גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות שקופות: פתרון מיסויי להשקעה בחו"ל או סיכון מס?

בשנים האחרונות יותר ויותר ישראלים משקיעים בארה"ב, ומרבית ההשקעות מבוצעות על-ידיהם באמצעות חברות מסוג LLC ■ מהן החברות הללו, האם הפעילות באמצעותן כדאית מבחינה מיסויית, ואם כן למי, ומהם סיכוני המס

מיסוי להשקעה בחול /  צילום:  צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
מיסוי להשקעה בחול / צילום: צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

חברת LLC) Limited Liability Company) - חברה בערבון מוגבל- מאפשרת השקעה באמצעות ישות שאינה שונה מחברה לעניין הדין הכללי, כך שהיא מעניקה הגנה לבעלי המניות. אבל בניגוד לחברה רגילה היא ממוסה כ"שקופה" לעניין מיסוי פדרלי בארה"ב, בהתאם למשטר המס שחל בארה"ב, אלא אם כן בחרו אחרת.

כאשר בוחרים להתמסות כחברה שקופה, הכנסות החברה מיוחסות לשותפים בה (בעלי הזכויות בה), ועליהם מוטל המס בגין הכנסות החברה במישרין. בארה"ב התפתחה פסיקה שקבעה, בין היתר, כי בתנאים מסוימים, לשותפים זרים המחזיקים בחברת LLC יוענק פטור ממס.

אולם לפי דיני המס בישראל, ברירת המחדל למיסוי ה-LLC הוא כ"יישות אטומה". ככזו, חבות המס תיגזר מסיווג זה, שעל פיו הישות הזרה תמוסה בישראל כחברה, שהכנסותיה והוצאותיה אינן מיוחסות לבעלי הזכויות בה, אלא היא חבה עליהן בעצמה.

ככל שהנישום בחר להתמסות כ"יישות שקופה", הכנסותיה והוצאותיה של הישות הזרה ייוחסו לבעלי הזכויות בה, וניתן יהיה למנוע תוצאה של כפל מס וליהנות מזיכוי מסי חוץ. זאת בתנאי שהמס ששולם מחוץ לישראל יהיה מאותו מקור שממנו נצמחת ההכנסה המקימה חבות במס בישראל.

אם כן, למרות האטרקטיביות עבור זרים לבצע את ההשקעה בארה"ב באמצעות חברת LLC, בישראל ההתייחסות למיסוי חברת LLC ובעלי הזכויות בה סבוכה, לא ברורה ועלולה ליצור מלכודות מס, המחייבות משנה זהירות. זאת היות שלא ברור אם ה-LLC תיחשב כ"שקופה" בכל היבט לעניין הדין הישראלי.

כיוון שהסיווג השונה של ה-LLC בין ארה"ב לישראל יכול ליצור בעיה של כפל מס, עקב אי-התרה בזיכוי של מסים ששולמו מחוץ לישראל לאלה החלים בישראל, פרסמה רשות המסים את חוזר מס הכנסה (מס' 5/2004) "זיכוי ממס זר לתושב ישראל המחזיק ב-LLC". החוזר עוסק בשתי חלופות. האחת היא סיווג ה-LLC כחברה "אטומה" - הן בארה"ב והן בישראל. במקרה זה לא תתעורר בעיית כפל המס, שכן ההתייחסות ל-LLC בשתי המדינות זהה. השנייה היא לבחור בחלופת ההשקפה בשתי המדינות.

מה יהיו השלכות המס במקרה שבו החברה מסווגת כ"שקופה" לצורכי מס בארה"ב, ו"אטומה" לצורכי מס בישראל? בפס"ד שניתן השנה בבית המשפט המחוזי בתל אביב, בעניין יעקב הראל ואח', נדונה סוגיה שעניינה נושא הזיכוי ממס זר על הכנסות שהופקו בארה"ב. הראל החזיק באמצעות חברה ישראלית חברה תושבת ארה"ב מסוג LLC, אשר אינה נשלטת ומנוהלת מישראל, שיש לה הכנסות שהופקו בארה"ב.

בהתאם לדין האמריקאי, הכנסתה של חברת LLC שבבעלותו (העקיפה) של מר הראל מיוחסת לצורכי מס אמריקאי לבעל הזכויות בה, והוא החייב בתשלום המס בגין ההכנסה שנצמחה לה. בהתאם, בהיותה של חברת ה-LLC "שקופה" לצורכי מס אמריקאי, הרי שהמס משולם ברמת היחיד.

במהלך השנים חילקה ה-LLC שבבעלותו העקיפה של מר הראל את רווחיה לבעל מניותיה. חלוקות אלה אינן חייבות במס נוסף בארה"ב. מר הראל ביקש להתחייב בישראל בגין החלוקות מה-LLC כהכנסה מדיבידנד שקיבלה החברה המשפחתית, ולמעשה מיוחסת לו כנישום המייצג בה (משום היותה שקופה), תוך שהוא דורש את המס האמריקאי ששולם על-ידיו בגין ההכנסה העסקית של ה-LLC כזיכוי מהמס הישראלי החל על הדיבידנד.

בית המשפט לא קיבל את עמדתו של הנישום כי יש לראות בניכוי במקור מחלוקות שביצעה ה-LLC לבעליה חלק מסכומי החלוקה לבעלי הזכויות. העובדה שמסכומי החלוקות בארה"ב נוכה מס במקור, אין בה כדי לשנות את סיווג ההכנסה בידי היחיד - מהכנסה שמקורה מעסק להכנסה שמקורה מדיבידנד.

בית המשפט ניתח לראשונה, באופן מקיף ביותר, את מנגנון המיסוי החל בארה"ב ובישראל על ישות מסוג LLC. בתחילה, עסק בית המשפט בשאלת סיווג ה-LLC לעניין הדין הישראלי, ואימץ את עמדת מס הכנסה כפי שבאה לידי ביטוי בחוזר, שעל פיה יוכל הנישום לבחור באחת משתי החלופות.

בית המשפט קבע, כי אם בארה"ב נחשבת ה-LLC לישות שקופה, שהכנסותיה מיוחסות לבעל הזכויות בה, ובישראל לא נבחרה החלופה השנייה - ההשקפה, המס ששולם על-ידי היחיד בארה"ב בגין הכנסות שיוחסו לו מה-LLC לא יינתן כזיכוי כנגד המס הישראלי החל על חלוקות הרווחים מה-LLC ליחיד. זאת ועוד, בהיעדר בחירה של הנישום, על פי ברירת המחדל תיחשב ה-LLC לחברה "אטומה" בישראל, וכפועל יוצא, ההכנסות שחולקו ממנה ייחשבו להכנסה מדיבידנד ולא כהכנסה עסקית.

כיצד יש לדווח?

בהתאם להוראות החוזר, ככל שמדובר בבעל זכויות יחיד המחזיק ב-LLC, יהיה זה נכון (במרבית המקרים) להשקיף את החברה עם הדיווח הראשון בגין הכנסותיה. נישום שבחר בהשקפה כאמור, יחויב במס בישראל באופן שוטף על הכנסות חברת ה-LLC. ההכרה בהכנסות תהיה בשנה שבה הופקו, ולא במועד חלוקתן בפועל. מובן שהכנסות אלה יחויבו במס בישראל בהתאם לסיווג מקור ההכנסה - כפי שדווח בארה"ב.

ככל שהחברה אינה שקופה, ייחשב המס ששולם על-ידי בעל הזכויות בה כמס ששילמה ה-LLC לצורך התרתו כזיכוי ממס החברות הישראלי החל עליה.

ככל שבחר הנישום בחברה שתהיה שקופה לצורכי המס האמריקאי, לא תעמוד לזכותו הגנת האמנה בין ישראל לארה"ב למניעת כפל מס, שכן LLC שלא בחרה להיחשב כחברה לצורך מס בארה"ב, ומוחזקת בידי אדם או חברה שאינם תושבי ארה"ב, לא תיחשב לתושבת ארה"ב, והוראות האמנה לא יחולו עליה.

עמדת רשות המסים

בטיוטה לעמדה מס' 38/2017 התייחסה רשות המסים להסדר שנקבע בחוזר כדלקמן: "ייחוס הכנסות תאגיד LLC לתושב ישראל אשר מחזיק בתאגיד זה, ושבחר ליישם את ההסדר שנקבע בחוזר מס הכנסה 5/2004 (זיכוי ממס זר לתושב ישראל המחזיק ב-LLC) באופן שמאפשר לו לדווח על הכנסות התאגיד באופן אישי, יהיה לצורך זיכוי ממס זר בלבד ולא לעניין אחר, לקיזוז הפסדים שהתהוו בפעילות ה-LLC מהכנסתו החייבת של תושב ישראל וכן לרבות פטורים המיוחסים ליחיד, ושיעורי מס מיוחדים הניתנים ליחיד (כדוגמת סעיפים 122א' ו-125ג' לפקודה)".

בעניין זה נציין, כי בשל עמדה זו של רשות המסים הצפויה להתפרסם בימים הקרובים, רצוי וכדאי שכל נישום (בין אם יחיד ובין אם חברה) אשר השקיעו בארה"ב באמצעות LLC יבחנו את מבנה ההחזקה וההשקעה. ככל שהמשקיע מבקש לפעול בניגוד לאמור, עליו להצהיר על כך בדוח השנתי. 

להלן כמה סוגיות שעדיין מצריכות עיון:

1. גם אם בחר הנישום להשקיף את החברה וליצור למעשה הקבלה בין דין המס האמריקאי לזה הישראלי - מה יעלה בגורלם של הפסדים שנבעו ל-LLC?

2. אם בחרה החברה במועד על פי החוזר להתמסות כשקופה, האם יהיו בעלי המניות זכאים ליהנות מההקלות ליחידים במקרים אחרים?

3. מה דינן של השקעות ה-LLC בחברות בנות ונכדות, שגם הן מסווגות כשקופות בארה"ב? כיצד אלה יסווגו בישראל?

4. האם חברת LLC מגינה מפני מס ירושה לזרים בארה"ב?

קצרה היריעה מלהכיל את כלל הסיכונים וחשיפות המס שקיימים, אך בל למשקיע לשכוח כי יש לתת את הדעת בעניין ההשקעה בארה"ב גם לסוגיית חברה נשלטת זרה (חנ"ז - CFC).

על נישומים לבחון את מערך ההשקעות שלהם בארה"ב, במיוחד לנוכח סכנת "כפל מס" שהם עשויים לחוב בו, הפחתת שיעורי מס החברות בארה"ב - אשר יש בה כדי לשנות את שיקולי ההשקעה, שכן ייתכנו מקרים רבים שבהם כבר לא כדאי לדווח על ה-LLC כשקופה לצורכי מס אמריקאי - ובפרט לנוכח עמדת רשות המסים כפי שפורטה לעיל.

** עו"ד טלי ירון-אלדר היא שותפה מנהלת במשרד ירון-אלדר פלר שורץ ושות', ונציבת מס הכנסה לשעבר. סיון הניק עורכת דין במשרד ומומחית במיסוי בינלאומי

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?