גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערעור שטרום לעליון: לא היה פן מרמתי במעשיי

אמש התפרסם עיקר טיעונו של דנקנר בערעורו לעליון לפיו "בית המשפט הרשיע על אף שלא נקבע כי היה מניע למעשה" ■ היום היה זה תורו של שטרום להציג את טיעונו, לפיו קיים קושי להוכיח שהיה לו תמריץ בהרצת מניות אי.די.בי

איתי שטרום / צילום: רוני שיצר
איתי שטרום / צילום: רוני שיצר

לא היה יסוד תרמיתי בפעולותיו של איתי שטרום בהנפקת אי.די.בי. כך טוען שטרום במסגרת עיקרי הטיעון שהגיש היום לביהמ"ש העליון לביסוס הערעור שהגיש על הרשעתו בהרצת מניות אי.די.בי, יחד עם איש העסקים נוחי דנקנר.

לטענת שטרום, באמצעות עוה"ד איריס ניב סבאג ונוית נגב, השגיאה המרכזית בהכרעת ביהמ"ש המחוזי, היא שלמרות שלפי קביעות הכרעת הדין לא התקיימו מאפיינים טיפוסיים של תרמית, לא נדונה השאלה הבסיסית של התקיימות עבירה פלילית וזו הונחה כהנחת מוצא. לטענתו, ביהמ"ש המחוזי בעצמו קבע, כי ביסוד הפעילות שלו עמד מניע של "לשאת חן" בעיני נוחי דנקנר, ללא תאוות בצע או אינטרס תרמיתי אישי, וכי זהו "מקרה חריג, בו אין הנאשם פועל מתוך אינטרס תרמיתי אישי לו", "והאינטרס התרמיתי בפעולותיו נובע מרצונו להשיג את קרבתו ואהדתו של דנקנר". ולמרות זאת, נטען, קפץ ביהמ"ש למסקנות כי הייתה פה תרמית וקונספירציה.

רכישות מסיביות של מניות

יו"ר קונצרן אי.די.בי לשעבר, נוחי דנקנר, ואיש שוק הון, איתי שטרום, הורשעו ביולי אשתקד בהרצת מניות אי.די.בי אחזקות ערב הנפקת החברה בפברואר 2012, שהייתה קריטית לצורך שיפור מצבה התזרימי החונק. כמו-כן הורשעו השניים בעבירות דיווח והלבנת הון. גם החברות אי.די.בי ו"קלוז טריידינג", של שטרום הורשעו בעבירות אלה.

בית המשפט המחוזי בת"א קבע, כי לקראת מועד הנפקה, קשרו דנקנר ושטרום קשר, במסגרתו ביצע שטרום, לבקשתו של דנקנר, רכישות מסיביות של מניות אי.די.בי, אותן מכר מחוץ לבורסה, ושב לרכוש מניות חדשות. הכול, כך קבע כבוב - כדי להשפיע באופן בלתי-חוקי ומעושה על שער המניה ערב ההנפקה. זאת, בכדי להבטיח את הצלחתה. וההנפקה אכן עלתה יפה, ואי.די.בי גייסה באמצעותה 321 מיליון שקל.

לפי הכרעת הדין, לצורך ביצוע התכנית הורה שטרום לסוחר בני"ע, עדי שלג - שהיה זמן קצר קודם להנפקה שותפו של שטרום בחברת ISP והפך בהמשך לעד המדינה בפרשה - לרכוש באמצעות חשבונות ISP שבבעלות שטרום מניות של אי.די.בי אחזקות. שלג, כך נפסק, פעל בהתאם להוראות של שטרום ורכש מניות עד לניצול מלוא מסגרת האשראי שהייתה קיימת בחשבונות ISP בבנק הבינלאומי.

דנקנר הורשע בעבירות על חוק ני"ע (תרמית מניות, הכנסת פרט מטעה בתשקיף והפרת חובת דיווח) ובעבירה על חוק איסור הלבנת הון, ונידון לשנתיים מאסר, ואילו שטרום נידון לשנת מאסר. השניים הגישו ערעור לביהמ"ש העליון הן על ההרשעה והן על העונש.

אתמול (ד') הגיש נוחי דנקנר את עיקרי הטיעון שלו לביהמ"ש העליון; והיום היה זה תורו של שטרום להעלות את טיעוניו.

לטענת שטרום, בגזר הדין שניתן נגדו נכתב במפורש, כי יש "קושי לאתר את התמריץ שהניע" אותו לפעול להרצת המניות, וכן כי שטרום "מצא את עצמו מסכן את כספו שלו בסכומים גבוהים מאד ואף מסתכן במעשים פליליים מבלי שעל פניו קיים 'תמריץ כספי' שיכול ליתן הסבר להתנהלותו החריגה". עוד נטען, שבהכרעת הדין נקבע, כי אין מדובר במקרה שבו נטוותה תכנית עבריינית זמן רב מראש (שבועות או חודשים) ואפשר גם שנתגבשה באופן ספונטני.

"מדובר בנסיבות ייחודיות שבהן פעילות המסחר עצמה לא בוצעה על ידי שטרום, ומי שביצע אותה היה שלג, עד המדינה, ששימש כמנכ"ל אי.אס.פי, והיה איש המסחר שביצע את הפעולות בפועל מטעמו של שטרום. יתרה מכך, חלק ניכר מפעילות המסחר באותם ימים נעשתה על ידי שלג, תוך רמייה כלפי שטרום וללא ידיעתו ושטרום לא הורשע בה", נכתב בעיקרי הטיעון של שטרום.

הטענה, כי שלג הוא זה שביצע את התרמית בפועל הייתה קו ההגנה של שטרום גם במהלך המשפט (וגם של דנקנר) אך זו נדחתה על ידי ביהמ"ש המחוזי. ואולם, גם בטיעונים לעליון חוזר שטורם להגנה זו. לטענת שטורם המחוזי הכיר בכך שהפעולות שבסיס הרצת המניות - רכישות ומכירות מתואמות - לא בוצעו על ידו. "מדובר בפעילות מתואמת בין חשבון אי.אס.פי לבין חשבון חברת סיטי ברוקר, שבבעלות אשתו של שלג, פעילות אשר נועדה להפיק רווח לשלג ולרעייתו: שלג רכש מניות אי.די.בי בשוק במחיר מסוים לחברת סיטי ברוקר ולאחר מכן מכר אותן לחברת אי.אס.פי במחיר גבוה בעסקאות מתואמות, ואת הרווח שלשל למעשה לכיסו, ובכך 'עקץ' וגנב משטרום בפעילות מתואמת זו", כותב שטרום לעליון.

ולכן, נטען, לפי הקביעות העובדתיות של הכרעת הדין "אין כאן סיפור של 'איש קש', אין כאן פעולות מתואמות שמייחסים לשטרום, ולא היה בסיס למסקנה בדבר קונספירציה".

קונספירציה פלילית

שטרום תוקף בנוסף את המסקנה המרשיעה של השופט כבוב בדבר קונספירציה פלילית בינו לבין נוחי דנקנר. "אף שבמפורש נקבע ששטרום פעל באופן עצמאי מכספו ולא היה 'איש קש' של דנקנר - בית המשפט הניח שהמעורבות של דנקנר בפעילות שטרום היא פסולה, וששטרום פעל עבור דנקנר ולכן קבע קונספירציה, והרשיע בעבירת התרמית. בית המשפט הכריע שהתקיימה קונספירציה פלילית, למרות שמסקנה זו לא עלתה מהראיות - וזאת כיוון שהניח קונספירציה כהנחת מוצא", נכתב בעיקרי הטיעון.

לטענת שטרום, מערכת העובדות בפרשה בה הורשע "אינה שונה מכל מצב רגיל ויום יומי בשוק ההון, שבו בעל שליטה משכנע ברוקרים, בנקים וסתם לקוחות, לרכוש את מניות החברה בה הוא שולט. חזקה עליהם שאם הם נענים להמלצה, הם מאמינים בכדאיות העסקה. רכישותיהם מגדילות את הביקוש למניה - אף בהיקפים גדולים - ומשפיעות בהכרח על השער, ומטבע הדברים עליית ערך המניות היא עניינו הטבעי ורצונו של בעל השליטה. עצם הרצון או הכוונה של בעל שליטה, ושל צד שלישי שקנה מניות בידיעתו, כי בעקבות רכישות על ידו מחיר המניה יעלה, אינם יכולים להפוך את המעשה לפלילי".

לטענתו, כדי שתתהווה עבירת תרמית בנירות ערך, צריך שיצטרפו לפעולה אלמנטים מיוחדים ומובהקים של מרמה - שלא התקיימו במקרה של שטרום.

עוד כתבות

רחוב ביאליק בת''א, חלק מהתוכנית / צילום: Shutterstock

בניגוד לרצון העירייה: תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א תופקד אצל הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה

ועדת המישנה להתחדשות עירונית החליטה על המשך קידום תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א במסגרת הוועדה המחוזית ● הדבר נעשה בניגוד לרצונה המקורי של העירייה שהתוכנית תופקד בידי הוועדה המקומית ● כעת, ע"פ גורמים בתחום, התוכנית שמטרתה לקבוע הוראות לבנייה חדשה ולשמור על אופי המרקם הקיים, נכנסת לתקופה קריטית במיוחד

גיל פלדמן ויוני חנציס / צילום: יונתן בלום

רק לפני שנה הם נכנסו לנבחרת היוקרתית וכבר מונו לתפקידים בכירים

ההרשמה לפרויקט 40 עד 40 של גלובס מסתיימת מחר בחצות ● חזרנו לשניים מנבחרי השנה הקודמת שכבר זכו לשדרוג קריירה

SpaceX ו-OpenAI בדרך לבורסה / עיצוב: אלישע נדב

האם 2026 תהיה שנת ההנפקות הגדולה בהיסטוריה?

SpaceX בדרך לבורסה עם שווי שעשוי להגיע ל-1.5 טריליון דולר, ו-OpenAI צפויה להיות חברת ה-AI הראשונה שתונפק לפי טריליון דולר ● אילוצי תשתית וטכנולוגיה ולחץ משקיעים מובילים ענקיות פרטיות לבדוק מחדש את היחסים עם השוק הציבורי - והקיבולת של וול סטריט נבחנת ● מי תהיה הבאה בתור? ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

מחשוב קוואנטי כבר לא רק קוריוז מדעי;  אלי לילי צפויה להכריז על ניסוי בגלולה נגד השמנה; טראמפ הגיע להסכמים עם חברות התרופות / צילום: AP

הכסף שהתחיל לזרום והניסויים שכולם מחכים להם: לאן ילך שוק הביומד ב־2026?

תעשיית הביומד העולמית התחילה השנה להתאושש ממשבר מתמשך, וגם בישראל משקיעים שחיכו להפסקת האש התחילו להזרים כסף ● מוקדם לפתוח שמפניות, אומרים בכירי התחום, אבל מציירים תמונה אופטימית אפשרית ל־2026 ● אילו חברות ייהנו מההתעניינות המחודשת והאם מחשוב קוואנטי יהיה הגיים צ'יינג'ר הבא?

עוגיות של המותג הפרטי של רמי לוי לצד עוגיות של ספקיות מזון חיצוניות / צילום: טלי בוגדנובסקי

המותג הפרטי אולי מוזיל את הסל – אבל מייקר את המותגים

מחקר חדש של רשות התחרות מגלה: בעוד שהמחיר הממוצע לצרכן של סל המוצרים אכן נוטה לרדת עם כניסת מותג פרטי - מחירי המוצרים הממותגים עצמם דווקא עולים ● למה זה קורה?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

היום השלישי ברציפות: וול סטריט ננעלה בירידות קלות

פרוטוקול הפד מראה כי הבכירים היו חלוקים בדעתם באופן צמוד סביב הורדת הריבית בדצמבר ● מספר המסירות של טסלה ברבעון הרביעי צפוי לרדת בחדות ● אנבידיה השלימה את ההשקעה באינטל ● למרות ערבות אישית של לארי אליסון - וורנר ברדרס צפויה להעדיף את הצעת נטפליקס ● מחיר אונקיית כסף זינק ב-8% לאחר הנפילה החדה אתמול

נתב''ג. יותר ישראלים עוזבים מאשר חוזרים / צילום: Shutterstock

משבר זמני? ירידה בקצב גידול האוכלוסייה, שעדיין הגבוה במערב

לפי הלמ"ס ומחקרי מרכז טאוב, שיעור הגידול הכולל באוכלוסייה היה נמוך מהרגיל, בעיקר בשל הגירה החוצה ● במקביל, התחזיות מנבאות ירידה בפריון בשנים הבאות. כיצד הדבר ישפיע על המשק?

רוכשי דירה שביטלו חוזה מ-2020 יקבלו החזר לפי ערכה היום / איור: Shutterstock

מועד התשלום או מועד הביטול? לפי איזה ערך יחושב החזר על עסקה שבוטלה

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע לאחרונה כי רוכשי דירה שביטלו חוזה שנחתם ב־2020, זכאים לקבל החזר לפי ערכה כיום ● אלה הסיבות

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

"הכרזת מלחמה": מיליארד שקלים הוקפאו, בקואליציה תקפו את בג"ץ בחריפות

בית המשפט העליון ביושבו כבג"ץ החליט על הקפאת סכום של כמיליארד שקלים למוסדות חינוך חרדיים שלא בפיקוח • יו"ר דגל התורה חה"כ גפני זעם: "בית המשפט הכריז מלחמה על הציבור החרדי ועל המוסדות התורניים" • יו"ר ועדת הכספים חה"כ מילביצקי קרא לא לכבד את פסיקותיו: "זה לא יפסיק עד שלא נתקומם"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

ענקית הביטוח הבינלאומית יוצאת מישראל. מה ההשלכות ומי צפוי להיפגע?

סוויס רה, מבטחת המשנה הגדולה בתחום הבריאות והנכות, מצמצמת משמעותית את הפעילות בארץ. הסיבה: רשות שוק ההון לא מאשרת להעלות מחירים ולייקר את הפרמיות לציבור במיליארדי שקלים בשנה ● החשש בענף: פגיעה בחברות הקטנות והעלאת מחירים לציבור, ואולי אפילו פגיעה בביטוחי התרופות שמחוץ לסל

מערכת הבריאות הציבורית עומדת בפני אתגרים חדשים / צילום: Shutterstock

המדדים נחשפים: כך נראית איכות הטיפול בבתי החולים בישראל

משרד הבריאות מפרסם לראשונה את תוצאות העמידה ביעדים שהציב לבתי החולים במסגרת תוכניות לאומיות שונות ● מהטיפול בקשישים ובריאות הנפש ועד תפקוד חדרי המיון, יחידות הפריה חוץ-גופית וההיערכות לאיומי סייבר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט סוגרת שנה שלישית של עליות: מדד S&P 500 זינק בכ-17%

נאסד"ק עלה השנה ב-20% וב-120% בשלוש השנים האחרונות ● המניות המנצחות והמפסידות השנה ● היום הוא יומו האחרון של וורן באפט כמנכ"ל ברקשייר האת'וויי, והוא לא הבכיר היחיד שמפנה את מקומו בצמרת ● הדולר צפוי לסיים את השנה בירידה השנתית החדה ביותר שלו מאז 2017 ● מחירי הזהב והכסף רשמו את העלייה השנתית החדה ביותר זה ארבעה עשורים

וורן באפט. יישאר כיו''ר ובעל השליטה / צילום: Shutterstock

אחרי 60 שנה ו–5,000,000% תשואה: החותם ותמרורי האזהרה שמשאיר באפט

סופו של עידן - הגיע יומו האחרון של וורן באפט כמנכ"ל ברקשייר האת’וויי, כנראה החברה הנערצת ביותר בארה"ב ● מה יזכרו מתקופתו הסוערת, לאן ינווט מחליפו, גרג אייבל, את קונגלומרט ההשקעות, ולמה תשמש קופת המזומנים האדירה שנצברה בקנאות

בניין להב 433 / צילום: גלובס

פרשת ההסתדרות: המשטרה פשטה על משרדי מנורה, בכירים נחקרו באזהרה

לפי הודעת מנורה, החוקרים הגיעו הבוקר וביקשו מסמכים במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות ● שלושה מבכירי חברת הביטוח נחקרו באזהרה ושוחררו בתנאים מגבילים ● המשטרה: "החקירה היא בחשד לביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

צילום: המשרוקית מסבירה. פרס ישראל

פרס ישראל: למי נותנים, ומה החידושים?

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ התבשר שהוא יקבל את הפרס היוקרתי, למרות שאינו אזרח מדינת ישראל. כיצד זה אפשרי? ● המשרוקית של גלובס

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

בשל הגירה וירידה בילודה: שיעור גידול האוכלוסייה בישראל שובר שיא שלילי

מחקר חדש של מרכז טאוב מגלה: שיעור גידול האוכלוסייה ב-2025 צפוי לעמוד על 0.9% בלבד - הנתון הנמוך ביותר מאז קום המדינה ● הזינוק בהגירה החוצה בשנתיים האחרונות והירידה חוצת המגזרים בפריון בגילאים הצעירים מאותתים על תפניות דמוגרפיות משמעותיות

חלפים לרכב / צילום: Reuters

האקזיט של משפחת כדורי חושף את הרווחיות של עסקי החלפים לרכב

משפחת כדורי מוכרת ליבואנית הרכב UMI את השליטה בחברה "המאגר חלפים" לפי שווי של 185 מיליון שקל ● החברה הנרכשת הציגה רווח תפעולי של 27 מיליון שקל בינואר-ספטמבר ● בנוסף, רוכשת UMI את עסקי הליסינג של משפחת כדורי לפי שווי דומה

אילוסטרציה: Shutterstock

מועצת מקרקעי ישראל אישרה קיצור זמנים משמעותי בהליכי ההשגה על שומות מקרקעין

השינוי, שבוצע ביוזמה משותפת של השמאי הממשלתי ורמ"י, אושר היום ע"י מועצת מקרקעי ישראל, ויישומו יחל בתוך שישה חודשים ● המהלך נועד לייעל ולקצר את ההליך המייגע של השגה על שומות מקרקעין, שיכול להגיע לשלוש שנים

חנויות סגורות בעקבות מחאות על צניחת ערך המטבע, בבזאר הגדול של טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

אינפלציה דוהרת ומטבע קורס: האם המשבר הכלכלי באיראן יכריע את המשטר

קריסת הריאל וקצב אינפלציה שנתי של 52.6% הביאו להפגנות באיראן, בהשתתפות הסוחרים ● במשטר מתכוננים להעלאת שכר ולהורדת גובה מס ההכנסה כדי להתמודד עם הנזקים הכלכליים

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap, Vahid Salemi

הרוג ופצועים בשרפת מפקדה איראנית בהפגנות

המבנה באיראן עלה בלהבות, 13 לוחמי בסיג' ושוטרים נפצעו בידי המפגינים ● טראמפ ונתניהו סיכמו: מעבר רפיח ייפתח עם שובו של רה"מ מארה"ב ● הרמטכ"ל אייל זמיר בפיקוד הדרום: "הנחישות שלנו לפרז את חמאס מנשקו היא מלאה" ● נתניהו באירוע בבית כנסת במיאמי פונה להוריו של רן גואילי: "אנחנו עובדים על החזרתו ממש עכשיו" ● במערכת הביטחון מוכנים גם לאפשרות שהמשטר יפעל נגד ישראל ● עדכונים שוטפים