גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זליג אשחר: "אני הגיתי את הטיפול המהפכני לסרטן"

פרופ' אשחר, שפדה אופציות בקייט פארמה בכ-73 מיליון דולר, טוען כי פרופ' גדעון גרוס, שותפו בתחילת הדרך, אינו זכאי לכספים, למעט תמלוגים שנתן לו

פרופסור זליג אשחר / צילום: שלומי יוסף
פרופסור זליג אשחר / צילום: שלומי יוסף

לפרופ' גדעון גרוס אין כל זכות בתשלום הכספי - בהיקף כ-73 מיליון דולר - שקיבל פרופ' זליג אשחר בגין פדיון האופציות של חברת קייט פארמה שהחזיק. כך, באופן נחרץ, דוחה פרופ' אשחר את כל הטענות שהעלה פרופ' גרוס, שלפיהן הוא זכאי לחלק מהכספים שנתקבלו במסגרת האקזיט של קייט פארמה. האופציות הוענק לפרופ' אשחר עבור חברותו בוועדה המדעית המייעצת של קייט פארמה והייעוץ המקצועי שנתן לה.

סכסוך הפרופסרים מתחיל אי-שם בשנות ה-80. פרופ' גרוס ופרופ' אשחר, אז "תלמיד (גרוס)" ו"מורה (אשחר)", חלקו מעבדה במחלקה לאימונולוגיה כימית במכון ויצמן, ואז קרה דבר עליו חולם כל חוקר - הם הגיעו לתגלית מהפכנית, שלפיה ניתן לפתח טיפול בסרטן באמצעות הנדסה גנטית של תאי המערכת החיסונית. לימים יתברר, כי הטכנולוגיה העומדת בבסיס המחקר, עשויה להתגלות כאחת התרופות פורצות-הדרך ביותר לסרטן; וחברה שהוקמה לפיתוח ומיסחור אותה טכנולוגיה - חברת קייט פארמה - נמכרה לענקית הביוטק "גיליאד (Gilead)" לפי שווי של 11.9 מיליארד דולר. ואולם, בין לבין, הצליחו המורה ותלמידו להסתכסך. זאת, בין היתר על רקע השאלה מי עומד מאחורי ההמצאה שפותחה במעבדה, ומי זכאי ליהנות מהרווחים העצומים שנולדו בעקבותיה.

הסכסוך בין השניים הגיע אל כותלי בית המשפט באוקטובר, במסגרת תביעה שהגיש גרוס לקבלת כספים המגיעים לו לטענתו מאשחר. אשחר טוען מנגד, כי אינו חייב דבר לגרוס, ואף הגיש לאחרונה בקשה למחוק את תביעתו על הסף. אולם, לאחר שביהמ"ש קבע כי על אשחר להגיש קודם את תשובתו לתביעה, ורק לאחר מכן תוכרע בקשת הדחייה על הסף, הגיש הבוקר (ב') אשחר את תשובתו.

במסגרת תשובותו דוחה אשחר את כל טענותיו של גרוס, ומתאר את המציאות שאפפה את ההמצאה שפותחה במעבדה בוויצמן. לטענתו, הוא הגה את הרעיון שבבסיס ההמצאה, הוא פיתח אותה ונשא בנטל הכלכלי לשמירה על הפטנט שנרשם בגינה. לדבריו, לגרוס אין כל זכות בהמצאה, למעט זכויות לקבלת תמלוגים שאשחר באדיבותו - כגרסתו - החליט לתת לו. "פרופ' גרוס מציג עצמו כמי שגזלו את נכסיו וזכויותיו. אין אמת בטענה זו. מה שגרוס תובע הוא קבלת זכויות שאינן ומעולם לא היו שלו. זכויותיו של גרוס בקבלת תקבולים ממסחור הפטנט - שעליהן אין חולק - מקוימות על ידי פרופ' אשחר במלואן. במסגרת זו גרוס כבר קיבל סכום של כ-1.15 מיליון דולר", כותב פרופ' אשחר בתגובתו לביהמ"ש, במסגרתה הוא מבקש לדחות את כל טענותיו של גרוס.

עוד טוען פרופ' אשחר, כי גרוס "שכח" לציין בתביעתו כי שיטת הטיפול החדשנית שפיתח אשחר, קיבלה לאחרונה אישור ממנהל התרופות האמריקאי - עובדה שיש לה משמעות כלכלית אדירה עבור גרוס. "משמעותו של אישור זה היא כי הפטנט צפוי להפוך לתרופה מסחרית ועקב כך להזרים לכיסו של גרוס סכומי כסף ניכרים", כותב אשחר.

הפרת התחייבות

בתביעה שהגיש גרוס נגד אשחר, הוא מבקש מביהמ"ש לקבוע, כי 15% מתוך האופציות או המניות המוחזקות בידי אשחר בקייט פארמה - שייכות לו. במסגרת התביעה ובנספחים שצורפו אליה, חושף גרוס טענות רבות שיש לו נגד אשחר, שאינן מתייחסות רק לאקזיט ולתמורה המסנוורת ממנו - אלה לנישולו של גרוס מהמגיע לו, לטענתו, הרבה לפני שחלום האקזיט קרם עור וגידים.

שורשיו של הסכסוך, על-פי גרוס, בראשית שנות ה-2000, אז קיבלו אשחר, גרוס וטובה ווקס - שהייתה טכנאית במעבדה של אשחר ושותפה לפיתוח הראשוני של "התגלית" - את הזכויות בהמצאה ובפטנטים שנרשמו מכוחה מחברת "ידע מחקר ופיתוח" - חברת מסחור הקניין הרוחני של מכון ויצמן.

לדברי גרוס, בספטמבר 2011, לבקשת אשחר, העבירו ווקס וגרוס את כל זכויותיהם בפטנטים השונים לאשחר, בתמורה להתחייבותו לחלוק עמם את כל התקבולים והזכויות הקנייניות שהוא יקבל בקשר עם מסחור הפטנטים. זאת, נטען, על-פי חלוקה של 70% לאשחר, 15% לגרוס ו-15% ל-ווקס. לטענת גרוס, הוא סמך על "המורה" שלו בעיניים עצומות, ולא היסס כלל לתנאים שהעמיד אשחר. אולם, טוען גרוס, אשחר מיסחר את הפטנטים, אך הפר כלפיו את ההתחייבות לפי ההסכם ביניהם ולא העביר לו את חלקו מהכספים שהתקבלו מהמסחור.

נדיבות לב

מנקודת המבט של פרופ' אשחר, התמונה מצטיירת קצת אחרת. בתגובה שהגיש - באמצעות עורכי הדין יוסי אשכנזי, יעל צ'רבינסקי וארז ניצן ממשרד הרצוג-פוקס-נאמן - מתאר אשחר את תחילה הדרך ככזו שאינה כוללת מעורבות משמעותית של גרוס, כפי שהוא טוען. לטענת פרופ' אשחר, בשנות ה-80 הוא הגה את הרעיון המהפכני להגברת האפקטיביות של המערכת החיסונית, כך שזו תדע להילחם טוב יותר בגידולים סרטניים. ההמצאה, לאחר שפותחה ונוסתה במעבדתו של פרופ' אשחר, נרשמה כפטנט ולימים - לאחר פיתוחים נוספים והשקעה עצומה - היוותה את הבסיס לפיתוח טיפול חדשני ופורץ דרך למחלת הסרטן.

"פרופ' אשחר עמל על פיתוח ההמצאה עד להפיכתה לשיטת טיפול ישימה ואפקטיבית במשך כ-30 שנות מחקר, ולמעשה הוא הקדיש את מירב מרצו ופועלו לעניין זה. מעבר לכך, במשך שנים רבות נשא פרופ' אשחר בכל הסיכון הכלכלי הקשור בשמירה על הפטנט ובהגנה עליו, ונשא - לבדו - בסכומי כסף משמעותיים לצורך כך", נכתב בתשובה לתביעתו של גורס.

לעומת זאת נטען בתגובתו של אשחר, כי פרופ' גרוס, שהשתתף בפיתוח ההמצאה רק בתחילת הדרך, בהיותו דוקטורנט במעבדתו של אשחר, חדל מלהשתתף בפיתוח הפטנט כבר בתחילת שנות ה-90. "מאותה עת ואילך הן מלאכת המחקר והפיתוח והן מלאכת המסחור בוצעו על-ידי פרופ' אשחר (בסיוע גב' טובה ווקס, ומדענים נוספים - שאינם גרוס), ועל חשבונו".

לטענת פרופ' אשחר, בעוד הזכויות הקנייניות בפטנט שייכות רק לחברה שהקים - "קברט", הרי שפרופ' גרוס וטובה ווקס זכאים לחלק מהתקבולים שיתקבלו ממסחור הפטנט, וזאת מכוח הסכמים בינם לבין פרופ' אשחר. אולם, מציין פרופ' אשחר, בניגוד מוחלט לתמונה שמנסה פרופ' גרוס לצייר, "הזכות לקבלת תקבולים ממסחור הפטנט ניתנה לגרוס רק בזכות נדבת ליבו של פרופ' אשחר".

לימים, ממשיך וטוען פרופ' אשחר, מכרה חברת "קברט" את רישיון השימוש בפטנט לקייט פארמה האמריקאית. בשל הידע הרב שצבר אשחר בתחום הרלוונטי, קייט פארמה ביקשה לקבל שירותי ייעוץ מאשחר, וזאת בנוסף לרישיון שניתן לה בפטנט. בהתאם, נחתם בין קייט לבין אשחר הסכם ייעוץ נפרד. לפי תשובת אשחר, הוסכם בין הצדדים, כי בתמורה לשירותי הייעוץ יוקצו לאשחר אופציות בחברה. בהסכם האופציות צוין באופן ברור ומפורש, כי האופציות מוענקות בגין שירותי הייעוץ של פרופ' אשחר, מכוח תוכנית האופציות של החברה לעובדים וליועצים. "העובדה כי פרופ' אשחר מייעץ לקייט פארמה הייתה ידועה לכל הצדדים. אף אחד מהצדדים לא טען כי יש לו זכויות בתמורת הייעוץ או כי מגיעים לו כספים או תקבולים מאלה המשולמים לפרופ' אשחר עבור ייעוץ זה", כותב פרופ' אשחר.

וכך מסכם אשחר: "פרופ' אשחר הגה המצאה מהפכנית לטיפול בסרטן. פרופ' גרוס, כדוקטורנט צעיר במעבדה של אשחר, סייע לו בתחילת הדרך (עם מדענים נוספים) להוכיח את היתכנותה של ההמצאה. בשלב זה נרשם פטנט, אך המרחק בינו לבין טכנולוגיה ישימה לטיפול במחלקת הסרטן היה רב.

"לאחר מכן נפרדו דרכיהן המחקריות וגרוס חדל לקדם את פיתוח ההמצאה והפטנט, ואילו פרופ' אשחר המשיך להשקיע את חייו האקדמיים לשם כך. כעבור 20 שנה של עבודה מחקרית אינטנסיבית ההמצאה הפכה לשיטה חדשנית ופורצת דרך לטיפול בסרטן."פרופ' גרוס לא היה זכאי לתקבולים כלשהם מהפטנט שנרשם. רק נדבת ליבו של פרופ' אשחר היא שהקימה את זכאותו של גרוס. בנסיבות אלה, יש להצר על כך שפרופ' גרוס בחר לגמול לפרופ' אשחר רעה תחת טובה ולהגיש את התביעה".

עוד כתבות

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם