גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר: רשות ני"ע אישרה 75% מהפניות המקדמיות המשפטיות

לפני כעשור פרסמה רשות ני"ע נוהל המאפשר לחברות ציבוריות לפנות אליה כדי לקבל מראש את הכרעתה בשאלות משפטיות המתעוררות סביב עסקאות - ובהתאם להחליט אם לבצע את העסקה ■ לפי מחקר של הקליניקה לשוק ההון במרכז הבינתחומי הרצליה, רק 22% מהפניות לא מאושרות

היו"ר שמואל האוזר/איל יצהר
היו"ר שמואל האוזר/איל יצהר

מחקר חדש מגלה כי רשות ניירות ערך אישרה 75% מהפניות המקדמיות (פרה-רולינג) שהגישו חברות ציבוריות בנושאים משפטיים בעשור האחרון. פנייה מקדמית מאפשרת לחברה לדעת מראש אם הרשות תפסול עסקה מתוכננת מסיבות משפטיות.

לפני כעשור פרסמה רשות ניירות ערך נוהל המאפשר לחברות ציבוריות לפנות אליה במטרה לקבל מראש את הכרעתה בשאלות משפטיות המתעוררות סביב עסקאות מתוכננות. לפי הנוהל, פנייה מקדמית היא לרוב "שאלה מורכבת בעלת היבטים חדשניים או רוחביים שהתשובה לה אינה ברורה מאליה".

חברה המגישה פנייה מקדמית מבקשת לדעת מראש מהי מדיניות הרשות בנושא, וזאת כדי לקבל החלטה מושכלת לגבי עסקה או פעולה שהיא שוקלת לבצע בעתיד. בחלק מהמקרים אף מבקשות החברות לדעת מראש אם הרשות תימנע מלנקוט נגדן צעדי אכיפה (No Action), אם יבצעו את העסקה בהתאם למבנה המשפטי שתכננו.

הנוהל מדגיש כי הרשות בראשות פרופ' שמואל האוזר מפעילה שיקול-דעת בהתאם לנסיבות של כל מקרה ומקרה, וכי הנחיותיה המקדמיות אינן מחייבות את בתי המשפט כך שהחברה עלולה למצוא עצמה בהמשך חשופה לתביעות בנושא. בכל מקרה, הרשות מתחייבת לתת תשובה סופית לכל פנייה תוך כ-60 ימים, עם אפשרות להארכה במידת הצורך. 

פניות לרשות ניע בעשור האחרון

מחקר חדש שערכה הקליניקה לשוק ההון במרכז הבינתחומי הרצליה, חושף לראשונה נתונים לגבי היקפי הפניות המקדמיות שהגישו חברות ציבוריות וכיצד השיבה להן רשות ניירות ערך. המחקר, שנערך על-ידי עומר שטרול וחננאל ביג'ל בהנחייתו של עו"ד עמירם גיל, מגלה כי מאז מאי 2007 ועד נובמבר 2017 הוגשו למחלקת התאגידים ברשות בסך הכל 191 פניות מקדמיות בנושאים משפטיים, שפורסמו באתר הרשות בהתאם לנוהל המחייב את פרסומן.

מקרב כלל הפניות הללו, ברובן המכריע - 143 פניות (75%) אישרה הרשות לחברות לבצע את העסקאות כפי שתיכננו ובהתאם למבנה המשפטי שגיבשו. ב-42 פניות בלבד (22%) דחתה הרשות את עמדת החברות. במקרים אלה הוסבר לחברות מדוע המבנה המשפטי שהציעו היה שגוי, ובחלק מהמקרים אף הורתה הרשות לחברות להימנע מביצוע העסקה שתכננו מכיוון אינה עומדת בדרישות החוק. 6 פניות (3%) לא זכו למענה חד-משמעי של הרשות.

מהדוח עולה עוד כי משך הזמן הממוצע עד לקבלת תשובה סופית מהרשות לפנייה מקדמית עמד על 68.25 ימים.

החברות שפנו לרשות באמצעות פניה מקדמית מגיעות מכל ענפי המשק ונמנות על כל הגדלים. בין היתר, נמצאו פניות מקדמיות מ-אי.די.בי, אלביט הדמיה, בנק לאומי, בנק הפועלים, קבוצת דלק, שטראוס, השותפות תמר, מיטב דש, מליסרון, מנורה מבטחים, הפניקס, רמי לוי, קרן הגשמה והכשרת הישוב.

המספר הגבוה ביותר של פניות מקדמיות עסק בפרסום מתוכנן של תשקיפים לקראת הנפקות והצעות של ניירות ערך לציבור (63 פניות, המהוות 33% מסך הפניות בעשור החולף). 47 מהפניות בנושא זה (75%) זכו לאישור הרשות, בעוד ש-12 פניות (19%) נדחו; ב-4 פניות (6%) לא נמצאה תשובה חד-משמעית.

כך לדוגמה, ביולי האחרון פנתה אי.די.בי פיתוח שבשליטת אדוארדו אלשטיין לרשות ניירות ערך סביב העסקה שבה מכרה את אחזקותיה בדיסקונט השקעות (דסק"ש) לתאגיד חדש שהקים אלשטיין. מדובר היה בעסקה שנויה במחלוקת, שכן היא ניצלה פרצה בחוק הריכוזיות כדי להשאיר את דסק"ש בידי אלשטיין, תוך שמבחינה רשמית היא מצמצמת את מספר השכבות בפירמידה, כנדרש בחוק.

בפנייתה המקדימה ביקשה אי.די.בי אישור לכך שהגילוי שתיתן לציבור בנושא הערבות להלוואת המוכר שהעניקה לתאגיד החדש, ייעשה במסגרת דוחות דסק"ש, ומבלי שהתאגיד החדש יצטרך לגלות מידע נוסף. בתגובתה מנובמבר הבהירה הרשות כי לא תנקוט צעדי אכיפה נגד אי.די.בי בנושא, ובכך נתנה "אור ירוק" להתקדם עם העסקה. כזכור, העסקה אף זכתה לאישורה של שרת המשפטים, איילת שקד, שדחתה את הקריאות לסתום את הפרצה בחוק הריכוזיות.

לעומת זאת, במארס האחרון דחתה הרשות את בקשתה של חברת הפארמה הבינלאומית "כיטוב", הרשומה למסחר כפול בבורסה בתל-אביב ובנאסד"ק, לקבל פטור מחלק מההגבלות החלות עליה לפי הדין האמריקאי בבואה לגייס כסף בשוק הישראלי. כיטוב ביקשה לפרסם למשקיעים בארץ תשקיף מדף ישראלי, שהיה מאפשר לה לעקוף חלק מההגבלות שמטילים עליה דיני ניירות ערך בארה"ב. בתשובתה דחתה הרשות את הבקשה, והבהירה כי כיטוב עודנה כפופה לרגולציה האמריקאית לגבי התשקיף, ולפיכך הסכום הכולל שתורשה לגייס יוגבל לזה המותר בארה"ב.

עסקה חריגה?

המחקר מצא גם מספר גבוה של פניות מקדמיות בשאלות משפטיות הנוגעות לבעלי שליטה ולבעלי עניין. מאז 2007 פורסמו 40 פניות בנושא (המהוות 21% מכלל הפניות בעשור החולף), כאשר 31 מהן אושרו (78%) ו-9 נדחו (23%).

דוגמא לאישור משמעותי בתחום שהעניקה באחרונה הרשות, נוגע לחוק שטרום - החוק להפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים הגדולים. החוק מחייב, בין היתר, את בנק הפועלים למכור את ישרכארט, ואת בנק לאומי למכור את לאומי קארד. זאת, במטרה להגדיל את התחרות בשוק האשראי. משכך, ביולי האחרון פנה בנק הפועלים לרשות ניירות ערך בבקשה לאשר לו מראש למכור את ישרכארט שלא באמצעות עסקה עם משקיע חיצוני או באמצעות הנפקה בבורסה אלא באמצעות חלוקת מניותיה של חברת כרטיסי האשראי כדיבידנד בעין לבעלי המניות של בנק הפועלים.

הבנק ביקש לבצע את המהלך מבלי שיצטרך לסווג אותו כעסקה חריגה, שלבעלים, שרי אריסון, יש בה לכאורה עניין אישי. ללא אישור מקדים כזה, הבנק היה מחוייב לבצע הליך מורכב של אישורים לצורך העסקה ונציגיה של אריסון בדירקטוריון הפועלים היו מסווגים כנגועים בעניין אישי. הרשות אישרה את בקשת הפועלים, והכריעה כי המהלך לא ייחשב כעסקת בעלי עניין. זאת, לאור המחויבות שלקחה על עצמה אריסון שלא למשוך לעצמה פרמיית שליטה או הטבה עודפת אחרת על-חשבון יתר בעלי המניות במעמד חלוקת המניות של ישרכארט.

מנגד, בסוגיה דומה שעלתה ב-2014, סיכלה הרשות מהלך שהוביל יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק, לפיצול אחזקות הקבוצה. המהלך נועד בזמנו לפצל בין חברה ישראלית, שאמורה הייתה לרכז את הפעילות הפיננסית של דלק (הפניקס ועסקי ביטוח נוספים) לבין חברה חדשה, שנועדה להתמקד בתחום האנרגיה ולהירשם למסחר בלונדון ובתל-אביב.

בתשובתה לפנייה מקדמית שהגישה דלק בנושא, קבעה הרשות כי מתווה הפיצול שהציעה דלק, שלפיו המניות בעסקי האנרגיה יחולקו כדיבידנד בעין לבעלי המניות בחברה החדשה בלונדון, לא יוכל לעבור מבלי שיסווג כעסקת בעלי עניין - וככזה, יצריך את תמיכתם של בעלי המניות מהציבור. בעקבות דחיית הבקשה הודיעה בהמשך דלק על ביטול המהלך, בנימוק הרשמי, שלפיו בינתיים היא כבר מימשה חלק גדול מנכסיה הפיננסיים.

לפי המחקר, יתר הפניות לרשות ניירות ערך עסקו בנושאים הבאים:

■ נושאי משרה וממשל תאגידי - 37 פניות (כ-19%), מהן 25 אושרו (68%), 10 נדחו (27%) ולגבי שתיים לא התקבלה תשובה חד-משמעית (5%).

■ הסדרי חוב, נאמנים ותעודות התחייבות - 12 פניות (כ-6%), מהן 11 אושרו (92%).

■ נושאים עסקיים שונים - 10 פניות (כ-5%), מהן 6 אושרו (60%) ו-4 נדחו (40%).

■ דוחות תקופתיים ומיידיים ומערכת המגנא - 9 פניות (כ-5%), מהן 5 אושרו (56%) ו-4 נדחו (44%).

■ הצעות רכש ומיזוגים - בסה"כ 8 פניות (כ-4%), מהן 6 אושרו (75%) ו-2 נדחו (25%).

■ iSOX (בקרה חשבונאית) - 7 פניות (כ-3.5%), שכולן אושרו.

■ מוצרים פיננסיים מובנים ותעודות סל - בסה"כ 5 פניות (כ-2.5%), אשר כולן אושרו.

"גישה עניינית"

מנהל הקליניקה לשוק ההון במרכז הבינתחומי הרצליה, עו"ד עמירם גיל, מציין כי המחקר מוכיח כי גם אם קיימת עודף רגולציה בשוק ההון, הרי שבכל הנוגע לפניות מקדמיות, רשות ניירות ערך נוקטת גישה עניינית, מאוזנת ואפילו ליברלית.

"הרוב המכריע של העסקאות המגיעות מראש לרשות - מאושרות. זו גם תעודת כבוד ליועצים המשפטיים ולעורכי-הדין המלווים את החברות הציבוריות במשק - המחקר מלמד כי רוב העסקאות שהם בונים, עוברות את מבחן הרגולטור. במובן זה, המחקר מצביע על תרבות של ציות לחוק ושל דיאלוג יעיל בין המגזר העסקי לרשות". 

עוד כתבות

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה מעורבת בוול סטריט; מניות השבבים צוללות

הנאסד"ק יורד ב-0.4% ● AMD וסופר מיקרו צוללות בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט יורדים במעל ל-1% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי