גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופטימיות עוברת לסוחר (ולבוחר)

רפורמת המסים "הגדולה מאז ומעולם" בארה"ב מפיחה אופוריה בנשיא ובמפלגתו

טראמפ חוגג את רפורמת המס  / צילום: רויטרס
טראמפ חוגג את רפורמת המס / צילום: רויטרס

הנשיא דונלד טראמפ היה שרוי באופוריה בסוף השבוע שעבר. ברגע האחרון ממש, לפני שאמריקה יצאה אל פגרת סוף השנה, הקונגרס הגיש לחתימת הנשיא את הרפורמה הנכספת במס ההכנסה.

מה מאוד ערבה הרפורמה הזו לחיכו. קבלת פני גיבורים ציפתה לו בישיבת הקבינט, והוא הכריז "הכלכלה הגיעה ל-3% [של צמיחה]. אף אחד לא חשב שהיא אפילו תתקרב. אני חושב שאנחנו יכולים להגיע ל-4.5%, ואולי בסופו של דבר גם לשישה אחוזים".

פרופ" אלן בליינדר מאוניברסיטת פרינסטון, לשעבר המשנה לנגיד הבנק המרכזי, הגיב על דברי הנשיא (בראיון לרשת הרדיו הציבורי NPR): "זה דיבור מוטרף לחלוטין. 3% זה לא מוטרף. זה רק אופטימי עד מאוד. 6% הם מוטרפים לחלוטין".

בליינדר, שמונה להנהלת הפדרל ריזרב בידי ברק אובמה, ונוטה שמאלה, הסביר: "יש לנו צמיחה מתונה מאוד של כוח העבודה, חצי אחוז ופחות בשנה. כדי להגיע ל-6% עלינו להשיג גידול שנתי של 5.5% בפריון לאורך תקופה ארוכה, מה שלא קרה מעולם, מ-ע-ו-ל-ם" (האזינו לראיון אתו ב-taxes-https://tinyurl.com/blinder).

בשביל מה לנו לקצץ מסים, הוסיף בליינדר. "קודם כול, זה פורץ חור בתקציב בשעה שאיננו זקוקים לזה. יש לנו עכשיו תעסוקה מלאה. איננו צריכים להמריץ את הכלכלה. זו אינה שנת 2009".

איך צומחים

מה מעניינת היא אי-ההסכמה הזו. היא מזכירה את הוויכוח שהתנהל באמריקה בתחילת שנות ה-80 של המאה שעברה. אז, הנשיא רונלד רייגן קיצץ מסים, כדי לחלץ את המשק מן המיתון החמור ביותר זה 40 שנה.

עד אותו הזמן, הרפובליקאים נשאו את נס הזהירות הפיסקלית, והעמידו את איזון התקציב סמוך מאוד לראש מעייניהם. רייגן העלה מס שפתיים לאיזון התקציב, אבל השליך זהירות פיסקלית לכל הרוחות. בשמונה שנות נשיאותו, החוב הלאומי של ארה"ב גדל פי שלושה, יותר מאשר ב-200 השנה שקדמו לו. אבל המשק אמנם נחלץ ממיתון.

בשנה הרביעית של נשיאות רייגן (1984), התמ"ג האמריקאי צמח בשיעור של 7.3%, שלא נראה דוגמתו ב-35 השנה הקודמות. לשם השוואה, בשנה הטובה ביותר של נשיאות ברק אובמה (2015), המשק צמח בשיעור של 2.6%.

בעוד שהצמיחה השנתית הממוצעת אצל רייגן עמדה על 3.5% (השנתיים הראשונות שלו היו איומות), הצמיחה הממוצעת אצל אובמה עמדה על 1.5% ופחות. ב-15 השנה האחרונות, הצמיחה הממוצעת בארה"ב לא עלתה על 2% בשנה.

לא משחק סכום אפס

מליצי היושר של קיצוצי מסים רדיקליים בשנות רייגן ביטלו את החששות מפני "חור בתקציב". הרהוט והנועז שבהם היה ג'ק קמפ, ציר קונגרס מבריק (וכוכב לשעבר של ליגת הפוטבול).

קמפ ראה בעצמו "שמרן אופטימי". העולם אינו משחק-סכום-אפס, הוא אמר. אין צורך להתחלק בעוגה הקטנה, כאשר אפשר להגדיל אותה. הגדלה תחייב את הכפלת הצמיחה השנתית. הוא אהב לדבר על ממוצע של 5%, שנראה רק פעם אחת מאז מלחמת העולם השנייה, תחת הנשיא לינדון ג'ונסון, בשנות ה-60.

הגירעון בתקציב? אל דאגה, הוא אמר. הגירעון אינו צריך להיבחן במספרים אבסולוטיים, אלא יחסית לחלקו בתמ"ג. די לגירעון אם יצטמק במספרים יחסיים.

קיצוץ מסים נעשה אפוא הרבה יותר מאמצעי פיסקלי לעת משבר והאטה. הוא נעשה עיקר אידיאולוגי. מכוח קיצוץ המס תצמח חברת שפע, שיוזמה חופשית וחירויות הפרט יעמדו במרכזה.

אחת לדור

אנחנו חוזרים ומתייצבים עכשיו במשבצת דומה. יושב ראש בית הנבחרים בוושינגטון, פול ראיין (שכהונתו מעניקה לו סמכות בלבדית לקבוע את סדר היום), הוא תלמידו וממשיך דרכו של ג'ק קמפ הנ"ל. הוא התחיל את דרכו כעוזרו הפרלמנטרי.

רייאן כתב בשבוע שעבר ב"וול סטריט ג"ורנל" על החקיקה החדשה, כי "רגעים כרגע הזה מופיעים אחת לדור", ו"מקץ שנים של דשדוש ושל מחלוקת, אנחנו עולים בהחלטיות על נתיב הצמיחה. הרעיונות האלה יסללו את הדרך אל רנסאנס כלכלי" זו רפורמה שמרנית במיטבה, המחילה את עקרונות היסוד שלנו - חירות, ממשלה מוגבלת ושווקים חופשיים".

ועל אף האופטימיות יוצאת הדופן של רייאן, ואולי דווקא בגללה, אף דמוקרט אחד בבית הנבחרים ובסנאט לא הרים את ידו לטובת הרפורמה. למען האמת, 12 רפובליקאים בבית הנבחרים הצביעו נגדה. הדמוקרטים משוכנעים שהרפורמה מעוגנת בציפיות שווא, והיא מיטיבה בייחוד עם בעלי הכנסות גבוהות מאוד. הם מתכוונים להעמיד אותה במרכז מערכת הבחירות שלהם לקונגרס בנובמבר הבא.

חילוקי הדעות על משמעות הרפורמה ועל תוצאותיה הם כל כך עמוקים עד שקשה להאמין כי יש לרפובליקאים ולדמוקרטים משהו במשותף, אפילו לא הלשון האנגלית, או לפחות רוב אוצר המלים שלה.

אמריקה תחזור הביתה

רפורמת המס הזו מזכירה אמנם את שתי הרפורמות של רונלד רייגן, אבל רק לכאורה. בעוד שהרפורמות של רייגן נעשו בפרוש עידן הסחר החופשי, הרפורמה הזו באה על רקע נסיגה של ארה"ב מהסכמי סחר ומשותפויות רב-צדדיות. ראיין, במאמרו הנ"ל, מאמץ כמעט ככתבה וכלשונה, אם גם ביתר עידון ובציפוי אינטלקטואלי, את תפיסת "הלאומיות הכלכלית" של טראמפ.

הקיצוץ הנמרץ במסי חברות באמריקה - מ-35% ל-21% - יגדיל פלאים את תחרותיותה בזמן שארה"ב "נעה אל מערכת טריטוריאלית, כמו רוב הארצות האחרות". זה תחליף מנומס ומתחכם לפרוטקציוניזם, וזה בהחלט ההיפך ממה שהימין השמרני בארה"ב גרס בדור האחרון. "מקומות עבודה והון ישובו הביתה מחו"ל", כתב רייאן.

זו כמובן זכותו המלאה של פוליטיקאי. כפי שהנשיא טראמפ אמר בנאום הסתלקותו מהסכמי האקלים של פריז בחודש יולי, הוא לא נבחר "כדי לייצג את פריז, צרפת, אלא את פיטסברג, פנסילווניה". אבל מוטב להבין במה מדובר: בהסתלקות מסיבית של מעסיקים אמריקאיים ושל השקעות אמריקאיות מעשרות ארצות.

בנקים סוציאליסטיים, כמעט

את האופוריה של הימים האחרונים, על סף חג המולד, האירו באור יקרות בונוסים נדיבים, ששילמו תאגידים מרכזיים לעובדיהם, בקשר ישיר ומפורש עם התיקון בחוקי המס. בנק אוף אמריקה, AT&T, קומקאסט ובואינג העניקו בונוס של 1,000 דולר לחצי מיליון עובדיהם.

ארבעה בנקים גדולים העלו ל-15 דולר את שכר המינימום שהם משלמים על שעת עבודה (שמרנים מתנגדים זה שנים להעלאת שכר המינימום הפדרלי, העומד כיום על 7.25 דולרים בשעה; 15 דולר הוא הסכום שתבע ברני סנדרס, הטוען הסוציאליסטי לנשיאות בבחירות של השנה שעברה).

הצלחת הרפורמה תלויה לא רק במשתנים כלכליים, אלא גם במצב רוח. כדי שאופטימיות תתורגם לפעילות כלכלית נחוצה קודם כול אופטימיות. הרפובליקאים, שנדחקו אל הקיר בחודשים האחרונים, מאמינים שפרץ של אופטימיות ממשמש ובא. אם הצדק איתם, מוטב לשנות גם את הציפיות הפוליטיות. יש לשנה החדשה פוטנציאל להיטיב עם כלכלת ארה"ב, עם הבורסה - ועם מעמדם של הנשיא ושל מפלגתו.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה