גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חורף בפארק ילוסטון: גייזרים, שלג, בריכות בוץ, דובים וזאבים

פארק ילוסטון בחורף הוא חוויה מיוחדת: יותר מ-300 גייזרים, אדי קיטור לוהט ובריכות בוץ צבעוני שמבעבעות מתוך הקרקע המושלגת, ודובים, זאבים וביזונים משוטטים כבעלי הבית ■ בחורף נסגר הפארק למכוניות, ואופנועי השלג כובשים את הכבישים הקפואים

פארק ילוסטון / צילום: נורית פרח
פארק ילוסטון / צילום: נורית פרח

אסור לי להסתכל לו בעיניים, אסור לי להסתכל לו בעיניים... לחשתי לעצמי שוב ושוב, כאילו שיננתי מנטרה. התאמצתי להביט קדימה, אך עיניי פזלו ימינה אל עדר היצורים הענקיים העומדים על הדרך ובוחנים אותנו. הם - עדר של ביזונים ענקיים. אנחנו - בעלי, אני ומדריך, רכובים על אופנועי שלג, מפלסים דרכנו בין השבילים הקפואים של פארק ילוסטון בחורף.

כל-כך רציתי לשלוף מצלמה ולהנציח את הרגע המפחיד הזה, שבו אנחנו חולקים את השביל עם עדר ביזונים, אך ההיגיון לחש לי שכל תנועה או מבט ישיר שהביזונים יפרשו כאקט פתאומי או תוקפני עלולים להביא להם את ה"ג'ננה" ולנו את הסוף המר.

המשכנו לנסוע במהירות קבועה. המדריך בראש, אני אחריו ודוד בעלי המאסף. לאחר שהתרחקנו לטווח ביטחון, עצרנו לרגע, ניגבנו את הזיעה הקרה מעל פנינו ונשמנו לרווחה.

עדר יחמורים נח בשלג / צילום: נורית פרח

אש וגופרית "כמו בגיהנום"

הטיול בילוסטון בחורף הוא חוויה מיוחדת. ביקרתי במקום בחודשי הקיץ לפני שנים רבות והתפעלתי מיופיו, אך קשה לתאר את המראה הבלתי רגיל של גייזרים לוהטים ובוץ חם וצבעוני המבעבעים מתוך שכבת הקרח העבה ואת עמודי הקיטור הבוקעים מתוך הקרקע המושלגת.

יש בפארק שפע של פעילות גיאותרמית - יותר מ-300 גייזרים, בריכות בוץ צבעוניות מבעבעות, וכל זה בתוך שמיכה עבה לבנה של שלג וקרח.

כשסיפרו הנוסעים האירופים הראשונים על הפלאים שראו במקום, איש לא האמין להם. ג'ון קולטר, שחצה את האזור בחורף 1807-1808, תיאר מקום הדומה ל"אש וגופרית", שומעיו האמינו שהוא הוזה. אחרים הניחו שהוא דמיין מקום דמוי גיהינום, שזכה לכינוי "הגיהינום של קולטר". גם כשהמשיכו להגיע דיווחים דומים מאנשים נוספים, על בוץ רותח, עמודי קיטור ועצים מאובנים, הם נחשבו לאגדות.

הקיטור שעולה מבריכת הבוץ / צילום: נורית פרח

הפארק עצום - כ-8,980 קמ"ר (כשליש משטח מדינת ישראל כולה) והוא משתרע על פני שלוש מדינות: ויומינג, איידהו ומונטנה. כבישי הפארק הקפואים חולפים על פני אגמים ויערות ושפע של בעלי חיים, ובהם זאבים, עדרים של ביזונים ודישונים ואפילו דובי גריזלי.

בהמשך פגשנו כמה מהם, אבל לשמחתנו הדובים לא חלקו איתנו את השביל, אלא צעדו בנחת במעלה ההר, ואפשר היה להתפעל מהם ממרחק ביטחון. מספיק מקרוב כדי לראותם בבירור, אבל לא קרוב מדי כדי להיזכר בסיפורים על דובים שתקפו מטיילים לא זהירים.

הפארק הלאומי הראשון

ילוסטון הוכרז כפארק לאומי ב-1872, מה שהופך אותו לפארק הלאומי הראשון בעולם. ב-1976 הוכרז כשמורה ביוספרית, וב-1978 העניק לו ארגון אונסק"ו מעמד של אתר מורשת עולמית.

בחודשי האביב והקיץ מבקרים בפארק מיליוני תיירים. כבישים נוחים ושבילי הליכה מעץ מאפשרים גישה נוחה אל מרבית האטרקציות. בחורף נסגר הפארק לכניסת כלי רכב והכבישים המכוסים בשכבת קרח הופכים לפארק שעשועים לחובבי הרכיבה על אופנועי שלג.

אומנם מעולם לא רכבתי בעצמי על אופנוע בכלל ועל אופנוע שלג בפרט, אבל החלטתי לקפוץ על ההזדמנות ולצאת להרפתקה. הצטיידנו באוברולים חמים, מגפיים, כפפות וקסדות, וגם במדריך צמוד שהסביר לנו את רזי הרכיבה על אופנוע שלג. במקום גלגלים, נוסע האופנוע על מגלשיים. למרבה השמחה, יש אפשרות לחמם את הכידון כדי שהידיים לא יקפאו. נשמע נחמד, אבל בהתחלה היה קשה לשלוט בכלי הזה.

רגע מפחיד נרשם כשהרגשתי שאני מאבדת שליטה באופנוע. אינסטנקטיבית אחזתי בחוזקה בכידון, שוכחת שדוושת ההאצה מתחת לכף ידי. במקום לעצור, פרצתי בדהירה מהירה, כשאני מנסה לעצור והכלי מצדו מאיץ ומסתובב. כשהצלחתי לעצור לבסוף, מצאתי את עצמי על שולי הדרך בוהה באגם קפוא למחצה בתהום שמתחתיי, ואת בעלי והמדריך מתפקעים מצחוק.

תרגול נוסף, ויצאנו לדרך, מהעיירה West Yellowstone אל תוך הפארק. בדרכנו חלפנו על פני עדרי דישונים (Elk) שרבצו ליד אגם קפוא בחלקו. הם בחנו אותנו בסקרנות רבה לא פחות מזו שאנחנו בחנו אותם, ונראו תוהים מי הם היצורים הדוהרים ברעש שכזה.

גייזרים, עורבים ושוקו חם

האתגר נעשה מורכב יותר כששלג כבד החל לרדת והראות השתבשה. עצרנו בקיוסק בצד הדרך לכוס שוקו חם וניסינו להפשיר קמעה, אך המדריך האיץ בנו: עלינו להגיע בשעה מסוימת לגייזר Old Faithfull "הזקן הנאמן". גייזר זה ידוע במהימנותו. הוא מתפרץ בזמנים קבועים ומושך קהל סקרנים גדול.

עלינו על האופנועים, והמשכנו בנסיעה רצופה. לאורך הדרך לא פגשנו רוכבים אחרים, וחשבנו לתומנו שרק אנחנו כאן. ההפתעה הגיעה במגרש החניה שליד Old Faithfull - מגרש חניה ענקי ובו שורות-שורות של אופנועי שלג. החנינו גם את אלה שלנו, בתקווה שנצליח לזהות אותם אחר כך בין כל הכלים האחרים.

המדריך המליץ לנו לא להשאיר אף חפץ גלוי לעין על האופנוע. חשבנו שהוא חושש מגנבים, אך כשחזרנו אל האופנועים, תפסנו את הגנבים על חם. עורבים פרצו אל התיקים של אנשים שלא דאגו להצניעם, ועשו שמות בתכולת התיקים בחיפושם אחר מזון. ראינו את העורבים על ענפי העצים משתעשעים בשללם, ולרגע נדמה היה לי שיש על פניהם חיוך ניצחון ערמומי.

גם הפעם עמד הזקן הנאמן בלוח הזמנים, ולקול תרועות הקהל הראה שכוחו עדיין במותניו, ושלח סילון מים לוהטים אל על. הגייזר הזה הוא הכי מפורסם, אבל בהחלט אינו היחיד.

בדרך חזרה ראינו עוד כמה גייזרים קטנים ממנו, אך לא פחות מרשימים מהזקן האמין. אחד מהם הוא "מזרקת קלחת הצבע" (Fountain Paint Pot), שכשמו כן הוא: כתוצאה מהמינרלים שנמצאים בבוץ, נוצרות דוגמאות צבעוניות, אמנות מבית היוצר של הטבע. הבריכות והמעיינות החמים שבפארק מיוחדים במינם מסיבה נוספת. התגלו בהם חיידקים המסוגלים לשרוד בטמפרטורות הגבוהות ובחומציות של המים. מדענים מאמינים שחיידקים אלה שייכים לקבוצה שמקורה בשלב מוקדם בהיווצרות החיים על פני כדור הארץ, ויש הרואים בה ממלכה נוספת, שישית, בעולם החי. כשירד הערב, חזרנו לעיירה. לא יכול היה להיות סיום מושלם יותר מבחינתנו ליום המופלא הזה מאשר לשבת מול האח הבוערת בחדר המלון, וללגום מה אם לא דליים של שוקו חם.

מידע מעשי

הכבישים בתוך הפארק נפתחים בתחילת מאי ונסגרים לתנועה בסוף אוקטובר. כל שירותי התיירות פועלים בצורה מלאה מסוף מאי בערך עד אמצע ספטמבר. החודשים הפופולריים ביותר לטיול בפארק הם יוני, יולי ואוגוסט, והם עמוסים בהתאם. בחורף פועלים רק חלק משירותי התיירות - חלק מהכניסות סגורות, הכבישים נסגרים לתנועת מכוניות ורכבי השלג משתלטים על הדרכים הקפואות, ויש הרבה פחות תיירים.

התנועה בפארק בחורף היא כאמור אך ורק באמצעות אופנועי שלג ו-Snowcoaches - מעין מכוניות שלג, עם מגלשיים במקום גלגלים, לנהיגה עצמית או בסיורים/הסעות מאורגנות.

לפרטים: www.travelyellowstone.com

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?