גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניהול תיק השקעות במניות - אולי הגודל כן קובע?

השקעה במניות תוך התחשבות בגודל החברה הינה נדבך בסיסי בתהליך ניהול תיק השקעות ■ לכן הגיע הזמן לבצע את ההפרדה הנדרשת גם במניות בארץ ולהתמקד בגודל הרלוונטי לצרכי ההשקעה שלכם

מניית בלו ציפ / צילום: שאטרסטוק
מניית בלו ציפ / צילום: שאטרסטוק

ישנם מצבים בחיים שבהם הגודל מהווה יתרון וישנם מקרים אחרים בהם דווקא להיות גדול עלול להיות חיסרון. למשל, שחקני כדורסל נהנים באופן ברור מיתרון לגודל, ולעומתם שחקני כדורגל אינם חייבים להיות גבוהים במיוחד כדי להצליח (ע"ע ליאו מסי). באותה מידה, גם בשוק ההון ישנם תרחישים בהם עדיף להתמקד במניות הגדולות ביותר, ומנגד ישנם מקרים הפוכים שבהם השקעה במניות קטנות יותר עשויה לשחק לטובת המשקיע.

אז איזו השקעה עדיפה? בחברות גדולות, קטנות או שמא אלו שנמצאות דווקא באמצע? האמת שלא מדובר במבחן אמריקאי ואין פה תשובה אחת שנכונה לכל המקרים. במבחן המציאות, ההעדפה לגודל שוק של מניות תלויה בראש ובראשונה בהעדפות המשקיע.

מניות של חברות גדולות מאופיינות לרוב (אבל לא תמיד, כמו במקרה הנוכחי של טבע) בתנודתיות נמוכה יותר ביחס לשוק הכללי, אולם המחיר של הפחתת הסיכון למשקיע הוא הנמכת פוטנציאל התשואה עבורו. מנגד, מניות בשווי שוק בינוני מאופיינות ברמת תנודתיות גבוהה יותר ביחס למניות גדולות, אולם תוחלת התשואה בהן לרוב גבוהה יותר.

המניות הבינוניות מנצחות את הגדולות

אם בעבר היכולת להשוות בין הביצועים של מניות בקבוצות גודל שונות הייתה משימה ששמורה לקומץ סטטיסטיקאים ודוקטורנטים לכלכלה, כיום יש לא מעט מדדים שמתמחים בגודל שוק מסוים. בעוד שלקבוצת המניות הגדולות ביותר - אלו שמכונות Blue Chip או Large Cap - ניתן למצוא בקלות מדד עם מוצר השקעה סחיר שעוקב אחריו, בשנים האחרונות גם מדדי המניות המייצגים את השורה השנייה - Mid Cap - זוכים למוצרי השקעה.

מבחינת תוצאות, קשה להתעלם מביצועי מדדי ה-Mid Cap ברחבי העולם. בגרמניה, MDAX הניב תשואה של יותר מ-130% ב-5 השנים האחרונות מול כ-75% במדד המוביל DAX. גם בבריטניה השיג FTSE 250 תשואת יתר משמעותית מול מדד השוק המרכזי (FTSE 100)י68% אל מול 25% באותו פרק זמן.

מעבר לדוגמאות אלו, בחינה מקיפה שערכנו בין ביצועים של מניות Large Cap לבין מניות Mid Cap בעולם, מעידה כי המניות המייצגות את החברות בעלות שווי השוק הבינוני הניבו תשואה גבוהה יותר באופן גורף ברוב חתכי הזמן. כאמור, לעתים הפער בין השקעה במניות גדולות לבינוניות הסתכם בפער של עשרות ואף מאות אחוזים. בנוסף, במדינות רבות, המשקיעים גם נהנו מפיזור ניירות ערך רחב יותר משמעותית ביחס למדד המרכזי.

כיצד ניתן להסביר את השונות הרבה בביצועי המניות בין קבוצות גודל השוק? נתחיל מנדבך מרכזי במסחר בבורסה - יעילות השוק. ככל שמניה גדולה יותר, כך היא מסוקרת יותר ופערי תמחור שלה נסגרים מהר יותר. בהקשר זה, מניות גדולות יותר נהנות לרוב מסחירות גבוהה יותר, כך שיותר משקיעים מוסדיים מעורבים בהן. לעומת זאת, במניות בסדר גודל נמוך יותר, קשה לגופים אלו לפעול וכך לעתים תכופות נוצר בהן ואקום שגורם למחיר המניה להיות שונה מהפוטנציאל הכלכלי ה"אמיתי" של החברות בקבוצה זו.

מניות מיד קאפ

נהנות משני העולמות יחד

הסבר נוסף לביצועים העודפים של קבוצת מניות ה-Mid Cap קשור לשרידות. באופן סטטיסטי מובהק, יש לחברות גדולות הסתברות רבה יותר "להישאר במשחק" במשך זמן ממושך יותר. הדבר נובע מיתרונות עסקיים כמו נתחי שוק יציבים וחסמי כניסה מסוגים שונים וגם מיתרונות פיננסיים כדוגמת מבנה תזרים מזומנים ונגישות למימון במידת הצורך. בהתאם לכך, חברות קטנות יותר חייבות לצמוח במהירות, להתנהל באופן "רזה" בהוצאותיהן ולנצל יתרונות לקוטן.

כאן המקום להדגיש כי חברות בגודל בינוני נהנות משני העולמות יחד. מצד אחד, הן יציבות מספיק כדי לשרוד משברים וגדולות מספיק כדי לבצע השקעות או רכישות שיתמכו בהמשך צמיחתן. מצד שני, הן בגודל שמאפשר להן לצמוח בשיעורים משמעותיים, בניגוד לחברות ענק המאופיינות בשיעורי צמיחה נמוכים, לאתגר אותן ולעתים אף לתפוס את מקומן בצמרת הענף.

דוגמאות בולטות לכך הן נטפליקס, ש"קברה" תחתיה את בלוקבאסטר, נקסט הבריטית שהשאירה אבק למקס אנד ספנסר הוותיקה, ואפילו גוגל, שהחלה את דרכה כחלופה צנועה למנוע החיפוש של יאהו וכולנו מכירים את ההמשך.

חשוב לזכור כי חברות לא נולדות גדולות. החברות הגדולות שאנחנו מכירים היום, דוגמת גוגל, אפל ואמזון היו לפני מספר עשורים מניות קטנות ובינוניות. מכאן, שיש מקום לכלול בתיק המניות שלנו גם מניות מסוג זה.

מתובנה זו יצרנו באינדקס מדדים בהתאם לגודל השוק של החברות, כפי שמקובל בשווקים המובילים בעולם, על מנת לבודד את הביצועים של המניות המקומיות על בסיס גודל השוק שלהן. מניות Large Cap בארץ מאופיינות בשווי של 5 מיליארד שקל ומעלה ואילו מניות Mid Cap בשווי של 750 מיליון עד 5 מיליארד שקל.

ואכן, באופן דומה לנעשה בעולם, גם אצלנו קיימים פערים מהותיים בין ביצועי המניות הגדולות לבין המניות בגודל הבינוני - תשואה של כ-80% במדד ה-Mid Cap ב-5 השנים האחרונות אל מול 20% בלבד במדד ה-Large Cap.

מניין נובע הפער האדיר הזה? מעבר לסיבות שפורטו לעיל בנוגע לתוחלת התשואה של מניות Mid Cap, בשוק הישראלי מניות השורה השנייה נהנות מעוד אפיון שקיים לרוב במניות מסוג זה - הטיה לפעילות הכלכלה המקומית.

בדומה לשווקים רבים אחרים, גם בישראל מניות גדולות (Large Cap) נחשבות ליצואניות הגדולות במשק. הדוגמאות הבולטות אצלנו הן טבע וכיל, אבל תופעה זו מאפיינת גם שווקים גדולים מאיתנו: שווייץ בתחום המזון והתרופות וגרמניה בתעשייה והרכב.

לפיכך, משקיעים שבוחרים להתמקד במניות Mid Cap, זוכים ליהנות מפירותיה של הכלכלה המקומית. וכך יצא שבשנים האחרונות, הכלכלה הישראלית פורחת, השקל מתחזק ובאופן טבעי, הנהנות העיקריות ממגמה זו הינן החברות שמוטות למשק הישראלי.

לא להסתמך רק על הגודל

ועם כל הכבוד לגודל השוק של החברות, ויש כבוד, אל לנו כמשקיעים להסתמך על פרמטר זה כגורם המרכזי בהשקעה. האירועים האחרונים עם מניות הבלוקצ'יין החדשות בבורסה, מוכיחים כי שווי חברה אינו מדד להשקעה מוצלחת.

גם בעבר היו בבורסה שלנו לא מעט חברות ביומד וטכנולוגיה שנסקו על רקע אירוע מכונן זה או אחר ואת הסוף כולנו מכירים. השקעה בחברות היא פונקציה של גודל שוק אבל לא פחות חשוב מכך, השקעה צריכה להתבסס על רווחיות החברות. שהרי החברות הנסחרות בבורסה אינן מלכ"ר, אלא תאגידים שכל תכליתם להרוויח כסף ולהשיא ערך לבעלי המניות.

אם כך, מדוע עלינו להתפשר על מניות של חברות שמפסידות כסף באופן עקבי? למדדי הגודל של אינדקס, כמו לכל מדדי המניות שלנו, נכנסות אך ורק חברות שמרוויחות כסף לאורך זמן. זאת השיטה הטובה ביותר שדרכה ניתן לסנן מראש חברות בשווי שוק גבוה או בינוני שעלולות להתגלות כפלופ.

■ הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהמדדים המצוינים לעיל מוצעים כמוצר השקעה על ידי לקוחות החברה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביותר מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"