גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת פרוטרום-אנזימוטק: השתלטות בטעם נדל"ן

פרוטרום נתקלה לאחרונה בהתנגדות להקמת מפעל חדש בגלבוע בשל מפגעי ריח ■ ליצרנית תוספי התזונה עליה השתלטה לאחרונה יש מפעל מאושר במגדל העמק עם אישורי ההרחבה הדרושים

אורי יהודאי / צילום: איל יצהר
אורי יהודאי / צילום: איל יצהר

חברת פרוטרום דיווחה היום על השלמת התנאים המתלים בעסקה שבה תמזג לתוכה את אנזימוטק ממגדל העמק. פרוטרום, המייצרת חומרי טעם וריח לתעשיית המזון, רכשה לאחרונה את אנזימוטק בעסקת ענק, לפי שווי חברה של 290 מיליון דולר.

מקובל היה להניח כי מטרת הרכישה הייתה פעילותה העסקית של אנזימוטק, בתחום הרכיבים התזונתיים ותוספי התזונה, אולם מסתבר שהיה לה גם היבט נדל"ני לא מבוטל - השתלטות על מפעל אנזימוטק באזור התעשייה במגדל העמק, שהוקם ב-2007 והורחב ב-2013 בהשקעה כוללת של כ-40 מיליון דולר.

שילוב פעילויות חדשות ומחו"ל

מפעלי פרוטרום הקיימים במפרץ חיפה ובעכו זכו בעבר לביקורת בגין היותם מפגעי ריח. פרוטרום פעלה עד לאחרונה להקמת מפעל חדש באזור עמק יזרעאל או הגליל התחתון, ונדחתה על-ידי כמה מועצות מקומיות עד שקיבלה אישור, כולל היתר של המשרד להגנת הסביבה, להקים מפעל באזור התעשיה "מבוא חבר" שבחבל התענך בגלבוע. פרוטרום כבר רכשה את הקרקע, וקיבלה את אישור המועצה המקומית, אולם בשל ההתנגדות העזה של התושבים, אשר נתמכים על-ידי ראש המועצה החדש, עובד נור, בינתיים המפעל לא הוקם.

לא רחוק משם, במגדל העמק, בנתה אנזימוטק מפעל מתקדם לעיבוד תוספי מזון, ובאמתחתה ישנם גם אישורי הרחבה למפעל. השבוע, עם אישור המיזוג בין החברות באופן סופי, החלו אנשי פרוטרום להסתובב במפעל, לבצע מדידות, וכבר החלו בתהליכים להעברת עובדים ומכונות ממפעלי פרוטרום למפעל של אנזימוטק. בשלב זה נראה כי לא יועברו למגדל העמק פעילויות פרוטרום מחיפה או מעכו, מאחר שהמפעל אינו מתאים לכך, אך ככל הנראה יועברו למפעל פעילויות מחו"ל וכן ישולבו בו פעילויות חדשות של פרוטרום. זאת על חשבון מוצרים המיוצרים היום במפעל, שרווחיותם נמוכה יותר. כמו-כן יבוצע איחוד מטות בין החברות.

מניית אנזימוטק

בהודעתה על המיזוג הצפוי בעבר, מסרה פרוטרום כי "במסגרת התייעלות החברה יחובר מטה פרוטרום בישראל עם אנזימוטק במפעלה החדיש והמודרני של אנזימוטק במגדל העמק... בנוסף תפעל פרוטרום לניצול הפוטנציאל הרב הטמון בהשקעות הגדולות שנעשו באנזימוטק, בדגש על ניצול מיטבי של מפעלה החדיש".

בשבוע שעבר פורסם כי פרוטרום החלה במהלך לפיטורי עשרות עובדים באנזימוטק וההערכות הן כי כרבע מתוך כ-235 עובדי אנזימוטק יאבדו את עבודתם בחברה. מפרוטרום נמסר כי "תהליכי המיזוג בין פרוטרום לאנזימוטק מתקדמים לפי התוואי המתוכנן והמוסכם במטרה להאיץ את צמיחת תחומי הליבה האסטרטגיים לפרוטרום, תוך שיפור והתייעלות מהותיים והכרחיים ברווחיה של אנזימוטק. בכוונתנו לפעול להשגת יעילות תפעולית ועסקית מירבית, לשיפור מבנה העלויות, הבראת החברה ומיצוי הפוטנציאל הרב הטמון באנזימוטק".

פרוטרום, ענקית עולמית בתחום חומרי הגלם ותמציות הטעמים לתעשיית המזון והמשקאות, המונהגת בידי אורי יהודאי, נסחרת בבורסה בתל אביב בשווי של יותר מ-18 מיליארד שקל. לחברה, שצומחת בשנים האחרונות במהירות באמצעות עשרות רכישות ברחבי העולם, יש כיום בסך הכל כ-72 מפעלים. מפעל החברה בחיפה מייצר חומרי טעם וריח ורכיבי מזון, ושטחו 35.4 אלף מ"ר. המפעל בעכו מייצר חומרי טעם וריח ושטחו 6.4 אלף מ"ר. בסך הכל מעסיקה פרוטרום 236 עובדים בישראל מתוך 4,700 עובדים בעולם.

לאחר הרכישה: מיקוד ב-InFat

אנזימוטק מפתחת, מייצרת ומשווקת חומרי גלם ייחודיים לתחום התזונה והמזון הרפואי בהתבסס על טכנולוגיה חדשנית. החברה פיתחה טכנולוגיה ייחודית לעיבוד של ליפידים (תרכובות אורגניות שכוללות שומנים), התומכים בפונקציות ביולוגיות חשובות. לאנזימוטק שני מגזרי פעילות: מגזר התזונה, שהיה אחראי ל-77% מהכנסותיה ב-2016; ומגזר מוצרי Vaya, שבמסגרתו היא מפתחת, מייצרת ומשווקת מוצרי תזונה קלינית. הכנסות ראשונות של פעילות ה-Vaya נרשמו ב-2011. מאז הפעילות צמחה, אך היא עדיין הפסדית.

אנזימוטק סבלה בשנים האחרונות מהיעדר צמיחה וכן מהפסדים, וזאת בעיקר כתוצאה מירידת מחירים בשל התווספות תחרות באחד השווקים העיקריים שלה, שוק ה-Krill oil (תוסף מזון המכיל בעיקר אומגה 3, אך מיוצר מחיית ים בשם Krill ולא מדגים). הכנסות החברה במחצית הראשונה של 2017 עמדו על 25 מיליון דולר, ירידה של כ-2%, והיא רשמה הפסד על 2.3 מיליון דולר, לעומת רווח של 1.6 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד.

מבחינת פעילות אנזימוטק, פרוטרום מתעניינת בעיקר בתוספים לתרכובות המזון לתינוקות (InFat), שזו כיום היחידה הרווחית יותר של אנזימוטק. פעילות האומגה 3 (krill oil) שצומחת פחות והמותג העצמאי Vaya, הצומח אך מפסיד, פחות מעניינים אותה.

פרוטרום מכוונת גבוה

ההשתלטות של פרוטרום על אנזימוטק הייתה "חצי עוינת" והחלה ברכישת 19% ממניות החברה עוד טרם התייעצות עם הנהלת החברה. עם רכישת המניות הצהירה פרוטרום כי היא מעוניינת להגיש הצעת רכש. לאחר התדיינות עצבנית בין הצדדים, ושדרוג הצעת הרכש מספר פעמים, הסכימו בסופו של דבר כל בעלי המניות של אנזימוטק להיענות להצעת הרכש.

הרכישה של אנזימוטק בוצעה, כאמור, לפי שווי חברה של 290 מיליון דולר לאנזימוטק, או 210 מיליון דולר בניכוי יתרות הנזילות שבקופת החברה הנרכשת - העסקה הגדולה בתולדות פרוטרום.

במקביל להשלמת הרכישה ולפרסום הדוחות הרבעוניים של פרוטרום, הציגה החברה יעד הכנסות של 2.25 מיליארד דולר לשנת 2020. מדובר ביעד צמיחה אגרסיבי, שכן בסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה הציגה פרוטרום עלייה של 16.5% בהכנסות לעומת התקופה המקבילה, לכמיליארד דולר.

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה