גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופק חיובי לאחת מחברות אלוביץ' - מניית אנלייט במבחן

גורלה של יורוקום תקשורת, הנמצאת בבעלות שאול אלוביץ', עדיין לא ברור ■ בינתיים, אנלייט, חברה בת של יורוקום, עשויה ליהנות מרוח גבית משינויי הרגולציה בישראל בנוגע לחברות הפועלות בתחום האנרגיה המתחדשת

חברת אנלייט(enlight), שהתאגדה בשנת 1981, עוסקת בייזום, הקמה והפעלה של פרויקטים לייצור חשמל מאנרגיה פוטו-וולטאית סולארית ואנרגיית רוח, בישראל ובאירופה. בשנת 2010 התמזגה אנלייט לתוך חברה בת של יורוקום תקשורת, שנמצאת בבעלות איש העסקים שאול אלוביץ', והפכה לחברה ציבורית, הנסחרת בבורסה לני"ע בתל אביב.

בהקשר זה יש לציין כי בתחילת השבוע התקיימו שיחות בין נציגי הבנקים הנושים של יורוקום תקשורת לבין איש העסקים נתי סיידוף בניסיון לגבש עסקה למכירת יורוקום, בעלת השליטה בבזק, וככל הנראה הגיעו להסכמות. זאת, לאחר שהבנקים פתחו בהליך פירוק נגד יורוקום.

הפורטפוליו של אנלייט מורכב מפרויקטים בשלבים שונים: פרויקטים מניבים בישראל בתחום האנרגיה הסולארית בהיקף כולל של כ-86 מגוואט; פרויקטים בהקמה בתחום אנרגיית הרוח בהיקף כולל של כ-168 מגוואט בחו"ל (סרביה, קרואטיה ואירלנד); וכן פרויקטים לקראת הקמה, בפיתוח מתקדם ובשלבי ייזום שונים, בהיקף כולל של כ-1,400 מגוואט.

העולם עובר לאנרגיה מתחדשת

אנלייט פועלת בסביבה עסקית צומחת, המגיעה על רקע קידום השימוש באנרגיה מתחדשת על ידי מדינות רבות, וההתעניינות הגוברת של גופים מוסדיים להשקיע כספים בתחום. בשנים 2004-2016 היקף ההשקעות בתחום זה בעולם צמח בשיעור שנתי ממוצע של כ-14%. בשנת 2016, היקף ההשקעות הסתכם בכ-287 מיליארד דולר - ירידה של כ-18% לעומת 2015, אבל האחרונה הייתה שנת שיא בתחום, עם השקעות של כ-349 מיליארד דולר. היקף ההשקעות ב-2016 עדיין גבוה מאוד מבחינה היסטורית.

אנרגיה מתחדשת משמשת יותר מ-50% מתחנות הכוח החדשות שמוקמות בעולם ולמעלה מ-80% מאלה המוקמות באירופה. נוסף על כך, אנרגיית רוח היא מקור האנרגיה השני בגודלו באירופה. סין היא המדינה המובילה בעולם בהשקעות בתחום האנרגיה המתחדשת (כשליש), וארה"ב ניצבת אחריה.

נוסף על כך, בחמש השנים האחרונות עלויות הייצור של אנרגיה מתחדשת ירדו בכ-90% - מה שתרם להורדת מחירי האנרגיה המתחדשת אל מתחת לכ-20% מעלות החשמל המופקת בדרכים קונבנציונליות.

מיזם משותף עם גופים מוסדיים

לאור המגמות לעיל ובהתאם לאסטרטגיה להתרחב מחוץ לישראל, הקימה אנלייט מיזם בשם "מובילים" בשותפות עם גופים מוסדיים, המיועד לביצוע השקעות בחו"ל בהיקפים משמעותיים ומהווה מנוע צמיחה משמעותי מאוד עבור החברה לטווח הקצר והארוך.

עד היום החברה הובילה ביצוע של שלוש השקעות תחת מיזם "מובילים" (פרויקטים של אנרגיית רוח באירלנד, בקרואטיה ובסרביה), בהיקף הון עצמי צפוי של 70 מיליון אירו ובעלות השקעה כוללת של כ-278 מיליון אירו, המהווה כ-56% מהתחייבויות ההשקעה הכוללות של המיזם.

בהיבט הענפי המקומי, במשך שנים ישראל מפגרת אחרי שאר העולם בקידום ושימוש באנרגיה מתחדשת. מרבית הניסיונות שנעשו לקידום התחום בישראל, היו מלווים בחוסר עמידה ביעדים. בספטמבר 2015 קבעה הממשלה יעדים של ייצור חשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות: כ-10% בשנת 2020, כ-13% בשנת 2025 וכ-17% בשנת 2030 מכלל צריכת החשמל בישראל. נכון ל-2015, רק כ-1.9% מהחשמל שיוצר בישראל מקורו היה באנרגיה מתחדשת, כאשר ישראל נמצאת בתחתית הרשימה במדינות OECD העושות שימוש באנרגיה סולארית.

עם זאת, הרגולציה החדשה בישראל עשויה להעניק רוח גבית לחברות הפועלות באנרגיה פוטו-וולטאית (סולארית), כמו אנלייט. השינוי מתמקד במחיר החשמל המוצע כקריטריון היחיד לזכייה, והפחתה משמעותית בהליכים הביורוקרטיים שהיו נדרשים בעבר לצורך הקמת הפרויקט. כמו כן, לראשונה יוענק תעריף לייצור חשמל באמצעות אנרגיה סולארית לתקופה ארוכה יותר, בהתחשב בשיפור אורך חיי הפאנלים הסולאריים.

הסיכון העיקרי בפעילות החברה נובע בשלבי ההקמה של הפרויקטים, שיכולים להתפרס על פני כמה שנים ולדרוש השקעות גבוהות בתנאי חוסר ודאות. מכיוון שהחברה נכנסת בשלבים מוקדמים של הפרויקט, קיימת תלות בצדדים שלישיים כמו קבלני הקמה וספקים.

התרחבות עסקית בשנים האחרונות

הניסיון שצברה החברה מאפשר לה לנהל את הפרויקט באופן חכם יותר ולהקטין את רמת הסיכון. מאידך, רמת הסיכון יורדת דרמטית עם תחילת ההנבה מהפרויקטים: המתקנים הפוטו-וולטאיים הם למעשה נכסים מניבים, בעלי תזרים יחסית קבוע לאורך זמן בתקופת האסדרה (טווח של 12-25 שנה), עם רמת ודאות גבוהה לגבי התזרים העתידי.

התוצאות הכספיות של אנלייט משקפות את מגמת ההתרחבות העסקית של החברה בשנים האחרונות. הכנסות החברה מורכבות מתקבולי חשמל, וכן משלבי תחזוקת מפעלים ומתפעולם. את קפיצת המדרגה עשתה החברה ב-2014, עם גידול בתקבולים מכ-30 מיליון שקל לכמעט 90 מיליון שקל, כאשר היא משמרת קצב צמיחה דו-ספרתי גם שנתיים לאחר מכן, ובסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2017 .

הרווחיות, כפי שהיא משתקפת בנתון ה-Ebitda, מציגה מגמה דומה מאוד. שיעור ה-Ebitda מסך התקבולים נותר גבוה, ונע בטווח של 85%-90%. צבר הפרויקטים החזק של החברה, לאורך כל שרשרת הערך (כלומר, בשלבי הקמה ופיתוח שונים), מגביר את הנראות לא רק לטווח הקצר, אלא לטווח הארוך יותר.

אנלייט הוכיחה כי הצפת ערך יכולה להיעשות באמצעות מימוש פרויקטים ברווחיות יזמית גבוהה מאוד. בתקופה קצרה יחסית, החברה מכרה שני פרויקטים בפולין ובאיטליה, למרות שינויי רגולציה במדינות אלה.

יתרונות

■ מגמות עולמיות תומכות

■ אסדרת השוק בישראל

■ יכולת יזמית ותפעולית מוכחת

חסרונות

■ סיכון יזמי

■ שוק ראשוני בישראל

■ חשיפה לשינויים רגולטוריים

■ הכותבים הם מנהל מחלקת מחקר ואסטרטגיה בקבוצת אקסלנס ואנליסטית בכירה במחלקת המחקר בקבוצת אקסלנס. הנתונים מבוססים על דיווחים פומביים של החברה. הכתבה אינה מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. חברות מקבוצת אקסלנס מחזיקות ו/או עשויות להחזיק ני"ע ונכסים פיננסים המוזכרים בכתבה ו/או להעניק שירותים פיננסיים לחברות הנזכרות בכתבה. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם