גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקיבוץ, בכפר, בקרת: הכי משתלם להיות "בן ממשיך"

עכשיו גם ביישובים הקהילתיים רוצים ליהנות מההטבה, שבעבר הלא רחוק הייתה נחלת המגזר החקלאי בלבד ■ ד"ר הני זוביידה: "זה לא רק הזכות לגור ליד אבא ואמא. זה הביסוס של ההון התרבותי והקרקעי, דרך פרקטיקות של השתלטות על המשאב הכי יקר במדינה"

בקיבוץ בכפר / איור: ליאב צברי
בקיבוץ בכפר / איור: ליאב צברי

תופעת "הבנים הממשיכים", עד לא מכבר נחלת המושבים, תפסה בשנים האחרונות תאוצה, וחדרה לשיח התכנוני-נדל"ני כדבר מובן מאליו, שאין עליו עוררין. פעם היה בזה היגיון של רציפות עיבוד הקרקעות ושימור המורשת החקלאית, אולם כשהמושג "בן ממשיך" עודכן ל"בן המקום", אף אחד כבר לא מתבייש להודות שמדובר בקומבינה נדל"נית, חברתית ופוליטית.

ביולי האחרון הוגשה הצעה לסעיף חדש בחוק "רשות מקרקעי ישראל-1960", על ידי חבר הכנסת אלעזר שטרן, אליו הצטרפו חברי הכנסת בצלאל סמוטריץ', דוד ביטן, יואב קיש, ענת ברקו, חיים ילין ועליזה לביא. החוק מכונה: "תיקון העדפת בני המקום בשיווק קרקעות". הרעיון העומד בבסיס ההצעה הוא שגם בשיווק קרקעות המיועדות לבנייה עצמית (צמודי קרקע) בפריפריה, תתנה רשות מקרקעי ישראל את הקצאת הקרקע לזוכה במכרז, כך ש-60% מתוך סך יחידות הדיור שייבנו על הקרקעות באזורי עדיפות לאומית יוקצו לטובת בני המקום.

ח"כ שטרן ("יש עתיד"), המתגורר במצפה הושעיה בגליל התחתון, כלל אינו מסתיר שמדובר ביוזמה שלו שתכליתה הגדלת היישוב שבו הוא גר, תוך שימור זיקת ההורים המזדקנים והילדים שהקימו משפחות, ושמירה על התמהיל החברתי הקיים: "יישובים קופאים ב-400 משפחות, כי המינהל לא מכריח אותם לגדול והם חוששים משינוי התמהיל החברתי. זה לא רק אנחנו. שאלתי פה ביישוב ואמרו לי שאם תהיה התחייבות ל-60% בני מקום הם יסכימו. אני מסתכל על קיבוצים ומושבים: שם זה כבר בן שלישי שמקבל זכות לקרקע, ואצלנו זה אפס. אין אצלנו לא בן ממשיך שיכול לבנות ולא כלום.

"ליישובים כאן יש תוכניות ל-620 משפחות, ומבחינתי שיהיה גם אלף, אבל היישובים קופאים. זה הסיפור. הושעיה רוצה לשמור על האופי של ישוב דתי".

4 מתוך 10 שנים

השינוי בתפיסת הבן הממשיך החלה כרעיון חתרני של הקשת הדמוקרטית המזרחית. בסיועו של שר האוצר משה כחלון, חדר קונספט הבנים הממשיכים גם לערים, כשבפרויקטי "מחיר למשתכן" הוקצו דירות בפרויקטים מסוימים ל"בני מקום". בפועל, רק כדי לסבר את האוזן, המשמעות היא שלתושב הרצליה יש סיכוי גדול בהרבה מתושב קרית שמונה לזכות בדירת מחיר למשתכן מסובסדת בהרצליה - המעניקה לזוכה בה "הטבה" בסך של מאות אלפי שקלים.

באופן כללי, באזור המרכז מדובר בדרך כלל בכ-25% מהדירות של מחיר למשתכן המוקצות לטובת בני המקום (כחמישית מהדירות בתוכנית המקורית וכמחצית מהתוספת שמאפשרת הרשות המקומית), כשבאזורי עדיפות לאומית א' וביישובי קו עימות זוכים בני המקום גם ב-50% מההגרלות. הרציונל המקורי של כחלון נועד לכוון לבטן הרכה של ראשי הערים, שלא נלהבו מהצפת עריהם בדירות זולות. בזכות העדיפות הברורה של תושבי העיר בכל הגרלה, הניח כחלון שהתושבים לא יניחו לראש העיר, עד שגם אצלם ישווקו דירות בהנחה - עבור ילדיהם שגרים או שגרו במקום.

מדובר במושג טולרנטי מאוד: "בן המקום" הוא מי שמתגורר בשלוש השנים האחרונות או בארבע שנים מתוך עשר השנים האחרונות בתחום שיפוטה של הרשות שבה יבנה הפרויקט. הגדרתו של מישהו כבן מקום ביישוב מסוים אינה שוללת ממנו את הזכות להירשם להגרלות גם במקומות אחרים שבהם אינו בן מקום.

חבר מועצת העיר רעננה, איתן גינזבורג, לקח את המושג של "בן מקום" רחוק יותר. בשבוע שעבר הוא השתתף בדיון בכנסת בנושא דיור בר השגה כנציג הצעירים במרכז לשלטון מקומי, והציע שבכל פרוייקט שיבנה ינתנו 20% מהדירות לבני המקום - כתנאי להגדלת הזכויות. גינזבורג מדבר על מאבק. מבחינתו, צריך להגדיל את מספר הדירות שמוקצות ל"רעננים" ל-50% מהדירות: "יש בעיר ציבור רחב מאוד שרוצה להמשיך לגור בה. אנחנו, נבחרי הציבור ופרנסי העיר, שומעים את הרצון והצורך והכמיהה מצעירי רעננה להישאר כאן. האם זה מוצדק? זה עניין של פולמוס ציבורי".

ד"ר הני זובידה, מרצה במכללה עמק יזרעאל וממייסדי הקשת הדמוקרטית המזרחית, מתייחס לתופעת הבנים הממשיכים בהסתייגות ובביקורת: "בקיבוצים הם לא פראיירים. הם לא רוצים לקרוא לסיפור הזה בנים ממשיכים אז הם עשו תוכניות (תב"עות) להרחבה וועדות קבלה, שבהן טענו שלא מקבלים אנשים אחרים 'כי לא רוצים לפגוע באופי חיינו'.

"כשבירוחם התחילו להגיע גרעינים תורניים שהתחילו להשתלט על העיר אמרתי שצריך לצאת עם הרעיון של בנים ממשיכים גם בפריפריה. הקיבוצים קיבלו את הקרקעות ב-30% מערך הקרקע, אבל את הבנייה לא ישלמו החברים, האגודה השיתופית תשלם. אז אני אמרתי שאם זה הסטנדרט, אז מגיע לכולם. שיהיו בנים ממשיכים גם בפריפריה. תנו לאנשים לגור ליד ההורים שלהם.

"רק בניו יורק, שם עשיתי את הדוקטורט, קלטתי את הטירוף של מדינת ישראל. זה לא רק הזכות לגור ליד אבא ואמא, זה הביסוס של ההון התרבותי והקרקעי, דרך פרקטיקות של השתלטות על המשאב הכי יקר במדינה".

"פעם הבן הממשיך נתפס כפראייר"

במגזר החקלאי לא אוהבים את השימוש שעשו בהם למתיחת המושג בן ממשיך/בן מקום. עו"ד עמית יפרח, יו"ר אגף הקרקעות של תנועת המושבים, מבקש להדגיש שמה שכחלון עושה בעיירות הפיתוח אינו דומה למה שקורה במושבים: "מה שכחלון אומר זה שהוא רוצה לאפשר לילדים של בני עיירות הפיתוח עדיפות למכרזים שהמדינה עושה. אבל בן ממשיך במושב זה בכלל מעולם הירושה, שם הנחלה עוברת לאחד הילדים".

מתי התחילה התופעה הזאת של בנים ממשיכים? "במושבים, 'בן ממשיך' זה יציר של החוזה המשולש מול הסוכנות היהודית. הרעיון נולד אחרי קום המדינה, כתוצאה מהרצון למצוא פתרון להעביר נחלה לאחד הילדים. יש לזכור שהייתה בעיה להוריש את הנחלות, כי בעלי הנחלות הם 'בעלי רשות' ואין להם חוזה ישיר מול המנהל. לכן לא הייתה אפשרות לרשום את הנחלות בטאבו. הבן הממשיך זה סוג של העברת מקל בין ההורים לבן. הבן בונה את ביתו ליד ההורים, חי את חייו ואחרי מאה עשרים הוא נכנס לנעליהם".

ומה קורה עם שאר הילדים? "כל משפחה זה עולם ומלואו. או שזה הילד הגדול ביותר, שהשתלב בתהליך, או שלפעמים זה הבן הקטן, האחרון שנשאר עם ההורים. נחלה, בניגוד לבית בעיר, יכולה להירשם על שם בעלים אחד בלבד ולכן ההורים חייבים לבחור ילד אחד בלבד. כשאני הייתי ילד, לגור במושב לא היה ממש פופולרי. הבן הממשיך נתפס כפראייר. היום העניין השתנה והמשמעות של הבחירה בילד אחד משמעה הצורך בפיצוי של שאר הילדים. אם ההורים רוצים לדבוק בעיקרון השוויון הם פשוט מחליטים שהנחלה תימכר.

"לצערנו, ואני אומר את זה בכאב, עליית ערך הקרקע יצרה את המחלוקות והקושי ואת חוסר הברירה למכור את הנחלה. רובנו מהמעמד הבינוני ואין להורים שנפרדים מהעולם נכסים שיכולים לאזן בין הילדים".

עו"ד מיקי דרורי, מנהל המחלקה המשפטית בתנועה הקיבוצית ובעצמו מקיבוץ געש, מדגיש שהמושג "בן ממשיך" בא ממקום של מגבלה ולא מזכות: "לבן אדם יש דירה בראשל"צ. הוא הולך לעולמו ושלושת ילדיו יורשים את הדירה. במושב, מותר רק לאחד. זה כל הסיפור. מתייחסים לזה כאילו זאת הטבה, אבל זה עול, זה עונש.

"רק מרגע שהתחילו להגביל את הגודל של הקיבוצים בתוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35), החליטו לעשות 'דמוי בן ממשיך'. תמ"א 35 קבעה מגבלה של 400 יח"ד. אם בקיבוץ יש 350 יח"ד זה אומר שנשארו באותו קיבוץ רק 50 דירות לכל הדורות העתידיים. בגלל המצוקה הזאת הוחלט לשמור מקום רק לבנים של חברי הקיבוץ. בשדרות, בתל-אביב, בראשל"צ אין את הבעיה הזאת. הוויכוח היחיד שיכול להתעורר הוא על כסף".

במקומות אחרים בעולם יש דברים כאלה? "בוודאי, המשפחה שלי מארגנטינה. ואם יש שם חווה של אפילו 100 אלף דונם, אסור לפצל אותה. היא מותרת להעברה לבן אחד בלבד, בדרך כלל הבן הבכור. בכל העולם, במשקים חקלאיים, יש כל מיני שיטות למנוע את הפיצול שלהם. פיצול יקשה על הפרנסה בעתיד".

- אבל חברי ה"קיבוצים" געש ושפיים כבר לא מתקיימים מחקלאות.

"אבל עדיין יש את הקונספט שאסור לפצל את הקרקע. המדינה ממשיכה להחזיק בקונספט הזה".

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם