גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

אורי אריאל פועל להחכרת מיליון דונם בנגב לגידול אבוקדו לסינים

הקרקע, שעל חלקה מגדלים היום חיטה, תוחכר ל-21 שנים במקום לשלוש שנים, והסינים יממנו הקמת שני מתקני התפלה ■ העסקה עלולה לגרום להתייקרות ממשית במחירי מוצרי חלב

אורי אריאל / צילום: רפי קוץ
אורי אריאל / צילום: רפי קוץ

משרד החקלאות מקדם יוזמה חדשה של שר החקלאות אורי אריאל ומנכ"ל המשרד שלמה בן אליהו לשיתוף פעולה עם גורמים ממשלתיים ועסקיים בסין, שבמרכזה הקצאת קרקעות בהיקף גדול בישראל למטרת גידול תוצרים חקלאיים עבור השוק הסיני.

ממשלת סין , במסגרת המדיניות הגלובלית שלה, מקדישה תשומת לב מיוחדת לביטחון תזונתי ולאספקת מזון (לצד השתלטות על מחצבים ואנרגיה בעולם, בעיקר באפריקה). אולם בעוד בסין דואגים לביטחון תזונתי, בישראל עלול מיזם כזה לפגוע באבטחת המזון לאוכלוסיית המדינה, שכן על חלק מהקרקעות שיוקצו לסינים מגדלים היום חיטה עבור המשק הישראלי.

הרעיון לשיתוף פעולה במיזם החקלאי עלה לדיון בעת ביקורו של המנכ"ל בן אליהו בסין לפני שבועיים, שבמסגרתו נערכה סדרה של שיחות עם צמרת משרד החקלאות הסיני בבייג'ין, עם חברות ממשלתיות סיניות ועם גורמים עסקיים. בנוסף לנושא הגידולים החקלאיים, משרד החקלאות מציע לסין ידע וטכנולוגיה בתחום משק החלב והקמת רפתות משוכללות, כפי שמוצע גם לרוסיה.

על פי המתווה המסתמן, יוקצו עבור המיזם לגידולים חקלאיים - שאותו מכנה בן אליהו "פרויקט מיליון הדונם" - מאות אלפי דונמים עד מיליון דונם של אדמה חקלאית, בעיקר בנגב ובערבה. מדובר באדמות בעל, שאין עליהן מערכות השקיה.

הקצאת מאות אלפי דונמים למיזם תהווה גריעה של קרקעות המשמשות לגידול עשבים לצורך האבסת פרות ויצירת תחמיץ, למשל אספסת, ובכך תיתכן פגיעה במשק החלב ותיתכן התייקרות ממשית במחירי מוצרי חלב.

מוצרי פרימיום חקלאיים

על פי המתווה המסתמן, יוקצו עבור המיזם לגידולים חקלאיים - שאותו מכנה בן אליהו "פרויקט מיליון הדונם" - מאות אלפי דונמים עד מיליון דונם של אדמה חקלאית פנויה, בעיקר בנגב ובערבה. מדובר באדמות בעל, שאין עליהן מערכות השקיה והן אינן חלק אינטגרלי בקרקעות המוחזקות על ידי קיבוצים ומושבים במסגרת תקן הנחלה וחוזי המשבצת. קרקעות אלה, כשהן מוחכרות למושבים ולקיבוצים בהסדרים מיוחדים מעבר לחוזה המשבצת וכאשר הן מוחכרות לגורמים עסקיים פרטיים בתחום החקלאות, מוחכרות ב"חוזים לטווח קצר", לתקופה של שלוש שנים עם אופציה להארכה.

כחלק מהיוזמה מדובר על שינוי מהותי במשטר החכרת קרקע חקלאית, באופן שקרקעות פנויות שעד כה הוחכרו במסגרת חוזים לטווח קצר, יוחכרו לתקופות ארוכות לחקלאים שישתתפו במיזם. מדובר על החכרת הקרקעות לתקופה של 21 שנים ואופציה להארכת החכירה לעוד 21 שנים, על מנת לאפשר ביטחון ויציבות עסקית לחוכרים.

על פי היוזמה, על קרקעות אלה יגודלו מוצרי פרימיום חקלאיים, שהגורמים הסיניים יתחייבו מראש לרכוש. בעיקר מדובר על גידול אבוקדו, שהוא פרי בעל חיי מדף ארוכים יחסית כשמדובר בהובלה ימית, ואשר נמכר במחירים גבוהים במיוחד בשווקים בסין.

חלק מהמיזם יהיה מימון סיני של עלויות ההשקיה של המטעים. מדובר על הקמת שני מתקני התפלה בים התיכון, לצורך השקיה של שטחים אלה. אפשרות נוספת שעלתה על הפרק היא השתתפות של הסינים בפרויקט תעלת הימים, לצד ישראל וירדן, ושימוש במים מותפלים של התעלה לצורך המיזם החקלאי.

גורמים בענף החקלאות הביעו תמיהה על היוזמה מכמה היבטים: ראשית, השקיית מטעים רק במים מותפלים, על רקע התחזית לבצורת מתמשכת בעיקר בנגב, מעמידה בספק את הכדאיות הכלכלית של מיזם כזה.

שנית, מתוך השטחים המיועדים למיזם, 100 אלף דונם עלולים להיות ככל הידוע שטחים שבהם מגדלים כיום חיטה (90% מהחיטה הנצרכת בארץ מיובאים לישראל ממדינות שונות בחו"ל). ויתור על שטח כזה מהווה פגיעה בעיקרון של אבטחת אספקת מזון לאוכלוסייה.

בנוסף, הקצאת מאות אלפי דונמים למיזם תהווה גריעה של קרקעות המשמשות לגידול עשבים לצורך האבסת פרות ויצירת תחמיץ, למשל אספסת, ובכך תיתכן פגיעה במשק החלב ותיתכן התייקרות ממשית במחירי מוצרי חלב.

נקודה נוספת שמעלים המבקרים - שינוי מוחלט במשטר החכרת הקרקעות הפנויות לטווח קצר, לשיטה של החכרות ארוכות טווח, הוא בבחינת התפרקות של המדינה מהיכולת להשתמש בקרקעותיה בגמישות.

"עסקה של מכירת יבול"

ממשרד החקלאות נמסר: "העובדות הן שלא קיימת בעיה של ביטחון מזון של תוצרת חקלאית טרייה - פירות וירקות. כל הצריכה של פירות וירקות בישראל מסופקת על ידי חקלאי ישראל (מלבד במקרים נקודתיים). אדרבה, יש עודפים של תוצרת חקלאית טרייה - פירות וירקות שמשווקים לייצוא. על כשליש מהקרקעות החקלאיות מגדלים תוצרת שאינה מיועדת לשמירה על ביטחון מזון.

"העסקה המדוברת הינה ככל עסקה של מכירה של תוצרת חקלאית טרייה לייצוא. ההבדל בין עסקה זאת אל מול עסקאות דומות בתחום הוא, שמדובר בעסקה לטווח ארוך, שמטרתה לספק ודאות כלכלית. כל יצואן מכל תחום היה שמח לעשות עסקה כזאת.

"לא היה ולא דובר על עסקה שקשורה למקרקעין, אלא בעסקה של מכירת יבול חקלאי. בדיונים בסין השתתף גם מנכ"ל רמ''י, וזאת לאור הדיונים שהתקיימו בוועדת 'ערן ניצן', המדברת על כך שהקרקעות שעליהן החקלאים מגדלים את התוצרת יוחכרו לתקופה ארוכה, ולא לתקופה קצרה כפי שנהוג כיום. היום החוזה עבור אותן קרקעות תקף לשלוש שנים וכל שלוש שנים צריך לחדשו. זאת על מנת שיוכלו לעמוד בהתחייבויות הכרוכות בעסקה ארוכת טווח. מכאן נובע שמי שיגדל ויעבד את אותן אדמות הם חקלאי ישראל ולא סינים".

החשש: פגיעה במי הים התיכון

הרעיון של הקמת מתקני התפלה נוספים בחוף הים התיכון לצורך השקיית מיזם חקלאי ענקי, מעורר אצל גורמי סביבה חשש לגבי עתידו של הים התיכון. מדובר בים קטן יחסית, שבחופיו מדינות הסובלות מתופעות של מידבור, מיעוט גשמים ואוכלוסייה צפופה. ריבוי מתקני התפלה לחופיו עלולים לפגוע בו, משום שהתמלחות הנוצרות בתהליך ההתפלה מושלכות בחזרה לתוך המים, ומעצימות את המליחות הטבעית של המים.

"אורך חוף הים של ישראל הוא 197 ק"מ בלבד", אומרת דליה טל, מנהלת קמפיינים בעמותת "צלול". "כיום פועלים לאורך החופים שלושה מתקני התפלה לייצור מי שתייה, כאשר כבר כעת ברור שיש צורך במתקנים נוספים, בשל העלייה בתדירות הבצורות והתמעטות הגשמים, בעיקר בצפון הארץ. בעקבות תופעה זו מתכננת רשות המים כבר עתה להכפיל את מתקן ההתפלה בשורק, במטרה להעביר מים לכנרת, שממנה מועברים מים גם לממלכת ירדן, הסובלת גם היא ממשבר מים חמור.

"מתקן התפלה תופס שטחי חוף יקרים, גורם לזיהום אוויר ולתמלחות שהוא מייצר יש השפעה על מי הים, שתוצאותיה עדיין לא ידועות. יעידו על כך ההתנגדויות להקמת מתקן התפלה בגליל המערבי. עובדות אלה צריכות להילקח בחשבון לפני שמדינת ישראל מחליטה שוב לייצא למדינות אחרות מים יקרים וחסרים".

עוד כתבות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

מטריקס צמחה אך נפגעה מהשקל; הצמיחה באורבניקה נשענה על שטחים ולא על מכירות

שתי החברות מדווחות על קפיצה חדה ברווח הנקי ברבעון השני - 36% במטריקס ו-70% באורבניקה-הודיס • במטריקס, התחזקות השקל חתכה יותר מחצי מצמיחת ההכנסות ● באורבניקה-הודיס הצמיחה נשענת על פתיחת סניפים, בעוד המכירות בחנויות הקיימות בירידה

פייסבוק / צילום: Shutterstock

"הונאה": תביעה לא שגרתית של בנק לאומי נגד מטא

בנק לאומי תובע 26 מיליון שקל מענקית הרשתות החברתיות, בטענה ל"תופעה רווחת" במסגרתה פרסומי הונאה ממומנים עולים בפלטפורמה של מטא ויוצרים מצג כוזב כאילו מדובר בפרסומים מטעם הבנק ● לטענת לאומי, מטא גרפה לכיסה כספים רבים מפרסומים אלה, "תוך עצימת עיניים לכך שמדובר בפרסומים בלתי לגיטימיים ומזיקים"

צילום: Reuters

קנייה אחת לכל 5 מכירות: הסבר אפשרי לשפל בהשקעות בעלי עניין בוול סטריט

נתוני הרכישות של בעלי העניין בשוק האמריקאי נמצאים בשפל ● נראה כי בזמן שמחירי המניות רושמים שיאים, האנשים שמכירים את החברות מבפנים מגלים מעט מאוד התלהבות לרכוש את מניותיהן ● מסקנה אפשרית: לא מוכרחים להישאר מושקעים בכל מחיר ● עניין אישי

חנות נייקי / צילום: Shutterstock, Tanya Keisha

המנכ"ל הודה: "רצינו להיות במקום אחר, התוצאות לא טובות"

המכירות בחנויות הזהות של נייקי ממשיכות לרדת - ברבעון השני הן ירדו בכ-9.5%, לאחר ירידה חדה של 17.7% ברבעון הראשון ● ריטיילורס ציינה כי הפגיעה במכירות נייקי קוזזה בחלקה באמצעות השתתפות של נייקי העולמית בהוצאות התפעול וכן באמצעות הטבות בתנאי הרכש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א: ת"א 90 טיפס ב-1.5%, סקטור התקשורת זינק; הדולר מתקרב ל-3 שקלים

מדד ת"א 35 צמצם ירידות וננעל בעלייה קלה, הבנקים התחזקו ב-2% • מטריקס זינקה בלמעלה מ-11% בעקבות דוחות חזקים וסחפה את מניות התוכנה ● ביג ואורבניקה קפצו ברקע התוצאות • מנגד, סקטור הטכנולוגיה ומניות השבבים העמיקו ירידות בהשפעת הוול סטריט

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: רשות החברות הממשלתיות

רשות החברות נגד רשות המים: מהלכים אימים על דירקטוריון מקורות, חשש לאיתנותה הפיננסית של החברה

שינוי במנגנון התגמול של מקורות מביא להחרפת המתח בין רשות המים לבין מקורות ורשות החברות ● רשות החברות ומקורות טוענות שהשינוי יחליש את מצבה הפיננסי של החברה, בעוד שרשות המים טוענת שהם דווקא משפרים את תזרים המזומנים שלה

אתר SHEIN / צילום: Shutterstock

ירידה חדה בשווי: שיין מאבדת גובה לקראת הנפקה בהונג קונג

ענקית האופנה המקוונת נערכת להנפקה בהונג קונג לפי שווי של כ-25 מיליארד דולר בלבד - כרבע מהשווי שלפיו גייסה הון לפני ארבע שנים ● הירידה החדה בשווי משקפת את ההאטה בצמיחה, את העלייה בעלויות הסחר ואת הקשחת הרגולציה בשווקים המרכזיים של שיין - ובמיוחד בארה"ב

הפגנת חוסכי סלייס מחוץ לביהמ''ש / צילום: עמירם גיל

נפגעי סלייס ערערו על סגירת התלונות: "מחדל של המשטרה"

לובי 99 הגיש את הערר בשם שני חוסכים שהגישו תלונות פרטיות למשטרה בטענה כי שודלו להעביר את כספם לסלייס בדרכי עורמה ● שלוש שנים לאחר חשיפת הפרשה שבה נעלמו מאות מיליוני שקלים, בלובי 99 טוענים כי המשטרה לא מקדמת חקירה פלילית למרות המידע שברשותה

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

בצל השפל בדולר: השקל שוב המטבע החזק בעולם

הדולר שיורד בעולם על רקע הורדת הציפיות להעלאת ריבית הפד והריבית הריאלית בישראל שמושכת ביקוש למטבע המקומי ● השקל התחזק ב-2.5% בחודש מול הדולר ● אך ב-IBI מעריכים כי התפוגגות גורמי המט"ח תעלה חזרה את האינפלציה במחצית השנייה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: לע''מ

בשורה חיובית למשק: יחס החוב־תוצר מתעדכן כלפי מטה

בעקבות נתוני הצמיחה שהפתיעו את המשק לטובה, במשרד האוצר מתכננים לעדכן את יחס החוב־תוצר כלפי מטה בכ־0.5% ● עם זאת, הנתון עדיין גבוה יחסית לעבר

ראש הממשלה בנימין נתניהו מצביע בפריימריז בליכוד, אתמול (ב') / צילום: חיים גולדברג, פלאש90

ספירת הקולות הסתיימה: כך נראית רשימת הליכוד החדשה

קרב הפריימריז הדרמטי במפלגת הליכוד הסתיים - וארבעה שרים נדחקו למקומות לא ריאליים ● צפו ברשימה המלאה

עוה''ד האמריקאי מרטין אדלמן / צילום: מצגת החברה

חבר מועצת השלום של טראמפ מביא את עסקי הנדל"ן שלו לבורסה בת"א

פישר ברדרס, שאחד מבעליה הוא עורך הדין האמריקאי מרטין אדלמן, מקורבו של נשיא ארה"ב, תנסה לגייס 100 מיליון דולר בהנפקת אג"ח - זאת חרף הכשלים האחרונים בחברות נדל"ן זרות בת"א

הבנק האירופי המרכזי / צילום: Associated Press, Michael Probst

קריסה במניות תאיים על יציבות המדינות: האזהרה החריפה של הבנק האירופי

בבלוג של הבנק המרכזי, כלכלני הבנק הזהירו כי נסיגה משמעותית במניות הטכנולוגיה היא תרחיש סביר, שעשוי לאיים על היציבות הפיננסית ביבשת ● בינתיים, האנליסטים רק מעלים את התחזיות לשוק המניות האמריקאי, לנוכח עונת הדוחות החזקה ברבעון השני

אייל שינה, סמנכ״ל ההשקעות בפסטרנק שהם / צילום: יח״צ פסטרנק שהם

"מאוד אטרקטיביות": מנהל ההשקעות מזהה הזדמנות במניות שירדו בכ־40%

כשאייל שינה, סמנכ"ל השקעות בפסטרנק שהם, מסתכל על השוק הישראלי, הוא רואה מאפיינים אופטימיים ש"אין בשום שוק מערבי" ● הוא ממליץ להיחשף בעיקר לשקל, כי "אנשים חיים בארץ, וההוצאות שלהם בשקלים"; ומסמן את הסקטור הביטחוני כהזדמנות אחרי הירידות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

הדרישה יוצאת הדופן מהמוסדיים: דווחו על כל הצבעותיכם ב־3 השנים האחרונות

רשות שוק ההון דורשת מהגופים המוסדיים את נתוני ההצבעות באסיפות החברות הציבורית ב־3 השנים האחרונות ● מדובר במאות הצבעות מכל גוף, והמוסדיים פנו לגוף המייעץ להם בהצבעות על נושאי שכר, כדי שיסייע להם לעמוד בדד־ליין של הרשות

בשר במעדניה בסופר / צילום: Shutterstock

אחרי שהשכר הגיע למאות אלפי שקלים: הרבנות תרחיב את הכשרת השוחטים

מועצת הרבנות אישרה חידוש מיידי של הבחינות המעשיות לשוחטים ומסלול להסמכה זמנית של ראשי צוותים, לאחר שהמחסור בכוח אדם הקפיץ את עלויות הכשרות הבשר המיובא ● עם זאת, השפעה על המחיר לצרכן לא מובטחת, ותלויה בירידת עלויות היבואנים

משקיע העל טוען: תחזיות הרווח שגויות, היכונו לירידות בשווקים / צילום: צילום: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

משקיע העל מזהיר ממפולת: "אלה שלוש המילים המסוכנות בעולם ההשקעות"

ליאון קופרמן נחשב אחד המשקיעים הפסימיים כיום בוול סטריט, וכעת הוא חוזר עם אזהרה חדשה ● לדבריו, ארה"ב בסכנת מיתון, והאינפלציה עלולה להחזיר אותנו למשבר משנות ה-70 ● וגם: מה הן שלוש המילים המסוכנות ביותר לעולם ההשקעות?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

גל ירידות בשוק האג"ח העולמי מפעיל לחץ כבד על וול סטריט

קרנות הסל על מניות השבבים מאבדות מעל 5% ● החרפה במכירות החיסול של אגרות חוב בעולם הזניקה את תשואת האג"ח ל-10 שנים של ארה"ב לרמה הכי גבוהה מאז תחילת 2025 ● מחירי הנפט ממשיכים לטפס, כאשר נפט מסוג ברנט נסחר מעל 90 דולר לחבית ● נעילה שלילית באירופה

מערכת ההגנה האווירית ברק MX / צילום: תע''א

בצל החשש מתוקפנות סינית: בתעשיות הביטחוניות נערכים לגל הזמנות מאסיה

אתונה צפויה לאשר השבוע רכש שלוש מערכות ישראליות במסגרת תוכנית "מגן אכילס" ● למרות ההפחתה בסכום המקורי, זו העסקה השנייה בגודלה ליצוא הביטחוני הישראלי, וכעת העיניים נשואות ללקוחות באסיה–פסיפיק בצל האיום מסין ● בינתיים האופטימיות לא מגיעה למניות

רחפנים של אונדס / צילום: מצגת החברה

לאחר שצירפה את ראש המוסד: רכישה משמעותית ראשונה לאונדס בבורסה בת"א

זוללת החברות הביטחוניות מארה"ב ממשיכה במסע הרכישות שלה בישראל: קונה פעילות של ארן מו"פ לפי שווי של 100 מיליון שקל בעסקת מניות ● הרווח למוכרת – 75 מיליון שקל