גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחנת הרכבת ברחובות: החזון מהפכני - הביצוע בסימן שאלה

תוכנית של הרכבת להוספת מסחר ומגורים סביב התחנה ברחובות מאמצת סוף-סוף עקרונות אורבניים, אבל שאלה של סמכויות וייעודים מאיימת על מימושה

הדמיית מתחם הרכבת החדש ברחובות / צילום הדמיה: קולקר קולקר אפשטיין
הדמיית מתחם הרכבת החדש ברחובות / צילום הדמיה: קולקר קולקר אפשטיין

הוועדה המחוזית במחוז מרכז אישרה לאחרונה תוכנית גרנדיוזית שמשנה את תחנת הרכבת ברחובות. מטרת התוכנית היא ליצור כניסה חדשה לעיר מצפון, תוך יצירת חיבור בין תחנת הרכבת בעיר לסביבתה, באמצעות הקמת מעברים תת קרקעיים ועיליים מהמתחם ואליו.

התוכנית מתייחסת לשטח בן כ-60 דונם, וכוללת את מתחם תחנת הרכבת ואת השטחים הצמודים אליה. על פי הוראות התוכנית, תתאפשר הקמת מבנה חדש עבור תחנת הרכבת שיוקם במפלס הרחוב ומעל לפסי הרכבת. בצמוד לתחנת הרכבת החדשה ומעל לפסי הרכבת תוקם כיכר עירונית על שטח של כ-4 דונם, שאליה לא תותר כניסת רכבים. מסביב הכיכר יוקמו ארבעה מבני תעסוקה חדשים, שני מבנים בני שמונה קומות, מבנה בן 18 קומות ומבנה בן 32 קומות, שבכל אחד מהם תותר חזית מסחרית הפונה אל הכיכר. סך-הכול מדובר על כ-105 אלף מ"ר למסחר ותעסוקה.

עוד במסגרת התוכנית נקבע כי חלק מבנייני המשרדים יכללו גם יחידות דיור מוגן, בין 250 ל-300 יחידות דיור סך-הכול בשטח של כ-20 אלף מ"ר. תתאפשר הקמה של מבנה נוסף עבור מעונות סטודנטים בהיקף של כ-20 אלף מ"ר, ובו 300 יחידות דיור. עוד בתוכנית גם 5,500 מ"ר למבני ציבור, 5,800 מ"ר למסחר וכ-700 מ"ר לטובת מתקני אופניים. בתקנון התוכנית הובהר שיחידות הדיור המיועדות למעונות סטודנטים לא יוכלו להימכר כיחידות דיור בודדות לבעלות פרטית, ולא ניתן יהיה לאחד דירות. יזמית התוכנית היא רכבת ישראל עצמה, והתוכנית נערכה על ידי משרד אדריכלים קולקר קולקר אפשטיין ובניהול חברת וקסמן גוברין גבע.

ויכוח על הגדרות

התוכנית התאפשרה בזכות הסכם שנחתם בין רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לבין רכבת ישראל עוד בשנת 2014, ועסק בפיתוח מתחמי תחנות הרכבת וקידום תכנון ובנייה של מרכזי תעסוקה ומסחר בתחנות. אמנם ההסכם נחתם כבר לפני כמה שנים, אך מדובר באחת התוכנית המשמעותיות שמבשילות סוף-סוף במסגרתו, תוכנית שמציעה בניית מגדלי משרדים ושטחי מסחר בתחנת הרכבת של העיר רחובות.

אולם, גם תוכנית זו לא חפה מבעיות - בשלב האחרון של אישורה הוחלט בוועדה המחוזית לעמוד על כך שייעוד הבינוי החדש במתחם ייקבע כמשרדים ומסחר ולא כמסילת רכבת, כפי שביקשו ברכבת ישראל. על פי ההסכם מ-2014 בין הרכבת למדינה, הפיתוח יתאפשר ב"שטח המסילה". לכן, מכיוון שהוועדה המחוזית קבעה כי ייעוד השטח ישונה ולא יישאר כמסילה, הוא לא נכלל בקטגוריה שנקבעה בהסכם.

אי לכך, הרכבת הגישה בקשה לרשות ערעור לוועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית, בטענה שהחלטת הוועדה עלולה לסכל את הפרויקט.

יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז, שירה ברנד, דחתה את בקשת הרכבת לערעור וכתבה בהחלטתה כי: "אף שהטענה לסיכול הפרויקט עוטה כסות תכנונית, מדובר הלכה למעשה בטענות במישור הקנייני שהמענה להן הוא בשיח אל מול רשות מקרקעי ישראל... טענתה המרכזית של הרכבת, במסגרת הליך ההתנגדויות הייתה כי הייעוד הנכון עבור השימושים המבוקשים באזור תחנת הרכבת בתכנית הינו ייעוד ציבורי, 'תחנת רכבת'. הוועדה לא שינתה כהוא זה את אופייה ומהותה של התחנה המוצעת וכל השימושים המבוקשים אושרו על ידה במסגרת התפיסה של תחנות מודרניות וסביבתן, עם זאת סברה הוועדה כי הייעוד חייב לשקף את השימושים נכונה וכי יעודים דוגמת בניינים רבי קומות למשרדים ודיור מוגן, הנמצאים באזור מבנה התחנה, נכון וראוי שיוצגו בייעוד תכנוני מתאים".

בשורה התחתונה, אף שהתוכנית קיבלה אישור ממוסדות התכנון, בשל אי ההסכמה על ייעוד השטח מרחף כעת סימן שאלה מעל יישומה בפועל. בוועדה המחוזית סבורים שהתוכנית ראויה וחשובה, ומהווה דוגמה לפרויקטים שצריכים לצמוח גם במקומות שונים בארץ, אולם ממשיכים להתעקש על הייעוד שנקבע ומסבירים שמדובר בהחלטה תכנונית מובהקת. מהרכבת עצמה נמסר כי: "רכבת ישראל לומדת את החלטת הוועדה".

"טענות במישור הקנייני"

במינהל התכנון מדגישים כי "מדובר בתוכנית חשובה שיוצרת את החיבור בין מוקדי התעסוקה ושימוש בתחבורה ציבורית, ובכך מקטינה את הצורך בשימוש ברכב הפרטי". ברנד מציינת כי "התוכנית משפרת באופן משמעותי את המרחב הציבורי עבור הולכי הרגל ורוכבי האופניים, תוך חיבור לכניסות חדשות למכון ויצמן ולפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית הנמצאים בסמוך".
גיא קפלן, מתכנן מחוז מרכז, הוסיף: "זו תוכנית שממחישה את העירוניות באופן המשמעותי ביותר. יוצרים רחבה ציבורית יחד עם תעסוקה ומסחר במספר מפלסים. הרכבת למטה ומעליה כיכר עירונית ובסמוך מגדלי משרדים, מסחר ומעונות סטודנטים. ככה אנחנו רוצים לראות את המתחמים הללו בעתיד".

ההסכם בין רמ"י לרכבת: מרכזי תעסוקה ומסחר בתחנות

לפני כמעט 4 שנים, בפברואר 2014, נחתם הסכם בין רכבת ישראל לבין רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לפיתוח מתחמי תחנות הרכבת. ההסכם היה אמור להוביל להקמת מרכזי תעסוקה ומסחר בתחנות ברחבי הארץ. על פי פרטי ההסכם שפורסמו סמוך למועד החתימה, "פיתוח המקרקעין בתחנות הרכבת צפוי לכלול כ-7 מיליון מ"ר של מסחר, משרדים, מגורים ומקומות בילוי ולספק כ- 170 אלף מקומות עבודה ביישובים הסמוכים לתחנות הרכבת בכל רחבי הארץ".

עוד על פי ההסכם, רכבת ישראל תורשה לפתח מסחר ושירותים לנוסעים בהיקפים שונים, בהתאם לגודלן של התחנות. במועד חתימת ההסכם העריכו הצדדים כי בטווח הזמן של 10 עד 15 השנים הקרובות יקדמו רכבת ישראל ורמ"י פיתוח מקרקעין בתחנות הרכבת השונות, בהיקף של מיליוני מ"ר עם צפי הכנסות של כמיליארד וחצי שקלים והכנסות שוטפות של כ-400 מיליון שקל בכל שנה.

חלק מהרציונל לחתימת ההסכם היה קידום השימוש בתחבורה ציבורית. ההסכם סיווג תחנות רכבת לארבע קבוצות על פי גודלן, מהן נגזר השטח לפיתוח: 1,500 מ"ר נטו בתחנות המוגדרות קטנות, 3,000 מ"ר בתחנות המוגדרות כתחנות בינוניות (דוגמת נתב"ג, באר שבע, חיפה בת גלים, חולון, פתח תקווה ראש העין), עד 6,000 מ"ר בתחנות גדולות, והיקפים גדולים יותר בתחנות המוגדרות כתחנות מטרופוליניות (דוגמת תל אביב מרכז (סבידור), תל אביב השלום, ירושלים בנייני האומה, חיפה מרכז השמונה, נתניה ובת ים).

במועד החתימה על ההסכם צפו ברכבת ישראל וברמ"י כי פיתוח התחנות ישפיע בין היתר על הגדלת הנסיעות ברכבת, פיתוח מסחר ותעסוקה בתחנות כולל שירותים נלווים במתחמי התחנות ופיתוח מעל מבני התחנות בהיקף של כ-800 אלף מ"ר, פיתוח של מסחר ותעסוקה באזורים הצמודים עד לכ-300 מטר מהתחנות (מרחב התחנה) בהיקפים של כ-1.7 מליון מ"ר ופיתוח של מסחר תעסוקה ומגורים באזורים הצמודים לתחנה (מעבר לטווח ה-300 מטר) בהיקף של כ-4.5 מליון מ"ר.

באותו מועד נמסר מהגופים הרלוונטיים כי המהלך יקודם בכ-30 מתחמים שונים. עוד על פי אותו הסכם, תשלומי הרכבת למדינה (רמ"י) נקבעו על 2% לשנה מכלל הכנסות חברת הרכבת משירותים תפעוליים וסובסידיה (מכירת כרטיסים והובלת מטענים), 8% לשנה מהכנסות משירותים מסחריים ותשלום מהוון בגין חכירה ל-49 שנים של זכויות בנייה וזכויות מסחריות מעל מתחמי רכבת.

תחנת הרכבת החדש ברחובות / צילום: איל יצהר

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם