גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדור הבא של המגדלים: “האתגר האמיתי הוא בקומת הקרקע”

כרבע מהדירות בארץ נבנות כיום במגדלים בני 10 קומות ויותר ■ בעולם שצומח לגובה, התכנון אינו חושב יותר רק על מראה, אלא גם על תרומה למרחב

בניין הספירלה בניו יורק/ צילום: שאטרסטוק
בניין הספירלה בניו יורק/ צילום: שאטרסטוק

ברחבי העולם הושלמו השנה לא פחות מ-144 מגדלים בגובה 200 מטר ומעלה - מחציתם נבנו בסין. על פי נתוני המועצה העולמית לבנייה לגובה (CTBUH), סין מובילה זה עשור במספר המגדלים הנבנים בה.

בארץ, נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אודות התחלות הבנייה גררו כותרות על הירידה בהיצע הדירות, אבל הסתתרה בהם גם העובדה ש-22% מהדירות שבנייתן החלה בישראל היו בבניינים בני 10 קומות ומעלה ו-27% מהדירות שבנייתן הסתיימה. בארצות הברית המושגים אחרים לגמרי: על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שם, מבין 13 אלף בנייני המגורים שנבנו שם בשנת 2016, רק 2,000 (15.3%) היו בני ארבע קומות ומעלה.

בכנס האחרון של CTBUH, שנערך לאחרונה בסידני, הייתה המשלחת הישראלית אחת הגדולות ביותר. "המשלחת הישראלית היא כל שנה בערך הרביעית בגודלה בעולם", אומר האדריכל גיל שנהב, נציג תל-אביב למועצה העולמית ויו"ר הפורום הישראלי. "יש מדינות שבונות יותר גבוה מאיתנו - אבל אנחנו אחת הבודדות שכמות הבנייה הגבוהה בה פר נפש היא מהגבוהות בעולם. אנחנו דומים לסינגפור ולהונג-קונג בעניין הזה, כי לנו יש מעט שטח".

הבניין השלם/ צילום: שאטרסטוק

כמה מהנושאים שעלו בכנס צריכים לעניין במיוחד אותנו הישראלים. הראשון שבהם הוא החיבור בין המגדל לעיר. "מגדלים אוהבים שידברו על הסקייליין שהם יוצרים. כל אחד רוצה להשתלט על קו הרקיע", אומר שנהב. "אבל האתגר האמיתי זה מה שקורה בקומת הקרקע. לפעמים המגדלים היוקרתיים ביותר משאירים כיכר שוממה. עברנו את העולם של 'תראו איזה בניין יפה עשיתי' והגענו למקום של לתרום לחברה ולאנשים. אלה רובדים הרבה יותר עמוקים. כבר לא מספיק להראות כמה המודל יפה".

שנהב מביא כדוגמה את מגדל Quay Quarter Tower, שמתכנן משרד 3xn לא הרחק מבניין האופרה המפורסם של סידני. כשיושלם יהיה הבניין בן 200 מטרים ו-49 קומות, וכל קומת הקרקע שלו תוכננה כך שתתמזג עם הרחוב. אגב, מתוך תפיסה "ירוקה" החליטו הבעלים שלא להרוס ולבנות מחדש את המגדל הוותיק אלא לעשות לו "מתיחת פנים" - לשפץ אותו ולתכנן לו חזית חדשה לחלוטין.

"אנחנו רגילים להרוס בניינים ולבנות מחדש, ובניינים רעים באמת לא שווה לשמור", אומר שנהב. "אבל אפשר לקחת בניין קיים בן עשרות קומות, נניח בן 20-30 שנה, שאין בו שום חן אבל יש לו קונסטרוקציה טובה - ולשפץ אותו. הרי להרוס אותו זה עבודה של איזה ארבע שנים, וכמות אנרגיה אינסופית.

באוסטרליה ניסו לעשות אחרת - לקלף את הבניין ולהצמיד לו תוספות, מעליות, גג חדש. הרציונל היה שנעשה בניין חדש לחלוטין על שלד קיים ונחסוך כמות אנרגיה, כך שזה יהיה הבניין הירוק בעולם גם בלי בידוד תרמי. זה מרהיב".

החלק החדש של הבניין תוכנן כך שכל כמה קומות מתוכנן אטריום רחב הפונה לנוף המפרץ ומגדיל את טווחי הראיה של האנשים בתוך הבניין והחוצה ממנו אל הנוף. ההצללות העדינות והמיוחדות על החלונות תוכננו בזווית כזו, שתיצור צל על החלונות, שמאפשר חיסכון של 30% בשימוש במיזוג אוויר.

מגדל מסקרן נוסף בקשר שלו לסביבה הוא מגדל הספירלה (The Spiral) במנהטן, שמתוכנן על ידי משרד האדריכלים BIG. הוא ייבנה בסופה של טיילת ההיי-ליין בניו-יורק, ואת כינויו קיבל בגלל ה"סרט" הירוק של חללים עם צמחייה שיימתח לאורכו עד למעלה, סיפר ביירקה אינגלס, מנהל BIG. "הספירלה מבטיחה שכל קומה תיפתח למרפסת פתוחה... המרפסות העוטפות את הבניין מרחיבות את חיי היומיום של הדיירים לאוויר ולאור". לדיירים שישכרו יותר מקומה אחת, כמו חברות גדולות, אפשר לחבר את הקומות כך שייווצר אטריום בגובה כפול, שבתוכו אפשר לעלות ולרדת גם במדרגות. בניית המגדל תחל בקרוב ואמורה להסתיים ב-2020. 

המגדל, שיכלול דירות, מלון ומשרדים, יגיע לגובה של 65 קומות ועלותו מוערכת ב-3.2 מיליארד דולר. חברת פייזר כבר הודיעה כי תשכור בו שטחים, ולאחרונה דווח כי גם מורגן סטנלי שוקלים לעבור אליו.
ואם כבר מדברים על קירות ירוקים, הקיר הירוק הגדול בעולם נמצא כרגע באוסטרליה, במגדל One Central Park. המגדל תוכנן על ידי האדריכל הצרפתי ז’אן נובל ולצורך הקמת הקיר הירוק אסף הבוטנאי והאמן הצרפתי פטריק בלנק 250 צמחים מקומיים מהאזור. 

נוסף לירוק המשולב בכל החזיתות, על אחת המרפסות יש מראה ענקית, הקולטת את קרני השמש מהגג, והאנרגיה הסולארית הזו משמשת לתאורת המרכז המסחרי הנמצא בקומת הקרקע של הבניין. הבניין כבר זכה בתואר "המגדל הטוב ביותר" מטעם המועצה העולמית לבנייה לגובה ובכמה פרסים נוספים. 

"גם בישראל כבר התחילו ליישם חלק מהחידושים העולמיים ולתכנן את המגדלים החדשים בעירוב השימושים תוך הגדלה של קומת הקרקע והרחבתה כקומה המאפשרת שימושים מגוונים ותנועה זורמת מהרחוב לתוך הבניין וממנו, כולל חזיתות ירוקות. כך למשל ניתן לראות במגדלי TOHA ודה וינצ'י בתל-אביב, המתוכננים ע"י ישר אדריכלים", מפרגן שנהב.

מגדל Quay  Quarter/ צילום: שאטרסטוק

 

המעלית האנכית תתחיל לנסוע כבר ב-2020

המעליות שאנחנו מכירים היום הן בערך בנות 100 שנה, ולא השתנו הרבה מאז. נכון, יש כפתורי בקרה ובכנס CTBUH הוצגו אפילו מעליות שמקושרות למרכז הבקרה העולמי, שמזהה תקלה עוד לפני שמישהו נתקע.

אבל שינוי של ממש יקרה רק אם נראה מעליות שלא מחוברות בכלל לכבל - ומעלית כזו בדיוק הציגה לאחרונה חברת טיסנקורפ. "במעליות רגילות משקל הכבל הוא מכשול כי הוא מגיע לכמה טונות", מספר שנהב. "המעלית החדשה, בשם מולטי, נעה בעזרת פס פלדה שהיא מחוברת אליו כמו פס של רכבת. בצמתים מתוכננים המעלית הזאת מתנועעת אנכית מסתובבת לתנועה אופקית. זה פורץ את המבנה המאוד מסורתי שראינו עד היום - וזה גם חוסך מקום כי צריך פחות פירים"". 

מעלית המולטי הראשונה תותקן ב-East Side Tower בברלין, כבר ב-2020. "בתיאוריה, זה פורץ את מגבלות הגובה של כל בניין", מדגיש דניאל ספריק, עורך המגזין של CTBUH.

המעלית האנכית/ צילום: שאטרסטוק

עוד כתבות

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס חדשה במכולות ופיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה מזנקת

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים