גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשלוט או לשחרר

שתי גישות הפוכות לאימון: ריכוז ומודעות בנוסח ג'וזף פילאטיס או פעולה טבעית וקלה ברוח ג'ים פיקס, "אבי הג'וגינג"? מה אומרים המחקרים, מה נכון יותר לגוף ואיך זה רלוונטי לאימונים של כולנו?

אין ספק ששני האנשים שהשפיעו בצורה המשמעותית ביותר על עולם הכושר כיום הם ג'וזף פילאטיס וג'ים פיקס. פילאטיס פיתח את שיטת האימון שנקראת על שמו, שדוגלת באימון ממוקד לשרירים המייצבים של הגוף. ואילו פיקס, שכונה "אבי הג'וגינג" והפחות מוכר, חיבר בשנות ה-70 את רב המכר "ספר הריצה השלם", שהפך את הריצה מפעילות שנחשבה כלא בריאה לסמל הבריאות. נדמה שהפופולריות של סוגי הפעילות השונים כל-כך היא הדבר היחידי המשותף לשני האנשים הללו, שמייצגים תפיסות אימון מנוגדות כל-כך.

שיטת פילאטיס דוגלת בלימוד ובאימון כיצד להפעיל נכון יותר את הגוף. אחד מששת עקרונות המפתח שלה הוא ריכוז, והשני שליטה, והגישה היא שאימון כולל תנועות מודעות ומכוונות. ריצת הבוקר של פיקס, לעומת זאת, הפוכה לגמרי. הוא העלה את חשיבותה של פעולה טבעית קלה לאורך זמן, תוך אמונה שהפעולה הטבעית תגרום לגוף לשפר את תפקודו באופן עצמאי.

התמקדות פנימה והחוצה

דומה שכיום, גישתו של פילאטיס צוברת יותר ויותר פופולריות בכל תחומי האימון הגופני. כתוצאה מהעלייה במודעות לחשיבותה של פעילות גופנית, מתרחשת התפתחות אדירה בתחום האימון. ההתפתחות כוללת לא רק היצע רחב של אימונים - אימוני ריצה, אימוני אינטרוולים, אימוני קרוספיט, אימונים לשרירים המייצבים ועוד - אלא גם שיפור ברמת האימון, שמתבטאת בהכרה בחשיבות של מתן הדרכה נכונה ומדויקת.

כך, למשל, לשיטתו של פיקס, כדי לשפר את יכולת הריצה, המתאמנים פשוט רצים. כיום ישנם מאמנים שמתמחים באימוני ריצה ספציפיים - אימוני מהירות, אימוני עליות וכיוצא באלה, שמיועדים לשיפור המרכיבים השונים של הריצה. כך גם בסוגי אימונים אחרים, כאלה שמיועדים לפיתוח יכולות אתלטיות, לשיפור כוח השרירים או לחיזוק השרירים המייצבים כמו יוגה או פילאטיס.

בנוסף, כיום באימונים מושם דגש לא רק על שיפור תפקוד המפרקים והכוח של השרירים, אלא יותר ויותר על ביצוע התרגילים בתבנית תנועה נכונה יותר. ההנחה היא שאי ביצוע של פעילות גופנית, או כאב, פוגעים בתפקוד הגוף כמו מין "וירוס" מחשב, שפוגע בפעולה תקינה של השריר, ולאורך זמן גורם לאימוץ תבנית תנועה לא נכונה.

לכן, חלק חשוב מהאימונים כוללים התמקדות פנימה בתנועה עצמה ומתן הנחיות בזמן התרגול כדי להחזיר לגוף בצורה מודעת את דפוס התנועה הנכון ולהפוך את התנועה ליותר יעילה. הגישה הזו נותנת הנחיות ייעודיות לכיווץ שרירים ספציפי: "כיווץ של שרירי הישבן" בזמן ביצוע תרגול לחיזוק שרירי הרגליים, או הנחיה נפוצה בכל אימון לשרירים המייצבים - להתמקד בשרירי הבטן: "אספו את הבטן", "שמרו על קשת בגב".

שאלה של פוקוס

הדגש על ההדרכה הרציפה והמודעות לכל שלב באימון מעלים את השאלה אם לא הלכנו צעד אחד רחוק מדי. האם הנחיות והוראות כיצד לבצע כל תרגיל, במקום לתת לגוף ללמוד ולבצע את התנועה באופן עצמאי כפי שהיה מאז ומעולם, מייעלות את האימון או פוגעות בו? האם הדבר דומה למחקרים שמראים ששימוש תכוף מדי בתוכנת הניווט ווייז פוגע בכישורי ההתמצאות שלנו במוח?

שאלה זו מעוררת לאחרונה עניין רב בקרב חוקרי מדעי הספורט. מודעות או התמקדות זו מכונה בשפה המקצועית "מיקוד פנימי" ואילו התמקדות בסביבה החיצונית בזמן הביצוע מכונה "מיקוד חיצוני". בכמה מחקרים שהתפרסמו באחרונה עולה שבניגוד למגמה הנפוצה ולמה שניתן היה לחשוב, דווקא התמקדות בסביבה החיצונית באמצעות שיטת "מיקוד חיצוני" מובילה לתוצאות טובות יותר של האימון, מאשר שיטת המיקוד הפנימי.

כך למשל במחקר שפורסם ב-Journal Of Strength And Conditioning ביקשו מספורטאים לנתר מהמקום. קבוצה אחת קיבלה הוראה בשיטת המיקוד הפנימי, שהתמקדה בחלקי הגוף השונים כמו "בזמן הניתור כופפו את הברכיים".

לקבוצה השנייה ניתנה ההוראה: "הסתכלו על נקודה במרחב וקפצו כמה שיותר קרוב אליה". התוצאות הראו שהקבוצה שהתמקדה במיקוד החיצוני קפצה רחוק יותר בצורה משמעותית.

גישה אחרת גורסת כי כשמדובר בספורטאים בריאים וצעירים שאין להם כל מגבלה תנועתית או כאב, התמקדות פנימה בתנועת הגוף נחשבת למיותרת. לעומת זאת, בקרב מתאמנים שסובלים מכאב אורתופדי או אנשים מבוגרים שלא התאמנו זמן רב, או כאלה שסובלים מפגיעה ביכולת התנועה - במקרים אלה נראה היה הכרחי ללמד אותם את התנועה הנכונה "מחדש", על-ידי מתן הנחיות מילוליות כיצד לבצע את התרגילים.

אולם גם הנחה זו הוכחה כלא נכונה. מתוצאות של מחקרים עקביים שעסקו בשיקום של פציעות ספורט או מתאמנים מבוגרים שונים, מתברר ששיטת המיקוד החיצוני יעילה יותר. אחד המחקרים הראשונים בנושא נערך בישראל ב-2007 על-ידי הפיזיותרפיסטית נירית רותם-לרר. היא בדקה מתרגלים לאחר נקע בקרסול, שביצעו תרגילים על משטח לא יציב. מתרגלים שהתמקדו בתנועת המשטח, שיפרו בצורה משמעותית את היציבות הדינמית של הקרסול, לעומת מתרגלים שההנחיה שקיבלו הייתה "שמרו על הגוף יציב". גם מחקרים נוספים, חלקם כאלה שהתייחסו למתאמנים לאחר פגיעות משמעותיות במפרקים או חולים במחלות של מערכת העצבים, הצביעו במפורש על העובדה שניסיון לתכנת את הגוף מחדש באמצעות תנועה מודעת, פחות יעיל מאשר התמקדות בסביבה.

דרך האמצע, שביל הזהב

הסיבה העיקרית שהתמקדות מחוץ לגוף יעילה יותר היא שבמוח יש מרכזים אוטונומיים שאחראים על מערכת התנועה ומבקרים אותה. מרכזים אלה פועלים באופן אוטומטי ולא מודע. כאשר בזמן התנועה אנו מנסים לבצע את המלאכה באופן מודע, אנו למעשה "מפריעים" להם, ופוגעים ביעילות.

הדבר בא לידי ביטוי במדידות שבדקו את הפעילות החשמלית בשריר, שמשקפות את גיוס היחידות המוטוריות. כאשר מתאמנים מתרכזים בפעולת השרירים בפועל, זה גורם לגיוס מוגבר של יחידות מוטוריות של השריר עצמו וגם של השריר המנוגד לו. התוצאה: כיווץ שרירים לא יעיל, שדווקא פוגע בתזמון הנכון של התנועה. זאת, לעומת התהליך הטבעי, שמתרחש באמצעות האימונים עצמם, ומערכת התנועה של הגוף הופכת ליעילה יותר כחלק מהאימון באופן אוטומטי.

דוגמה נוספת שממחישה שאולי הלכנו רחוק מדי היא בתחום אימוני ריצה. אם בשנות ה-70 אימוני הריצה התאפיינו בעיקר בהגברה הדרגתית של מרחק האימון, הרי שכיום כאמור הם מתייחסים לשלל מרכיבים מסוגים שונים. אבל בפועל, התברר כי מבחינה פיזיולוגית, המרכיב החשוב ביותר לשיפור יכולת הריצה הוא פשוט לרוץ. מחקרים שעקבו אחרי מתאמנים שהתחילו לרוץ, מצאו שהשיפור המהיר ביכולת הריצה לא נגרם משיפור בכושר הגופני, אלא מכך שהגוף עצמו משפר את יעילותה של תנועת המפרקים באופן עצמאי. ככל שהם רצו יותר, הגוף הפך ליעיל יותר.

אז מהי הגישה הנכונה? הפתרון כנראה נמצא באמצע, אי-שם בין גישתו של פילאטיס לזו של פיקס. כפי שהוכח במספר רב של מחקרים בקרב אנשים שסובלים מכאבי גב, מה שחשוב באמת זה התרגול לאורך זמן, ופחות חשוב התרגול עצמו. לגוף ישנם מנגנונים טבעיים להתגבר על הכאב, שפעילות ותנועה מעודדות אותם.

את ההדרכה חשוב למקד בעיקר בשלב הראשון, ולימוד ביצוע התרגילים והדרכה שוטפת דווקא עלולים לפגוע בתפקוד הגוף. לאלה שכן זקוקים להדרכה - אלה שנמצאים בתחילת הדרך או כאלה שלא מרגישים שיפור - מומלץ להשתמש בשיטת המיקוד החיצוני ולא הפנימי. כלומר, לכוון את המתרגל לכך שייתן למידע לזרום באופן טבעי דרך החושים: בעיקר הראייה, השמיעה ומערכת שיווי המשקל, ולאפשר למוח את הזמן לתקן בעצמו את התנועה.

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם