גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכסף יצא מארה"ב ב-2017, האם ימשיך לצאת גם ב-2018?

תעשיית ה-ETF (תעודות סל) פרחה השנה בארצות הברית ■ המגמה ברורה - הכספים על מניות יוצאים מארה"ב ■ לאילו שווקים הם זרמו ומה הסכנות בהם

ETF / צילום: שאטרסטוק
ETF / צילום: שאטרסטוק

שנת 2017 אמנם עוד לא הסתיימה, אך כבר כעת ברור כי זו שנה שתהיה נקודת ציון משמעותית בתעשיית ה-ETF (תעודות סל). בשנה שחלפה גייסו קרנות הסל בעולם סכום חסר תקדים עבור שנה בודדת של כ-600 מיליארד דולר, רובו למניות (כ-430 מיליארד דולר). תעשיית ה-ETF בעולם מנהלת עתה נכסים בכ-4.7 טריליון דולר, שני שלישים מתוכם בקרנות סל הנסחרות בארה"ב (כ-3.4 טריליון דולר).

למרות המספרים המהפנטים האלה, המהפכה האמיתית מסתתרת דווקא מאחוריהם. אחרי שנים שהובילה את התעשייה בביצועים, בתשואות ובגיוסים, ב-2017 זרם הרוב המוחלט של הכסף למניות מחוץ לארה"ב. שוק המניות האמריקאי מרכז אמנם את רוב תשומת הלב של המשקיעים, השווקים והכותרות בעיתונות וברשתות החברתיות, אבל בשנה החולפת גייסו קרנות הסל על מדדים, סקטורים ומדדים מיוחדים בתוך ארה"ב 186 מיליארד דולר בלבד, בעוד שקרנות סל על מניות ומדדים מחוץ לארה"ב גייסו כ-250 מיליארד דולר, לפי נתונים של בלומברג.

התמונה דומה גם אם נבחן רק את קרנות הסל הנסחרות בארה"ב, מה שמעיד כי גם המשקיעים האמריקאים עצמם מוכנים לפזר יותר מבעבר את תיק המניות שלהם. רובם עושים זאת דרך קרנות סל, תוך שהם פדו השקעות בהיקף 204 מיליארד דולר מקרנות נאמנות על מניות בארה"ב והשקיעו את הכסף בקרנות סל בארה"ב ובעיקר מחוצה לה, לפי נתונים של חברת המחקר ICI העוקבת אחר זרימת הכסף בעולם.

לאן הלך הכסף?

רוב הכסף שיצא מהשוק האמריקאי הגיע לקרנות סל המתמקדות בסלים של שווקים ולא בבורסה ספציפית אחת. הכוונה לקרנות סל על מדדי השווקים המפותחים מחוץ לארה"ב של MSCI או FTSE, שגייסו כ-52 מיליארד דולר מתחילת 2017 או על מדדים שונים של תמהיל ממוקד יותר של בורסות באירופה שגייסו עוד כ-37 מיליארד דולר. בנוסף, בלטה גם הגדלה של ההשקעה בשוק המניות ביפן, שגייס בקרנות סל כ-50 מיליארד דולר בשנה החולפת ובסל מניות מהשווקים המתעוררים שגייס כ-45 מיליארד דולר.

לאן הלך הכסף מחוץ לארהב

מה חיפשו המשקיעים?

הנכונות של משקיעים אמריקאים וכאלה שהם מחוץ לארה"ב לפזר ב-2017 את תיקי המניות גם לשווקים אחרים, באה אחרי שמונה שנים בהן הפגין שוק המניות האמריקאי ביצועים טובים משמעותית משווקים אחרים. היציאה ממשבר 2008 יחד עם משברים בשווקים אחרים (משבר החובות באירופה ב-2011, המשברים שחוותה יפן בעקבות הצונמי וההידרדרות הכלכלית ועוד), הובילו לכך ששנה אחרי שנה השוק האמריקאי הוכיח עצמו מחדש.

אך ב-2017 מצאו עצמם לא מעט משקיעים מתלבטים אם התמחור הגבוה של שוק המניות האמריקאי מוצדק. מכפילי הרווח, מכפיל ההון ומכפיל EV/Ebitda בארה"ב גבוהים גם ביחס לשווקים אחרים וגם ביחס להיסטוריה בארה"ב. בנוסף, התקשו משקיעים לראות את החברות האמריקאיות מציגות קצב צמיחה שיצדיק המשך גידול ברמות התמחור. המכפילים באירופה, יפן, בריטניה, ישראל נמוכים בהרבה - למרות שגם הם אינם זולים בצורה יוצאת דופן.

ואולם, בשנה החולפת זכו המשקיעים לשתי הפתעות נעימות. בשוק האמריקאי, הצליחו החברות להפגין קצבי צמיחה מהמהירים של השנים האחרונות - מה שאכן הצדיק את רמות המכפילים ואת הביצועים של המניות בארה"ב. ההפתעה הגדולה השנייה היתה שלראשונה מזה שנים, גם החברות באירופה, ביפן ובשאר העולם הציגו קצב צמיחה מרשים, כפי שניתן היה לראות בדוחות הכספיים לרבעון האחרון, מה שתרם בצורה משמעותית לביצועים שלהם והצדיק את ההחלטה של המשקיעים לגוון את תיק ההשקעות.

מה יהיה ב-2018?

הבשורה הגדולה של 2018 היא שלראשונה מזה שנים, אין כמעט מדינה שלא צפויה להציג צמיחה חיובית וזאת לאחר שנים רבות שבהן מידי שנה קבוצת מדינות אחרת "סחבה" על גבה את שאר העולם. נתוני המאקרו בכל העולם טובים, כלכלות כמו אירופה ויפן מציגות נתונים מפתיעים מהצפוי מידי רבעון ומדדי מנהלי הרכש בתחומי התעשייה והשירותים מצביעים על המשך התרחבות בחודשים הקרובים.

לפי הערכת קרן המטבע הבינלאומית, ב-2018 תצמח כלכלת העולם ב-3.7%, 0.1% יותר מכפי שהעריכה רק לפני חמישה חודשים. ב-2017 צפויה צמיחה של 3.6%, אחרי צמיחה של 3.2% ב-2016. ארה"ב צפויה לצמוח בשנה הקרובה בכ-2%, בדומה לאירופה. השווקים המתעוררים יצמחו בכמעט 5%.

יחד עם תמחור זול יותר מזה של השווקים בארה"ב, נראה שיש כרגע סיכויים גבוהים שהסטת הכספים מחוץ לשוק האמריקאי תימשך גם ב-2018. בעוד שמכפיל הרווח של S&P500 כרגע הוא 22.6, גבוה משמעותית מהמכפיל הממוצע של 17; המכפיל של מדד יורוסטוקס 600 באירופה הוא 20.6, קרוב מאוד למכפיל הממוצע שלו בשנים האחרונות. המכפיל של הדקס הוא 19, לעומת ממוצע של 17 בשנים האחרונות. בת"א 125 עומד המכפיל של 19.8 לעומת ממוצע של 18.5. גם בשאר המכפילים התמונה דומה - הנתונים כיום קרובים לממוצע הרבה יותר מאשר בשוק האמריקאי, כך שבאופן יחסי ישראל, גרמניה, יפן ובריטניה זולים יותר.

בנוסף, נראה כי בשנה הקרובה צפויה צמיחה נאה של החברות בשווקים רבים בעולם. כך למשל, לפי בלומברג בעוד שהחברות האמריקאיות צפויות להגדיל את הרווח למניה ב-2018 ב-12%, החברות ביפן צפויות לצמוח ב-17%. בשווקים המתעוררים צפויה צמיחה של כ-12%, בסין 15% ובהודו 21%.

תנודתיות מטבע היא גורם משמעותי כשמדובר על הסטת כספים למדינות שונות בעולם. על רקע הצפי לעליית ריבית בארה"ב, למשל, עשוי הדולר להתחזק בשנה הקרובה, מה שעשוי להשפיע לרעה על השווקים המתעוררים שהתלות שלהם במטבע האמריקאי עדיין גבוהה.

ביפן, לין יש קורלציה הפוכה לשוק המניות וככל שהוא נחלש הבורסה לרוב עולה. באירופה אירו חלש תורם יותר לחברות ולרוב מוביל לביצועים טובים יותר בבורסות. השורה התחתונה היא שברוב השווקים בעולם יש חשיבות לגידור המטבע או לכל הפחות לבחינה של הנושא.

■ הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

שועל אדום בעיר / צילום: Shutterstock

כמו חזירי הבר והצבועים: החיות שגילו את היתרונות של העיר - ובייתו את עצמן

ביות עצמי הוא תהליך שבו חיית בר לומדת לנצל את הסביבה האנושית לטובתה ● הדביבונים של צפון אמריקה והשועלים האדומים באנגליה הציגו שלל שינויים, פיזיים והתנהגותיים, נוכח החיים בעיר, מהקטנת מבנה גופם כי המזון תמיד זמין ועד ירידה באגרסיביות

הרמטכ''ל, רא''ל אייל זמיר, בביקור ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הרמטכ"ל בביקורת חריפה: "קורא לוועדת חקירה חיצונית"

הרמטכ"ל זמיר: קורא לוועדת חקירה חיצונית – ומפנה אצבע מאשימה לכל הדרגים ● למרות הפסקת האש: המדינה מונעת כניסת כתבים זרים לעזה ● טראמפ מתכנן להודיע על הקמת גוף שלטוני חדש בעזה ● בכיר אמריקאי: נכריז עד חג המולד, המשוואה: צה"ל יוצא מעזה, חמאס יוצא מהשלטון ● לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון ● עדכונים שוטפים

מנה בקפה נחשון / צילום: טל בדרק

100 אלף בקבוקים בשנה: היקב הישראלי שירגיש לכם כמו ביקור בצרפת

קפה עם מאפים מושחתים וגרניטה, סיור יין טבעוני, מיני-גולף בהשראת שבעת המינים וארוחה כורדית-תימנית במרפסת של בית ● יש מה לעשות ביישובי עמק איילון ● חגית אברון תופרת יום

תכנון פרישה / צילום: Shutterstock

המומחה לתכנון פרישה ואשתו תכננו את הפנסיה המושלמת. ואז היא חלתה

יותר משלושה עשורים עיתונאי הוול סטריט ג'ורנל גלן רופאנאך כתב וערך מאמרים על פרישה ותכנון לקראתה, ואפילו כתב על זה ספר - ואז הקלפים נטרפו ● בטור אישי הוא חושף מהם הלקחים הקשים, הדברים שהיה רוצה לעשות אחרת, ובמיוחד מה הוא מצטער שדחה

מה משמעות שם הסדרה Pluribus? / צילום: צילום מסך

מה משמעות שם הסדרה Pluribus?

באיזה מדינה מלבד גרמניה נבחר פוליטיקאי בשם אדולף היטלר, באיזו סדרת ספרים נוהגים ללכת אל "פונדק שלושת המטאטאים" ואיזה נהר מפריד בין מקסיקו לארצות הברית? ● הטריוויה השבועית

בודקים את המיתוס. כיוון סיבוב המים בכיור / צילום: Shutterstock

המיקום לא קובע את כיוון ירידת המים. אז מה כן?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כיוון ירידת המים לא מוכרע לפי היחס לקו המשווה, אלא לפי האינסטלציה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

האלופה יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

הפצ"רית לשעבר שוחררה מביה"ח לאחר חודש באשפוז

יפעת-תומר ירושלמי שוחררה מאיכילוב לאחר שנטלה כדורים ואיבדה את ההכרה ● תנאי המעצר שלה הסתיימו, המשטרה צפויה לבקש להחמיר אותם ● גורמים המעורבים בחקירה: "היא תזומן לחקירה - ותעומת עם עדויות וגילויים חדשים בפרשה"

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

בתוך כל כיפופי הידיים, ישראל יכולה לשכוח ממטרת-העל הכלכלית

מה שנחתם מחייב רק לכאורה ● מסגרות התקציב גמישות מתמיד ● והחשבון על החניה הגיע מהר ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

התחדשות עירונית בתל אביב. להבטיח את הזכויות בחוזה / צילום: דיויד לוין

להגן על זכויות הדיירים: מה עושים כשיזם של פרויקט התחדשות עירונית נקלע לקשיים?

לאחרונה נקלעו כמה פרויקטים של התחדשות עירונית ברובעים 3 ו־4 בתל אביב לקשיים שהובילו לעצירתם ● אילו סעיפים חשובים כדאי לדיירים להוסיף לחוזה ההתקשרות עם היזם כדי להגן על עצמם, ומה עושים כשהפרויקט נתקע?

הציור ''החלום (מיטה'') של פרידה קאלו מוצג בסותבי'ס, ניו יורק. נכס לאומי / צילום: Reuters, Lev Radin

על פער המחיר בין אומן לאומנית, בין פרידה קאלו לגוסטב קלימט

על אף השיא המרשים ששברה פרידה קאלו עם מכירת הציור היקר ביותר של אומנית אי־פעם, שוק האומנות רחוק מלהעניק לנשים מקום שוויוני ● דוחות מצביעים על עלייה במספר האומניות הפעילות, אך הן עדיין מהוות רק כרבע מהשוק, בעוד שהמכירות הגבוהות ביותר נותרות ברובן נחלתם של גברים ● ד"ר רות מרקוס מסבירה: "זהו לא פער של כישרון, אלא תוצאה של הדרה מערכתית רבת שנים"

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

מבעלי השליטה ועד לתגובת המניה: ההצעה לרכישת צים שנחשפה בגלובס מסעירה את המשקיעים

בענף הספנות הבינלאומית מפנים תשומת לב רבה להתפתחויות בנוגע להתעניינות הרחבה של ענקיות הספנות בצים, שהרי עסקאות בסדר גודל שכזה לא מדוברות באופן שגרתי בתחום המסורתי ● כל זה מתרחש בעת שבהשפעת הזינוקים האחרונים במניה, שווי החברה הנוכחי עומד על כ־2.46 מיליארד דולר ● יו"ר ועד העובדים: "רכישת צים ע"י הפג לויד, שנשלטת בידי קטאר וסעודיה, היא סכנה ישירה לביטחון המדינה"

ד''ר גלית קאופמן / צילום: יונתן בלום

האחות ששברה את תקרת הזכוכית - ומונתה לראשונה למנכ"לית בית חולים

ענף הבריאות סוער בימים האחרונים לאחר שלראשונה בישראל נבחרה אחות לנהל בית חולים, ובהסתדרות הרפואית אף כינו זאת "יום שחור" ● אבל לד"ר גלית קאופמן יש תוכניות גדולות לאסותא אשדוד ● עכשיו היא עונה למבקרים: "מי שמאוים לא מכיר את הרקע שלי" ● ראיון

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

שלוש תחנות כוח קיבלו אישורים לבנייה, למה חלקן עדיין תקועות?

מנהל התכנון הפיק היתר בנייה לתחנת הכוח "קסם", שצפויה לקום ליד גוש דן ● בנוסף ניתן אישור למתן היתר להרחבת "דוראד" באשקלון, אך זו נמצאת בקשיים משפטיים וסכסוך עמוק בין השותפים ● גם השדה הסולארי "דימונה דרום" קיבל אישור למתן היתר, וצפוי להפוך לשדה הסולארי הגדול בישראל

עדי קיסר. גם בשירה וגם בספרות ילדים, אי אפשר לרמות את קהל / צילום: גנדי שקולניק

גלעד כהנא בשלושה סיפורים בועטים ועדי קיסר משכיבה לישון: המלצות קריאה לסופ"ש

ארבעה ספרים עבריים חדשים מביטים על הפצע הישראלי מזוויות שונות ● רון דהן המתמודד עם טראומה צבאית ב"אחרי הנעורים" ● גיבורת "סיום מדומה" של נועה סוזנה מורג - רווקה המחפשת משמעות בעולם של סרטונים מוזרים ● גלעד כהנא, סולן הג'ירפות, מציג שלושה סיפורים פרועים ובהם שחזור שיחה עם אביו רגע לפני מותו ● עדי קיסר חותמת בספר ילדים עדין על שיחה אינטימית בין אם לבתה רגע לפני השינה

ג'אקו 8 / צילום: יח''צ

שבעה מקומות וטווח חשמלי חריג: האם המכונית ההיברידית הזו מצדיקה את המחיר?

ג'אקו 8, הקרוס־אובר של ג'אקו, מציע עיצוב מרשים, אבזור שופע, מערכת הנעה מתוחכמת וטווח חשמלי ארוך ● יש מרווחים ממנו, אבל ברמת המחיר יש לו מעט מתחרים

המיליארדר המנוח צ'ארלי מאנגר / איור: גיל ג'יבלי

התמודדות עם עיוורון ושיחת הפרידה מבאפט: הפרק האחרון והפחות מוכר בחייו של צ'ארלי מאנגר

המיליארדר המנוח צ'ארלי מאנגר, שותפו של וורן באפט בברקשייר האת'ווי, השפיע על דורות רבים של משקיעים ● לפני שנתיים, זמן קצר לפני יום הולדתו ה־100, הוא הלך לעולמו והותיר אחריו שלל סיפורים שנחשפים כעת ● החל מהקשר עם שכנו הצעיר שהוביל לעסק מצליח בתחום הנדל"ן, דרך ההתעניינות בחברות נפט ועד לבקשה האחרונה ממשפחתו

קיארה פראני בתצוגת אופנה עם עורך ווג הבריטי אדוארד אנינפול ועורכת ווג המיתולוגית אנה וינטור. תעשייה של אישה אחת / צילום: Reuters, Moda Milano/IPA/Sipa USA

אם-כל-המשפיעניות עלולה להיכנס לכלא על הטעיית צרכנים. איך יגיב הענף?

קיארה פראני הפכה את השילוב בין תוכן, אופנה ויזמות דיגיטלית למודל עסקי מצליח ● ואז הגיעו טענות להונאה מחמירה מצידה, שגררו קנס של יותר ממיליון אירו וכעת גם הליך פלילי שעלול לגרור עונש מאסר ● גם בישראל ניצבות משפיעניות במרכזה של ביקורת ציבורית

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

ניו יורק טיימס: כלי רכב אוטונומיים מעורבים ב-91% פחות תאונות

לפי דו"ח חדש, כלי הרכב האוטונומיים של ווימו מעורבים בעשרות אחוזים פחות תאונות, ורופאים קוראים למהפכה רגולטורית ● במהלך מימון אסטרטגי מהגדולים שיצאו מישראל, צ'ק פוינט מגייסת עד שני מיליארד דולר בהנפקת אג"ח להמרה ● טיקטוק תשקיע כ-37 מיליארד דולר באחד מפרויקטי התשתית הגדולים בדרום אמריקה ● וגם: מייסד PerimeterX חושף סטארט־אפ חדש ● חדשות ההייטק

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים? / צילום: שירי נועה חסון

פער של שנתיים ו־200 אלף שקל פחות: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בבת ים?

בשכונת דרום־מערב בבת ים, נמכרה דירת 5 חדרים בשטח של 111 מ"ר, תמורת 2.63 מיליון שקל ● הבניין משופץ עם מעלית ונמצא בקו שלישי לים ● לפני כשנתיים נמכרה דירה זהה בבניין, בקומה הרביעית, תמורת 2.8 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון