גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

תכנוני המס בנוגע לשימוש בביטקוין - על המוקד ברשות המסים

רשות המסים מפרסמת את רשימת "העמדות" של הנישומים החייבות בדיווח ■ הנישומים נדרשים "להאיר בזרקור" תכנוני מס מסוגים מסוימים, ביניהם השימוש במטבעות וירטואליים

ביטקוין. צילום: רויטרס
ביטקוין. צילום: רויטרס

לא פחות מ-25 תכנוני מס חדשים נוספו השנה לרשימת תכנוני המס החייבים בדיווח לרשות המסים - אותם תכנוני מס שהנישומים חייבים "להאיר בזרקור" עבור רשות המסים כדי שתבחן אם הם לגיטימיים בעיניה או פסולים. בין היתר נדרשים הנישומים לדווח על תכנוני המס שלהם בנוגע לשימוש במטבעות וירטואליים ועמדות שנקטו בסוגיות חברות הארנק והשימוש בנכסיהן על-ידי בעלי מניותיהן.

התוספת של תכנוני המס החדשים מעבה את הרשימה שפורסמה אשתקד, שכללה 56 תכנוני מס החייבים בדיווח, וכעת יש לדווח על כלל העמדות שפורסמו בשנים 2016-2017 - ובסך-הכול 81 עמדות/תכנוני מס.

הרשימה מתפרסמת בהמשך לחקיקה שעברה אשתקד, ואשר לפיה נישומים יידרשו "לשים זרקור" עבור רשות המסים מעל תכנוני מס שביצעו אשר אינם תואמים את עמדת הרשות. זאת, בהמשך להתמודדות רשות המסים בתכנוני המס הלא לגיטימיים ובפרשנויות הקיצוניות לדיני המס.

מנהל רשות המסים, משה אשר, ציין כי "חובת דיווח על עמדות שמנוגדות לעמדת רשות המסים תורמת להתמודדות טובה יותר של הרשות עם תכנוני המס הקשים והפרשנויות הקיצוניות, המקטינים באופן לא ראוי את תשלומי המס של הנוקטים בהם, הדיווח על העמדות מציג את אותם תכנוני מס שיש לבחון ביתר שאת באופן גלוי ולא בהיחבא, דבר המגביר את השוויוניות בנטל המס".

העמדות לגביהן יש לדווח על נקיטת עמדה במס הכנסה הן רק אלה אשר יתרון המס הנובע מהן עולה על 5 מיליון שקל באותה שנת מס או על 10 מיליון שקל במהלך 4 שנות מס לכל היותר. הדיווח על נקיטת עמדה במסים עקיפים (מע"מ, מכס) יחול על עמדה שיתרון המס הנובע ממנה עולה על 2 מיליון שקל בשנה או 5 מיליון שקל במהלך 4 שנים.

במסגרת העמדות החייבות בדיווח לשנת המס 2017 - בין 25 העמדות החדשות, ניתן למצוא בין היתר כאמור עמדה לגבי השימוש במטבעות וירטואליים, עמדות המסדירות את מדיניות רשות המסים בכל נושא חישוב רווחים ראויים לחלוקה, עמדות בסוגיות חברות הארנק והשימוש בנכסיהן על-ידי בעלי מניותיהן, מיסוי בינלאומי ועוד. 

בתחומי המיסוי העקיף קיימות עמדות בדבר הכללת הוצאות פרסום בערך היבוא לעניין המכס וקביעת המבחנים לסיווג של פעילות בניירות ערך כמוסד כספי לעניין מע"מ.

בין העמדות הקודמות שפורסמו בשנת 2016, נדרשים הנישומים לדווח על זכאות לשיעור מס מופחת על-פי חוק עידוד, הזכאות לקבלת זיכויים בגין מסי חוץ, "מס יציאה" לגבי אדם שחדל להיות תושב ישראל, חישובי שנת הסתגלות לעניין קביעת מעמד של תושב חוזר ותיק, קיזוז הפסדים של ישות המסווגת באופן שונה במדינות שונות, אופן חישוב המס בעת רכישת אמצעי שליטה בחברה נשלטת זרה באמצע שנה ועוד. 

בראש העמדות החדשות החייבות בדיווח בתחום "מס הכנסה" מככבת "עמדה מספר 2017/32", שכולל דיווח על עמדות בנוגע למיסוי "מטבעות וירטואליים". המטבעות הוירטואליים מעסיקים רבות את הרשויות והרגולטורים בימים אלה, בין היתר נוכח הזינוק בערכו של הביטקוין.

רשות ניירות ערך עתידה לפרסם תוך מספר ימים עמדה באשר לפיקוח על המטבעות הווירטואליים, ורשות המסים הבהירה לאחרונה כי היא רואה ברווחים ממכירות המטבע - בינתיים - כרווחי הון. גם במסמך "העמדות" חוזרת הרשות על עמדותיה מהעת האחרונה ומבהירה כי הגדרת "נכס" בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה כוללת כל רכוש, בין אם מדובר בנכס מוחשי ובין אם מדובר בנכס לא מוחשי. לגישת הרשות, "מטבע וירטואלי" - כדוגמת ביטקוין, אתריום וכיוצא באלה - הקרוי גם "אמצעי תשלום מבוזר", הוא רכושו של האדם המחזיק בו, ומשכך הוא נכלל בהגדרת "נכס" בסעיף 88 לפקודה.

"בהתאם לכך, מכירת 'מטבע וירטואלי' מהווה אירוע מס החייב במס על-פי הוראות חלק ה' לפקודת מס הכנסה (רווח הון)", נכתב במסמך "העמדות". הרשות מבהירה כי "אם פעילות מכירת 'מטבעות וירטואליים' מגיעה לכדי 'עסק', הרי שההכנסות ממכירת 'המטבעות הווירטואליים' חייבות במס".

עוד כתבות

תלושים מזויפים הועברו לחברה / אילוסטרציה: Shutterstock, Atstock Productions

זייפו חתימות של נושאי משרה בעיריית ת"א, וחברת הנדל"ן נפלה קורבן למרמה

חברת מגדל טופ נדל"ן מבקשת מביהמ"ש להורות לבנק לאומי למסור פרטי זיהוי של חשבון שהעבירה אליו 3.8 מיליון שקל, וזאת בטענה למרמה ותלושים מזויפים שהועברו אליה במסווה שמדובר בעיריית ת"א ● לטענת החברה, משגילתה שהשוברים מזויפים, וכשביקשה מלאומי פרטים על בעל החשבון, היא סורבה בטענה שמדובר בחיסיון בנקאי ● בנק לאומי: החברה התובעת התרשלה התרשלות חמורה לאחר שקיבלה הודעה ממקור לא מאומת

חנות של אנטה בחו''ל / צילום: אנטה

קסטרו מהמרת על המותג הסיני שכבש את העולם

הסכם ההתקשרות בין קבוצת קסטרו-הודיס ובין חברת הספורט הסינית ANTA נחתם לתקופה של חמש שנים וכולל רישיון להפצה סיטונאית, פתיחת חנויות ייעודיות והקמת אתר אונליין מקומי ● ההשקעה הכוללת במהלך מוערכת בכ-30 מיליון שקל, והפעילות צפויה להתחיל במהלך 2027

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

העליון הכריע סופית: ת"א וירושלים ייפרדו ממיליארדי שקלים בהיטלי השבחה

השופטת יעל וילנר דחתה בקשות של עיריות ירושלים ותל אביב לדון מחדש בפסיקת העליון משנה שעברה שביטלה היטלי השבחה על דירות ישנות מכוח תמ"א 38 ● המשמעות: ציפיית העיריות להכנסות של מיליארדי שקלים מהיטלים – נגוזה

מטוס ישראייר / צילום: באדיבות ישראייר

המטוסים האמריקאים מתפנים מנתב"ג, אז למה ישראייר עדיין משתמשת בהם כתירוץ?

לאחרונה התבשרנו שכ-20 מטוסים אמריקאים מתפנים מנתב"ג, ובכך הוסר החשש מביטול טיסות החודש ● אלא שגם אחרי שהחשש הוסר, מתברר כי יש מי שמשתמש במטוסים האמריקאים כתירוץ לדחיית טיסות

גברים חרדים / אילוסטרציה: Shutterstock, David Cohen 156

האוצר מתנגד לחוק יסוד לימוד תורה: מזהיר מפגיעה כלכלית ומהעלאת מסים

לפי יועמ"ש האוצר, קיים חשש ממשי שהחוק ימנע את הפחתת הנטל על משרתי המילואים ואף יתמרץ את הגברים החרדים שלא להשתלב בשוק התעסוקה ● מזהיר כי הפגיעה הכלכלית מהחוק צפויה להיות חמורה עד כדי כך, שבעוד 30 שנה הממשלה תצטרך לעלות מסים ב-16%

פרופ' אבי לייב / צילום: Reuters, Anibal Martel

הישראלי שמונה לצייד העב"מים של טראמפ מדבר

פרופ' אבי לייב, אסטרו־פיזיקאי מאוניברסיטת הרווארד וישראלי לשעבר, יוביל את הוועדה לחקר עצמים בלתי מזוהים שיזם נשיא ארה"ב ● בראיון לגלובס הוא מספר על הגישה לתיקים הסודיים, החשש לביטחון הלאומי וההתלהבות מהמחקר שלו

מיכלית נפט / צילום: Reuters, stringer

מחיר הנפט צנח ב-43% מהשיא, ומייצר לשוק בעיה חדשה

בארבעת החודשים האחרונים חווה שוק הנפט עליות מחירים היסטוריות ● ואז הגיע המהפך: מצר הורמוז נפתח, ארה"ב משחררת מיליוני חביות ממאגרי החירום וסין מפסיקה לקנות נפט - ומחירי הזהב השחור נופלים ● איך יתמודדו יצואניות הנפט?

הנחות בארנונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האוצר: הרפורמה בהנחות בארנונה פוגעת משמעותית בהכנסות הרשויות, בעיקר החלשות

ניתוח של מבנה ההנחות החדש מראה כי התווספו יותר משקי בית זכאים, וכי היקף ההנחות כמעט הוכפל – בעוד הרשויות ייאלצו להתמודד עם פגיעה של ממש בהכנסות ● אגף הכלכלן הראשי באוצר: "קיימת השפעה משמעותית על איתנותן הפיננסית של הרשויות המקומיות אשר יסבלו מאובדן הכנסות כתוצאה מיישומן של התקנות"

שינויים בענף קרנות הנאמנות / אילוסטרציה: Shutterstock

דמי הניהול קפצו, ו־5 מיליארד שקל יצאו מקרנות הסל של הבנקים. לאן הם עברו?

נתוני יוני בשוק קרנות הנאמנות הציגו תמונה חיובית, אך מתחת לפני השטח התחוללה דרמה בעקבות החלטת אי.בי.אי להשית דמי נאמן על הגופים המוסדיים ● המהלך אילץ את המוסדיים להעביר את החשיפה למניות הבנקים לעסקאות נגזרים יקרות ומורכבות בהרבה

גיל שויד, ממייסדי צ'ק פוינט / צילום: כדיה לוי

מכירה עיוורת בראייה צלולה לחלוטין: המהלך של גיל שויד שהשוק הצליח לפספס

מייסד צ'ק פוינט גיל שויד קיבל במרץ 2025 החלטה אחת, שהתבררה בדיעבד כבעלת משמעות כלכלית של כ־100 מיליון דולר להונו האישי ● מדובר בשינוי דפוס המכירה של מניות שהומרו מאופציות שקיבל, אבל רוב המשקיעים פספסו את הפואנטה שבהקדמת המימוש ● מאחורי הגרפים, מדור חדש

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

בנק ישראל צפוי להפחית את הריבית מחר: מה כדאי לעשות עם המשכנתא?

השוק מתמחר שבנק ישראל צפוי להפחית את הריבית מחר ברבע אחוז, בפעם השנייה ברציפות ● האם זה הזמן של נוטלי המשכנתאות, שההחזרים החודשיים שלהם קפצו בשנים האחרונות במאות שקלים, לשנות מסלולים - ואם כן לאיזה?

תקיפות צה''ל בלבנון (ארכיון) / צילום: ap, Ariel Schalit

לבנון: 4 הרוגים מתקיפת צה"ל באזור נבטיה

ברקע הקיפאון ביישום השלב השני של ההסכם, וכשהדיווחים על סיכויים לתמרון של צה"ל ברצועה הולכים וגוברים - ארגון הטרור חמאס שוקל להכריז על סיום שלטונו האזרחי בעזה ● חיזבאללה מנסה לשקם את כוחו בדרום לבנון ולהיערך לאפשרות של חידוש הלחימה - כך מעריכים במערכת הביטחון ● צה"ל: עשרות אזרחים ישראלים ניסו לחצות את הגבול לשטח סוריה ● עדכונים שוטפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

בנק ישראל הוריד את הריבית ב-0.25% - בפעם השנייה ברציפות | מיד: התחזיות להמשך

בנק ישראל הוריד את הריבית ב-0.25% לרמה של 3.5%, בהתאם לציפיות בשווקים ● המהלך מגיע אחרי שהנגיד אותת בחודש שעבר כי הבנק המרכזי עשוי להאיץ את קצב הורדות הריבית, על רקע התמתנות האינפלציה בישראל וחוזקו של השקל ● מיד: מסיבת העיתונאים עם פרופ' אמיר ירון

שבב של מיקרון / צילום: Reuters, NEXPHER/Vernon Yuen

וול סטריט דורשת קבלות: שינוי התפיסה שמאיים על ראלי מניות השבבים

אחרי שנתיים שבהן מניות יצרניות השבבים נהנו מהתלהבות המשקיעים, יותר ויותר קולות בוול סטריט מעריכים כי השלב הבא של מהפכת ה־AI יתמקד פחות בבניית תשתיות ויותר ביכולת להפוך אותן להכנסות ● האם שוק ההון כבר החל לתמחר את השינוי הזה?

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

שיחת הוועידה חשפה: התוכנית של צחי אבו לג'י סיטי

רגע אחרי ההודעה על רכישת השליטה בחברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן, צחי אבו מתווה דרך חדשה, פחות סיבובים פיננסים ויותר מיקוד בהשבחת הנדל"ן המקומי לצד קיצוץ דרמטי בהוצאות ההנהלה ● "אני לא רואה שום סיבה שבעולם שהם לא יקטנו לפחות בחצי"

רחפן נוסעים של קנדו. חזון המכוניות המעופפות (צולם בפארק עתידים ת''א) / צילום: Cando Drones ודור פזואלו

לקראת ההנפקה: מדוע נתקע חלום המוניות המעופפות של רמי לוי ומשרד התחבורה

חברת הרחפנים של רמי לוי, קנדו דרונס, שבדרך לבורסה שואפת לקדם בישראל "מוניות מעופפות" ● אלא שהמיזם שלה הוקפא בשל המלחמה ומגבלות רגולטוריות ● בנוסף, כלי הטיס שעליו מבוסס המיזם טרם זכה לרישוי בארץ

דניאל בראל, מייסד ומנכ''ל REE / צילום: שלומי יוסף

REE בדרך להסדר חוב: גיל אגמון וזיו אבירם השקיעו בה, המנכ"ל השווה אותה לאינטל

פחות מ-5 שנים לאחר שחברת האוטוטק הגיעה לוול סטריט, היא הגישה בקשה לצו עיכוב הליכים ● חייבת מעל 50 מיליון שקל, מהם כ־12 מיליון שקל לעובדים ● שרפה מעל מיליארד דולר מהיווסדה

רה''מ נתניהו והנשיא טראמפ במאר־א־לאגו בדצמבר האחרון / צילום: ap, Alex Brandon

מחשש לסחבת בגיבוש הסכם הסיוע משלחת בראשות מנכ"ל משרד הביטחון תצא לוושינגטון

לגלובס נודע כי משלחת בראשות מנכ"ל משרד הביטחון אמיר ברעם תצא בשבוע הבא לוושינגטון כדי להתניע את המגעים למזכר ההבנות הבא שיחל ב־2029 ● הפעם, נראה שישראל מוותרת על רכיב הרכש ומציעה מודל של השקעה הדדית ● האם ארה"ב בכלל מעוניינת בהסכם חדש, ומה רוצה נתניהו?

כביש מהיר בארה''ב עם קו לבן בצד הימני / צילום: Shutterstock

הקו הלבן הפשוט הזה הוא אחת ההמצאות הגדולות ביותר של אמריקה שמעולם לא זכתה להערכה ראויה

אתם מכירים את הנורה ואת האייפון. זהו סיפורו הלא מוכר של חידוש גאוני נוסף ששינה אומה שלמה

משה מור יוסף / צילום: משרד הפנים

המועמד של דרעי נבלם: משה מור יוסף לא ימונה למנכ"ל החברה למתנ"סים

מור יוסף, המזוהה עם ש"ס ומשמש כמשנה למנכ"ל משרד הפנים, נפסל מלכהן כמנכ"ל החברה למתנ"סים - כך קבעה הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות לאחר שבחנה את כלל החומרים בעניין ● מי עשוי לזכות כעת בתפקיד?