גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חתם על גילוי מרצון בישראל - ו"זכה" לחקירת מס בהולנד

האם ר' המסים חושפת בפני רשויות זרות דיווחים של ישראלים? ■ החוקרים ההולנדים הגיעו לאחרונה לישראל לבצע את החקירה  ■ תגובת הרשות: "החקירה ההולנדית לא קשורה לגילוי מרצון" ■ למדריך גילוי מרצון

בניין רשות המיסים בירושלים /  צילום: איל ישראל
בניין רשות המיסים בירושלים / צילום: איל ישראל

חוקרים של רשות המסים ההולנדית הגיעו לאחרונה לישראל לבצע חקירה, בשיתוף עם רשות המסים הישראלית, נגד תושב ישראלי החשוד בהעלמות מס והלבנת הון בהיקף מיליוני דולרים בהולנד. כך נודע ל"גלובס". על-פי המידע שהגיע לידי "גלובס", נחת בישראל צוות מיוחד שמנה מספר חוקרים של רשות המסים ההולנדית, שהתמקמו במשרדי רשות המסים ובמשך מספר ימים חקרו, יחד עם חוקרים ישראלים, את התושב הישראלי וקרובים לו; וכן ביצעו תשאולים של עורכי-הדין ורואי-החשבון שייצגו אותו. במקביל, באותם ימים בדיוק, בוצעה חקירה בהולנד של גורמים הקשורים אל הישראלי, בוצעו פשיטות למשרדים ובתיהם בהולנד ובישראל במקביל, ובאותו יום כל החשודים בחקירה הבינלאומית - הן תושבי הארץ החשודים והן תושבי הולנד - נעצרו בו זמנית.

עד כאן מדובר לכאורה בעוד שיתוף פעולה סטנדרטי בין הרשויות בחקירת העלמות מס והלבנת הון, במסגרת המאבק הבינלאומי בהון השחור. אולם, הסיפור הזה רחוק מלהיות סטנדרטי, והמשמעויות שלו מרחיקות לכת עבור ישראלים רבים.

הטוויסט בעלילה הוא שהמידע בנוגע להעלמות המס של התושב הישראלי החשוד בהולנד, הגיע לידי רשות המסים ההולנדית מרשות המסים הישראלית בראשות משה אשר - וזו קיבלה את המידע מהתושב הישראלי במסגרת הליך גילוי מרצון. בהליך הזה חשף הישראלי את הכספים שהעלים בהולנד, תוך הבטחה של רשות המסים בישראל כי הוא לא יועמד לדין פלילי בעקבות ההעלמה - ההבטחה לחסינות פלילית עומדת בבסיס הליך הגילוי מרצון. התושב לא דמיין שהחשיפה הזו עלולה לסבך אותו (וגם אחרים, כפי שיתברר לו בהמשך) בהליך פלילי בחו"ל.

"גלובס" חושף כאן לראשונה את סיפורו של א', שעלול להעיב על הליכי גילוי מרצון המתנהלים היום במסגרת נוהל גילוי מרצון החדש שפורסם לאחרונה (ראו מסגרת). הסיפור הזה מעלה סימני שאלה משמעותיים באשר לדרך שבה יש לדווח היום לרשות המסים על הון שמוחבא בחו"ל, בהנחה שההגנה מהעמדה לדין פלילי מגנה על החושפים את הונם רק בגבולות מדינת ישראל.

ומעבר לכך - רשות המסים עצמה היא זו שמעבירה את המידע למדינה הזרה שמבקשת לחקור את התושב הישראלי. היא מחויבת לכך במסגרת אמנות מס עליהן היא חתומה, והחובה הזאת עוד עתידה להתרחב בסוף 2018 - אבל האם רשות המסים צריכה להציב תנאים בפני הרשויות הזרות? להבטיח כי התושב הישראלי שחשף את הונו השחור מרצונו בפני הרשות הישראלית, לא יהיה חשוף לפלילים בחו"ל?

הגילוי מרצון, אמנת המס והמפנה

הסיפור הזה הוא סיפורו א' (השם שמור במערכת), תושב ישראל, שהיו לו כמה מיליוני דולרים בחשבון בנק בהולנד. חלק מהכסף הוא קיבל בירושה וחלק הרוויח במסגרת עסקים שביצע בחו"ל. במשך שנים לא דיווח א' על הכספים הללו לרשות המסים בישראל. הסיבות/התירוצים להעלמה היו מגוונות: א' לא ידע שהוא צריך לדווח ולשלם מס; הוא לא חשב על כך; הוא שילם מס בחו"ל ועוד. הסיבות לא רלבנטיות - בפועל א' לא שילם את המס הנדרש בישראל. ואז העולם התחיל להיסגר - מדינות התחילו להחליף ביניהם מידע באופן יעיל יותר, אמנות נחתמו, רשימות של ישראלים המחזיקים כספים בחו"ל הודלפו לרשות המסים ועוד.

א' התחיל לחשוש שרשות המסים בישראל תגיע אליו, והוא עלול לאבד את כספו ואולי אף את חירותו. לפיכך, הוא ניצל את הזדמנות הפז שהעניקה לו רשות המסים וחשף את הונו במסגרת הליך גילוי מרצון הקודם שפרסמה הרשות, שתוקפו פג בדצמבר אשתקד. בקשתו התקבלה, הוא שילם את כל המס שנדרש לשלם והצטייד בהבטחה שלטונית, כי לא יועמד לדין פלילי בגין העלמת המיליונים שהוציא מכלכלת הצללים אל מתחת לאורה המטהר של רשות המסים. אולם מה ש-א' לא צפה הוא שהוא עלול להסתבך בפלילים בחו"ל; והוא בטח לא צפה שהוא עלול לסבך אנשים נוספים הקשורים לכסף הזה בחו"ל. אבל זה בדיוק מה שקרה.

לפני זמן מה קיבלה רשות המסים הישראלית פנייה מרשות המסים ההולנדית, שבמסגרתה התבקשה לספק לרשות האירופאית מידע על הכספים שהחזיק א' בהולנד. הבקשה נשלחה לישראל במסגרת האמנות שעליהן חתומות ישראל והולנד, בהן אמנה ותיקה למניעת כפל מס בין המדינות, שכוללת עקרונות לחילופי מידע בנושאי מס, והאמנה החדשה יותר, האמנה המולטילטרלית (MLI), שעליה חתומות שתי המדינות (אמנה שנולדה בעקבות יוזמה של ה-OECD שהוראותיה מתקנות את רוב אמנות המס של המדינות החתומות עליה, בהתאם להמלצות ה-BEPS שנאבק בהעלמות המס ותכנוני המס הלא-לגיטימיים בעולם).

ישראל בחרה להחיל את ה-MLI על כל אמנות המס הקיימות שלה, בהן הולנד. וכך, קיבלה הולנד על מגש של כסף את המידע של א' מידי הרשות הישראלית; בהמשך לכך, נחתו בישראל החוקרים ההולנדים לצורך חקירתו, וחקירתם של גורמים נוספים הקשורים להעלמת הכסף מהרשות ההולנדית, כפי שזו טוענת.

החקירה המשותפת בין שתי הרשויות הייתה מרשימה ביעילותה. היא בוצעה סימולטנית בישראל ובהולנד, והרשויות עבדו יחד כמו מכונה משומנת היטב כדי לחקור את העלמות המס הנטענות בהולנד, כמו גם חשד חמור שעלה להלבנת הון. ברגע נתון, בדיוק באותה נקודת זמן, נפתחה חקירה גלויה מקבילה עם מעצרים בארץ ובהולנד.

א' הבין שבשעה שהוא ביקש להגן על עצמו מפני העמדה לדין פלילי בישראל, הוא למעשה חשף את עצמו לדין פלילי בחו"ל, ובאותה מידה חשף גם אנשים הקשורים אליו ולכסף שלו. גם מומחי המס, עורכי-הדין ורואי-החשבון, שייעצו לו בהליך הגילוי מרצון, זומנו למסור עדות על-ידי החוקרים.

ברור שעבור א' מדובר בזעזוע משמעותי, אבל כנראה שהסיפור של א' לא מסתיים ב-א' ובמקורביו שנעצרו. לדברי מומחי מס, החקירה הזאת מעלה סימני שאלה בנוגע להליכי גילוי מרצון שהסתיימו, ואלה שעוד עתידים להתקבל בתקופת הנוהל החדש.

"מצביעים ברגליים"

"הסנונית הראשונה נחתה בישראל. החוקרים ההולנדים שנחתו בנתב"ג הם הסנונית הראשונה של החקירות הבינלאומיות שעוד עתידות להיפתח בתקופה הקרובה. יש לזה אפקט משמעותי על כל הליכי גילוי מרצון שנערכו וייערכו", אומר מומחה המס עו"ד חיים לוי, המתמחה בתחום המיסוי ובעבירות הלבנת הון, ומייצג נישומים רבים בהליכי גילוי מרצון מול רשות המסים.

הדברים מקבלים חשיבות גדולה יותר לאור העובדה שבסוף שנת 2018 עתידה רשות המסים לקבל מידע ממדינות רבות נוספות, במסגרת הסכם ה-CRS - שיזם ארגון ה-OECD, הקובע חילופי מידע אוטומטיים בנוגע לחשבונות פיננסיים של תושבים זרים באירופה. הליך העברת המידע לפי הסכם זה, הרבה-הרבה יותר פשוט מהליכי העברת המידע שנהוגים לפי האמנות הקיימות כיום, וזרימת המידע בין רשות המסים הישראלית למדינות רבות באירופה צפויה להתגבר משמעותית עקב כך.

לדברי עו"ד לוי, "עד היום הרשויות פעלו לחילופי מידע מתוקף האמנות למניעת כפל מס והאמנה המולטילטרלית, וזה הליך מסואב. לאור שינוי בחקיקה ובתקינה שמאשר את הסכם ה-CRS, הזרימה של האינפורמציה תהיה הרבה קלה".

עו"ד חיים לוי / צילום: איל יצהר

עו"ד גלעד ברון, מומחה בתחום המיסוי והלבנות הון, המכהן כסגן יו"ר הוועדה לאיסור הלבנת הון בלשכת עורכי הדין, מוסיף כי "המקרה הזה מראה יותר מהכול שעברנו את שלב החקיקה ושלב הכוונות להגביר את חילופי המידע, השקיפות ושיתוף הפעולה בין המדינות בנוגע להעלמות מס. זה מה שנקרא 'מצביעים ברגליים' - מגיעים פיזית.

"האירוע הזה, שהגיעו לכאן חוקרים הולנדים, מצביע על החקירה שתבוא אחריו. כל חילופי המידע יציפו חשבונות שעוד לא טופלו בכלל, ואז לנישומים בארץ, שעוד לא פנו להליכי גילוי מרצון. גם לא תהיה אפשרות לפנות להליכים האלה יותר".

אם נחזור ל-א' - הוא כן קיבל חסינות מהעמדה לדין פלילי בישראל, אבל הרשות העבירה לרשות זרה את המידע שלו ובכך למעשה חשפה אותו להליך פלילי שם.

עו"ד לוי: "הרשות משתפת פעולה באופן מלא עם הרשויות שפונות אליה, כי היא חתומה על אמנה שבמסגרתה היא התחייבה לעשות זאת".

השאלה המתבקשת היא מה עם ההבטחות שנתנה רשות המסים הישראלית לאזרח הישראלי שהוא לא יעמוד לדין פלילי אם יחשוף בפניה את הונו במסגרת הליך גילוי מרצון. בפועל היא לא עומדת בהן כאשר היא מעבירה מידע מלא, וללא תנאים וסייגים, לרשות הזרה. האזרח הישראלי עלול לעמוד לדין פלילי בחו"ל. האם הרשות לא צריכה לדרוש חסינות עבורו? על כך משיבים עו"ד ברון ועו"ד לוי, כי "אכן, יש פה שאלה".

עו"ד גלעד ברון / צילום: איל יצהר

"השלכות היקפיות"

שאלה נוספת המתעוררת בסוגייה היא מה בנוגע לצדדים הקשורים לכספים שמדווחים במסגרת הליכי גילוי מרצון. מסתבר שגם הצדדים הקשורים לנישום שבחר בגילוי מרצון, חשופים בלי שביצעו בעצמם הליך של גילוי מרצון. עוה"ד ברון ולוי מסבירים כי את כל הדברים הללו צריך לחשב בעת פנייה להליך גילוי מרצון. "כאשר נוקטים הליך גילוי מרצון לא רק שיפה שעה אחת קודם, כי כבר מתחילים גם לנקוט הליכים מבחוץ, אלא חייבים לתת את הדעת גם על ההשלכות ההיקפיות של צדדים קשורים, בין אם זה שותפים עסקיים, בין אם זה בני-משפחה, בין אם זה קרובים, מיופה כוח, תושבים זרים ועוד", אומרים עוה"ד ברון ולוי.

לדבריהם, "הגם שהליך גילוי מרצון בישראל לא קשור לתושבים זרים המעורבים באופן כזה או אחר בקבלת הכספים המדווחים, ואין להם שום זיקה לישראל, הרי שההליך בישראל יכול ויקרין החוצה, לאור חילופי המידע בין המדינות". בנוסף, מציינים שני מומחי המס, כי במסגרת החקירות הבינלאומיות הללו גם מתשאלים גם את המייצגים של הנישום - עורכי-דין ורואי-חשבון - אשר טיפלו עבור נישומים בהליכי הגילוי מרצון.

עוה"ד ברון ולוי, המרכזים טיפול בהיקף מאוד גדול של תיקים בתחום גילוי מרצון, מסים והלבנת הון, מביעים חשש מפני הסנונית הראשונה שמבשרת את בוא החורף הקשה של הנישומים בישראל. לדבריהם, "בתוך עולם שבו המגמה היא להרחיב את היקף התיקים שטוענים בהם לעבירות הלבנת הון, אז הסיכון פה הוא כבר גם חריגה מעולם של עבירות המס, לעולם עבירות הלבנת ההון, שהענישה בו והיחס אליו חמורים יותר. כלומר - אנשים בלי לשים לב, או עם לשים לב, יוצרים מצב שבו הם עוברים עבירות הרבה קשות מהעלמת מס בלבד".

מומחי מס: "כל מי שמסתיר כסף חייב ללכת לגילוי מרצון. שיתופי המידע ביון מדינות רק מחדדים חובה זו"

החודש פורסם נוהל "גילוי מרצון" חדש של רשות המסים, המעניק תקופת חסד נוספת של שנתיים לישראלים המעוניינים להלבין את הונם השחור המועלם בחשבונות עלומים בעולם. המהלך הזה, שמהווה הזדמנות אחרונה בהחלט לכאורה להכניס לרשת הדיווח הון שהועלם עד כה, בלי לעמוד לדין פלילי על הסתרתו מהרשויות, נולד על רקע המלחמה המתמשכת שמנהלת רשות המסים נגד ההון השחור של מעלימי מס ישראלים. מאבק זה הפך בשנים האחרונות לגלובלי ולעיקש במיוחד, כאשר מדינות רבות חברו יחד במטרה להיאבק בתופעה.

אולם מי ירצה לחשוף את ההון השחור שלו במסגרת נוהל גילוי מרצון עכשיו, כשמעל ראשו מרחף חשש שהוא ומקורבים לו יעמדו לדין פלילי בחו"ל, כמו שקרה ל-א'?

לדברי עוה"ד גלעד ברון וחיים לוי, אין יותר שאלה של "רצון" אלה של "חובה". "אין פה כבר שאלה של 'רוצה או לא רוצה', רק 'חייב'. כל מי שעדיין מסתיר כספים חייב ללכת להליך גילוי מרצון, ויפה שעה אחת קודם. חילופי המידע ושיתופי הפעולה רק מחדדים את החובה של תושבי המדינה להשתתף בנוהל הזה", הם אומרים.

עוד לדבריהם, "אותו מגלה מרצון צריך לחשוב תוך כדי גם על צדדים קשורים לו - לקוח, שותפים עסקיים, מיופי-כוח, קרובי משפחה, שותפים עסקיים, בעלים משותפים של הון. הנוהל החדש נותן הזדמנות שלא בטוח שתחזור לסגור את הקצוות. במסגרת הזאת אפשר גם לטפל במקביל בכל ההון שנמצא בכל מקום בעולם, ולמצוא קונסטרוקציה אמיתית וחוקית שתגן עליך ועל גורמים אחרים".

- זה לא הגן על א'?

עו"ד לוי: "לא, אבל כשעושים את זה נכון, כשפונים לרשות בצורה מקיפה, בגילוי מלא, בלי להשתמש בכל מיני פתרונות יצירתיים שלא תמיד יש להם קשר למציאות עובדתית - החסינות נשמרת.

"במקרה של א', וכל הנישומים הרלוונטיים לפשרה שלו, עולות טענות שהם כבר היו אחרי שסיימו את ההליכים של הגילוי מרצון, וקיבלו עליהם אישור, הרבה אחרי - אז מה פתאום באים אליהם עכשיו. אבל אם מראש יודעים את הסיכונים, אז אפשר בהליך הגילוי להגן על הנישומים ולשמר את החסינות".

רשות המסים: "החקירה ההולנדית לא קשורה לגילוי מרצון"

מרשות המסים נמסר בתגובה כי "החקירה המדוברת, שהתבצעה יחד עם רשות המסים ההולנדית לא קשורה במאומה להליך גילוי מרצון שביצע הנישום בארץ. מעבר לכך, במסגרת החקירה התגלו נכסים וחשבונות בנק השייכים לנחקר שלא הוצהר לגביהם במסגרת ההליך לגילוי מרצון, ועל כן תושב ישראל שביצע זאת מאבד את החסינות הפלילית שניתנה לו".

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"