשו לביהמ"ש חושפים את היקף החוב ליורוקום תקשורת העומד על 961 מיליון שקל: דיסקונט הוא הנושה הגדול ביותר עם חוב של 480 מיליון שקל, בנק הפועלים עם 350 מיליון שקל והבינלאומי עם 141 מיליון שקל. חובות אלו לא כוללים את החוב של החברות-בנות להן לא הוצאה היום בקשת פירוק. בסך-הכול, חובות יורוקום תקשורת והחברות-בנות מגיעים לכ-1.2 מיליארד שקל.

המסמכים שהוגשו היום לבית המשפט חושפים כי יורוקום תקשורת נמצאת במצוקה פיננסית לפחות מאז שנת 2015, ובמהלך שלוש השנים האחרונות הוחלפו לא מעט מכתבים של עורכי הדין של הבנקים שהפעילו לחץ על אלוביץ' לעמוד בפירעון החוב. מצבה הרעוע, והלחץ שהפעילו עליו הבנקים בשנים האחרונות, אף הובילו את אלוביץ' לבצע את עסקת בעלי העניין הבעייתית למכירת yes לבזק - עסקה שגררה בסופו של דבר חקירה מצד הרשות לני"ע ושהתמורה בגינה שימשה כמקור להחזר של חלק מחובות הבנקים.

האשראי שסיבך את קבוצת יורוקום הוא אשראי ישן שמרביתו ניתן בתקופה בה עיקר הפעילות של יורוקום הייתה ביבוא מכשירי נוקיה, שהייתה אז שחקנית משמעותית בשוק הסלולר ונפלה בעקבות כניסת הסמארטפונים. בניגוד למקרים אחרים, האשראי בקבוצת יורוקום לא ניתן בקונסורציום, אלא בזמנים שונים מול בנקים שונים ותחת תנאים שונים. השונות הזו הקשתה גם היא על הקבוצה לגבש הסדר חוב עם כלל נושיה. מהגשת המסמכים לבית המשפט היום ניתן לראות כיצד כל בנק התמודד עם האשראי לקבוצה.

בנק דיסקונט הוא כאמור הנושה הגדול ביותר עם חוב של 600 מיליון שקל (כולל לחברות-בנות). מהדוחות הכספיים של הבנק, ניתן להעריך כי הוא הפריש סדר גודל של קרוב לחצי מיליארד שקל ב-3 השנים האחרונות מהחוב להפסדי אשראי. דיסקונט, בניהולה של לילך אשר טופילסקי, זיהה את המצב לפני כשנתיים ופעל במהירות מול הקבוצה לשיפור מצבו, וקיבל ביטחונות בדמות בית יורוקום וכ-18% ממניות אינטרנט זהב השוות כיום כ-95 מיליון שקל.

צעד זה עורר את כעסו של בנק הפועלים, שלו חוב מוערך של 400 מיליון שקל לקבוצה כולה, מתוכו הופרש לפי הערכות סכום של 350 מיליון שקל בדוחות הבנק. מהמסמכים שהוגשו לבית המשפט צורף, בין היתר, גם מכתבו של בנק הפועלים בנושא המחלוקת בחלוקת השעבודים. "לא מקובל על הבנק שהחברה יצרה לטובת דיסקונט במאי 2015 ובינואר 2016 שעבודים על מניות אינטרנט זהב. הדבר מהווה הפרה על התחייבותכם מ-2008 שלא למשכן נכסים מנכסיכם", נכתב ממשרד עורכי הדין גורנציקי ושות' שייצג את בנק הפועלים. בנק הפועלים דרש לבטל את השעבודים החדשים לדיסקונט - מה שכידוע לא התרחש.

קבוצת יורוקום ביטלה את הטענות ואמרה בתשובה כי הבנק ידע על המגעים עם דיסקונט, וכי הקבוצה קיימה במקביל מגעים גם עם בנק הפועלים. "אכן נכון שעדיין טרם גובש הסכם כולל עם בנק הפועלים. יחד עם זאת, הקבוצה פועלת בשקיפות ובהקפדה על שוויון אמיתי בין הנושים", כתבו בתשובה פליקס כהן ועמי ברלב מיורוקום תקשורת. בכל מקרה, עיבוי הביטחונות לבנק דיסקונט לא פתר את הבעיה. מהמסמכים עולה כי ביוני האחרון שלח דיסקונט מכתב ליורוקום תקשורת ובו התריע על-כך שהחברה לא עמדה בתשלום ריבית בגובה של כ-12 מיליון שקל.

מחלוקת לגבי חלוקת הביטחונות

בנק הפועלים לא הגיע בשנים האחרונות להסדר המקובל עליו עם יורוקום תקשורת. מהמסמכים עולה כי בעקבות זאת שלח הבנק מאוקטובר 2016 מספר מכתבים הדורשים טיפול בחוב. לפני כשלושה שבועות החליט הבנק להחריף את הצעדים ושלח מכתב התראה בטרם פנייה לבית משפט - פנייה שכאמור בוצעה היום.

המחלוקת לגבי חלוקת הביטחונות בין בנק הפועלים לדיסקונט, שמן הסתם לא יסכים לוותר על הביטחונות שקיבל, מקשה גם כן על גיבוש הסדר חוב ומוסיפה למתיחות בין כל הצדדים במקרה המורכב הזה.

ליורוקום תקשורת גם חוב של 170 מיליון שקל לבנק הבינלאומי, ובסה"כ חוב מוערך של 200 מיליון שקל, כולל לחברות-בנות. מהבקשה עולה כי הבנק, בניהולה של סמדר ברבר צדיק, ניסה לגבש עם החברה הסדר חוב, ובנובמבר האחרון הצטרף ליתר הבנקים במכתב ההתראה בטרם פנייה לבית המשפט.

בשבועות האחרונים עשו ביורוקום מאמצים להגיע להסדר חוב, אלא שהבנקים דורשים כי הסדר שכזה יכלול הזרמה של 100-150 מיליון שקל מצד אלוביץ'. אלוביץ' מסרב לכך מכיוון שאין לו ערבות אישית לחוב. כמו כן, גם הזרמה כזו עלולה שלא לפתור את הבעיות בקבוצה לטווח ארוך, ואלוביץ' לא רוצה להגיע למצב שבו הוא מזרים סכומים מהותיים ובטווח הארוך מאבד בכל זאת את השליטה בקבוצה.

הפתרון שניסו הצדדים למצוא הוא בגיוס משקיע חיצוני שיבצע את ההשקעה. השבוע פורסם ב"גלובס" כי התקיימו מגעים שכאלה מול מאיר שמיר, אולם שמיר מוכן לבצע השקעה כזו רק אם תתבצע מחיקה של חלק מהחוב (הערכות שמדובר על כ-400 מיליון שקל) שתשפר את מצבה הפיננסי של הקבוצה. בבנקים נרתעים בשלב זה מביצוע מחיקה ומעדיפים מסלול פנייה לבית משפט. יחד עם זאת, לא מן הנמנע שבחסות בית המשפט יבוצע הסדר חוב עם משקיע חיצוני שיכלול גם מחיקת חוב.

עוד כתבות

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

כמעט ארבעים שנה של דיכוי וטרור: מי הוא עלי חמינאי?

לפי הערכות, המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● תרחיש של פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל