גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשיא ארה"ב מגיש: העולם כולו נגדנו

בעולם מלא צללים ואיומים, טראמפ אינו מחפש ידידים

טראמפ / צילום: רוייטרס
טראמפ / צילום: רוייטרס

מי בדיוק זקוק לדוקטרינות של ביטחון לאומי? האם ארץ צריכה להודיע ברבים את השקפת העולם שלה ואת משימותיה? במהלך מערכת הבחירות שלו, בשנה שעברה, דונלד טראמפ חזר והטעים עד כמה חשוב להסתיר את הקלפים מעין רואה. הוא לא יקדים להודיע מה הוא יעשה, אם ייבחר לנשיא.

זה היה כמובן הגיונו של איל נדל"ן, לא של מלך-פילוסוף. בין השאר, מפני שטראמפ - יהיו מעלותיו או התיימרותיו אשר יהיו - אינו מלך-פילוסוף. הוא קרוב הרבה יותר למעמד של קורא קריאות ביניים. 140 תווים הספיקו לו בהחלט, לפני שטוויטר הואילה להכפיל את המכסה.

אבל הוא מצא את עצמו אנוס על פי הדיבור. לפני 31 שנה, הקונגרס של ארה"ב החליט לחייב נשיאים להגיש דוח תקופתי על מצב העולם. זה היה רגע אחד לפני שהמלחמה הקרה התחילה לשכוך. בשנים הבאות, הדוח על מצב העולם היה עניין טבעי בשביל מנהיג "מעצמת העל היחידה". עם התמוטטות ברית המועצות לא היו עוד לארה"ב מתחרים של ממש. סין הייתה רבת פוטנציאל, אבל מכונסת בתוך הפרויקט עצום הממדים של בניית כלכלה מודרנית.

כל אחד מקודמיו, מרונלד רייגן ואילך, הגיש דוח כזה לאומה. השבוע בא תורו של טראמפ. המועמד שסירב לגנות את פלישת רוסיה לאוקראינה, מפני שאין הוא רוצה "להתחיל מלחמת עולם שלישית"; המועמד שייחל ל"יחסים מצוינים" עם רוסיה ועם ולדימיר פוטין; הנשיא שפלירטט עם רודנה הכול-יכול של סין, והתפעל מפולחן האישיות שלו ("הוא מלך סין") השמיע השבוע הצהרת כיוון לוחמנית במידה כזאת שאולי היסטוריונים של העתיד יראו בה את אקט הפתיחה של מלחמה קרה חדשה.

"מעצמות רוויזיוניסטיות"

נשיא ארה"ב אומר כי העולם נמצא עכשיו ב"עידן של תחרות עזה". מול ארה"ב מתייצבות שתי "מעצמות יריבות", סין ורוסיה, המנסות "לקרוא תיגר על השפעת אמריקה ועל עושרה".

למרבה העניין, נאום הנשיא תיאר את השתיים האלה "מעצמות רוויזיוניסטיות". זה מושג אשר שימש הרבה לתיאור מניעיהן של רוסיה הסובייטית ושל גרמניה העדיין-לא-נאצית, בשנים הראשונות שלאחר מלחמת העולם הראשונה. הן היו "רוויזיוניסטיות" במובן הזה שהן רצו "רוויזיה", או שינוי כיוון, של היחסים הבינלאומיים.

שתיהן היו המפסידות הגדולות ביותר של המלחמה. הן איבדו שטחים עצומים, שהיו מיושבים בקרוביהן האתניים. תחושת הביטחון שלהן נפגעה, וכמובן נפגעו גאוותם הלאומית ותחושת הערך שלהן. לא היה להן עניין בשימור הסדר העולמי החדש, שנוסד בוורסאי ב-1919. שתיהן רצו לחזור ולשרטט את גבולות אירופה.

שתיהן התנחמו זמן מה זו בחיקה של זו. גרמניה הדמוקרטית שלחה בחשאי את צבאה להתאמן על אדמת רוסיה, הרחק מעיניהן הבולשות של מעצמות ורסאי. ב-1939 הן התחלקו בפולין, שעצם קיומה העצמאי היה התוצאה הטריטוריאלית הבולטת ביותר של ורסאי. ביוני 1940, שר החוץ הסובייטי שיגר מברק ברכה להיטלר על כיבוש פריז. בסוף הן התנגשו חזיתית, וברית המועצות כבשה את חצי אירופה.

המלחמה על הסטטוס-קוו

"מעצמות רוויזיוניסטיות" הוא איפיון חמור. הוא אינו המצאה של צוות טראמפ. ב-2014 שני היסטוריונים ידועים התפלמסו על דפיו של כתב העת Foreign Affairs בשאלה "מיהו רוויזיוניסט". פרופ' וולטר ראסל מיד, אינטלקטואל בולט של הימין, כתב כי "סין, רוסיה ואיראן מעולם לא נתנו את ידן להסדר הגיאופוליטי שבא בעקבות המלחמה הקרה, והן מנסות למוטט אותו, בכוח גדל והולך". הן רוויזיוניסטיות, כתב מיד, באותו המובן שהן קידשו מלחמה על הסטטוס-קוו.

הוא כתב מה שכתב לפני שהתחוור תפקידה של רוסיה בערעור היציבות באוקראינה, לפני שצבא רוסי התפרש על אדמת סוריה, לפני שרוסיה עשתה יד אחת עם איראן כדי להציל את משטר אסד, לפני שאיראן מימשה חלום פרסי בן 2,500 שנה לכונן גשר יבשתי אל הים התיכון. התנהגותה של סין כבר הייתה ידועה. זה שנים שהיא עסקה בניסיונות התפשטות בים סין הדרומי ובים סין המזרחי.

לבנות חומה נגד הסינים

קריאת התיגר על ההגמוניה האמריקאית אינה מוגבלת לשאיפות טריטוריאליות. הנאום שקרא טראמפ מן הכתב (ונכתב ללא ספק בידי בכירי הביטחון הלאומי שלו, בהם שלושה גנרלים רבי-אנפין) כלל איפיונים חמורים של התנהגות סין בענייני סחר וזכויות אדם. סין, לצד יריבות אחרות, "גונבת קניינים רוחניים מארה"ב, שערכם מוערך במאות מיליארדי דולרים. גניבה של טכנולוגיה קניינית ושל רעיונות, שזה מקרוב נבטו, מאפשרת ליריבים לנצל את המצאותיהן של החברות החופשיות".

לשון אחר, יריבותיה הלא-חופשיות של ארה"ב מסכנות אותה לא רק בטיליהן ובאוניות המלחמה שלהן, כי אם באמצעות סוכניהן וק**נייניהן.

הסינים עשו שורה של ניסיונות כושלים לרכוש חברות טכנולוגיה אמריקאיות מתקדמות. הם מכריחים זה שנים תאגידים אמריקאיים, הרוצים לעשות עסקים בתחומי סין, לוותר על זכויות היוצרים שלהם. מאות אלפי סטודנטים סיניים לומדים באוניברסיטאות אמריקאיות ורוכשים דריסת רגל במחקר ובפיתוח. הגיע הזמן לא רק לבנות חומה כדי לעצור מהגרים מקסיקאיים קשי-יום, אלא לשים קץ לתנועתם החופשית של אנשי עסקים ושל מדענים סיניים, מאמין נשיא ארה"ב.

טריליון דולר נגד 30 מיליארד

כיוצא בזה, הנשיא דיבר על ההתרחבות הפנומנלית של ההשפעה הכלכלית הסינית בעולם, ועל תוצאותיה הפוליטיות. "סין משתמשת בפיתויים כלכליים ובעונשים" וגם ב"איומים צבאיים במשתמע", כדי לכפות את העדפותיה הפוליטיות על ארצות זרות. "השקעות התשתית של סין ואסטרטגיות הסחר שלה משמשות את שאיפותיה הגיאופוליטיות".

כמובן, קשה להתלונן על סין שהיא עושה שימוש בכלים הנתונים לה מתוקף הצלחותיה הכלכליות. סין מבטיחה להשקיע טריליון (אלף מיליארד) דולר בפיתוח תשתיות במסגרת פרויקט "דרך המשי", שהיא מקווה למתוח בעיקר לאורך אסיה ולרוחבה, אבל גם על פני האוקיינוס ההודי ואפילו מעבר לאטלנטי.

טראמפ עצמו הראה בנאומו מדוע ארה"ב אינה מסוגלת להתחרות בנדיבות הסינית. הוא התלונן על קודמיו, שהקדישו תשומת לב מופרזת לעולם החיצון על חשבון פיתוח תשתית בארה"ב גופה. תקציב סיוע החוץ השנתי של ארה"ב עומד על 30 מיליארד דולר, וטראמפ מתכנן לקצץ אותו, וגם לקצץ את מצבת כוח האדם של מחלקת המדינה המוציאה את סיוע החוץ אל הפועל.

בעולם רב היריבים הזה, שסכנות חסרות תקדים אורבות בו מעבר לכל פינה, נשיא ארה"ב אינו שוקד במיוחד על מציאת בעלי ברית. סוף סוף, במערכת הבחירות שלו הוא תיאר את נאט"ו, הארגון המדיני החשוב ביותר של הדמוקרטיות המערביות, "מיושן". הוא הגיב בהתלהבות על פרישת בריטניה מן האיחוד האירופי, שאיימה על עצם הרעיון של שותפות הגורל המערבית. הוא הסתלק מאזור הסחר החופשי של האוקיינוס השקט, שנועד להיות משקל נגד להגמוניה הסינית.

נשיא ארה"ב הודיע השבוע שהעולם כולו נגד אמריקה, אבל אמריקה תסתדר גם בלי ידידותו.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; טסלה מזנקת ב-10% במסחר המוקדם

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76
שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין