גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

אורי אריאל פועל להחכרת מיליון דונם בנגב לגידול אבוקדו לסינים

הקרקע, שעל חלקה מגדלים היום חיטה, תוחכר ל-21 שנים במקום לשלוש שנים, והסינים יממנו הקמת שני מתקני התפלה ■ העסקה עלולה לגרום להתייקרות ממשית במחירי מוצרי חלב

אורי אריאל / צילום: רפי קוץ
אורי אריאל / צילום: רפי קוץ

משרד החקלאות מקדם יוזמה חדשה של שר החקלאות אורי אריאל ומנכ"ל המשרד שלמה בן אליהו לשיתוף פעולה עם גורמים ממשלתיים ועסקיים בסין, שבמרכזה הקצאת קרקעות בהיקף גדול בישראל למטרת גידול תוצרים חקלאיים עבור השוק הסיני.

ממשלת סין , במסגרת המדיניות הגלובלית שלה, מקדישה תשומת לב מיוחדת לביטחון תזונתי ולאספקת מזון (לצד השתלטות על מחצבים ואנרגיה בעולם, בעיקר באפריקה). אולם בעוד בסין דואגים לביטחון תזונתי, בישראל עלול מיזם כזה לפגוע באבטחת המזון לאוכלוסיית המדינה, שכן על חלק מהקרקעות שיוקצו לסינים מגדלים היום חיטה עבור המשק הישראלי.

הרעיון לשיתוף פעולה במיזם החקלאי עלה לדיון בעת ביקורו של המנכ"ל בן אליהו בסין לפני שבועיים, שבמסגרתו נערכה סדרה של שיחות עם צמרת משרד החקלאות הסיני בבייג'ין, עם חברות ממשלתיות סיניות ועם גורמים עסקיים. בנוסף לנושא הגידולים החקלאיים, משרד החקלאות מציע לסין ידע וטכנולוגיה בתחום משק החלב והקמת רפתות משוכללות, כפי שמוצע גם לרוסיה.

על פי המתווה המסתמן, יוקצו עבור המיזם לגידולים חקלאיים - שאותו מכנה בן אליהו "פרויקט מיליון הדונם" - מאות אלפי דונמים עד מיליון דונם של אדמה חקלאית, בעיקר בנגב ובערבה. מדובר באדמות בעל, שאין עליהן מערכות השקיה.

הקצאת מאות אלפי דונמים למיזם תהווה גריעה של קרקעות המשמשות לגידול עשבים לצורך האבסת פרות ויצירת תחמיץ, למשל אספסת, ובכך תיתכן פגיעה במשק החלב ותיתכן התייקרות ממשית במחירי מוצרי חלב.

מוצרי פרימיום חקלאיים

על פי המתווה המסתמן, יוקצו עבור המיזם לגידולים חקלאיים - שאותו מכנה בן אליהו "פרויקט מיליון הדונם" - מאות אלפי דונמים עד מיליון דונם של אדמה חקלאית פנויה, בעיקר בנגב ובערבה. מדובר באדמות בעל, שאין עליהן מערכות השקיה והן אינן חלק אינטגרלי בקרקעות המוחזקות על ידי קיבוצים ומושבים במסגרת תקן הנחלה וחוזי המשבצת. קרקעות אלה, כשהן מוחכרות למושבים ולקיבוצים בהסדרים מיוחדים מעבר לחוזה המשבצת וכאשר הן מוחכרות לגורמים עסקיים פרטיים בתחום החקלאות, מוחכרות ב"חוזים לטווח קצר", לתקופה של שלוש שנים עם אופציה להארכה.

כחלק מהיוזמה מדובר על שינוי מהותי במשטר החכרת קרקע חקלאית, באופן שקרקעות פנויות שעד כה הוחכרו במסגרת חוזים לטווח קצר, יוחכרו לתקופות ארוכות לחקלאים שישתתפו במיזם. מדובר על החכרת הקרקעות לתקופה של 21 שנים ואופציה להארכת החכירה לעוד 21 שנים, על מנת לאפשר ביטחון ויציבות עסקית לחוכרים.

על פי היוזמה, על קרקעות אלה יגודלו מוצרי פרימיום חקלאיים, שהגורמים הסיניים יתחייבו מראש לרכוש. בעיקר מדובר על גידול אבוקדו, שהוא פרי בעל חיי מדף ארוכים יחסית כשמדובר בהובלה ימית, ואשר נמכר במחירים גבוהים במיוחד בשווקים בסין.

חלק מהמיזם יהיה מימון סיני של עלויות ההשקיה של המטעים. מדובר על הקמת שני מתקני התפלה בים התיכון, לצורך השקיה של שטחים אלה. אפשרות נוספת שעלתה על הפרק היא השתתפות של הסינים בפרויקט תעלת הימים, לצד ישראל וירדן, ושימוש במים מותפלים של התעלה לצורך המיזם החקלאי.

גורמים בענף החקלאות הביעו תמיהה על היוזמה מכמה היבטים: ראשית, השקיית מטעים רק במים מותפלים, על רקע התחזית לבצורת מתמשכת בעיקר בנגב, מעמידה בספק את הכדאיות הכלכלית של מיזם כזה.

שנית, מתוך השטחים המיועדים למיזם, 100 אלף דונם עלולים להיות ככל הידוע שטחים שבהם מגדלים כיום חיטה (90% מהחיטה הנצרכת בארץ מיובאים לישראל ממדינות שונות בחו"ל). ויתור על שטח כזה מהווה פגיעה בעיקרון של אבטחת אספקת מזון לאוכלוסייה.

בנוסף, הקצאת מאות אלפי דונמים למיזם תהווה גריעה של קרקעות המשמשות לגידול עשבים לצורך האבסת פרות ויצירת תחמיץ, למשל אספסת, ובכך תיתכן פגיעה במשק החלב ותיתכן התייקרות ממשית במחירי מוצרי חלב.

נקודה נוספת שמעלים המבקרים - שינוי מוחלט במשטר החכרת הקרקעות הפנויות לטווח קצר, לשיטה של החכרות ארוכות טווח, הוא בבחינת התפרקות של המדינה מהיכולת להשתמש בקרקעותיה בגמישות.

"עסקה של מכירת יבול"

ממשרד החקלאות נמסר: "העובדות הן שלא קיימת בעיה של ביטחון מזון של תוצרת חקלאית טרייה - פירות וירקות. כל הצריכה של פירות וירקות בישראל מסופקת על ידי חקלאי ישראל (מלבד במקרים נקודתיים). אדרבה, יש עודפים של תוצרת חקלאית טרייה - פירות וירקות שמשווקים לייצוא. על כשליש מהקרקעות החקלאיות מגדלים תוצרת שאינה מיועדת לשמירה על ביטחון מזון.

"העסקה המדוברת הינה ככל עסקה של מכירה של תוצרת חקלאית טרייה לייצוא. ההבדל בין עסקה זאת אל מול עסקאות דומות בתחום הוא, שמדובר בעסקה לטווח ארוך, שמטרתה לספק ודאות כלכלית. כל יצואן מכל תחום היה שמח לעשות עסקה כזאת.

"לא היה ולא דובר על עסקה שקשורה למקרקעין, אלא בעסקה של מכירת יבול חקלאי. בדיונים בסין השתתף גם מנכ"ל רמ''י, וזאת לאור הדיונים שהתקיימו בוועדת 'ערן ניצן', המדברת על כך שהקרקעות שעליהן החקלאים מגדלים את התוצרת יוחכרו לתקופה ארוכה, ולא לתקופה קצרה כפי שנהוג כיום. היום החוזה עבור אותן קרקעות תקף לשלוש שנים וכל שלוש שנים צריך לחדשו. זאת על מנת שיוכלו לעמוד בהתחייבויות הכרוכות בעסקה ארוכת טווח. מכאן נובע שמי שיגדל ויעבד את אותן אדמות הם חקלאי ישראל ולא סינים".

החשש: פגיעה במי הים התיכון

הרעיון של הקמת מתקני התפלה נוספים בחוף הים התיכון לצורך השקיית מיזם חקלאי ענקי, מעורר אצל גורמי סביבה חשש לגבי עתידו של הים התיכון. מדובר בים קטן יחסית, שבחופיו מדינות הסובלות מתופעות של מידבור, מיעוט גשמים ואוכלוסייה צפופה. ריבוי מתקני התפלה לחופיו עלולים לפגוע בו, משום שהתמלחות הנוצרות בתהליך ההתפלה מושלכות בחזרה לתוך המים, ומעצימות את המליחות הטבעית של המים.

"אורך חוף הים של ישראל הוא 197 ק"מ בלבד", אומרת דליה טל, מנהלת קמפיינים בעמותת "צלול". "כיום פועלים לאורך החופים שלושה מתקני התפלה לייצור מי שתייה, כאשר כבר כעת ברור שיש צורך במתקנים נוספים, בשל העלייה בתדירות הבצורות והתמעטות הגשמים, בעיקר בצפון הארץ. בעקבות תופעה זו מתכננת רשות המים כבר עתה להכפיל את מתקן ההתפלה בשורק, במטרה להעביר מים לכנרת, שממנה מועברים מים גם לממלכת ירדן, הסובלת גם היא ממשבר מים חמור.

"מתקן התפלה תופס שטחי חוף יקרים, גורם לזיהום אוויר ולתמלחות שהוא מייצר יש השפעה על מי הים, שתוצאותיה עדיין לא ידועות. יעידו על כך ההתנגדויות להקמת מתקן התפלה בגליל המערבי. עובדות אלה צריכות להילקח בחשבון לפני שמדינת ישראל מחליטה שוב לייצא למדינות אחרות מים יקרים וחסרים".

עוד כתבות

סניף של רשת ג'פניקה / צילום: תמר מצפי

בשיאו של גל ההשקעות במסעדות הגיעו הרימונים על ג'פניקה. האם השוק יאבד תיאבון?

​תחום המסעדנות עמד לאחרונה במרכז גל השקעות, ואז הגיעו הרימונים על ג'פניקה ● האם הענף שגופים פיננסיים זיהו בו אפסייד משמעותי ימשיך לככב - או שאולי שדים מהעבר, כמו חשש מתנודתיות ואירועי פרוטקשן, ירחיקו ממנו שוב את הגופים הגדולים? ● "זה יכול לקרות באותה מידה גם בסניף של סופר או באתר בנייה של קבלן, אז עכשיו שופרסל או תדהר לא יהיו חברות ציבוריות?"

נתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת הנהגים: כביש החוף ונתיבי איילון ייחסמו הרמטית למספר לילות השבוע

במסגרת העבודות על "הנתיבים המהירים", כביש החוף ונתיבי איילון צפויים להיחסם הרמטית השבוע למשך מספר לילות ● העבודות, שמבוצעות באמצעות חברת נתיבי איילון, יכללו השבוע הנפת שילוט

נכון לעכשיו המגבלות שחלות על טורקיה לא מאפשרות מכירת F-35 / צילום: Shutterstock

תעשיית הנשק הטורקית נכשלה, ולישראל יש כאב ראש חדש

אוקראינה חשפה מיירט חדש שפותח בתוך שלושה חודשים בלבד כדי להתמודד עם כטב"מי השאהד הרוסיים ● ארה"ב חוזרת לרכוש מיירטי פטריוט מדור ישן בשל מחסור במלאים ● וטורקיה מבקשת סיוע אמריקאי לפיתוח מטוס הקרב קאאן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יגאל דמרי / צילום: עוזי אברהם

78 שנה: עם אפס פרסומות, החברה הביטחונית שהפכה לסמל לאומי

בלי קמפיינים נוצצים או מוצרים על המדף, רפאל שומרת על מעמד יוצא דופן בתוך ישראל ומחוצה לה ● יגאל דמרי מסביר למה תוצאות בשטח חשובות יותר ממאמץ תדמיתי ● מדד המותגים

מלון היוקרה The Dilly בלונדון / צילום: פתאל

ההשקעה של פתאל במלון אחד בלונדון: כמעט מיליארד שקל

קבוצת פתאל השלימה את רכישת זכויות החכירה ארוכת-הטווח של מלון היוקרה The Dilly בלונדון ותשקיע מיליוני ליש"ט בשיפוצו ובשדרוגו, כאשר את המימון לעסקה הוביל בנק הפועלים ● חברת התעופה הגרמנית קונדור חוזרת לישראל אחרי 70 שנה ● ועומר נודלמן נבחרה לפרזנטורית של חן ואיתי גינדי ותוביל את קמפיין השקת GINDI LIV בגני תקווה ● אירועים ומינויים

בני אפשטיין, נדב צפריר / צילום: יח''צ, מנש כהן

כמעט 1.5 מיליארד דולר נמחקו בסוף שבוע אחד: הישראליות שחטפו מכה בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● חולשה בסייבר: למה הדוחות של צ'ק פוינט מחקו 1.3 מיליארד דולר בשוויה? ● אחרי ההפתעה לרעה: מניית רדקום התרסקה ב-20% בשבוע אחד ● וגם: הניסוי שנכשל ושלח את מניית חברת הביוטק הישראלית לשפל של כל הזמנים

אלי דהן / איור: גיל ג'יבלי

עשה אקזיט של 82 מיליון שקל אצל נובולוג, ועכשיו רוצה להשתלט עליה

מאבק שליטה בחברת השירותים הרפואיים: אלי דהן מבקש בעקבות קריסת המניה להשקיע בה 100 מיליון שקל ● לעומתו פועל נכדו של המייסד להחלפת הדירקטוריון ומניעת המהלך

מספר המחזיקים ב־9 דירות ומעלה קפץ / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

רק לא לשלם מס גבוה: כמה אנשים בישראל מחזיקים ב-9 דירות

נתוני רשות המסים שהגיעו לידי גלובס חושפים מגמה מפתיעה ● בזמן שמרבית הציבור מתרחק מהשקעות נדל"ן, ציבור מצומצם של "אספני דירות" מסתער ● כלל האצבע: בעלות על 10 דירות והשכרתן נחשבת להכנסה מעסק וממוסה בהתאם, אולם לעתים גם פחות מכך

לאופולד אשנברנר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

עלייה מטאורית, נפילה פתאומית: הכירו את הצעיר שכל וול סטריט מדברת עליו

צעיר בן 25 בשם לאופולד אשנברנר הוא השם שכל וול סטריט מדברת עליו בסוף השבוע ● הכירו את הגאון שהיגר מגרמניה, הציג חזון מטלטל על מהפכת הבינה המלאכותית, עשה תשואה של 1,000% בשנתיים - ואז איבד את מרבית הכסף

דדי ברנע / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

התפקיד החדש של ראש המוסד היוצא דדי ברנע

ברנע מצטרף לחברה הביטחונית אונדס ויכהן כנשיא גלובלי וכיו"ר החברה ● לפי אונדס, ברנע ייקח חלק מרכזי בהובלת ההתרחבות הגלובלית של החברה, בפיתוח האסטרטגיה הטכנולוגית ובחיבור בין החברות והמערכות בקבוצה ● המניה מזנקת בעקבות הדיווח

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב: מדד ת"א-35 ירד כ-1%; השקל התחזק מול הדולר

המסחר בת"א ננעל בירידות בהובלת הביומד והבנייה ● מניות השבבים לחצו את השוק בשעות אחה"צ אך מיתנו את הירידות בנעילה; מנגד, מדד הביטוח בלט לחיוב ● הפניקס הזניקה את עזריאלי וג'נריישן ● אחרי הדיווחים שעסקת ג'י סיטי בסכנה, מניית חברת הנדל"ן המניב נחלשה ● עובדי רפא משבשים את העבודה במפעל במחאה על שלא תוגמלו בהנפקה ● השקל מתחזק מול הדולר

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: Reuters

האם ישראל כ"ץ יכול להדיח את האלוף בלוט?

שר הביטחון עורר סערה כשהשתמע מדבריו שהוא מדיח אלוף בצה"ל בשידור חי. האם זה בכלל אפשרי? ● המשרוקית מסבירה

שירותים בנקאיים / צילום: Shutterstock

משבר פיננסי מאיים על הרשות הפלסטינית בגלל קורספונדנציה. מה זה אומר?

הבנקים הישראליים מסרבים לשתף פעולה עם מקביליהם הפלסטיניים • למה זה קורה, ואיך נראים היחסים בין הגופים הפיננסיים? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מפעל חברת רפא בהר חוצבים בירושלים / צילום: באדיבות חברת רפא

לאחר האקזיט של קרן פימי: עובדי רפא רוצים תגמול על ההנפקה

עובדי חברת התרופות הוותיקה רפא משבשים את פעילות המפעל בירושלים, בתגובה לכך שלא זכו לתגמול בגין הנפקתה בבורסה בחודש שעבר, לפי שווי של 1.55 מיליארד שקל

אסטרהזנקה / צילום: Reuters, REUTERS

ענקית תרופות בשווי 400 מיליארד דולר? המגעים למיזוג שמרעידים את ענף הפארמה

הדיווחים על שיחות ראשוניות למיזוג בין אסטרזניקה ל־BMS מסעירים את שוק התרופות, כאשר השילוב בין השתיים עשוי לייצר ענקית בשווי של כ־400 מיליארד דולר ● אלא שבין משוכות ההגבלים העסקיים, בשוק כבר מזהירים: "מגה־מיזוגים הורגים חדשנות וגמישות"

סניף של רשת מקדונלד’ס / צילום: Shutterstock

בעקבות הביג מק: יצאנו לבדוק עד כמה ישראל באמת התייקרה

"האקונומיסט" דירג את ההמבורגר בישראל כשני הכי יקר בעולם ● על הנתון עט הח"כ המיועד וראש אגף התקציבים לשעבר שאול מרידור, שנופף בו כהוכחה לכישלון הממשלה ● אלא שהממצאים פחות מרחיקי לכת, גם אם הבעיות אכן קיימות ● המשרוקית של גלובס

משכנות האומה בי־ם / צילום: ליאור נכסים

יזם הפרויקט בנה פנטהאוז לעצמו ואז מכר אותו בדיסקאונט

דירת דופלקס־פנטהאוז בשטח 185 מ"ר בפרויקט "משכנות האומה" בירושלים נמכרה ב־12.25 מיליון שקל ● מדובר בפנטהאוז שתוכנן לבעל השליטה בחברה היזמית, והרוכש הוא תושב חוץ מלוס אנג'לס

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

פרטים חדשים על המתקפה הגדולה באיראן - שלא הייתה

בצל ביטול התקיפה האמריקאית, מדינות המפרץ דורשות מוושינגטון מיירטים וערבויות הגנה - ומביעות תסכול מהיעדר אסטרטגיה ברורה • באיראן מאותתים כי ישקלו מתקפות מקדימות אם המגעים ייכשלו ● גורם איראני מכחיש את הודעת נשיא ארה"ב: "המצר חסום כל עוד תימשך התוקפנות" ● זאת לאחר שטראמפ הסביר כי "לבקשת איראן ומדינות נוספות במזרח התיכון המתקפה נבלמה" ●  עדכונים שוטפים

יוסי זינגר, יו''ר ג'נריישן קפיטל / צילום: כדיה לוי

הצפת ערך: ג'נריישן מצרפת מוסדיים לעסקת הענק בשוק האנרגיה

פאוורג'ן, זרוע האנרגיה של הקרן, צפויה לקבל השקעה של עד מיליארד שקל מהפניקס ומוסדיים נוספים, הצפויה לתמוך ברכישת שיכון ובינוי אנרגיה ● הקרן תכיר ברווח של עד 320 מיליון שקל מעליית שווי החברה הבת

האם התקופה הקשה של חוסכי S&P 500 הסתיימה? / אילוסטרציה: Shutterstock

המומחה שמעריך: שני גורמים יקבעו כעת את הכיוון בבורסה של תל אביב

החוסכים בקופות הגמל וקרנות הפנסיה ספגו עוד חודש שלילי, חוץ ממסלול אחד - S&P 500 ● למרות שתל אביב הציגה תשואה גבוהה מוול סטריט ביולי, ניכוי היום האחרון מהחישוב והזינוק בשער הדולר הפכו את התמונה עבור החוסכים ● וגם: מה למדנו מאחת מעונות הדוחות הדרמטיות בקרב ענקיות הטכנולוגיה