גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סלינגר שוקלת התערבות בעמלות הסוכנים בשוק הביטוח

ברשות שוק ההון חוששים שהעמלות הגבוהות הרבה יותר מהנהוג בשוק הפנסיה מובילות לניגוד אינטרסים חריף בין הסוכן ללקוח ■ הרשות בוחנת השוואת עמלות בין האפיקים

דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי
דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי

רשות שוק ההון, שבראשה עומדת דורית סלינגר, מוטרדת מכך שהתמריצים בשוק החיסכון הפנסיוני מובילים למכירות של ביטוחי מנהלים בהיקף אדיר, על חשבון מכירות של קרנות הפנסיה החדשות המקיפות לחוסכים חדשים.

החשש של הרשות נובע מכך שבשנים האחרונות חלה קפיצה אדירה במכירות ביטוחי מנהלים ללקוחות חדשים, בעקבות מה שנראה כנהירה של סוכנים לתחום זה. חברות הביטוח משלמות לסוכנים עמלות גבוהות בהרבה מאלה המשולמות בקרנות הפנסיה החדשות.

ל"גלובס" נודע כי אחד הפתרונות המרכזיים הנשקלים ברשות שוק ההון הוא השוואת העמלות המותרות לגבייה בין הפנסיה לביטוחי המנהלים.

לפי גורם המעורה בפרטים, התגמול של סוכן בביטוחי המנהלים עשוי להיות גבוה פי 7 ואף פי 10 מהתגמול בפנסיה. ברשות חוששים שהמצב הזה פוגע בשיקולי הסוכנים, שהעמלות הן מקור פרנסתם, ועלול ליצור ניגוד אינטרסים בוטה בין הסוכן ללקוח. אופציה אחרת היא לאסור על הגופים המנהלים את החיסכון לשלם עמלות ולעבור לתשלום ישיר מהלקוחות. האופציה הזאת על הפרק מאז רפורמת בכר ב-2005 ועדיין נראית לא רלוונטית.

בעבר היה לביטוחי המנהלים יתרון ברור על שוק הפנסיה מאחר שהיה בהם מקדם תוחלת חיים, אולם מאז ביטולו ב-2013 האטרקטיביות שלהם נפגעה וחלה ירידה במכירות שלהם.

עם השנים הופחתו דמי הניהול בביטוחי המנהלים, הגם שמכירי הרכיבים הביטוחיים הנלווים להם - ביטוח ריסק למקרי מוות (כיסוי שארים בפנסיה) וביטוח אובדן כושר עבודה (כיסוי נכות בפנסיה) - נותרו יקרים בהרבה מאלה שבקרנות הפנסיה החדשות המקיפות. במקביל, מחיר החיסכון בפנסיה החדשה המקיפה צנח, ואיתו הצטמקו גם העמלות לסוכנים, כך שהמוצר הפך להרבה פחות כדאי עבורם.

היקפי הנכסים

אין נתונים מדויקים על המכירות בביטוחי המנהלים מול הפנסיה, אבל משיחות עם גורמים בשוק החיסכון הפנסיוני, עולה שלפני זמן מה נעצרה הירידה הניכרת במכירות והמגמה התהפכה. לדברי גורמים בשוק, זה זמן שמורגשת מכירה מוגברת של ביטוחי מנהלים, גם לעובדים שעל פניו עדיף היה להם לחסוך בקרן פנסיה.

הפער בעמלות לסוכנים נובע מכך שלחברות הביטוח יש יותר "בשר" בביטוחי המנהלים. מחירי הכיסויים הביטוחיים בביטוחי מנהלים גבוהים בהרבה וכך גם דמי הניהול.

עלות הביטוח בחברת הביטוח (שהאחריות על התשלום כנגדו רובצת במלואה על חברת הביטוח) גבוה בהרבה מזו של קרנות הפנסיה, שבהן מדובר בביטוח הדדי הממומן על ידי עמיתי הקרן. בנוסף, בקרן הפנסיה הביטוח הוא חלק קשיח מהחיסכון והוא הדדי כך שהזכויות של העמית הבודד נגזרות ממצב יתר העמיתים בקרן, ואילו בביטוחי המנהלים הביטוח הוא אישי ו"תפור למידותיו ולצרכיו של המבוטח".

בג"ץ קובע: המדינה תמשיך להנפיק את האג"ח המיועדות רק לעמיתי קרנות הפנסיה

בג"ץ מצדד בעמדת האוצר ורשות שוק ההון בנוגע להקצאת האג"ח המיועדות, וקובע שהן לא יונפקו גם לחוסכים בקופות הגמל לתגמולים ולמבוטחי ביטוחי המנהלים החדשים.

בג"ץ דחה את העתירה שהגישו באוקטובר 2014 איגוד בתי ההשקעות, שמרכז גופים הפועלים בעיקר בשוק הגמל, התאחדות חברות לביטוח חיים ופורום החוסכים לפנסיה נגד משרד האוצר ורשות שוק ההון. בעתירה נטען שעל המדינה להנפיק אג"ח מיועדות לעמיתי קופות הגמל, בדומה לעמיתי קרנות הפנסיה החדשות המקיפות, מאחר שהמצב הקיים יוצר הפליה אסורה בין החוסכים.

השופטים פסקו כי "שיקול הדעת הנתון למדינה בתחום הפנסיה הוא רחב, ופרטי ההסדרים והתמריצים יכולים להמשיך ולהשתנות", והוסיפו כי האחריות המוטלת על האוצר, אגף החשכ"ל ורשות שוק ההון "כבדה מאוד" ו"כל שינוי צריך להיבחן בקפידה ובזהירות". לכן, קובעים השופטים, "ביהמ"ש ייטה שלא להתערב בהחלטותיהם".

כיום מונפקות אג"ח ממשלתיות בריבית ריאלית קבועה (וגבוהה) של 4.86% בשנה רק לעמיתי קרנות הפנסיה החדשות המקיפות. האג"ח המיועדות אינן סחירות והן כ-30% מכלל נכסי קרנות הפנסיה החדשות המקיפות. הן מחולקות בראש ובראשונה לחוסכים המבוגרים. בקופות הגמל לתגמולים ובביטוחי המנהלים אין אג"ח מיועדות. מדובר ביתרון שיווקי ואף מהותי עבור הקרנות.

ניגוד אינטרסים בוטה מדי

ההכרח של סוכני הביטוח לשקול את טובת הלקוחות שלהם בעת בחירת מוצר חיסכון פנסיוני עבורם הוא דבר חדש יחסית. רק באמצע העשור שעבר, עם חקיקת רפורמת בכר, החובה הזאת נכנסה לטרמינולוגיה של ענף החיסכון לטווח ארוך, והיא עדיין אינה מלאה ומוחלטת. למעשה, כתריסר שנים לאחר שהשינוי הזה יצא לדרך ועד היום הפלונטר של ניגודי האינטרסים בין סוכני הביטוח ללקוחות שלהם - החוסכים - לא נפתר. מדובר באתגר שמלווה את רשות שוק ההון זה שנים רבות.

לסוגיה הזאת יש חשיבות עליונה מאחר שסוכן הביטוח הוא אחד הגורמים המרכזיים בשוק בקבלת החלטות. אף שלחוסכים הזכות המלאה להחליט באיזה מוצר ובאיזה גוף ברצונם לחסוך, המציאות מלמדת שכיום, כמו בעבר, הציבור פועל לרוב בהתאם לעצה שקיבל מהגורם המוסמך (סוכן הביטוח, היועץ או הוועד). במצב כזה, קבלת עמלה גבוהה בהרבה מזו שבשוק הפנסיה עלולה להשפיע על שיקולי הסוכן ולפגוע עוד יותר באינטרסים של הלקוח.

ההסתכלות על ביטוחי המנהלים ועל קרנות הפנסיה החדשות, וגם על קופות הגמל לתגמולים, כעל מוצרים פנסיוניים תחליפיים היא חדשה יחסית. היסטורית, קופות הגמל נמכרו על ידי הבנקים לעצמאים ולציבור הרחב כמוצר חיסכון לטווח בינוני, ביטוחי המנהלים נמכרו לשכירים בסקטור הפרטי (למרות שמם המפוצץ והיוקרתי לכאורה), והפנסיה נמכרה לעובדי מדינה ולעובדי הגופים המאוגדים בהסתדרות. החלוקה הזאת השתנתה סופית בעשור הקודם. אז הפכה הפנסיה המקיפה החדשה לאמצעי החיסכון האטרקטיבי ביותר, ודאי למקבלי שכר לא גבוה.

דמי הניהול המרביים המותרים לגבייה

אין להבין מכך שקרן פנסיה עדיפה לכולם. יש מקרים שבהם הנסיבות האישיות של החוסך (שכר, טעמים והעדפות, גיל, מצב משפחתי ועוד) מצדיקות בחירה במוצר אחר. עם זאת, ברשות שוק ההון חוששים שהבחירה של סוכני הביטוח בביטוחי מנהלים הפכה גורפת מדי בשנים האחרונות, במיוחד ביחס לקרנות הפנסיה הזולות בהרבה, שמבחינת הרגולטור מותאמות בתקנונים שלהן לצורכי העובד השכיר הממוצע.

גם בג"ץ התייחס לסוגיית הפערים בין המוצרים הפנסיוניים השונים במסגרת העתירה של איגוד בתי ההשקעות. מצד אחד, אמרו השופטים, הדמיון בין המוצרים "גלוי לעין: מטרתם של שלושת המכשירים היא חיסכון שיספק לאדם קצבה חודשית לאחר פרישתו מעבודה". אולם "חיסכון פנסיוני באמצעות קרנות פנסיה הוא מובנה ואחיד יחסית, בהשוואה לגמישות המתאפשרת לחוסכים באמצעות קופות גמל או ביטוחי מנהלים", ו"במכשירי חיסכון פנסיוני, עלות גבוהה של כיסוי ביטוחי משמעותה קצבה חודשית נמוכה יותר שיקבל החוסך לעת זיקנה".

על הרקע הזה, יש חשיבות רבה להגדרה טובה יותר של מארג האינטרסים של שלל השחקנים בשוק הפנסיוני. לא מספיק לקבוע שהסוכן מחויב לצורכי הלקוח (זה, כאמור, נקבע כבר בעשור הקודם), יש ליצור מגרש משחקים שבו אין ניגוד עניינים בוטה, בעיקר בין הלקוח לגורם המתווך, ובמיוחד סוכן הביטוח.

עוד כתבות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות