גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זליג אשחר: "אני הגיתי את הטיפול המהפכני לסרטן"

פרופ' אשחר, שפדה אופציות בקייט פארמה בכ-73 מיליון דולר, טוען כי פרופ' גדעון גרוס, שותפו בתחילת הדרך, אינו זכאי לכספים, למעט תמלוגים שנתן לו

פרופסור זליג אשחר / צילום: שלומי יוסף
פרופסור זליג אשחר / צילום: שלומי יוסף

לפרופ' גדעון גרוס אין כל זכות בתשלום הכספי - בהיקף כ-73 מיליון דולר - שקיבל פרופ' זליג אשחר בגין פדיון האופציות של חברת קייט פארמה שהחזיק. כך, באופן נחרץ, דוחה פרופ' אשחר את כל הטענות שהעלה פרופ' גרוס, שלפיהן הוא זכאי לחלק מהכספים שנתקבלו במסגרת האקזיט של קייט פארמה. האופציות הוענק לפרופ' אשחר עבור חברותו בוועדה המדעית המייעצת של קייט פארמה והייעוץ המקצועי שנתן לה.

סכסוך הפרופסרים מתחיל אי-שם בשנות ה-80. פרופ' גרוס ופרופ' אשחר, אז "תלמיד (גרוס)" ו"מורה (אשחר)", חלקו מעבדה במחלקה לאימונולוגיה כימית במכון ויצמן, ואז קרה דבר עליו חולם כל חוקר - הם הגיעו לתגלית מהפכנית, שלפיה ניתן לפתח טיפול בסרטן באמצעות הנדסה גנטית של תאי המערכת החיסונית. לימים יתברר, כי הטכנולוגיה העומדת בבסיס המחקר, עשויה להתגלות כאחת התרופות פורצות-הדרך ביותר לסרטן; וחברה שהוקמה לפיתוח ומיסחור אותה טכנולוגיה - חברת קייט פארמה - נמכרה לענקית הביוטק "גיליאד (Gilead)" לפי שווי של 11.9 מיליארד דולר. ואולם, בין לבין, הצליחו המורה ותלמידו להסתכסך. זאת, בין היתר על רקע השאלה מי עומד מאחורי ההמצאה שפותחה במעבדה, ומי זכאי ליהנות מהרווחים העצומים שנולדו בעקבותיה.

הסכסוך בין השניים הגיע אל כותלי בית המשפט באוקטובר, במסגרת תביעה שהגיש גרוס לקבלת כספים המגיעים לו לטענתו מאשחר. אשחר טוען מנגד, כי אינו חייב דבר לגרוס, ואף הגיש לאחרונה בקשה למחוק את תביעתו על הסף. אולם, לאחר שביהמ"ש קבע כי על אשחר להגיש קודם את תשובתו לתביעה, ורק לאחר מכן תוכרע בקשת הדחייה על הסף, הגיש הבוקר (ב') אשחר את תשובתו.

במסגרת תשובותו דוחה אשחר את כל טענותיו של גרוס, ומתאר את המציאות שאפפה את ההמצאה שפותחה במעבדה בוויצמן. לטענתו, הוא הגה את הרעיון שבבסיס ההמצאה, הוא פיתח אותה ונשא בנטל הכלכלי לשמירה על הפטנט שנרשם בגינה. לדבריו, לגרוס אין כל זכות בהמצאה, למעט זכויות לקבלת תמלוגים שאשחר באדיבותו - כגרסתו - החליט לתת לו. "פרופ' גרוס מציג עצמו כמי שגזלו את נכסיו וזכויותיו. אין אמת בטענה זו. מה שגרוס תובע הוא קבלת זכויות שאינן ומעולם לא היו שלו. זכויותיו של גרוס בקבלת תקבולים ממסחור הפטנט - שעליהן אין חולק - מקוימות על ידי פרופ' אשחר במלואן. במסגרת זו גרוס כבר קיבל סכום של כ-1.15 מיליון דולר", כותב פרופ' אשחר בתגובתו לביהמ"ש, במסגרתה הוא מבקש לדחות את כל טענותיו של גרוס.

עוד טוען פרופ' אשחר, כי גרוס "שכח" לציין בתביעתו כי שיטת הטיפול החדשנית שפיתח אשחר, קיבלה לאחרונה אישור ממנהל התרופות האמריקאי - עובדה שיש לה משמעות כלכלית אדירה עבור גרוס. "משמעותו של אישור זה היא כי הפטנט צפוי להפוך לתרופה מסחרית ועקב כך להזרים לכיסו של גרוס סכומי כסף ניכרים", כותב אשחר.

הפרת התחייבות

בתביעה שהגיש גרוס נגד אשחר, הוא מבקש מביהמ"ש לקבוע, כי 15% מתוך האופציות או המניות המוחזקות בידי אשחר בקייט פארמה - שייכות לו. במסגרת התביעה ובנספחים שצורפו אליה, חושף גרוס טענות רבות שיש לו נגד אשחר, שאינן מתייחסות רק לאקזיט ולתמורה המסנוורת ממנו - אלה לנישולו של גרוס מהמגיע לו, לטענתו, הרבה לפני שחלום האקזיט קרם עור וגידים.

שורשיו של הסכסוך, על-פי גרוס, בראשית שנות ה-2000, אז קיבלו אשחר, גרוס וטובה ווקס - שהייתה טכנאית במעבדה של אשחר ושותפה לפיתוח הראשוני של "התגלית" - את הזכויות בהמצאה ובפטנטים שנרשמו מכוחה מחברת "ידע מחקר ופיתוח" - חברת מסחור הקניין הרוחני של מכון ויצמן.

לדברי גרוס, בספטמבר 2011, לבקשת אשחר, העבירו ווקס וגרוס את כל זכויותיהם בפטנטים השונים לאשחר, בתמורה להתחייבותו לחלוק עמם את כל התקבולים והזכויות הקנייניות שהוא יקבל בקשר עם מסחור הפטנטים. זאת, נטען, על-פי חלוקה של 70% לאשחר, 15% לגרוס ו-15% ל-ווקס. לטענת גרוס, הוא סמך על "המורה" שלו בעיניים עצומות, ולא היסס כלל לתנאים שהעמיד אשחר. אולם, טוען גרוס, אשחר מיסחר את הפטנטים, אך הפר כלפיו את ההתחייבות לפי ההסכם ביניהם ולא העביר לו את חלקו מהכספים שהתקבלו מהמסחור.

נדיבות לב

מנקודת המבט של פרופ' אשחר, התמונה מצטיירת קצת אחרת. בתגובה שהגיש - באמצעות עורכי הדין יוסי אשכנזי, יעל צ'רבינסקי וארז ניצן ממשרד הרצוג-פוקס-נאמן - מתאר אשחר את תחילה הדרך ככזו שאינה כוללת מעורבות משמעותית של גרוס, כפי שהוא טוען. לטענת פרופ' אשחר, בשנות ה-80 הוא הגה את הרעיון המהפכני להגברת האפקטיביות של המערכת החיסונית, כך שזו תדע להילחם טוב יותר בגידולים סרטניים. ההמצאה, לאחר שפותחה ונוסתה במעבדתו של פרופ' אשחר, נרשמה כפטנט ולימים - לאחר פיתוחים נוספים והשקעה עצומה - היוותה את הבסיס לפיתוח טיפול חדשני ופורץ דרך למחלת הסרטן.

"פרופ' אשחר עמל על פיתוח ההמצאה עד להפיכתה לשיטת טיפול ישימה ואפקטיבית במשך כ-30 שנות מחקר, ולמעשה הוא הקדיש את מירב מרצו ופועלו לעניין זה. מעבר לכך, במשך שנים רבות נשא פרופ' אשחר בכל הסיכון הכלכלי הקשור בשמירה על הפטנט ובהגנה עליו, ונשא - לבדו - בסכומי כסף משמעותיים לצורך כך", נכתב בתשובה לתביעתו של גורס.

לעומת זאת נטען בתגובתו של אשחר, כי פרופ' גרוס, שהשתתף בפיתוח ההמצאה רק בתחילת הדרך, בהיותו דוקטורנט במעבדתו של אשחר, חדל מלהשתתף בפיתוח הפטנט כבר בתחילת שנות ה-90. "מאותה עת ואילך הן מלאכת המחקר והפיתוח והן מלאכת המסחור בוצעו על-ידי פרופ' אשחר (בסיוע גב' טובה ווקס, ומדענים נוספים - שאינם גרוס), ועל חשבונו".

לטענת פרופ' אשחר, בעוד הזכויות הקנייניות בפטנט שייכות רק לחברה שהקים - "קברט", הרי שפרופ' גרוס וטובה ווקס זכאים לחלק מהתקבולים שיתקבלו ממסחור הפטנט, וזאת מכוח הסכמים בינם לבין פרופ' אשחר. אולם, מציין פרופ' אשחר, בניגוד מוחלט לתמונה שמנסה פרופ' גרוס לצייר, "הזכות לקבלת תקבולים ממסחור הפטנט ניתנה לגרוס רק בזכות נדבת ליבו של פרופ' אשחר".

לימים, ממשיך וטוען פרופ' אשחר, מכרה חברת "קברט" את רישיון השימוש בפטנט לקייט פארמה האמריקאית. בשל הידע הרב שצבר אשחר בתחום הרלוונטי, קייט פארמה ביקשה לקבל שירותי ייעוץ מאשחר, וזאת בנוסף לרישיון שניתן לה בפטנט. בהתאם, נחתם בין קייט לבין אשחר הסכם ייעוץ נפרד. לפי תשובת אשחר, הוסכם בין הצדדים, כי בתמורה לשירותי הייעוץ יוקצו לאשחר אופציות בחברה. בהסכם האופציות צוין באופן ברור ומפורש, כי האופציות מוענקות בגין שירותי הייעוץ של פרופ' אשחר, מכוח תוכנית האופציות של החברה לעובדים וליועצים. "העובדה כי פרופ' אשחר מייעץ לקייט פארמה הייתה ידועה לכל הצדדים. אף אחד מהצדדים לא טען כי יש לו זכויות בתמורת הייעוץ או כי מגיעים לו כספים או תקבולים מאלה המשולמים לפרופ' אשחר עבור ייעוץ זה", כותב פרופ' אשחר.

וכך מסכם אשחר: "פרופ' אשחר הגה המצאה מהפכנית לטיפול בסרטן. פרופ' גרוס, כדוקטורנט צעיר במעבדה של אשחר, סייע לו בתחילת הדרך (עם מדענים נוספים) להוכיח את היתכנותה של ההמצאה. בשלב זה נרשם פטנט, אך המרחק בינו לבין טכנולוגיה ישימה לטיפול במחלקת הסרטן היה רב.

"לאחר מכן נפרדו דרכיהן המחקריות וגרוס חדל לקדם את פיתוח ההמצאה והפטנט, ואילו פרופ' אשחר המשיך להשקיע את חייו האקדמיים לשם כך. כעבור 20 שנה של עבודה מחקרית אינטנסיבית ההמצאה הפכה לשיטה חדשנית ופורצת דרך לטיפול בסרטן."פרופ' גרוס לא היה זכאי לתקבולים כלשהם מהפטנט שנרשם. רק נדבת ליבו של פרופ' אשחר היא שהקימה את זכאותו של גרוס. בנסיבות אלה, יש להצר על כך שפרופ' גרוס בחר לגמול לפרופ' אשחר רעה תחת טובה ולהגיש את התביעה".

עוד כתבות

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"