גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תכנוני המס בנוגע לשימוש בביטקוין - על המוקד ברשות המסים

רשות המסים מפרסמת את רשימת "העמדות" של הנישומים החייבות בדיווח ■ הנישומים נדרשים "להאיר בזרקור" תכנוני מס מסוגים מסוימים, ביניהם השימוש במטבעות וירטואליים

ביטקוין. צילום: רויטרס
ביטקוין. צילום: רויטרס

לא פחות מ-25 תכנוני מס חדשים נוספו השנה לרשימת תכנוני המס החייבים בדיווח לרשות המסים - אותם תכנוני מס שהנישומים חייבים "להאיר בזרקור" עבור רשות המסים כדי שתבחן אם הם לגיטימיים בעיניה או פסולים. בין היתר נדרשים הנישומים לדווח על תכנוני המס שלהם בנוגע לשימוש במטבעות וירטואליים ועמדות שנקטו בסוגיות חברות הארנק והשימוש בנכסיהן על-ידי בעלי מניותיהן.

התוספת של תכנוני המס החדשים מעבה את הרשימה שפורסמה אשתקד, שכללה 56 תכנוני מס החייבים בדיווח, וכעת יש לדווח על כלל העמדות שפורסמו בשנים 2016-2017 - ובסך-הכול 81 עמדות/תכנוני מס.

הרשימה מתפרסמת בהמשך לחקיקה שעברה אשתקד, ואשר לפיה נישומים יידרשו "לשים זרקור" עבור רשות המסים מעל תכנוני מס שביצעו אשר אינם תואמים את עמדת הרשות. זאת, בהמשך להתמודדות רשות המסים בתכנוני המס הלא לגיטימיים ובפרשנויות הקיצוניות לדיני המס.

מנהל רשות המסים, משה אשר, ציין כי "חובת דיווח על עמדות שמנוגדות לעמדת רשות המסים תורמת להתמודדות טובה יותר של הרשות עם תכנוני המס הקשים והפרשנויות הקיצוניות, המקטינים באופן לא ראוי את תשלומי המס של הנוקטים בהם, הדיווח על העמדות מציג את אותם תכנוני מס שיש לבחון ביתר שאת באופן גלוי ולא בהיחבא, דבר המגביר את השוויוניות בנטל המס".

העמדות לגביהן יש לדווח על נקיטת עמדה במס הכנסה הן רק אלה אשר יתרון המס הנובע מהן עולה על 5 מיליון שקל באותה שנת מס או על 10 מיליון שקל במהלך 4 שנות מס לכל היותר. הדיווח על נקיטת עמדה במסים עקיפים (מע"מ, מכס) יחול על עמדה שיתרון המס הנובע ממנה עולה על 2 מיליון שקל בשנה או 5 מיליון שקל במהלך 4 שנים.

במסגרת העמדות החייבות בדיווח לשנת המס 2017 - בין 25 העמדות החדשות, ניתן למצוא בין היתר כאמור עמדה לגבי השימוש במטבעות וירטואליים, עמדות המסדירות את מדיניות רשות המסים בכל נושא חישוב רווחים ראויים לחלוקה, עמדות בסוגיות חברות הארנק והשימוש בנכסיהן על-ידי בעלי מניותיהן, מיסוי בינלאומי ועוד. 

בתחומי המיסוי העקיף קיימות עמדות בדבר הכללת הוצאות פרסום בערך היבוא לעניין המכס וקביעת המבחנים לסיווג של פעילות בניירות ערך כמוסד כספי לעניין מע"מ.

בין העמדות הקודמות שפורסמו בשנת 2016, נדרשים הנישומים לדווח על זכאות לשיעור מס מופחת על-פי חוק עידוד, הזכאות לקבלת זיכויים בגין מסי חוץ, "מס יציאה" לגבי אדם שחדל להיות תושב ישראל, חישובי שנת הסתגלות לעניין קביעת מעמד של תושב חוזר ותיק, קיזוז הפסדים של ישות המסווגת באופן שונה במדינות שונות, אופן חישוב המס בעת רכישת אמצעי שליטה בחברה נשלטת זרה באמצע שנה ועוד. 

בראש העמדות החדשות החייבות בדיווח בתחום "מס הכנסה" מככבת "עמדה מספר 2017/32", שכולל דיווח על עמדות בנוגע למיסוי "מטבעות וירטואליים". המטבעות הוירטואליים מעסיקים רבות את הרשויות והרגולטורים בימים אלה, בין היתר נוכח הזינוק בערכו של הביטקוין.

רשות ניירות ערך עתידה לפרסם תוך מספר ימים עמדה באשר לפיקוח על המטבעות הווירטואליים, ורשות המסים הבהירה לאחרונה כי היא רואה ברווחים ממכירות המטבע - בינתיים - כרווחי הון. גם במסמך "העמדות" חוזרת הרשות על עמדותיה מהעת האחרונה ומבהירה כי הגדרת "נכס" בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה כוללת כל רכוש, בין אם מדובר בנכס מוחשי ובין אם מדובר בנכס לא מוחשי. לגישת הרשות, "מטבע וירטואלי" - כדוגמת ביטקוין, אתריום וכיוצא באלה - הקרוי גם "אמצעי תשלום מבוזר", הוא רכושו של האדם המחזיק בו, ומשכך הוא נכלל בהגדרת "נכס" בסעיף 88 לפקודה.

"בהתאם לכך, מכירת 'מטבע וירטואלי' מהווה אירוע מס החייב במס על-פי הוראות חלק ה' לפקודת מס הכנסה (רווח הון)", נכתב במסמך "העמדות". הרשות מבהירה כי "אם פעילות מכירת 'מטבעות וירטואליים' מגיעה לכדי 'עסק', הרי שההכנסות ממכירת 'המטבעות הווירטואליים' חייבות במס".

עוד כתבות

מטוס קרב מסוג F-15 / צילום: ap

"האיראנים משפרים יכולות": מה אפשר ללמוד מהפלת המטוס האמריקאי?

אירועי סוף השבוע - שכללו לראשונה הפלת מטוס אמריקאי באיראן - לא באמת מערערים את השליטה האווירית שישראל וארה"ב השיגו בחודש האחרון בשמי טהרן ● ובכל זאת, מה בעצם קרה שם, והאם יש סיבה לדאגה? ● שאלת השעה

נתב''ג בזמן המלחמה / צילום: מיכל אלוני

הקלה נוספת בנתב"ג: החל מחצות – עד 100 נוסעים בטיסות יוצאות

ההחלטה התקבלה בהערכת מצב ביטחונית שנערכה היום במשרד התחבורה ובגורמי הביטחון ● מדובר בהקלה נוספת לעומת ההחלטה מסוף השבוע, אז הוגדלה המכסה ל-80 נוסעים לכל טיסה יוצאת

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

מרוץ התרופות נגד השמנה מעלה הילוך: איך הגיבה נובו נורדיסק לגלולה החדשה של המתחרה?

הגלולה של אלי לילי אושרה לשיווק מהר מהצפוי ● המפיצה של חברת מדיוונד הישראלית, שפיתחה מוצר לטיפול בכוויות, חתמה על הסכם של 193 מיליון דולר עם הממשל האמריקאי ● והחברה שהקימו שלושה חוקרים ממכון ויצמן גייסה 16 מיליון דולר במטרה להרחיב את פעילותה בארה"ב ובאירופה ● השבוע בביומד

כותרות העיתונים בעולם

למה שימוש בפצצות מצרר נגד ישראלים לא מעורר ביקורת בינלאומית?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: שימוש בפצצות מצרר הן נגד אמנה עולמית, אבל לא נשמעת ביקורת כשיורים אותן על ישראל; היועץ לביטחון לאומי לשעבר ג'ון בולטון בטוח שהדרך לניצחון עוברת בסין; ולמה טראמפ עבר להתמקד בהשמדת תשתיות באיראן • כותרות העיתונים בעולם

חיפה. התוכנית חולקה לשלבים / צילום: Shutterstock

מהכרמל ועד קריית חיים: התוכנית שתוסיף לחיפה עשרות אלפי דירות

חיפה סובלת מבעיית מיגון קשה, ולפי הערכות ל־77% מתושביה אין ממ"דים ● הוועדה המחוזית תדון בקרוב בתוכנית העירונית שתחליף את תמ"א 38 בבירת הצפון ותעניק מיגון לאלפי תושבים, אך התנאי למימושה - שדרוג תשתיות מסיבי - עלול להפוך לחסם המרכזי

באיזו עיר בישראל יש הכי הרבה רחובות הקרויים על שם נשים? / צילום: Shutterstock

באיזו עיר בישראל יש הכי הרבה רחובות הקרויים על שם נשים?

זנים של מה הם רוד-איילנד לבן ורוד-איילנד אדום, מהי סדרת ספרי הילדים העברית הארוכה ביותר וכמה מילים יש בשיר "עבדים היינו"? ● הטריוויה השבועית

מטוס של לופטנזה חונה בתוך ההאנגר בנמל התעופה בגרמניה / צילום: ap, Michael Probst)

קפיצה של 50% במחירים בארה"ב והחברה שביטלה אלף טיסות בחודש

מנכ"ל חברת התעופה יונייטד איירליינס תמחר את העלות המוגברת על מחירי הנפט "ב־11 מיליארד דולר בהוצאות השנתיות" ● חברות התעופה בעולם מחפשות דרכים להתמודד עם העלות החדשה, מביטולי טיסות ועד תשלום מוגדל על כבודה ● והמכה הכפולה בישראל

השאיפה: להגדיל את הצבא הגרמני מ־180 אלף חיילים כיום ל־260 אלף בעוד כעשור / צילום: Shutterstock

סערה בגרמניה: האם החשש ממלחמה יגרור צעד קיצוני?

טעות שהתגלתה בימים האחרונים ברפורמת הגיוס החדשה בגרמניה חייבה גברים בגילאים 17-45 לבקש אישור לפני יציאה מהמדינה - כאילו כבר הוכרז מצב חירום בפועל ● בממשלה מיהרו לתקן, אך הפרשה חשפה את הפער בין ההתחמשות הצבאית במאות מיליארדי אירו למציאות שבה רק 27% מהגרמנים מוכנים להילחם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu

עם טווח של 1,500 ק"מ: הטיל שטורקיה בונה עליו

יצרנית החימושים המשוטטים הישראלית והמבוקשת חונכת חברת-בת אירופאית במינכן ● אלביט מרחיבה את יכולות תקשורת הלייזר שלה ● טורקיה מרחיבה את ייצור הטילים לטווח ארוך ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נושאת מטוסים אמריקאית במזרח התיכון / צילום: ap, Petty Officer 3rd Class Nathan Jordan

איש הצוות ממטוס הקרב האמריקאי שהופל באיראן - חולץ בשלום

לפי דיווחים בכלי תקשורת אמריקאים, איש הצוות הנוסף חולץ לאחר שהצליח להתחמק מאיראנים שחיפשו אחריו, הסתתר על רכס מוגבה והפעיל משדר מצוקה ● טראמפ הודיע רשמית על חילוץ הנווט: "הוא בריא ושלם, לא משאירים אף לוחם מאחור" ● גורם ישראלי מאשר: "מבצע מורכב שהסתיים בשלום"

קרן שתוי, מנכ''לית הולמס פלייס / צילום: יוני רייף

המנכ"לית שקנתה מניות של עצמה ב-6 מיליון שקל: "הבנות שלי יהיו מסודרות"

בגיל 15 קרן שתוי כבר עבדה בניקיון ומכרה גלידות כדי לממן לימודים בבית ספר פרטי - וחלמה להיות יונית לוי הבאה ● אלא שמשרה כנציגת שירות גלגלה אותה בתוך עולם העסקים - עד לתפקיד מנכ"לית הולמס פלייס ● בינואר היא רכשה מניות של החברה ב-51 מיליון שקל: "הוצאתי את כל החסכונות, אבל מבחינתי זה הימור בטוח"

קאת'י טאי בסרטון מתוך ערוץ היוטיוב שלה / צילום: צילום מסך מיוטיוב

היא קוראת לעצמה "ברבי ביוטק" ומחוללת סערה בזירת המדע: הכירו את היזמת שרוצה לערוך עוברים

הכרזתה היומרנית של היזמת קאת'י טאי על הקמת חברת ביוטק חדשה שוב כיוונה אליה אש ● מצד אחד היא צעירה מבריקה שזוכה למימון ולכבוד במוסדות מוערכים, ומצד אחר בעולם המדע יש מי שמכנים אותה "כלתו של פרנקנשטיין" ● איך הסיפור שלה ייגמר?

רן פרסברג, בעלים ומנכ''ל של קבוצת בולטהאופ ישראל / צילום: גיא חמוי

יזם הנדל"ן שינסה למכור פנטהאוז ב-40 מיליון שקל ביפו

רן פרסברג, בעלים ומנכ"ל של קבוצת בולטהאופ ישראל, מספר כיצד הרחיב את פעילות החברה ממטבחי יוקרה לפתרונות כוללים לעיצוב הבית ● ועל הכניסה לתחום הנדל"ן: "אנחנו מעורבים במגוון פרויקטים, הכוללים אלפי יחידות דיור"

לוגו ביט / צילום: יח''צ

ביט מקפיצה מחירים: זו העמלה החדשה ללקוחות

העמלה על קבלת כספים תעלה מ־0.6% ל־0.8% החל ממאי, ותחול על משתמשים שמקבלים מעל 25 אלף שקל בשנה ● בבנק הפועלים מציינים כי הדבר רלוונטי לכ־7% בלבד מכלל המשתמשים באפליקציה

מחסן אונקיות זהב / צילום: Shutterstock, Art disain

המקלט הבטוח של השווקים רשם חודש גרוע, מי יכול להחליף אותו?

המלחמה עם איראן סיפקה למשקיעים טלטלות רבות במהלך החודש האחרון, והביקוש לחוף מבטחים הולך וגובר ● בדקנו איזה אפיק השקעה הוכיח את עצמו במשברים הגדולים מהעבר, והתשובה הייתה חד־משמעית - הזהב ● אלא שהפעם הוא רושם את החודש הגרוע מאז 2008 ● אז איפה בכל זאת אפשר למצוא הגנה מפני הזעזועים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

עם תאריך ושעה: טראמפ פרסם את הדדליין המדויק לאיראן

נשיא ארה"ב נקב במועד פקיעת האולטימטום לאיראן ומוחמד באקר קאליבאף השיב: "כל האזור שלנו הולך להישרף כי אתה מתעקש לציית לפקודותיו של נתניהו" ● בכיר איראני: "מיצר הורמוז יפתח רק אחרי הפיצוי על הנזקים"

''כיס בריאות'' בגינת צוקר בתל אביב / צילום: באדיבות קרן תל אביב

ספסל במקום קליניקה: היוזמות העירוניות שמנסות למנוע את המשבר הנפשי הבא

בעידן של בדידות גוברת ומלחמה מתמשכת, המרחב הציבורי הופך להרבה יותר מנדל"ן: תפיסה חדשנית של אדריכלות תומכת בריאות מבקשת להפוך את הגינות השכונתיות וספסלי הרחוב למוקדי חוסן המעודדים מפגש אנושי ורווחה נפשית ● האם ההשקעה מוחזרת? ד"ר הלה אורן, מנכ"לית קרן תל אביב: "אנשים עם איכות חיים טובה בריאים יותר - ובריאות חוסכת כסף"

צילומים: Shutterstock, AP-Alex Brandon

רגע לפני פקיעת האולטימטום: ההפתעה הגדולה של המלחמה וההשלכות

ההערכה הרווחת ערב המלחמה שקרסה ● ביבשת הצומחת בעולם גילו לפתע שנתיב שייט אחד יכול להביא למשבר מזון ● תגובת השווקים ביחס למשבר האנרגיה של שנות ה-70 ● והמוניטין שקרס למדינות המפרץ ● ההפתעות הכלכליות בסיכום חמישה שבועות של מלחמה ● טור אורח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu via Reuters Connect

המלחמה הנחיתה מכה קשה על ארדואן. כך הוא מנסה למנוע קריסה כלכלית

בניסיון לבלום את צניחת הלירה מול טלטלות המלחמה וזינוק מחירי האנרגיה, טורקיה מכרה כרבע מהרזרבות שלה בתוך חודש ● המהלך נועד למנוע העלאות ריבית שיפגעו בבסיס התמיכה של ארדואן, אך במקביל מתעורר חשש כבד ליציבותה של הכלכלה הטורקית בטווח הארוך

רחוב ארנון 22 בשכונת הוורדים בקריית שמונה / צילום: דוברות עיריית קרית שמונה

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בקריית שמונה?

דירת 3 חדרים בשטח של 100 מ"ר בקריית שמונה נמכרה תמורת 700 אלף שקל – בשבוע השני למלחמה ובמחיר קרוב לעסקאות דומות ● המבנה הספציפי כולל מקלט לתושבי הבית