גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עסקים חברתיים צריכים רגולציה מתאימה"

עסקים חברתיים בישראל מנסים לקדם חקיקה שתכיר בצרכים הייחודיים שלהם שרה ברג'ס, לשעבר נציבת רשות העסקים החברתיים הבריטית: "המבנה המשפטי של עסק חברתי הוא הצהרה של החברה - 'אנחנו מחויבים לשינוי בקהילה'"

גורן בניס וזימלר / צילום: דן חיימוביץ
גורן בניס וזימלר / צילום: דן חיימוביץ

"המבנה החוקי של עסקים חברתיים בבריטניה מיועד בעצם לחברות פרטיות. הן רשומות כמו כל חברה אחרת, אבל האקסטרה הוא שהן פועלות במסגרת חוקית מאוד ברורה, תחת רגולציה עצמאית וברורה והחברות שקופות. הן נתונות למשטר דיווח מאוד מסוים. הן חברות לכל דבר ועניין, אבל יש משהו נוסף במבנה המשפטי שלהן - זאת ההצהרה של החברה ש'זה אנחנו, זאת המחויבות שלנו - לעשות שינוי בקהילה שלנו. אנחנו מוכנים להיות שקופים ולהיבדק ולהיות מנוטרים תחת התנאים האלה'. אנחנו מדברים על הצהרה מאוד חזקה של חברות שמעוניינות לפעול תחת החוק הזה ולמטרות האלה".

כך אומרת שרה ברג'ס, לשעבר נציבת רשות העסקים החברתיים (Community Interest Companies) בבריטניה, שביקרה בחודש שעבר בישראל כאורחת של קרן ההשקעות החברתית IVN. ברג'ס הגיעה לכאן כחלק מהמאמץ לקדם מול המדינה חקיקה שתכיר במוסד העסקים החברתיים ובצרכים הייחודיים של המגזר הזה. "זה ביקור ראשון שלי בישראל", היא מספרת, "אהבתי את העובדה שקוראים פה לחברות מהסוג שאנחנו מחפשים 'עסקים חברתיים'. בבריטניה, אנחנו קוראים לזה 'יזמות חברתית'. אני חושבת שזה באמת דומה יותר ל'ביזנס'. היה מעניין לדבר עם אנשי החוק והמסים פה ולשמוע את החששות שלהם לגבי התפיסה של עסקים חברתיים. יש לכם הזדמנות נדירה ללמוד ממה שעשינו בבריטניה".

לדבריה, "ב-20-30 שנה האחרונות המונח 'יוזמה חברתית' נעשה רווחי יותר לגבי סוגי עסקים שפועלים על בסיס מסחרי, אבל הם משתמשים ברווחים שלהם כדי לעשות משהו אחר: לא עושר פרטי, אלא להשיג שיפור חברתי. אלה לא ארגוני צדקה שפועלים ללא מטרת רווח", היא אומרת, "חלק מארגוני הצדקה באמת התפתחו ועושים מסחר שיוצר הכנסות שמופנות לפעילות הארגון. אבל ארגונים אלה סובלים מרגולציה רבה והם מוגבלים בפעילות שלהם. התפתח משהו אחר שמתאים יותר ליזמים שרוצים לנהל עסק. היזמות החברתית התפתחה כך שיזמים יהיו יכולים להקים חברות ולהפעיל אותן כחברות לכל דבר או עניין, אבל הפוקוס הוא על יצירת השפעה על אנשים, קבוצה או אזור. לעשות שינוי בחיים של אנשים בקהילות".

ברג'ס מסבירה שיזמות חברתית בבריטניה הייתה הגדרה לסוג עסק מסוים, אבל לא מבנה חוקי שאפשר היה לעבוד לפיו. לדבריה, "לפני כ-15 שנה התגבר השיח סביב היזמות החברתית כדרך לשפר את החברה, והיה צורך למצוא דרך להוכיח שעסק מסוים הוא אכן יוזמה חברתית". לכן החליטו בבריטניה להקים מבנה חוקי של חברה שמטרתה להשיג מטרות חברתיות, ולשם כך הוקמה רשות העסקים החברתיים (Community Interest Companies).

מיכל זימלר, מנכ"לית IVN, מסבירה כי "המבנה המשפטי של החברה חשוב. אי-אפשר לנהל עסק חברתי כחברה ללא מטרת רווח או עמותה: אתה לא יכול לבצע יותר מרבע מהפעילות שלך כעסק; משלמים מסים על העובדים; אי-אפשר לגייס כסף אלא מתורמים. המבנה החוקי שקיים היום לא מאפשר לעשות עסקים חברתיים. עסקים כאלה צריכים משקיעים.

"אנחנו מאוד ציניים בישראל, אבל יזמים, בין אם ישראלים ובין אם בריטיים, לא רוצים פילנתרופיה. הם לוקחים על עצמם את האחריות החברתית, כמו גם את האחריות העסקית, והם רק רוצים שמישהו יכיר בזה מאחר שהם לא הולכים להרוויח הרבה כסף. לכן אנחנו צריכים גוף מיוחד שיכיר בייחודיות של החברות האלה".

- האם החברות שמתאגדות בבריטניה תחת החוק הזה זוכות להטבות, למשל בענייני מיסוי?

ברג'ס: "התחלנו את החקיקה הראשית בתחום ב-2005. כשהתחלתי את התפקיד שלי ב-2007 היו כאלף עסקים חברתיים בבריטניה, וכשסיימתי ב-2015 היו 12.5 אלף כאלה. עד 2014-2015 לא היו שום הקלות מס. היה רק רצון לעשות עסקים חברתיים ורצון להצהיר על עצמם ככאלה. הם רצו להיות חלק מארגון גדול יותר של אנשים שניהלו עסקים מסוג אחר בבריטניה, וזה נהיה כמו משפחה. החברות תקשרו בינן לבין עצמן והעבירו רעיונות. אבל להשיג השקעות לחברות כאלה זה באמת קשה.

"לפני כמה שנים הממשלה קיבלה החלטה לתת כמה הטבות מס - לא לחברות - אלא למשקיעים. כלומר, משקיעים קטנים שמשקיעים כספים קטנים יקבלו כ-30% הטבת מס על השקעתם. זה מהלך חדש יחסית ועדיין לא ראינו את תוצאותיו. זה רק מתחיל לעשות שינוי. זה לא שינה כל-כך את מספר החברות החברתיות שממשיך לצמוח בשיעור של 9% בשנה. זה יצמח יותר בעתיד, כשחברות השקעה יוכלו להתחיל להשתמש בהטבות המס".

לדברי ג'קי גורן, סמנכ"לית IVN, "חלק מהעניין זה הד.נ.א הישראלי שתמיד מחפש איזו הטבה. אני חושבת שאפשר ללמוד מניסיונם של הבריטים ולאמץ אותו, במיוחד את צורת העבודה. למשל, לעודד אנג'לים להשקיע בעסקים כאלה. אנחנו מנסים לעודד את המחוקק להרחיב את חוק האנג'לים גם להשקעות חברתיות. דהיינו, שתהיה אפשרות למשקיעים עסקיים לקזז רווחי הון מול השקעות בעסקים חברתיים. על-ידי כך הם יקבלו תמריץ גדול להשקיע בעסקים חברתיים שפותרים בעיות חברתיות בוערות, אבל, כמו בחוק האנג'לים, אם בסופו של דבר העסק החברתי יצליח וירוויח - ולזה אנחנו שואפים, האנג'ל החברתי יקבל דיבידנד וישלם מס, וגם העסק החברתי ישלם מס - וכך המדינה אמורה להרוויח פעמיים".

- האם עסקים חברתיים הם בעלי סיכון גבוה יחסית?

ברג'ס: "הם יכולים להיות בעלי סיכון גבוה והם לא מציעים תשואה גדולה. ישנם גם כאלה שיש להם הכנסות ורווחים גדולים, אבל רוב העסקים הם קטנים וזעירים. הם עובדים בצורה מאוד מקומית. בדיוק הסתכלנו על המספרים וראינו שלא מעט עסקים שהוקמו בשנת 2006-2005, כשהחוק יצא לדרך, עדיין קיימים. 64% מהחברות שהוקמו במקור עדיין שם".

זימלר: "אם אתה רוצה לעודד השקעה בעסקים חברתיים, שהינם לפעמים בעלי סיכון גבוה, אתה צריך לעודד את המשקיעים ולתמרץ אותם. לדוגמה, קרן יוזמה - שהינה קרן ההשקעות הטרי-סקטוריאלית החברתית הראשונה בעולם - גייסה כסף ממשקיעים עסקיים, מהממשלה וכמו כן מפילנתרופים. המבנה הזה מאפשר למשקיעים לקבל את כספי הקרן שלהם בחזרה, כולל תשואה שקרובה לתשואות השוק על השקעתם.

"התורמים מקבלים הטבות מס, המשקיע העסקי מקבל תשואה שמוגדרת מראש והממשלה נהנית מהאימפקט החברתי שהקרן מייצרת. מבנה פיננסי חכם זה מקטין את הסיכון למשקיעים העסקיים, מאחר שכספי הממשלה והפילנתרופיה משמשמים כרשת ביטחון להשקעות העסקיות. אגב, בהינתן מצב השוק בשנים האחרונות, התשואה הצפויה היא יפה - כ-3.5%, בנוסף לכך שכולם נהנים מהתשואה החברתית של ההשקעה בעסקים שפותרים פערים חברתיים מהותיים בישראל".

יותר ויותר עסקים חברתיים בעולם

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק