גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכנ"ר: טענת גאידמק כי גלמור חייב לו 140 מ' ד' שנויה במחלוקת

הסכסוך בין ארקדי גאידמק לנחום גלמור: הכנ"ר קורא לביהמ"ש לדחות את בקשת גאידמק להכריז על גלמור כפושט רגל

ארקדי גאידמק / צלם: תמר מצפי
ארקדי גאידמק / צלם: תמר מצפי

במארס 2015 הגיש ארקדי גאידמק בקשת פשיטת רגל נגד איש העסקים נחום גלמור, שהיה לטענת גאידמק, נאמן שהחזיק חלק מנכסיו, בשווי כולל של מאות מיליוני דולרים, אך השתלט על נכסים אלה, לכאורה תוך הפרת חובת הנאמנות.

הבקשה הוגשה לאחר שגלמור לא עמד לכאורה בתשלומים לגאידמק, לפי הסכם שנחתם בין השניים, לסיום תביעותיו של גאידמק מגלמור. ההסכם אושר, לטענת גאידמק, בידי המוסד הבוררות של לשכת המסחר הבינלאומית (ICC), שבירר את תביעתו של גאידמק, שהוגשה לאחר החתימה על ההסכם.

גלמור מכחיש את קיומו של החוב לטובת גאידמק, וטוען כי הקביעות בהליכי הבוררות אינן כוללות חיוב אופרטיבי המחייב אותו לשלם לגאידמק כספים.

בשבוע שעבר קיבלה עמדתו של גלמור חיזוק משמעותי מצד כונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר), שהודיע לבית המשפט כי קיומו של החוב, בהיקף 140 מיליון דולר, של גלמור לגאידמק "שנוי במחלוקת". לפי עמדת הכנ"ר, ישנו קושי להכריע שאכן ישנו חוב של גלמור לגאידמק בסכום כסף קצוב, ובכל מקרה בית המשפט בישראל נעדר סמכות לדון בבקשת פשיטת הרגל של גאידמק. בנסיבות אלה סבור הכנ"ר כי יש לדחות את בקשת להכריז על גלמור כפושט רגל.

הפרשה חושפת חלק מהשיטות לשמירת הכסף של בעלי ההון הרחק מעיני הרשויות, וכיצד הם מסתירים את שליטתם בתאגידים ובנכסים. אחת השיטות היא רישום הנכסים על-שם נאמנים, חלקם "אנשי קש", הנרשמים כבעלי הרכוש במקומם. לרוב ההסכמים הללו נשמרים מתחת לרדאר הציבורי ולרדאר של הרשויות ולא נחשפים, אך במקרה של גאידמק צף מעל פני השטח הסכסוך בין הנאמן או "איש הקש" (גלמור), למוטב בנאמנות (גאידמק).

בקשת פשיטת רגל

בקשת פשיטת הרגל שהגיש גאידמק נגד גלמור, אינה מגלה אילו נכסים החזיק עבורו בנאמנות גלמור ובאילו מדינות. את מלוא הטענות חשף גאידמק בתביעה שהגיש ל-ICC בשווייץ, ומדובר בהליך המתנהל באופן חסוי. הצדדים הגיעו אל הבוררות לאחר שכבר נחתם ביניהם הסכם אחד, שלפיו גלמור ישלם לגאידמק כ-205 מיליון דולר בתמורה לסילוק טענותיו. גאידמק טוען - באמצעות עו"ד ישראל שלו - כי תוצאת פסק הבוררות היא שעל גלמור לשלם לו את יתרת אותם 205 מיליון דולר - הסכום שנקבע בהסדר הפשרה, בניכוי חלק מהחוב שכבר סולק - ובסך-הכול, טוען גאידמק, עומד החוב כיום על כ-140 מיליון דולר לפני ריביות.

גאידמק ביקש מבית המשפט להוציא צו שימנע את העברת הבעלות של גלמור במתחם מגורים מפואר על גדת אגם לוגאנו שבשווייץ. מדובר בנכס ששוויו מוערך, לטענת גאידמק, בלפחות 7 מיליון דולר. עוד טוען גאידמק, כי גלמור ניסה להבריח נכס ממנו, כשמכר לאחיו דירת מגורים יוקרתית במנהטן, בתמורה ל-210 אלף דולר בלבד.

גלמור - המיוצג על-ידי עורכי הדין טל שפירא ממשרד שפירא-כפרי-בר-זיק ושחר מילצ'ן ממשרד כספי - הגיש התנגדות לבקשת גאידמק, שבמסגרתה טען כי פסק הבוררות לא קיבל תוקף של פסק דין עד כה, ולכן אינו בר-אכיפה בישראל, ובוודאי שאינו יכול לשמש לצורך בקשת פשיטת רגל נגדו. עוד טען גלמור, לגבי פסק הבוררות, כי אין בו הוראה אופרטיבית ליישום הסכם הפשרה שלו עם גאידמק, בניגוד לטענת גאידמק. לבסוף טוען גלמור, כי גאידמק הפר את ההסכם איתו באופן יסודי, ובין היתר הפר את תניית הסודיות שבו - ועל כן ההסכם בוטל והוא אינו חייב לגאידמק דבר.

הברחת נכסים?

בנובמבר 2015 פורסם כי גאידמק נכנס לכלא בצרפת למשך שלוש שנים בעקבות הרשעתו בעבירות מס והלבנת הון בפרשת הסחר בנשק באפריקה, שכונתה "אנגולה גייט". גאידמק זוכה על-ידי בית המשפט לערעורים בפריז מרוב סעיפי האישום נגדו בפרשה, והורשע רק בסעיף של עבירת מס ושל עבירת הלבנת הון הנובעת והקשורה לעבירת מס זו. בעקבות המאסר, בדצמבר 2015, הגיש גלמור בקשה לבית המשפט למחוק את בקשת פשיטת הרגל שהגיש נגדו גאידמק, בשל כניסת האחרון לכלא, אך השופט איתן אורנשטיין דחה את הבקשה, וקבע כי "הימצאות בעל דין מאחורי סורג ובריח אינה מונעת ממנו לתבוע את אשר מגיע לו, לטענתו". מנגד, בינואר השנה, נדחתה בקשתו של גאידמק למסור עדות במסגרת "וידאו קונפרנס" מתא המאסר.

בין לבין ביקש בית המשפט את עמדת הכנ"ר במחלוקת, וזה הגיש אותה בשבוע שעבר, תוך שהוא מחזק את עמדתו של גלמור בעניין אי-הוודאות השוררת באשר לקיומו של החוב, ולמעשה קורא לדחות את בקשת פשיטת הרגל של גאידמק נגד גלמור. "לשם ביסוס טענה בדבר קיומו של חוב חלוט, יהא על בית המשפט לבחון את הוראות הסכם הפשרה, לפרשו ולהכריע בשאלת תוקפו, וזאת שעה שהסמכות לידון במחלוקות על-פי הסכם הפשרה על-פי הדין השווייצרי הוקנתה באופן בלעדי למוסד ה-ICC", נכתב בעמדת הכנ"ר, שהוגשה באמצעות עו"ד דורון מזרחי.

עוד צין הכנ"ר כי אף אם יתקבלו טענותיו של גאידמק לעניין זכאותו לסכום קצוב מכוח הסכם הפשרה, עדיין יהיה צורך להתמודד עם טענות גלמור באשר להפרות מתמשכות ומאוחרות למתן פסק הבוררות, שבגינן בוטל הסכם הפשרה על-ידו. לעמדת הכנ"ר, ראוי שהטענות של גלמור, שלפיהן הוא ביטל כדין את הסכם הפשרה, יידונו בשווייץ, במוסד ה-ICC.

הכנ"ר גם קבע כי פסק בוררות לא אושר כדין וציין כי "חבות המבוססת על הסכם, להבדיל מחבות שמקורה בפסק דין אכיף, איננה מתאימה להתברר בבית משפט של פשיטת רגל, בייחוד כשמדובר בחוב שנוי במחלוקת".

כן ציין הכנ"ר כי על-מנת שיהיה ניתן לתבוע מכוח פסק דין שניתן מחוץ למדינת ישראל, יש צורך לקליטתו בארץ באמצעות פתיחת הליך מתאים - הליך שלא נעשה במקרה של גאידמק-גלמור. "בהיעדר פסק בוררות, אשר בצידו הוראות אופרטיביות לתשלום חוב, אשר יאושר כדין במסגרת הליך אכיפת פסק-חוץ (פסק דין הניתן מחוץ לישראל - א' ל"ו), לא ניתן יהיה לתבוע מכוחו במסגרת תיק פשיטת רגל בבית משפט בישראל", נטען בעמדת הכנ"ר.

הגם שעמדת הכנ"ר היא כי יש לדחות את בקשת גאידמק, גם גלמור אינו חף מביקורת במסגרתה. הכנ"ר מתייחס בחשדנות להעברות נכסים מגלמור לבני משפחתו שבוצעו זמן קצר לפני שניתן פסק הבוררות בסכסוך עם גאידמק. ביולי 2014 נחתם בין גלמור לבין אשתו הסכם ממון, המקנה לה את הזכויות בנכסים שבבעלותו בלוגאנו ובריקו, ובאוקטובר 2014 הועברו זכויותיו של גלמור בדירה בניו-יורק לאחיו.

"הכנ"ר סבור כי הסמיכות בין מתן פסק הבוררות להעברת זכויות גלמור בנכסים לרעייתו ולאחיו מעלה חשש כי אכן הדבר נעשה תוך כוונה להבריח את נכסי גלמור מידי גאידמק", נכתב בעמדת הכנ"ר. "הדבר מעלה חשש לכוונה להברחת נכסים, בייחוד מקום בו נטען כי רעייתו של גלמור נתנה תמורה בגין זכויות בדמות של ויתור גאידמק על הזכויות בקבוצת טרמפוס, שעה שעולה מחומר הראיות שטרמפוס נכנסה שנים לפני העברת הזכויות להליכי פירוק, לאור חובותיה ומצבה הכלכלי הרעוע, שאליו יש להניח שהייתה מודעת רעייתו של גלמור".

עם זאת צוין, כי על אף שמכלול הראיות מצביע על חשש להברחת נכסים, הרי שלא ניתן להסתפק במידע שהעלה גאידמק בכדי לקבוע מסמרות בעניין תום-ליבו של גלמור בעת העברת הזכויות לרעייתו, וכי יש צורך להעמיק את החקירה בסוגיות אלה.

לטענת הכנ"ר, על-מנת להגיע למסקנות ברורות, יש להוכיח כי לא ניתנה לגלמור תמורה על הנכס בניו-יורק, ויש לזמן את רעייתו של גלמור לחקירה. לכל אלה, נטען בעמדת הכנ"ר, אין מקום בהליך פשיטת הרגל.

גאידמק ל"גלובס": "גלמור חייב לי כסף. אני אלך למשרד המשפטים בישראל ואקבל מה שמגיע לי"

ארקדי גאידמק, השוהה היום בחו"ל, מסר ל"גלובס" כי הוא בכלל לא מתרגש מעמדת הכנ"ר, שסבור כי אין להכריז על נחום גלמור פושט רגל, מאחר שמלכתחילה לטענתו הוא לא היה אמור להגיש את בקשת פשיטת הרגל, אלא הליך משפטי אחר - אכיפת פסק הבוררות הבינלאומית. "זו הייתה טעות פרוצדורלית של עורך הדין הקודם שלי להגיש בקשת פשיטת רגל", אמר גאידמק. "הוא היה צריך להגיש תביעה לאכיפת פסק הבוררות שניתן נגד גלמור, שקבע שגלמור חייב לי מאות מיליונים רבים של דולרים. הבוררות הבינלאומית הגיעה למסקנה שהוא חייב לי כסף. במקום לדרוש את הכסף, כי הבוררות הבינלאומית הזו תקפה גם בישראל, עורך הדין הקודם שלי פתח בהליך של פשיטת הרגל, שלא היה מחויב המציאות".

לטענת גאידמק, עמדת הכנ"ר תומכת בעמדתו ולא סותרת אותה. לדבריו, "הכנ"ר אמר שחייבים לבצע את ההחלטה של הבוררות - רק שהליך פשיטת הרגל לא היה נחוץ. ההחלטה של הכנ"ר איננה שגלמור לא חייב לי כסף. ההחלטה שהוא חייב לי כסף זו החלטה של הבוררות. בהחלטה נאמר שההסכם שלפיו הוא חייב לי כסף - תקף.

"הכנ"ר אמר שברור שגלמור חייב לי כסף לפי ההסכם ולפי החלטת הבוררות. הכנ"ר כתב שהיחסים שלי עם גלמור מבוססים על החלטת הבוררות ושצריך לנהוג לפי ההסכם שנחתם ביני ובין גלמור ב-2002. התקפות של הסכם הזה אושרה בהחלטת הבוררות, וההסכם הזה קובע שגלמור חייב לי 200 מיליון דולר. זה הסכם ברור מאוד".

- מה אתה מתכוון לעשות עכשיו?

"אני אלך למשרד המשפטים בישראל, וגם מסביב לעולם, ודי בכך שאוכיח להם שההסכם שלי עם גלמור תקף, לפי החלטת הבורר והכנ"ר, ואקבל את מה שמגיע לי".

לשאלה איפה הוא נמצא כעת, השיב גאידמק: "אני עכשיו בצרפת, אבל גם במקומות אחרים, אני מסתובב בכל העולם. הייתי בישראל לפני יומיים".

פרקליטיו של גלמור, עורכי הדין טל שפירא ושחר מילצ'ן, מסרו: "גלמור קיבל בסיפוק רב את סיכומי הכנ"ר. לגבי טענת גידאמק להברחת נכסים - ייאמר כי המשפט הישראלי לא מסתפק בחששות ובחשדות אלא דורש ראיות של ממש, וכאלה לא הובאו, כפי שמציין הכנ"ר".

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי