גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

אורי אריאל פועל להחכרת מיליון דונם בנגב לגידול אבוקדו לסינים

הקרקע, שעל חלקה מגדלים היום חיטה, תוחכר ל-21 שנים במקום לשלוש שנים, והסינים יממנו הקמת שני מתקני התפלה ■ העסקה עלולה לגרום להתייקרות ממשית במחירי מוצרי חלב

אורי אריאל / צילום: רפי קוץ
אורי אריאל / צילום: רפי קוץ

משרד החקלאות מקדם יוזמה חדשה של שר החקלאות אורי אריאל ומנכ"ל המשרד שלמה בן אליהו לשיתוף פעולה עם גורמים ממשלתיים ועסקיים בסין, שבמרכזה הקצאת קרקעות בהיקף גדול בישראל למטרת גידול תוצרים חקלאיים עבור השוק הסיני.

ממשלת סין , במסגרת המדיניות הגלובלית שלה, מקדישה תשומת לב מיוחדת לביטחון תזונתי ולאספקת מזון (לצד השתלטות על מחצבים ואנרגיה בעולם, בעיקר באפריקה). אולם בעוד בסין דואגים לביטחון תזונתי, בישראל עלול מיזם כזה לפגוע באבטחת המזון לאוכלוסיית המדינה, שכן על חלק מהקרקעות שיוקצו לסינים מגדלים היום חיטה עבור המשק הישראלי.

הרעיון לשיתוף פעולה במיזם החקלאי עלה לדיון בעת ביקורו של המנכ"ל בן אליהו בסין לפני שבועיים, שבמסגרתו נערכה סדרה של שיחות עם צמרת משרד החקלאות הסיני בבייג'ין, עם חברות ממשלתיות סיניות ועם גורמים עסקיים. בנוסף לנושא הגידולים החקלאיים, משרד החקלאות מציע לסין ידע וטכנולוגיה בתחום משק החלב והקמת רפתות משוכללות, כפי שמוצע גם לרוסיה.

על פי המתווה המסתמן, יוקצו עבור המיזם לגידולים חקלאיים - שאותו מכנה בן אליהו "פרויקט מיליון הדונם" - מאות אלפי דונמים עד מיליון דונם של אדמה חקלאית, בעיקר בנגב ובערבה. מדובר באדמות בעל, שאין עליהן מערכות השקיה.

הקצאת מאות אלפי דונמים למיזם תהווה גריעה של קרקעות המשמשות לגידול עשבים לצורך האבסת פרות ויצירת תחמיץ, למשל אספסת, ובכך תיתכן פגיעה במשק החלב ותיתכן התייקרות ממשית במחירי מוצרי חלב.

מוצרי פרימיום חקלאיים

על פי המתווה המסתמן, יוקצו עבור המיזם לגידולים חקלאיים - שאותו מכנה בן אליהו "פרויקט מיליון הדונם" - מאות אלפי דונמים עד מיליון דונם של אדמה חקלאית פנויה, בעיקר בנגב ובערבה. מדובר באדמות בעל, שאין עליהן מערכות השקיה והן אינן חלק אינטגרלי בקרקעות המוחזקות על ידי קיבוצים ומושבים במסגרת תקן הנחלה וחוזי המשבצת. קרקעות אלה, כשהן מוחכרות למושבים ולקיבוצים בהסדרים מיוחדים מעבר לחוזה המשבצת וכאשר הן מוחכרות לגורמים עסקיים פרטיים בתחום החקלאות, מוחכרות ב"חוזים לטווח קצר", לתקופה של שלוש שנים עם אופציה להארכה.

כחלק מהיוזמה מדובר על שינוי מהותי במשטר החכרת קרקע חקלאית, באופן שקרקעות פנויות שעד כה הוחכרו במסגרת חוזים לטווח קצר, יוחכרו לתקופות ארוכות לחקלאים שישתתפו במיזם. מדובר על החכרת הקרקעות לתקופה של 21 שנים ואופציה להארכת החכירה לעוד 21 שנים, על מנת לאפשר ביטחון ויציבות עסקית לחוכרים.

על פי היוזמה, על קרקעות אלה יגודלו מוצרי פרימיום חקלאיים, שהגורמים הסיניים יתחייבו מראש לרכוש. בעיקר מדובר על גידול אבוקדו, שהוא פרי בעל חיי מדף ארוכים יחסית כשמדובר בהובלה ימית, ואשר נמכר במחירים גבוהים במיוחד בשווקים בסין.

חלק מהמיזם יהיה מימון סיני של עלויות ההשקיה של המטעים. מדובר על הקמת שני מתקני התפלה בים התיכון, לצורך השקיה של שטחים אלה. אפשרות נוספת שעלתה על הפרק היא השתתפות של הסינים בפרויקט תעלת הימים, לצד ישראל וירדן, ושימוש במים מותפלים של התעלה לצורך המיזם החקלאי.

גורמים בענף החקלאות הביעו תמיהה על היוזמה מכמה היבטים: ראשית, השקיית מטעים רק במים מותפלים, על רקע התחזית לבצורת מתמשכת בעיקר בנגב, מעמידה בספק את הכדאיות הכלכלית של מיזם כזה.

שנית, מתוך השטחים המיועדים למיזם, 100 אלף דונם עלולים להיות ככל הידוע שטחים שבהם מגדלים כיום חיטה (90% מהחיטה הנצרכת בארץ מיובאים לישראל ממדינות שונות בחו"ל). ויתור על שטח כזה מהווה פגיעה בעיקרון של אבטחת אספקת מזון לאוכלוסייה.

בנוסף, הקצאת מאות אלפי דונמים למיזם תהווה גריעה של קרקעות המשמשות לגידול עשבים לצורך האבסת פרות ויצירת תחמיץ, למשל אספסת, ובכך תיתכן פגיעה במשק החלב ותיתכן התייקרות ממשית במחירי מוצרי חלב.

נקודה נוספת שמעלים המבקרים - שינוי מוחלט במשטר החכרת הקרקעות הפנויות לטווח קצר, לשיטה של החכרות ארוכות טווח, הוא בבחינת התפרקות של המדינה מהיכולת להשתמש בקרקעותיה בגמישות.

"עסקה של מכירת יבול"

ממשרד החקלאות נמסר: "העובדות הן שלא קיימת בעיה של ביטחון מזון של תוצרת חקלאית טרייה - פירות וירקות. כל הצריכה של פירות וירקות בישראל מסופקת על ידי חקלאי ישראל (מלבד במקרים נקודתיים). אדרבה, יש עודפים של תוצרת חקלאית טרייה - פירות וירקות שמשווקים לייצוא. על כשליש מהקרקעות החקלאיות מגדלים תוצרת שאינה מיועדת לשמירה על ביטחון מזון.

"העסקה המדוברת הינה ככל עסקה של מכירה של תוצרת חקלאית טרייה לייצוא. ההבדל בין עסקה זאת אל מול עסקאות דומות בתחום הוא, שמדובר בעסקה לטווח ארוך, שמטרתה לספק ודאות כלכלית. כל יצואן מכל תחום היה שמח לעשות עסקה כזאת.

"לא היה ולא דובר על עסקה שקשורה למקרקעין, אלא בעסקה של מכירת יבול חקלאי. בדיונים בסין השתתף גם מנכ"ל רמ''י, וזאת לאור הדיונים שהתקיימו בוועדת 'ערן ניצן', המדברת על כך שהקרקעות שעליהן החקלאים מגדלים את התוצרת יוחכרו לתקופה ארוכה, ולא לתקופה קצרה כפי שנהוג כיום. היום החוזה עבור אותן קרקעות תקף לשלוש שנים וכל שלוש שנים צריך לחדשו. זאת על מנת שיוכלו לעמוד בהתחייבויות הכרוכות בעסקה ארוכת טווח. מכאן נובע שמי שיגדל ויעבד את אותן אדמות הם חקלאי ישראל ולא סינים".

החשש: פגיעה במי הים התיכון

הרעיון של הקמת מתקני התפלה נוספים בחוף הים התיכון לצורך השקיית מיזם חקלאי ענקי, מעורר אצל גורמי סביבה חשש לגבי עתידו של הים התיכון. מדובר בים קטן יחסית, שבחופיו מדינות הסובלות מתופעות של מידבור, מיעוט גשמים ואוכלוסייה צפופה. ריבוי מתקני התפלה לחופיו עלולים לפגוע בו, משום שהתמלחות הנוצרות בתהליך ההתפלה מושלכות בחזרה לתוך המים, ומעצימות את המליחות הטבעית של המים.

"אורך חוף הים של ישראל הוא 197 ק"מ בלבד", אומרת דליה טל, מנהלת קמפיינים בעמותת "צלול". "כיום פועלים לאורך החופים שלושה מתקני התפלה לייצור מי שתייה, כאשר כבר כעת ברור שיש צורך במתקנים נוספים, בשל העלייה בתדירות הבצורות והתמעטות הגשמים, בעיקר בצפון הארץ. בעקבות תופעה זו מתכננת רשות המים כבר עתה להכפיל את מתקן ההתפלה בשורק, במטרה להעביר מים לכנרת, שממנה מועברים מים גם לממלכת ירדן, הסובלת גם היא ממשבר מים חמור.

"מתקן התפלה תופס שטחי חוף יקרים, גורם לזיהום אוויר ולתמלחות שהוא מייצר יש השפעה על מי הים, שתוצאותיה עדיין לא ידועות. יעידו על כך ההתנגדויות להקמת מתקן התפלה בגליל המערבי. עובדות אלה צריכות להילקח בחשבון לפני שמדינת ישראל מחליטה שוב לייצא למדינות אחרות מים יקרים וחסרים".

עוד כתבות

דן אריאלי, בני גנץ / צילום: יונתן בלום, נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת

המלך שגרף 1,500 קולות, וכמה קיבלו בני גנץ ודן אריאלי?

מהפיראטים ועד הגוש התנ"כי, מארבעה מצביעים שנותרו נאמנים לבני גנץ ועד להצלחה מפתיעה בעין קניא: המפלגות שקיבלו הכי מעט קולות בבחירות

אילו שינויים כדאי לבצע בתיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הפלונטר הפוליטי והכסף שלכם: איזה שינויים כדאי לבצע בתיק ההשקעות?

השקעה באג"ח קצרות מועד ובמניות של תעשיות ביטחוניות וחברות טכנולוגיה מוטות יצוא, הנסחרות דואלית - אלה הטיפים של המומחים ליום שאחרי הבחירות ● וגם, הסקטור שממנו מומלץ להתרחק: "הנדל"ן נותר פגיע בשל התלות המובהקת בוודאות תכנונית וממשלתית"

תור לקלפי בתל אביב, אתמול / צילום: ap, David Goldman

סקר חדש: האם הציבור האמריקאי בכלל יודע שבישראל היו בחירות?

כותרות העיתונים בעולם: בניו יורק טיימס מסבירים מה האופציות שעומדות בפני הנשיא הרצוג, בפורין פוליסי טוענים שהיחסים עם ארה"ב והמערב לא ישתנו לא משנה מי יזכה, וסקר חדש חושף שרוב אזרחי ארה"ב היו אדישים לסערה הפוליטית בישראל • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

יו''ר הפדרל ריזרב, קווין וורש / צילום: Reuters, Tom Williams/CQ Roll Call/Sipa USA

הפד ממתין עם הריבית, אבל וורש מבהיר: "האינפלציה גבוהה מדי"

כצפוי, הפד הותיר את הריבית ללא שינוי, הפד: "האינפלציה נותרה גבוהה, אבל אנחנו מחכים לנתונים נוספים" ● בשנה הבאה הפד יקיים הצבעות על הריבית בשבע מתוך שמונה ישיבות המדיניות המתוכננות ● שניים מתוך 12 חברי ועדת השוק הפתוח התנגדו להחלטה ● בגולדמן זאקס מעריכים שהריבית תעלה בדצמבר

מנכ''ל Jgive, אורי בן שלמה / צילום: אריק סולטן

בכיר בנקסט ויז'ן תרם מניות בשווי 10 מיליון שקל. ומי עוד ברשימת התורמים הציבוריים?

תרומות המניות של חברות ציבוריות הסתכמו בכ־150 מיליון שקל בשלוש שנים, והיקפן זינק פי 30 מאז 2023 ● הרן לבאות מונה לסמנכ"ל הכספים והפיתוח העסקי של הוט מובייל ● ערוץ האוכל של חברת המדיה ענני משיק סדרת רשת בהובלת אור שפיץ לאיתור משפיעני האוכל הבאים ● אירועים ומינויים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזמינו טיול מאורגן וביטלו באותו היום - האם ישלמו דמי ביטול?

לקוחות שביטלו הזמנה של טיול מאורגן לדרום אמריקה שעות ספורות לאחר ביצועה חויבו בדמי ביטול של אלפי שקלים ● בוקינג לא תפצה לקוחה שגילתה וילה מזוהמת ביוון ● ובית המשפט פסל חוות־דעת עם פסיקה מומצאת שנוצרה באמצעות בינה מלאכותית ● 3 פסקי דין בשבוע

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

"פעילות ספקולטיבית נטו": הדולר מזנק מול השקל במעל 2%

לאחר שבשיא כוחו אתמול, שער הדולר-שקל שבר לזמן קצר מתחת לרף ה-3.02, הדולר מתחזק בחדות מול השקל ומעל 3.12 שקלים ● גלובס שוחח עם מספר אנליסטים על מגמות המסחר במט"ח ● "ככל שהסתמן השינוי בתוצאות הבחירות, כך התגברה סגירת הפוזיציות של השחקנים"

הקרונות הראשונים של הקו הסגול / צילום: CAF ישראל

הקלפים מתערבבים: זו השותפה החדשה שבחרה כאף למכרזי המטרו

חברות דניה סיבוס ודן הודיעו כי ישתפו פעולה עם חברת CAF הספרדית במכרזי השלב השני (אינפרא 2) של המטרו, המוערכים בכ-30 מיליארד שקל ● השותפות החדשה מסמנת זעזוע בשוק תשתיות התחבורה, שכן CAF בחרה בדן ודניה למרות שותפות קיימת וארוכת שנים עם שפיר הנדסה בפרויקטי הרכבת הקלה

צוריאל שרון / צילום: רמי זרנגר

הסוקר שהיה הקרוב מכולם וטען כבר לפני שבועיים: "תהיה הפתעה"

התחזית של צוריאל שרון הייתה הקרובה ביותר מבין מכוני הסקרים לנתוני האמת שהתפרסמו עד כה, על כן אנחנו מפרסמים מחדש ראיון שערכנו איתו לאחרונה ● צוריאל שרון, הבעלים של מכון הסקרים דיירקט פולס, מוצא את עצמו לרוב נגד הזרם ומשוכנע שהוא רואה מה שאחרים מפספסים ● בראיון לגלובס הוא מדבר על המתחרים ("הם בדיליי של חודש"), על האתגרים ("הצעירים הם חור שחור") ועל השטח המת של הסקרים ("כולם מצביעים מהבטן - אני יודע לשקלל את זה בתוצאות") ● למה עזב את ערוץ 14 ונפרד מהשותף שלמה פילבר?

polymarket / אילוסטרציה: Shutterstock

פעמיים בשלושה ימים: מה עומד מאחורי הקריסה של פולימרקט?

שלושה ימים אחרי ששוק ההימורים הפופולרי פולימרקט העניק סיכויים גבוהים לניצחון בולסונארו בברזיל, אך לולה ניצח - גם בישראל המהמרים נאלצו לשנות כיוון ● איזנקוט הוביל בפלטפורמה לפני ולאורך יום הבחירות, אלא שהתוצאות החלקיות מעניקות יתרון לנתניהו ● למה גם כשכסף אמיתי מונח על הכף, התחזיות עלולות להתבדות?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

מניות הנדל"ן הובילו את הירידות בבורסה: זו הסיבה

הסחרור הפוליטי המסתמן מכה בצורה הקשה ביותר במניות סקטור הנדל"ן ובפרט בתחום הנדל"ן למגורים ● במוקד, החשש מפני קיפאון בריבית ודאגות מפני כך ש"חוסר הוודאות עשוי להמשיך לפגוע במכירת הדירות ולהגדיל את ההיצע בשוק"

בכירי אפווינד: עמירם שחר, סער אנקונינה ועמרי לימור / צילום: עומר גואטה

אפווינד מוותרת על הצעת הרכישה של דאטה דוג ומגייסת 400 מיליון דולר

חברת הסייבר אפווינד של היזם הסדרתי עמירם שחר מוותרת באופן סופי על הצעת הרכישה של חברת התוכנה דאטה דוג, ומגייסת במקום זאת 400 מיליון דולר לפי שווי חברה של 3.8 מיליארד דולר, בהובלת קרן ההון-סיכון האמריקאית בסמר

חנמאל דורפמן / צילום: אוליביה פיטוסי-הארץ

מחנמאל דורפמן ועד משה רדמן: המועמדים שמתנדנדים על סף הכניסה לכנסת

ספירת הקלפיות הרגילות הסתיימה, אבל עבור שורה של מועמדים הקרב עוד פתוח: המעטפות הכפולות, הסכמי העודפים וחלוקת המנדטים עשויים לשנות את התמונה ברגע האחרון  ● מי נמצא כרגע בפנים, מי מחכה בחוץ, ואילו שמות מוכרים תלויים בתזוזה של מנדט אחד

סגן הנשיא ג'יי די ואנס / צילום: Shutterstock

ואנס לבכיר האיראני: "כל משא ומתן מחייב דיון בסוגיית הגרעין"

אתר הדלפות הודיע כי פרסם מידע על יותר מ-40 אלף עובדי המשרד לביטחון המולדת בארה"ב ● הקואליציה בהובלת סעודיה הודיעה כי יירטה טיל בליסטי ששיגרו החות'ים מתימן ● דיווח: מתקיימות התייעצויות בין המתווכות לאיראן לקיום פגישה בטורקיה לפני 4 בנובמבר ● עדכונים שוטפים

יונית לוי בערב הבחירות, אמש / צילום: צילום מסך, חדשות 12

10 מיליון שקל: היקף הפרסום בליל הבחירות היה נמוך מהשקעת הערוצים

ערוצי הטלוויזיה השקיעו במצטבר עשרות מיליוני שקלים ביום הבחירות, אחד מהם - קשת 12 - רשם הכנסות מפרסום גבוהות משמעותית מהאחרים, וגם את הרייטינג הגבוה ביותר, בדקת המדגם ● המפרסמים הגדולים היו קבוצת לובינסקי, יוניליוור, פריסבי ופרטנר

בנימין נתניהו וגדי איזנקוט. התסבוכת הפוליטית הפילה את הבורסה בת''א / צילום: Reuters, Kyodo

הדולר קפץ, הבורסה צנחה: למה תוצאות הבחירות הבהילו את המשקיעים

המשקיעים הימרו על שינוי, אך תוצאות הבחירות והחשש משיתוק פוליטי שלחו את הבורסה בת"א לירידות חדות ● המסכים נצבעו באדום, השקל צנח, ופעמי הבחירות החוזרות מאיימים על יציבות הכלכלה ● וגם: המניות היחידות שבכל זאת עלו ומה עשוי להוציא את הבורסה מהפלונטר?

אבנר חדד, מנכ''ל קסם ומנכ''ל הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

אבנר חדד מציג: בתרחיש הזה, כדאי לחזור לשוק

בבית ההשקעות הפניקס מנתחים את הירידות החדות בבורסה ביום שאחרי הבחירות וממליצים למשקיעים שלא לבצע שינויים פזיזים בתיק ● המנכ"ל אבנר חדד: "אין פאניקה, מדובר בתיקון לעליות שנרשמו לאחרונה בציפייה לבחירות" ● הכלכלנית הראשית רינת אשכנזי: "הגירעון אינו סיסטנבילי - חייבים לבצע רפורמות מבניות ולחזור ליחס חוב-תוצר של 60%, תהיה הממשלה אשר תהיה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות לאחר החלטת הריבית; אורקל זינקה

נאסד"ק עלה ב-0.3% ● אורקל העלתה את תחזיות תזרים המזומנים החופשי ● אנפייז אנרג'י ורובינהוד ירדו בעקבת הדוחות ● ורטיב מציגה דוחות עתק; וונדיס זינקה ברקע הצעת רכש ● מחירי הנפט טיפסו

בנימין נתניהו וגדי איזנקוט / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, תמר מצפי

כמעט 100% מהקלפיות נספרו, חוץ מהמעטפות הכפולות: זו תמונת הגושים המעודכנת

גוש נתניהו יורד ל-53 מנדטים, גוש איזנקוט ל-48 מנדטים והמפלגות הערביות עם 19 מנדטים ● סיכום הבחירות בצה"ל: 79.9% מכלל המשרתים מימשו את זכותם להצביע ● טראמפ על השאלה אם יתערב למען הקמת ממשלת אחדות: "אבחן את הנושא" ● יו"ר הדמוקרטים יאיר גולן קרא להקמת ממשלת שינוי בשיתוף המפלגות הערביות: "נתניהו הפסיד"

המרוויחות והמפסידות של גל ההנפקות בת''א עד כה / אילוסטרציה: Shutterstock

הבורסה בפאניקה, ולמנהלי השקעות יש עצה אחת מרכזית

הבורסה נפלה בחדות לאחר פרסום תוצאות הבחירות, ומדד הבנייה צלל, אולם מומחים בשוק ההון מרגיעים ומייעצים למשקיעים: "לא הגיע הזמן למכור" ● ההשפעה של הבחירות על הבורסה צפויה להתפוגג בתוך מספר חודשים, וישראל ערוכה טוב להמשך התמיכה הכלכלית בשווקים