גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כשאתה פותח את החלון, זה מריח כמו בנגקוק"

אלון קסטיאל ורומן ברונפמן הפיחו חיים בכיכר מיכאלס שעל שדרות בן ציון בת"א, כשהפכו חניון ציבורי אותו רכשו בתחתית בניין מגורים לשטח מסחרי ■ אבל השכנים דווקא ממורמרים ודורשים פיצוי על ירידת ערך בסך 22 מיליון שקל: "היזמים התנהלו כאילו הבניין לא קיים"

סופר יודה / צילום: איל יצהר
סופר יודה / צילום: איל יצהר

בקצה התחתון של שדרות בן ציון בתל-אביב, היורדת מכיכר הבימה לכיוון דיזנגוף סנטר, ניצב בניין חריג. זהו הבניין שסמוך לו שוכנת חנות האוזן השלישית, והוא חריג גם בגודלו ביחס למרקם הטיפוסי של האזור וגם באדריכלות שלו, שהיא סוג של ברוטליזם שזר לשאר המבנים.

בימים אלה נשלמות עבודות הטרנספורמציה של החניון בבניין לקומה מסחרית. גם אם לכאורה מדובר בפעולה טריוויאלית, קשה שלא להתפעל מהשינוי שמפיח חיים בכיכר שהתנהגה עד כה כמו חצר אחורית, ומקבלת עתה חזית עירונית אקטיבית. היזמים של הפרויקט הם חבר הכנסת לשעבר רומן ברונפמן ובנו צביקה ורואה החשבון אלון קסטיאל, השוהה בשנה האחרונה במעצר-בית בגלל חשד לעבירות מין. העיר אולי תרוויח מהשינוי, אך בעלי הדירות בבניין זועמים וטוענים כי התוכנית קודמה בהסתר ובניגוד לרצונם, ו"פוגעת בהם אנושות".

100 הרוגים

לכיכר יש הסטוריה עשירה: היא הוקמה בסוף שנות ה-30 כ"כיכר המייסדים", ונקראה אחר כל על של השחקן היהודי שלמה מיכאלס, שנהרג באופן מסתורי בברית-המועצות.

ביוני 1941 הפציצו האיטלקים, בעלי בריתם של הנאצים, את אזור הכיכר, וגרמו להרג של 100 איש. במבנה שבו ממוקמת היום חנות "האוזן השלישית" שכן בשנות ה-50 בית המפלגה הפרוגרסיבית, שבו פעל קולנוע "מקסים".

המגרש בפינה הצפון-מזרחית של הכיכר היה שייך למהנדס ארפד גוט, שאחראי בין היתר לבניית מערכת הביוב התת-קרקעית הראשונה של העיר תל-אביב. מי שהיה אמור לתכנן את המבנה שהוקם כאן היה האדריכל הברזילאי הנודע אוסקר נימאייר, שפרש כשהיזם ששכר את שירותיו מכר את המגרש.

אדריכלי המבנה, שהוקם בשנת 1969, הם דב ובנו רם כרמי, שניהם חתני פרס ישראל לאדריכלות. הם הצליחו להרים כאן מבנה חריג, בכל מובן: הוא מתנשא לגובה 6 קומות מעל קומת עמודים מפולשת, שבה חניון לדיירים ומתחתיה חניון ציבורי בן 3 קומות. הפער בטופוגרפיה שבין רחוב חיסין לכיכר מיכאלס הוא שאיפשר את הכניסה לחניון מכיוון שדרות בן ציון.

הרעיון היזמי של קסטיאל וברונפמן היה להסב קומה אחת בחניון הציבורי לשטח מסחרי. לצורך העניין שכרו את שירותיו של האדריכל חיים דותן, שתכנן את היכל התרבות באשדוד וזכה לאחרונה לפרסום על תכנון הגשר השקוף במחוז הונאן בסין.

העניין הפרוצדורלי לא היה פשוט כל-כך, משום שייעוד המקום היה חניון, והיזמים ביקשו להפוך אותו למסחר. מההתכתבויות שבארכיון מנהל ההנדסה ניתן ללמוד כי משך הפרויקט התארך מאוד, משום שבתחילה ביקשו היזמים לקיים כאן פעילות מסחרית על בסיס היתר לשימוש חורג, ואולם לבסוף החליטו לערוך תב"ע מקומית (תא/3991) שתסדיר את העניין. על 28 מקומות החניה שנלקחו הם נאלצו לפצות בתשלום קרן חניה.

תביעה בגלל נזילה

אבל מסתבר כי רוב בעלי הדירות בבניין (34 מתוך 36) לא ראו בעין יפה את היוזמה לפרויקט.

מכתב ההתנגדות שניסח עבורם עו"ד משה לין מלמד כי היזמים רכשו סך של 1,237 מ"ר (7 חלקי בניין, מתוך 45) של שטח חניון, וכי הבקשה לשינוי הייעוד והתוכנית שקודמה על-ידם נערכו בהסתר ולא הוצגו מעולם לבעלי הדירות. הטענה של בעלי הדירות היא שהיוזמה של קסטיאל וברונפמן הפכה את הבניין ל"מיני קניון, על כל המאפיינים שלו".

יו"ר ועד דיירי הבית, שלומי אליקים, מספר כי כל התקשורת עם היזמים התחילה רע מאד, משום שברונפמן וקסטיאל, שרכשו את קומת החניה שנמצאת במפלס כיכר מיכאלס (שהייתה בבעלות פרטית ולא משותפת), תבעו את כל דיירי הבניין על סך 821 אלף שקל בגלל טענה לנזילת מים מהקומה שמעל, שהיא חניון פתוח של הדיירים.

לדבריו, בנוסף לכך, ברונפמן וקסטיאל בנו על דעת עצמם בשטח המשותף: "ברגל גסה הם בחרו להתעלם מדיירי הבניין והקימו ובנו והשתמשו, עד שלא ניגשנו לבית משפט ועצרנו את העניין. הם התנהלו כאילו הבניין לא קיים".

אליקים מסביר כי החניון לא היה אף פעם הפרעה לבניין, אבל החנויות שהיזמים רוצים להקים כן יפריעו: "הם בנו מרכז מסחרי, ביקשו לבנות ארובות עבור חנויות מזון. אני לא יודע אם גרת פעם מעל חנות מזון, אבל כשאתה פותח את החלון זה מריח כמו בנגקוק. הכול טיגונים ובישולים".

- אבל מה רע בחנות מתחת לבית?

"אם יש חנויות מזון מתחת לבית זה מוריד את ערך הדירה, שחור על גבי לבן, זה כמו פגיעה בשאסי באוטו".

עו"ד לין אומר שהתוכנית אמנם אושרה כחוק, אך בעלי הדירות החליטו להגיש תביעה נגד הוועדה המקומית לתכנון ובנייה על ירידת ערך בסך של 22 מיליון שקל (650 אלף שקל בממוצע לדירה): "אם היה תמהיל חנויות כמו בכיכר המדינה, לא הייתה לנו שום בעיה. מה שהיזם אומר, בריש-גלי, ולא מסתיר את זה, זה שהוא רוצה לעשות עסקי אוכל ובילוי, כי מהם הוא יכול לקבל שכר דירה הכי גבוה. הוא רוצה לשים בארים, ואנחנו אומרים שמדובר בבניין מגורים".

לדברי לין, אם התביעה תתקבל, הנטל יוטל על ברונפמן וקסטיאל, כי הם חתומים על כתבי שיפוי.

צביקה ברונפמן, נציג היזמים, מתקשה להבין את בעלי הדירות. לדבריו, "במשך 46 שנים הנכס היה מפגע מביש בלב האורבני של תל-אביב, עת שימש במשך כל שעות היממה חניון ציבורי בתשלום, חסר תקדים בהיקפו, שהעלה ריח שתן תמידי של כל עובר ושב (יעידו על כך אלפי משתמשים מדי שנה) והיה רווי בפליטת עשן של עשרות רבות של מכוניות, בתחלופה אינטנסיבית מדי יממה - כאבן שאין לה הופכין - על כל הסיכונים וההשלכות השליליות של חניונים אפלים בלילות".

ברונפמן מדגיש בדבריו כי בעלי הדירות "מנסים שוב ושוב, בכל דרך, לעצור את האבולוציה הטבעית של העיר החדשנית ללא הפסקה".

החניון לפני שינוי הייעוד / צילום: צביקה ברונפמן

עוד כתבות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית