גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכמות עקרוניות לרפורמה בחברת חשמל: "תם עידן המונופול"

כפי שנחשף ב"גלובס", ההסכם יסדיר את השלכות הרפורמה שגובשה במשק החשמל על עובדי חברת החשמל, והצדדים יקיימו מו"מ מרתוני לניסוח הסכם קיבוצי תוך 45 יום ■ 1,800 עובדים יפרשו על פני 8 שנים

חברת החשמל / צילום: איל יצהר
חברת החשמל / צילום: איל יצהר

הסכם היסטורי במשק החשמל: לאחר כמעט 21 שנה של דיונים ומשא-ומתן עקר, הצוות הממשלתי בראשותם של מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, ומנכ"ל משרד האנרגיה, אודי אדירי, הגיע לסיכום עם חברת החשמל וההסתדרות על מתווה הרפורמה בחברת החשמל.

החל מיום ראשון הקרוב יקיימו הצדדים משא ומתן מרתוני לשם ניסוח הסכם קיבוצי מפורט בנושא בתוך 45 יום. יודגש, כי בשלב זה לא נחתם הסכם עקרונות כיוון שהצדדים רוצים לחתום כבר על הגרסה הסופית והמפורטת.

הסכם לפני הכרעת בג"ץ

כזכור, הצעת המדינה, שנתקלה בהתנגדות החריפה של עובדי הוועד, הייתה להתנות את התשלום לעובדים באבני דרך. המדינה הציגה לעובדים 9 אבני דרך, שלאחר ביצוע כל אחת מהן יקבלו העובדים את החלק היחסי של התשלום. 4 אבני הדרך הראשונות הן: הוצאת מנהל המערכת, שינוי ארגוני בתוך החברה, כניסה לתוקף של ההסכם המפורט וחתימה על הסכם קליטת עובדים חדשים דור ד'. 5 אבני דרך נוספות הן מכירת תחנות הכוח שסוכמו.

בוועד התנגדו באופן נחרץ לנושא של החלוקה לתשלומים, משום שלתפיסתם מכירת תחנות הכוח אינה תלויה בעובדים. לעומתם, הצד המדיני של צוות ניהול המו"מ היה נחוש להבטיח שההסכם בין הצדדים יתקיים. "מדובר בהישג משמעותי ביותר שהשגנו אמש - אנחנו נשלם רק עבור מה שנקבל", אמר היום בשיחה עם "גלובס" גורם באוצר.

ההסכם, נציין, הושג מכמה סיבות: הסיבה הראשונה והחשובה יותר, היא הלחץ של הצדדים להגיע להסכמים לפני סוף החודש - המועד האחרון לארכה שנתן בג"ץ להגשת תגובת העובדים לעתירה נגד זכות השביתה שאותה הגישה המדינה נגד עובדי חברת החשמל וההסתדרות לפני כחצי שנה.

ראש הממשלה, נציין, מעוניין לקדם את העתירה, ולפני כשבוע הוציא מנכ"ל משרדו, אלי גרונר, מכתב לצדדים המנהלים את המו"מ על פיו משיכת העתירה היא החלטה מדינית ומוטב שהצדדים ימצו את ההליך המשפטי שהתחילו.

על כך אומר גורם בוועד העובדים כי "השרים שטייניץ וכחלון פעלו לאחרונה כדי לנסות לטרפד את מהלכי ראש הממשלה לגבי הבג"ץ ולקבוע לו עובדות בשטח. גם לפני יומיים, באב"ד, ניסנקורן ויו"ר הוועד מיקו צרפתי נפגשו כדי לסגור את הקצוות".

נזכיר, כי המו"מ התנהל תחת הסכמה בין הצדדים כי המדינה תמשוך את העתירה, זאת בכדי למנוע פסק דין תקדימי המגביל את השביתה של המונופולים החיוניים נגד השינויים המבניים בענף. בכל מקרה, ביום ראשון הבא כאמור, יביאו משרדי האנרגיה והאוצר את הצעת המתווה לאישור הממשלה, כדי שהיא תסמיך אותם להמשיך לנהל משא ומתן לחתימה על הסכם מפורט.

אחרי 20 שנה

ואלה עיקרי הרפורמה:

■ במסגרת הרפורמה יפרשו 1,800 עובדים על פני 8 שנים

■ בטווח זמן של כ-5 שנים יימכרו אתרי ייצור קיימים של החברה המופעלים בגז (אשכול, רידינג, אלון תבור, רמת חובב והחלק המזרחי של אתר חגית).

■ בתמורה להוצאת מרבית הייצור מידיה, החברה תקים ותתפעל שני מחז"מים חדשים בחדרה, במקום התחנות 1-4 באורות רבין.

■ החברה לא תקים תחנות כוח חדשות, לא תשחלף תחנות קיימות ולא תעסוק בפיתוח אתרי ייצור חדשים, למעט אלה שהוסכמו במסגרת המתווה.

■ התחנות שיישארו בידי חברת החשמל יחולקו לשתי חברות-בנות ממשלתיות - אחת של התחנות העובדות על פחם, והשנייה של תחנות כוח העובדות על גז. באמצעות המהלך הממשלה תקל על עצמה בעתיד בהפרטה גם של החברות האלה, במקרה שתתקבל ההסכמה לכך.

■ פעילות ניהול המערכת וחלק מאגף תכנון פיתוח טכנולוגיה (תכנון המערכת) ייצאו מהחברה ויימכרו לידי חברה ממשלתית נפרדת. המטרה היא למנוע ניגוד עניינים בו הייתה מצויה החברה שגם מייצרת חשמל וגם אחראית ממי לקנות אותו.

■ החברה תפעל במקטע ההולכה, כמונופול טבעי, במסגרת מרכז רווח שיוגדר ותבצע את ההשקעות הנדרשות במקטע זה בהתאם לתוכנית הפיתוח. במקטע החלוקה (עד המונה, כולל) חברת החשמל תהווה מונופול, ויוגדרו קווי הגבול עם פעילות החלוקה הפרטית.

■ מקטע האספקה ייפתח לתחרות הדרגתית. החברה תיוותר מספק ברירת מחדל במקטע האספקה ותוגדר מתכונת פעילותה במקטע זה. 

■ חיזוק האיתנות הפיננסית של החברה היא בין מטרות המתווה. לצורך כך יוגדרו יעדים פיננסיים להשגתה, ויוקם צוות משותף לנציגים מטעם המדינה ומטעם החברה למעקב אחר העמידה ביעדים הפיננסיים.

מבחינת העובדים, מסתמן כי במסגרת הרפורמה יפרשו 2,800 עובדים על פני 8 שנים. העובדים שיפרשו לאחר תקופת ההסכם יקבלו תוספת של עד 1,700 שקל לפנסיה, החל מגיל הפרישה. יצוין כי סכום זה נמוך משמעותית ממה שהבטיחה ההסתדרות לוועד העובדים - 2,500 שקל. העובדים שיעזבו במהלך ההסכם, לפני גיל הפרישה, יהיו זכאים לשיעור מוגדל של פיצויי פיטורים - 120% - ותוספת פנסיונית של 1,250 שקל.

נוסף על כך, על-פי המקור, העובדים יקבלו גם מענק רפורמה של 30 אלף שקל לעובד קבוע ו-10,000 שקל לעובד זמני.

שר האוצר, משה כחלון, מסר כי "לאחר עשרות שנים, תם עידן המונופול. התחרות מגיעה היום גם למשק החשמל. הרפורמה ההיסטורית, עליה סיכמנו היום לאחר 20 שנים של ניסיונות, תגביר את התחרות במשק החשמל, תביא להתייעלות דרמטית של החברה ובעתיד גם להפחתת מחירי החשמל עבור האזרחים. מדובר ברפורמה מורכבת שהיא פרי שיתוף של כל גורמי הממשלה. לאזרחי ישראל מגיע משק חשמל תחרותי, חדשני ובמחירים הוגנים וזה מה שהם מקבלים היום". 

שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, מסר: "השגנו רפורמה היסטורית במשק החשמל לאחר כ-20 שנה של ניסיונות כושלים. כפי שאמרתי בתחילת השנה, שנת 2017 הפכה לשנת ההכרעה בסוגיה זו. הרפורמה שאנחנו משיקים, שתאפשר לנו לפתח משק חשמל מודרני ויעיל, תבזר את מערכת ייצור החשמל, תשפר את הביטחון האנרגטי, תעודד תחרות ויעילות במשק החשמל ותביא להורדת מחירי החשמל בעתיד.

על-פי ההודעה המשותפת של משרדי האוצר והאנרגיה, "הרפורמה תביא להתייעלות בחברת החשמל ולהבראת מצבה הפיננסי, וכן תביא לכניסת הסקטור העסקי לייצור החשמל ולתחרות באספקת החשמל, באופן שיוביל גם לשיפור במערכת החשמל. אני מודה לאנשי משרד האנרגיה, משרד האוצר, חברת החשמל, רשות החשמל, ההסתדרות וועד העובדים ורשות ההגבלים העסקיים על הנחישות והגמישות שגילו כדי להגיע לרפורמה המיוחלת". 

"פייק רפורמה" 

מפורום יצרני החשמל הפרטיים נמסר: "מדובר בפייק רפורמה שלא תוזיל את מחיר החשמל ותותיר את חברת החשמל כמונופול. ההחלטה להתיר לחברת חשמל לבנות שתי תחנות כוח חדשות נוספות מסכלת את הצורך לפתוח תחרות מלאה במקטע הייצור. ההחלטה תשרת את האינטרס של המונופול' אך בפועל תעלה לציבור כסף רב ותמנע את הוזלת תעריף החשמל.

"פנינו בשבועות האחרונים בהצעות קונקרטיות לצוות המשא-ומתן שיאפשרו את פתיחת שוק החשמל לתחרות. אנו מצפים שהממשלה תקבל החלטה האם פניה לרפורמה אמיתית או לפייק רפורמה שתעלה לציבור מיליארדי שקלים". 

תגובת התנועה לאיכות השלטון:

"התנועה לאיכות השלטון מוחה על כך שהסכם הרפורמה במשק החשמל נחתם לאחר דיונים חשאיים וללא כל שקיפות ציבורית, כך שלציבור לא הייתה שום אפשרות להשמיע דעתו על הליך בעל השפעה כלכלית משמעותית על עתידו. התנועה מתנגדת לכך שחברת החשמל נשארת מונופול במקטעי הייצור, ההולכה והחלוקה - ובפרט, למתן האפשרות לחברה להקים שתי תחנות כוח נוספות - באופן שפוגע בתחרות שניסתה לקדם הרפורמה. עוד תציין התנועה כי יש חשיבות מרכזית שבניסוח פרטי הרפורמה יוצבו דרישות ברורות לחברת החשמל לאפשר את פיתוח שוק האנרגיות המתחדשות באופן שיטיב עם הציבור וידמה לסטנדרטים בינלאומיים. כמו כן, התנועה מצפה שהמדינה תמשיך לקדם את עתירתה העקרונית בבג"ץ לביטול פסיקת בית-הדין הארצי לעבודה כיוון שזו קריטית לשמירת כוחה למימוש יעדיה למול ועדי עובדים במונופולים."

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן