גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח האקזיטים של PwC ל-2017: התאוששות בהייטק הישראלי

זאת לאחר הירידה החדה בכל מדדי האקזיטים ב-2016 לעומת השנים שקדמו לה ■ היקף האקזיטים השנה של חברות הייטק ישראליות הסתכם ב-7.44 מיליארד דולר ■ "אסטרטגיית האקזיט הולכת ומשנה כיוון לעסקאות ענק"

אחרי הירידה החדה בכל מדדי האקזיטים ב-2016 לעומת השנים שקדמו לה, שנת 2017 מסמנת התאוששות מסוימת בהייטק הישראלי. על פי דו"ח של פירמת רואי החשבון PwC ישראל, הסתכם השנה היקף האקזיטים של חברות הייטק ישראליות ב-7.44 מיליארד דולר, גידול של 110% לעומת היקף האקזיטים ב-2016, שהסתכם בכ-3.5 מיליארד דולר.

הנתונים אינם מתייחסים לרכישות של מובילאיי ונויורודרם, שהיו מגדילות את היקף האקזיטים ל-23.8 מיליארד דולר, משום ששתי החברות כבר דווחו כאקזיט כשהונפקו ב-2014. בדו"ח לא נכללו גם אקזיטים של פחות מ-5 מיליון דולר.

54% מהיקף האקזיטים שאליהם מתייחס הדו"ח היו בתחומי המחשוב ותוכנה לתאגידים, כולל טכנולוגיות סייבר. חברות אינטרנט היו אחראיות ל-14% מהיקפי האקזיטים, חברות מדעי החיים ל-13% וחברות התקשורת ל-9%.

על פי PwC, 80% מהאקזיטים ב-2017 היו עסקאות מכירה ו-20% הנפקות בבורסות. מספר האקזיטים הכולל היה 70, וההיקף הממוצע של כל אחד מהם 106 מיליון דולר. נתונים אלה מלמדים על גידול של כ-110% במספר העסקאות ושל 66% בהיקפן הממוצע לעומת 2016, בה התבצעו 50 עסקאות בהיקף ממוצע של 64 מיליון דולר. אף שנתוני 2017 טובים מאלה של 2016, בכל אחת מהשנים 2012 עד 2015 היה ההיקף הממוצע של כל אקזיט גדול מההיקף השנה.

התאוששות נרשמה גם במספר ההנפקות הראשוניות ובהיקפן. 11 חברות הייטק ישראליות הונפקו השנה בבורסות שונות - בישראל, ארה"ב, שבדיה, אנגליה ואוסטרליה - וגייסו כולן יחד 414 מיליון דולר, לפי שווי כולל של 1.5 מיליארד דולר. זוהי עלייה משמעותית לעומת 2016, אז הונפקו רק שתי חברות, שגייסו 44 מיליון דולר. מצד שני, ב-2015 אמנם התקיימו 8 הנפקות, פחות מהשנה, אך היקפן הכולל היה גדול משמעותית והסתכם ב-3.5 מיליארד דולר.

ההנפקה הגדולה של השנה היתה של חברת ForeScout, שבסוף אוקטובר גייסה בנאסד"ק 116 מיליון דולר לפני שווי של 814 מיליון דולר. "אנו צופים כי בשנת 2018, תימשך מגמה זו, וכי מספר ההנפקות הראשוניות לציבור בקרב חברות טכנולוגיה, ביניהן גם חברות Biomed יעלה", כתבו אנשי PwC. "כמו כן, לדעתנו שווקים חדשים כדוגמת הבורסה הקנדית ושווקים שונים במזרח הרחוק כדוגמת הונג קונג וסינגפור יהוו גם הם אופציה אטרקטיבית לביצוע של IPO".

חלוקת העסקאות על פני 2017 לא היתה רציפה. בעוד שהחצי הראשון של השנה נראה כהמשך ישיר של 2016, עם עסקאות ב-1.9 מיליארד דולר בלבד, החצי השני של השנה נראה אחרת לחלוטין, עם עסקאות ב-5.5 מיליארד דולר. בניסיון להסביר זאת כתבו ב-PwC: "כוחות משמעותיים העיבו בתחילתה של השנה על השוק המקומי, ביניהם מגבלות על השקעות חוץ מצד הממשל הסיני, הרפורמה הצפויה במשטר המס האמריקאי, ואולי אף העובדה כי לאחר רכישות משמעותיות שבוצעו בשנים האחרונות, נזקקו הרוכשים לזמן עיכול סביר בטרם יחזרו לסיבוב נוסף.

"מנגד, כמות הכסף הזמינה בשווקים הגלובליים, וריבית שגם לאחר מספר תיקונים מינוריים עדיין נותרה ברמה אפסית, המשיכו לשמש ככוחות נגד הפועלים לטובת שוק הטכנולוגיה המקומי. כוחות אלה, כך נראה, עשו את שלהם והיטו את הכף במחצית השנייה של שנת 2017, עם לא פחות מ-55 רוכשים שונים בשנה זו, לעומת 48 בשנת 2016".

מיזוגים ורכישות בשנים

הסברים אלה מהווים רק נדבך אחד של המגמות בשוק, כתבו ב-PwC והוסיפו כי יש צורך לבחון דברים ברזולוציות גבוהות יותר. "לא ניתן להתעלם מהתהליך האבולוציוני שחל בשנים האחרונות בדמות היזם הישראלי. אם בשנים עברו היה נדמה כי היזם המקומי מחפש את הדרך למימוש מהיר, נדמה כי שנת 2017 מסמלת יותר מכל את ההתפתחות שחלה בחברות הטכנולוגיה המקומיות. כך, שנת 2017 אופיינה בריבוי עסקאות גדולות יותר, עם עסקה ממוצעת (ללא Mobileye ו-NeuroDerm) של 106 מיליון דולר.

"למעשה, בשנת 2017 נרשמו 11 עסקאות רכישה בסכום העולה על 250 מיליון דולר, כאשר מספר העסקאות מעל 100 מיליון דולר היווה לא פחות משליש ממספר העסקאות הכולל (לעומת 15 אחוזים בשנה קודמת). נתון מעניין נוסף נוגע לחלקן של החברות הישראליות בסצנת הרכישות המקומית, עם לא פחות מ-13 עסקאות רכישה. כך, חברות כדוגמת Gett, אינוביד, פלייטיקה, רדוור וטופ רמדור ביצעו עסקאות רכישה בסכום כולל של למעלה מ-400 מיליוני דולר, ללא ספק ביטוי לדרך שבה הן תופסות ומגדירות את עצמן ויש שיגידו רמז לבאות".

לדברי ירון ויצנבליט, שותף הייטק ב-PwC ישראל, "עד יוני-יולי 2017 היה נראה ששוק ההייטק הישראלי נתון לחסדיו של העולם. מה שקורה שם יקרה כאן. המחצית השניה היתה פנטסטית, ואם מסתכלים יותר עמוק, רואים שמרבית הרוכשים לא היו כאן אף פעם בישראל. אם בעבר הסיכוי של חברות ישראליות להירכש היה על ידי מי שיעשה אינטגרציה טבעית לטכנולוגיה שלהם - גוגל, פייסבוק וכך הלאה - השנה רואים שמושגים כמו כלכלה שיתופית ומוצר כשירות הם אלה שקובעים את הטון. חברות מהעולם המסורתי, נניח יצרניות תכשיטים מחפשות פה חברות שיביאו אותן לאינטרנט (הכוונה לרכישת R2Net על ידי Signet, נ"י); חברות רכב מחפשות טכנולוגיות סייבר (קונטיננטל שרכשה את ארגוס, נ"י) וטכנולוגיות של רכבים אוטונומיים, בנקים מחפשים טכנולוגיות בתחום הפינטק, יצרני אלקטרוניקה שמבינים שהם לא יכולים להמשיך לספק את המוצרים באותה דרך, וזה יכול להפוך לשירות.

"יש מספר דברים שקורים בעומקם של דברים, שמשפיעים וישפיעו לדעתנו על שוק האקזיטים הישראלי. המודלים הכלכליים מתערערים לחלוטין. בעוד מספר שנים אתה לא תקנה רכב, הרכב יבוא לאסוף אותך מהבית. לא בטוח שתלך ותלון במלון, אתה תשתמש בדירה של מישהו אחר, זה כבר קורה עכשיו. המודלים הכלכליים עוברים זעזוע עמוק, בעוד כמה שנים נראה כלכלה אחרת לגמרי, והיופי הוא שישראל נמצאת בחזית העניין . יש כאן מצד אחד משקיעים שיודעים לקחת נשימה ארוכה ולתמוך בחברות ישראליות, יש כאן יזמים מנוסים - היזמות הפכה בישראל למקצוע - שיודעים לבנות הנהלות חזקות בעבר, ואם תחבר את זה לעובדה שהישראלים עדיין ניחנים ביצירתיות וביכולת לזהות את המקומות הכואבים.

"השילוב בין אקו-סיסטם בוגר יותר של ההייטק הישראלי - גם מבחינת משקיעים וגם מבחינת היזמים שלא רצים לאקזיט אלא רוצים לבנות חברה - יחד עם המודלים הכלכליים החדשים מייצרים פה שוק פורה עם פוטנציאל אדיר לעתיד. אני מטפל אישית במובילאיי, מכיר את החברה מאוד מקרוב, בסוף זאת חברה ישראלית קטנבה במושגים עולמיים מירושלים. זה סיפור שיעצב את האקזיטים הבאים. יש כאן יצרנית צ'יפים - אינטל - שמחפשת את דרכה, לשמר את עצמה כרלוונטית, והיא מוצאת את זה פה בישראל; והיא מתמודדת עם חברה שבנתה הנהלה חזקה, שיודעת למכור והיא עצמאית, ואז מקבלים אקזיט כזה. אני חושב ששנים קדימה נראה עוד ועוד עסקאות ענק כאלה בישראל .

"אם מסתכלים על עוד משהו מעניין השנה - חברות טכנולוגיה ישראליות גם היו חלק מהמשחק ורכשו חברות הייטק מקומיות. זה מראה שהן משתמשות בטכנולוגיה כדי להפוך לחדי קרן, וזה מלמד על כך שאסטרטגיית האקזיט הולכת ומשנה כיוון לעסקאות ענק".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווחים על תקיפה ישראלית באיראן; מחירי הנפט קופצים

בארה"ב מדווחים כי ישראל פגעה במתקן על אדמת איראן וכי נשמעו פיצוצים גם בסוריה ובעיראק ● מחיר הנפט קופץ ביותר מ-3% ● נכון לעכשיו, אין שינוי בהוראות פיקוד העורף