גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אורי אריאל פועל להחכרת מיליון דונם בנגב לגידול אבוקדו לסינים

הקרקע, שעל חלקה מגדלים היום חיטה, תוחכר ל-21 שנים במקום לשלוש שנים, והסינים יממנו הקמת שני מתקני התפלה ■ העסקה עלולה לגרום להתייקרות ממשית במחירי מוצרי חלב

אורי אריאל / צילום: רפי קוץ
אורי אריאל / צילום: רפי קוץ

משרד החקלאות מקדם יוזמה חדשה של שר החקלאות אורי אריאל ומנכ"ל המשרד שלמה בן אליהו לשיתוף פעולה עם גורמים ממשלתיים ועסקיים בסין, שבמרכזה הקצאת קרקעות בהיקף גדול בישראל למטרת גידול תוצרים חקלאיים עבור השוק הסיני.

ממשלת סין , במסגרת המדיניות הגלובלית שלה, מקדישה תשומת לב מיוחדת לביטחון תזונתי ולאספקת מזון (לצד השתלטות על מחצבים ואנרגיה בעולם, בעיקר באפריקה). אולם בעוד בסין דואגים לביטחון תזונתי, בישראל עלול מיזם כזה לפגוע באבטחת המזון לאוכלוסיית המדינה, שכן על חלק מהקרקעות שיוקצו לסינים מגדלים היום חיטה עבור המשק הישראלי.

הרעיון לשיתוף פעולה במיזם החקלאי עלה לדיון בעת ביקורו של המנכ"ל בן אליהו בסין לפני שבועיים, שבמסגרתו נערכה סדרה של שיחות עם צמרת משרד החקלאות הסיני בבייג'ין, עם חברות ממשלתיות סיניות ועם גורמים עסקיים. בנוסף לנושא הגידולים החקלאיים, משרד החקלאות מציע לסין ידע וטכנולוגיה בתחום משק החלב והקמת רפתות משוכללות, כפי שמוצע גם לרוסיה.

על פי המתווה המסתמן, יוקצו עבור המיזם לגידולים חקלאיים - שאותו מכנה בן אליהו "פרויקט מיליון הדונם" - מאות אלפי דונמים עד מיליון דונם של אדמה חקלאית, בעיקר בנגב ובערבה. מדובר באדמות בעל, שאין עליהן מערכות השקיה.

הקצאת מאות אלפי דונמים למיזם תהווה גריעה של קרקעות המשמשות לגידול עשבים לצורך האבסת פרות ויצירת תחמיץ, למשל אספסת, ובכך תיתכן פגיעה במשק החלב ותיתכן התייקרות ממשית במחירי מוצרי חלב.

מוצרי פרימיום חקלאיים

על פי המתווה המסתמן, יוקצו עבור המיזם לגידולים חקלאיים - שאותו מכנה בן אליהו "פרויקט מיליון הדונם" - מאות אלפי דונמים עד מיליון דונם של אדמה חקלאית פנויה, בעיקר בנגב ובערבה. מדובר באדמות בעל, שאין עליהן מערכות השקיה והן אינן חלק אינטגרלי בקרקעות המוחזקות על ידי קיבוצים ומושבים במסגרת תקן הנחלה וחוזי המשבצת. קרקעות אלה, כשהן מוחכרות למושבים ולקיבוצים בהסדרים מיוחדים מעבר לחוזה המשבצת וכאשר הן מוחכרות לגורמים עסקיים פרטיים בתחום החקלאות, מוחכרות ב"חוזים לטווח קצר", לתקופה של שלוש שנים עם אופציה להארכה.

כחלק מהיוזמה מדובר על שינוי מהותי במשטר החכרת קרקע חקלאית, באופן שקרקעות פנויות שעד כה הוחכרו במסגרת חוזים לטווח קצר, יוחכרו לתקופות ארוכות לחקלאים שישתתפו במיזם. מדובר על החכרת הקרקעות לתקופה של 21 שנים ואופציה להארכת החכירה לעוד 21 שנים, על מנת לאפשר ביטחון ויציבות עסקית לחוכרים.

על פי היוזמה, על קרקעות אלה יגודלו מוצרי פרימיום חקלאיים, שהגורמים הסיניים יתחייבו מראש לרכוש. בעיקר מדובר על גידול אבוקדו, שהוא פרי בעל חיי מדף ארוכים יחסית כשמדובר בהובלה ימית, ואשר נמכר במחירים גבוהים במיוחד בשווקים בסין.

חלק מהמיזם יהיה מימון סיני של עלויות ההשקיה של המטעים. מדובר על הקמת שני מתקני התפלה בים התיכון, לצורך השקיה של שטחים אלה. אפשרות נוספת שעלתה על הפרק היא השתתפות של הסינים בפרויקט תעלת הימים, לצד ישראל וירדן, ושימוש במים מותפלים של התעלה לצורך המיזם החקלאי.

גורמים בענף החקלאות הביעו תמיהה על היוזמה מכמה היבטים: ראשית, השקיית מטעים רק במים מותפלים, על רקע התחזית לבצורת מתמשכת בעיקר בנגב, מעמידה בספק את הכדאיות הכלכלית של מיזם כזה.

שנית, מתוך השטחים המיועדים למיזם, 100 אלף דונם עלולים להיות ככל הידוע שטחים שבהם מגדלים כיום חיטה (90% מהחיטה הנצרכת בארץ מיובאים לישראל ממדינות שונות בחו"ל). ויתור על שטח כזה מהווה פגיעה בעיקרון של אבטחת אספקת מזון לאוכלוסייה.

בנוסף, הקצאת מאות אלפי דונמים למיזם תהווה גריעה של קרקעות המשמשות לגידול עשבים לצורך האבסת פרות ויצירת תחמיץ, למשל אספסת, ובכך תיתכן פגיעה במשק החלב ותיתכן התייקרות ממשית במחירי מוצרי חלב.

נקודה נוספת שמעלים המבקרים - שינוי מוחלט במשטר החכרת הקרקעות הפנויות לטווח קצר, לשיטה של החכרות ארוכות טווח, הוא בבחינת התפרקות של המדינה מהיכולת להשתמש בקרקעותיה בגמישות.

"עסקה של מכירת יבול"

ממשרד החקלאות נמסר: "העובדות הן שלא קיימת בעיה של ביטחון מזון של תוצרת חקלאית טרייה - פירות וירקות. כל הצריכה של פירות וירקות בישראל מסופקת על ידי חקלאי ישראל (מלבד במקרים נקודתיים). אדרבה, יש עודפים של תוצרת חקלאית טרייה - פירות וירקות שמשווקים לייצוא. על כשליש מהקרקעות החקלאיות מגדלים תוצרת שאינה מיועדת לשמירה על ביטחון מזון.

"העסקה המדוברת הינה ככל עסקה של מכירה של תוצרת חקלאית טרייה לייצוא. ההבדל בין עסקה זאת אל מול עסקאות דומות בתחום הוא, שמדובר בעסקה לטווח ארוך, שמטרתה לספק ודאות כלכלית. כל יצואן מכל תחום היה שמח לעשות עסקה כזאת.

"לא היה ולא דובר על עסקה שקשורה למקרקעין, אלא בעסקה של מכירת יבול חקלאי. בדיונים בסין השתתף גם מנכ"ל רמ''י, וזאת לאור הדיונים שהתקיימו בוועדת 'ערן ניצן', המדברת על כך שהקרקעות שעליהן החקלאים מגדלים את התוצרת יוחכרו לתקופה ארוכה, ולא לתקופה קצרה כפי שנהוג כיום. היום החוזה עבור אותן קרקעות תקף לשלוש שנים וכל שלוש שנים צריך לחדשו. זאת על מנת שיוכלו לעמוד בהתחייבויות הכרוכות בעסקה ארוכת טווח. מכאן נובע שמי שיגדל ויעבד את אותן אדמות הם חקלאי ישראל ולא סינים".

החשש: פגיעה במי הים התיכון

הרעיון של הקמת מתקני התפלה נוספים בחוף הים התיכון לצורך השקיית מיזם חקלאי ענקי, מעורר אצל גורמי סביבה חשש לגבי עתידו של הים התיכון. מדובר בים קטן יחסית, שבחופיו מדינות הסובלות מתופעות של מידבור, מיעוט גשמים ואוכלוסייה צפופה. ריבוי מתקני התפלה לחופיו עלולים לפגוע בו, משום שהתמלחות הנוצרות בתהליך ההתפלה מושלכות בחזרה לתוך המים, ומעצימות את המליחות הטבעית של המים.

"אורך חוף הים של ישראל הוא 197 ק"מ בלבד", אומרת דליה טל, מנהלת קמפיינים בעמותת "צלול". "כיום פועלים לאורך החופים שלושה מתקני התפלה לייצור מי שתייה, כאשר כבר כעת ברור שיש צורך במתקנים נוספים, בשל העלייה בתדירות הבצורות והתמעטות הגשמים, בעיקר בצפון הארץ. בעקבות תופעה זו מתכננת רשות המים כבר עתה להכפיל את מתקן ההתפלה בשורק, במטרה להעביר מים לכנרת, שממנה מועברים מים גם לממלכת ירדן, הסובלת גם היא ממשבר מים חמור.

"מתקן התפלה תופס שטחי חוף יקרים, גורם לזיהום אוויר ולתמלחות שהוא מייצר יש השפעה על מי הים, שתוצאותיה עדיין לא ידועות. יעידו על כך ההתנגדויות להקמת מתקן התפלה בגליל המערבי. עובדות אלה צריכות להילקח בחשבון לפני שמדינת ישראל מחליטה שוב לייצא למדינות אחרות מים יקרים וחסרים".

עוד כתבות

מימין: גבי דישי, רון סנטור, יוטב קוסטיקה, שלומי ברכה, דניאל אלון / צילום: תמר מצפי, איל יצהר, רמי זרנגר, אורי נמליך, שלומי יוסף

מנהלי קרנות הגידור חושפים: זה הסקטור שכדאי להתרחק ממנו

מנהלים בכירים בענף קרנות הגידור הישראלי מספרים על האתגר שמציב הראלי הממושך בבורסה בת"א, מסבירים למה הם עדיין מאמינים בבנקים ובענקיות הטכנולוגיה, ומסמנים סקטור "לא מעניין" ● וגם: איך ניתן לנצל את חולשת הדולר בתיק ההשקעות, ומדוע ה-AI לא יכולה להחליף את מנהלי הקרנות

כך הפך מסי למנוע הכסף של מיאמי / צילום: Reuters, Sam Navarro

מושך מיליארדי דולרים: כך הפך מסי למנוע הכסף של מיאמי

מאז שנכנס הכוכב לאינטר מיאמי זינק שווי הקבוצה מ-585 מיליון דולר ל-1.45 מיליארד ● אבל האפקט של מסי לא נעצר בקו הדשא ● הוא מושך המוני תיירים, מניע את הנדל"ן והמסחר ועומד בלב פרויקט אצטדיון Nu החדש – עם השפעה שנאמדת במיליארדי דולרים ● כך הפך מסי למנוע הכסף של מיאמי

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

״עצלנות למשקיעים״: הסולידית יוצאת נגד תמיר מנדובסקי

"הסולידית", משפיענית ההשקעות האנונימית ואושיית הרשת יצאה בביקורת חדשה נגד רב המכר "השקעות לעצלנים" שחיבר תמיר מנדובסקי ● לדבריה, הוא מעודד "בורות מרצון ואי-שאלת שאלות" ● מנדובסקי הגיב: "מעריך מאוד את 'הסולידית'. הדיון בינינו הוא פשוט: האם צריך דוקטורט כדי להתחיל להשקיע, או שאפשר פשוט לצאת לדרך?"

יאן קום / צילום: ap, Manu Fernandez

בלי פגישה: כך נולדה תרומת הענק של מייסד ווטסאפ לבית החולים הירושלמי

מייסד ווטסאפ יאן קום תרם 200 מיליון דולר לשערי צדק ● זו אינה תרומתו הראשונה: קום כבר תרם לבית החולים כ-25 מיליון דולר ● שמו של בית החולים ישונה ל'קום-שערי צדק' ● מנכ"ל בית החולים ציין כי לאורך השנים תרם קום ככל הנראה מיליוני דולרים לבתי חולים נוספים - וגם לאקדמיה

מצר הורמוז / צילום: ap, Asghar Besharati

למשקיעים בוול סטריט יש ראשי תיבות חדשים. אלה הסקטורים שירוויחו

לפי CNBC, אל ה-TACO, הסלוגן המפורסם שתאר את מדיניות הסחר ההפכפכה של טראמפ הצטרף אחד חדש: NACHO ● מה זה ואיך אפשר לעשות מזה כסף?

הבניין ברחוב פרנץ קפקא בשכונת המשתלה בתל אביב / צילום: תמר מצפי

קיפאון במחיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשכונת המשתלה בת"א?

הדירה בת 4 חדרים, והמחירים בשכונה נמוכים משמעותית מאלה של לב העיר ● מחיר העסקה סביר לשוק הדירות בשכונה בימים אלה, אך נראה כי השוק מצוי בתהליך של ירידות מחירים מסוימות

קורנפלקס / צילום: Shutterstock

קמפיין שיווק אגרסיבי בן מאה שנה: זאת האמת על ארוחת הבוקר

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: תמיד שמענו שהכרחי לפתוח את היום בארוחה, אבל זה לא נובע ממדע כמו מצרכים שיווקיים

וולבו ES90 חשמלית / צילום: יח''צ

זו מכונית שמתאימה להסעת אח"מים והיא מגיעה עם בונוס מפתיע

לוולבו ES90, מכונית השרד הגדולה של וולבו, יש עיצוב ייחודי, ממדים חיצוניים נדיבים ותא נוסעים ענק ● היא מתאימה יותר להסעת אח"מים מאשר לנהיגה נמרצת - אבל היא מסתירה בונוס בשטח ● מבחן דרכים 

מי פיתח את משחק הקופסה הפופולרי ''אליאס''? / צילום: Shutterstock

מי עומד מאחורי משחק הקופסה שמשגע את הישראלים ונמכר במאות שקלים

איך נקרא הספר הביוגרפי על צביקה פיק, מה שמו המלא של כדורגלן העבר רונאלדיניו, ומהו טלריום? ● הטריוויה השבועית

כריך בשר בג'וזף / צילום: סופגי גואטה

תור ארוך, אבל שווה כל דקה: במרכז קניות בעמק חפר מצאנו כריך חלומי

עגלת קפה מתחת לעץ תות, בית קלייה עם ניחוחות פולים שיוצאים למרחוק, מטמון שמרתה סטיוארט הייתה אוהבת וסטודיו פותח צ'אקרות וקלפים ● ביקור בבועה בתוך השדות

פרסום של פולימרקט עם ההימור על הבחירות בניו יורק, נובמבר האחרון / צילום: ap, Olga Fedorova

חוץ מכמה כרישים, כולם מפסידים בפולימרקט ואלה הסיבות

ניתוח של נתוני פולימרקט מראה שקרוב ל־70% מהמשתמשים מפסידים כסף, בעוד שקומץ מקצוענים גורפים מאות מיליוני דולרים • בזמן שהציבור מהמר על מילה של סלבריטאי, חברות גדולות משלמות הון על נתונים ומשתמשות באוטומציה לביצוע עשרות עסקאות בשנייה - מה שמותיר את הסוחרים המזדמנים "ללא סיכוי באופן שיטתי" • כך נכנעת האינטואיציה האנושית לעליונות המידע ולכוח המחשוב

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אחרי 30 שנות זוגיות, האישה קיבלה רק רבע מהבית. איך זה קרה?

למרות קשר של 30 שנה והשקעה של יותר ממיליון שקל בבניית הבית, ידועה בציבור תקבל רק רבע מהנכס שנרשם על שם בן זוגה ● בפסק דין נוסף נקבע כי ועד בית אינו יכול לחלק עלויות שיפוץ באופן שווה בין דירות בגדלים שונים ● וגם: ביהמ"ש דחה ניסיון לחייב בעל חברת משחקי ילדים באופן אישי בחובות של מיליוני שקלים, לאחר שקבע כי מדובר בכישלון עסקי ולא בהונאה ● 3 פסקי דין בשבוע 

למרות המשבר במצר הורמוז, מי המדינה שמייצאת יותר נפט מאי פעם?

מנכ"ל ניו מד, יוסי אבו, צפוי לפרוש מתפקידו אחרי 15 שנה. מה היה היקף עלות השכר המצטברת שלו? וגם: רשות התחרות הכריזה על הבנקים כקבוצת ריכוז - באיזה תחום יוטלו הגבלות? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס, מדור חדש

תקיפות צה''ל בדרום לבנון / צילום: ap, Ariel Schalit

בתגובה לירי לקריות: צה"ל תקף בדרום לבנון

3 לוחמי צה"ל נפצעו קשה ובינוני, מפיצוץ רחפני נפץ בבבול לבנון ● כטב"ם אותר על גג בית ספר בנהריה ● ארבעה חניכים לשעבר בבית הספר הטכני של חיל האוויר יואשמו בריגול לטובת איראן ● דובר צה"ל בערבית בהתרעת פינוי ל-6 כפרים בדרום לבנון • צבא ארה"ב: "לא מעוניינים בהסלמה" • איראן בהודעה רשמית: "נגיב בעוצמה על כל תקיפה" ● עדכונים שוטפים

מי הרכב הנמכר בישראל בשליש הראשון של השנה? / צילום: איל יצהר

יונדאי הודחה: זה הרכב הנמכר בישראל בשליש הראשון של השנה

43.1% מכלי הרכב שנמכרו מתחילת השנה הם מתוצרת סין, כפול מהנתון אשתקד; צ'רי הדיחה את יונדאי מצמרת המכירות ● עדכון ביעדי משרד האנרגיה מצביע על האטה משמעותית במעבר להנעה חשמלית ● וגם: טויוטה משיקה בישראל את הקרוס-אובר החשמלי שיתחרה בסיניות ● השבוע בענף הרכב

מדוע נשים מקבלות עשרות אחוזים פחות בפנסיה / איור: אלישע נדב

השכר שלה הגיע ל-20 אלף שקל. בפנסיה היא קיבלה 4,000 בלבד. איך זה קורה?

לגבר בן 50 יש 537 אלף שקל בממוצע בקרן הפנסיה ● אשתו לעומת זאת תסתפק לרוב ב-398 אלף שקל בלבד ● מפערי השכר ביחס לגברים, "קנס האמהות" על גידול הילדים ועד תוחלת החיים הגבוהה: גלובס בעקבות הנתונים המטרידים והסיבות שבגללן נשים מקבלות עשרות אחוזים פחות בפנסיה

ג'וני מיטשל. המוזיקה תרמה לקידוד מחדש של המוח / צילום: Reuters, Ed Thrasher / mptvimages.com

על התרופה הנגישה והזולה שמחכה לנו במגירה - המוזיקה

בספרו החדש "מוזיקה כתרופה", חוקר המוח דניאל לויטין מבקש להפסיק להתייחס למוזיקה כאל אמצעי בידור בלבד: היא מפעילה מערכות של כאב, זיכרון, רגש ותנועה ויכולה להפוך לכלי טיפולי נגיש וזול ● אז מה הקסם של המוזיקה? "היא מדליקה כמעט כל אזור במוח"

אסדת קידוח נפט בים התיכון (מול חופי לימסול) / צילום: Shutterstock, Andriy Markov

העסקה בוצעה 15 דקות לפני שטראמפ ביטל תקיפה באיראן. עכשיו נפתחה החקירה

שורה של עסקאות נפט עלו על הרדאר האמריקאי כאשר בוצעו זמן קצר לפני הצהרות חשובות של הנשיא טראמפ בנוגע למלחמה עם איראן ● כעת, משרד המשפטים האמריקאי בוחן ארבע עסקאות בהיקף כולל של 2.6 מיליארד דולר

ר' / צילום: יונתן בלום

מהילדות בשכונת מצוקה ועד לתפקיד המכריע בענקית הביטחון הישראלית

היא חוותה קשיי קליטה כשעלתה מבלארוס, ובצבא נפצעה בתאונה שמנעה ממנה לסיים כקצינה ● אבל זה לא עצר את ר' מלהגיע לעמדות מפתח בתעשייה הביטחונית - בכיפת ברזל ובמערכות הלייזר ברפאל ● פרויקט 40 עד 40

ד''ר אביב צנזור / צילום: דוברות הטכניון

עם מיליוני צפיות ומעריצים הוא הפך לגורו של המתמטיקה בישראל

אלפי תלמידי תיכון לומדים איתו לבגרות במתמטיקה, וסטודנטים צופים בו ביוטיוב במקום להגיע לשיעורים ● ד"ר אביב צנזור, שהסרטונים שלו זכו למיליוני צפיות, מסביר בראיון לגלובס איך הוא הפך לדמות משמעותית בחייהם של בני נוער ומדוע החליט לוותר על היוקרה שבמחקר ולהתמקד בהוראה