גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר לא שלנו: כך התנדפה "החברה הצומחת" של עודד קובו

שלנו גרופ, בהובלת עודד קובו, עלתה לכותרות כשתכננה להנפיק בת"א לפי שווי של 600 מיליון שקל ■ שנה וקצת לאחר ביטול ההנפקה לא נותר זכר לקשר של החברה לישראל

לאן נעלמה "החברה הצומחת שהפכה לאחת מחברות הטכנולוגיה המושכות ביותר בישראל"? כך לפחות הגדירה את עצמה "שלנו גרופ", רק לפני כשנה וחצי באתר האינטרנט שלה. נכון להיום, באתר האינטרנט של שלנו גרופ (Shellanoo Group), שבשנת 2016 תכננה לבצע הנפקה בבורסה בתל-אביב לפי שווי של 600 מיליון שקל, לא נותר כל זכר להיסטוריה של החברה בישראל ולא להשקעות שביצעה בחברות ובאפליקציות בעבר, או לגלריית המשקיעים הנוצצת שהשקיעו בה. גם שמו של היזם והמנכ"ל לשעבר, עודד קובו, נעדר משם.

למרות שדוחות החברה נשאו הערת "עסק חי", ביקשה שלנו גרופ, שפעלה ממשרדים מפוארים ועתירי פינוקים בהרצליה, לגייס 95 מיליון שקל מהציבור בת"א לפי שווי נדיב במיוחד. את ההנפקה ליווה קמפיין יוצא דופן - שלט חוצות ענקי שנתלה מעל נתיבי איילון בת"א.

החברה, בהובלת קובו והמיליארדר רומן אברמוביץ', התהדרה ערב ההנפקה המתוכננת בשורה של סלבריטאים שהשקיעו בעסקיה, ובהם דמויות בולטות בתעשיית הבידור העולמית כדיוויד גואטה, טייסטו, ניקי מינאז', אביצ'י, בני אנדרסון (מלהקת אבבא לשעבר) ו-וויל איי.אם.

אלא שבתקשורת הכלכלית המקומית זיהו שורה של בעיות הטמונות בהנפקה המתוכננת והציפו אותן בכותרות גדולות: רוב האפליקציות טרם הושקו בזמן ההנפקה, החברה עצמה לא רשמה הכנסות והפסידה 15 מיליון דולר במחצית 2016, ואפליקציה בולטת שלה, "בליינדספוט", עמדה במוקד הליך משפטי.

כל אלה הובילו לביטול ההנפקה, ימים ספורים לאחר תחילת ה"רוד שואו" לקראתה, ומיד לאחר מכן החלה שלנו גרופ לזמן עובדים לשימועים לקראת פיטורים. זמן קצר לאחר מכן, פורסם באתר האמריקאי "האפינגטון פוסט" כי החברה הצליחה למכור שתי אפליקציות שלה (אחת מהן הייתה בליינדספוט) ב-32 מיליון דולר לרוכש סיני, אך לא התקבלו אישורים נוספים לעסקה. נכון להיום, כניסה לאתר האינטרנט של בליינדספוט מעלה כי ניתן להשתמש באפליקצייה הפרובוקטיבית אך ורק בסין.

"לחברה אין כל פעילות בישראל"

מי שנכנס בימים אלה לאתר האינטרנט של שלנו גרופ, לומד עליה כי היא "חברת החזקות והשקעות טכנולוגיה" המתמקדת בעיקר בחברות ויזמים מאסיה. "החברה ממוקמת בהונג קונג, עם פעילות בבייג'ינג, צ'נגדו וסינגפור", נכתב באתר. המשרדים בסינגפור, בשטח של כ-2,800 מ"ר, צפויים להיפתח במארס הקרוב. על ההיסטוריה של החברה נכתב רק כי הוקמה ב-2014 "על-ידי משקיעים מובילים בתעשייה ושותפים".

לשאלה שהפנה "גלובס" לשלנו גרופ, מדוע אתר האינטרנט לא כולל כל מידע על ההיסטוריה הישראלית של החברה או על פעילותה הנוכחית בישראל, התקבלה תשובה ולפיה "קבוצת שלנו היא חברת החזקות והשקעות בתחום הטכנולוגיה עם פוקוס עיקרי בחברות ויזמים מאסיה. הקבוצה סגרה את הסניף שלה ואת פעילותה בישראל באמצע 2016 (לפני שנה וחצי), זמן קצר לאחר שנרכשה. לחברה אין כל פעילות בישראל".

לשאלה מתי נרכשה הקבוצה ומי הבעלים כיום, השיבה החברה כי "החברה האם של שלנו גרופ, SIG (Shellanoo Investment Group), השקיעה 40 מיליון דולר ב-2017 בהקמת ובניית חממות טכנולוגיות בצ'נגדו, בייג'ינג, ובסינגפור (חממה שכאמור, תיפתח במארס 2018). את SIG מובילים איימי הונג, סיימון צ'ן, פיטר מא, סם אנדרי ורוברט בורו". אגב, עד לפני כמה ימים, נכתב באתר כי החברה מונהגת על-ידי הונג, אך מאז שמה הועלם מהאתר. בחשבון הלינקדאין שלה מופיעה הונג כיו"ר ומנכ"לית קבוצת שלנו מאז ינואר 2005 (הגם שהחברה הוקמה על-פי האתר שלה רק ב-2014).

אחת האפליקציות שבהן השקיעה קבוצת שלנו ושהופיעה בתשקיף שהוגש לפני ההנפקה שבוטלה, הייתה Music Messenger. מדובר באפליקציית שליחת הודעות מוזיקה, חינמית וללא פרסומות, המאפשרת למשתמשים "גישה בלתי מוגבלת למאגרי מוזיקה" ויצירת רשימות השמעה. לפי נתוני החברה בתשקיף, המשתמשים באפליקציה הגיעו בעיקר מארה"ב, מקסיקו וברזיל. מי שנכנס כיום לאתר של Music Messenger, מוצא את כל הפרטים האבודים מהאתר של שלנו - המשקיעים הכוללים את רומן אברמוביץ', ניקי מינאז' ו-וויל איי.אם, והבסיס שלה בישראל.

השכר קפץ רגע לפני ההנפקה

בספטמבר 2016, יומיים בלבד לאחר שהחלה ב"רוד שואו" לקראת הנפקתה בבורסה בת"א, הודיעה "שלנו גרופ" שבשליטת המנכ"ל והיו"ר עודד קובו, על ביטול ההנפקה, אשר זכתה לקיתונות של ביקורת בתקשורת הכלכלית. בד בבד, הודיעה החברה כי החליטה להיפרד מכ-40 עובדים, שהיוו כשני שליש ממצבת כוח האדם בחברה (כ-60 עובדים).

קובו, בנו של איש העסקים בבו קובו, מסר בזמנו כי "בשבועות האחרונים חברת שלנו גרופ, עובדי החברה ובעלי המניות, היו נתונים להתקפות ברוטליות מצד מספר עיתונאים ואנשי תקשורת במדינה. אמונתנו הראשונית הייתה, ועודנה, שחברות טכנולוגיה ישראליות יכולות לשגשג בבורסה של ת"א. עם זאת, לאור חוסר הפרופורציה המוגזמת של ההתקפות עלינו מצד עיתונאים שונים, החלטנו למקד את פעילות החברה במקום אחר".

מתשקיף החברה התברר כי ימים ספורים לפני פרסומו, אישר דירקטוריון שלנו גרופ שידרוג משמעותי של 130% בשכרו החודשי של קובו ל-92 אלף דולר, כך שעלות העסקתו השנתית לחברה אמורה הייתה לעמוד על כ-1.2 מיליון דולר (4.5 מיליון שקל). זאת לעומת פחות מ-400 אלף דולר ב-2015. גם את שכר הסמנכ"לים החליטה החברה לשדרג באמצעות כספי הגיוס המתוכנן מהציבור, כך שיזכו לשכר בעלות שנתית של 420-480 אלף דולר כל אחד. זאת לעומת 240-230 אלף דולר "בלבד" ב-2015.

החברים לפיאסקו: BDO זיו האפט

גורמים מובילים בשוק ההון המקומי ליוו ותמכו בקובו במהלך ההנפקה ובתימחור והפכו לשותפים בפיאסקו: חברת החיתום פועלים אי.בי.אי בראשותו של ארז גולדשמידט, שאמורה הייתה להיות החתם המתמחר בהנפקה, ועו"ד ישראל שמעונוב, שליווה את מהלך הגיוס. גם לפירמת רואי החשבון המובילה BDO זיו האפט היה חלק נכבד בתימחור המפוקפק של ההנפקה, לאחר שהוציאה תחת ידיה הערכת שווי של לא פחות מ-177 מיליון דולר (כ-680 מיליון שקל) לשלנו גרופ, אשר נכללה התשקיף ההנפקה. על הערכת השווי חתום רו"ח יגאל טולדנו, שותף מנהל ב-BDO.

שלנו גרופ הציגה בתשקיף ההנפקה ארבעה תחומי פעילות עיקריים: פיתוח אפליקציות מובייל, שירותים מקוונים, אפליקציות מובייל המשתמשות בטכנולוגיית בינה מלאכותית ומכירה מקוונת של תוספי מזון. במצגת שפרסמה החברה לקראת ההנפקה, ניסתה שלנו לשווק עצמה כחברת חלום השמה דגש על אקזיטים בשוק הטכנולוגיה בישראל וציינה, כי היא "מציגה דרך חדשנית להשקעה בטכנולוגיה".

האפליקציה המפורסמת ביותר של שלנו גרופ הייתה בליינדספוט שפיתח דור רפאלי, אחיה של הדוגמנית בר רפאלי. האפליקציה שמאפשרת שליחת הודעות אנונימיות עלתה לכותרות בעקבות חשש שתאפשר בריונות נגד בני נוער ותביעה ייצוגית נגדה בסך 650 אלף דולר.

באתר החברה תואר בזמנו עודד קובו, שהחזיק ב-38% מהחברה, כ"יזם אינטרנט ואיש עסקים ידוע בעל יותר מ-20 שנות ניסיון בתחום". עוד נכתב כי "במהלך שני העשורים האחרונים עסקיו כללו בין השאר טלקום, אינטרנט וקרנות הון באקזיטים של מעל למיליארד דולר". טרם ההנפקה המתוכננת גייסה שלנו גרופ כ-25 מיליון דולר בשני סבבים, בעיקר מהמיליארדר רומן אברמוביץ', שהחזיק ב-16% מהמניות.

עוד כתבות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י