גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר לא שלנו: כך התנדפה "החברה הצומחת" של עודד קובו

שלנו גרופ, בהובלת עודד קובו, עלתה לכותרות כשתכננה להנפיק בת"א לפי שווי של 600 מיליון שקל ■ שנה וקצת לאחר ביטול ההנפקה לא נותר זכר לקשר של החברה לישראל

לאן נעלמה "החברה הצומחת שהפכה לאחת מחברות הטכנולוגיה המושכות ביותר בישראל"? כך לפחות הגדירה את עצמה "שלנו גרופ", רק לפני כשנה וחצי באתר האינטרנט שלה. נכון להיום, באתר האינטרנט של שלנו גרופ (Shellanoo Group), שבשנת 2016 תכננה לבצע הנפקה בבורסה בתל-אביב לפי שווי של 600 מיליון שקל, לא נותר כל זכר להיסטוריה של החברה בישראל ולא להשקעות שביצעה בחברות ובאפליקציות בעבר, או לגלריית המשקיעים הנוצצת שהשקיעו בה. גם שמו של היזם והמנכ"ל לשעבר, עודד קובו, נעדר משם.

למרות שדוחות החברה נשאו הערת "עסק חי", ביקשה שלנו גרופ, שפעלה ממשרדים מפוארים ועתירי פינוקים בהרצליה, לגייס 95 מיליון שקל מהציבור בת"א לפי שווי נדיב במיוחד. את ההנפקה ליווה קמפיין יוצא דופן - שלט חוצות ענקי שנתלה מעל נתיבי איילון בת"א.

החברה, בהובלת קובו והמיליארדר רומן אברמוביץ', התהדרה ערב ההנפקה המתוכננת בשורה של סלבריטאים שהשקיעו בעסקיה, ובהם דמויות בולטות בתעשיית הבידור העולמית כדיוויד גואטה, טייסטו, ניקי מינאז', אביצ'י, בני אנדרסון (מלהקת אבבא לשעבר) ו-וויל איי.אם.

אלא שבתקשורת הכלכלית המקומית זיהו שורה של בעיות הטמונות בהנפקה המתוכננת והציפו אותן בכותרות גדולות: רוב האפליקציות טרם הושקו בזמן ההנפקה, החברה עצמה לא רשמה הכנסות והפסידה 15 מיליון דולר במחצית 2016, ואפליקציה בולטת שלה, "בליינדספוט", עמדה במוקד הליך משפטי.

כל אלה הובילו לביטול ההנפקה, ימים ספורים לאחר תחילת ה"רוד שואו" לקראתה, ומיד לאחר מכן החלה שלנו גרופ לזמן עובדים לשימועים לקראת פיטורים. זמן קצר לאחר מכן, פורסם באתר האמריקאי "האפינגטון פוסט" כי החברה הצליחה למכור שתי אפליקציות שלה (אחת מהן הייתה בליינדספוט) ב-32 מיליון דולר לרוכש סיני, אך לא התקבלו אישורים נוספים לעסקה. נכון להיום, כניסה לאתר האינטרנט של בליינדספוט מעלה כי ניתן להשתמש באפליקצייה הפרובוקטיבית אך ורק בסין.

"לחברה אין כל פעילות בישראל"

מי שנכנס בימים אלה לאתר האינטרנט של שלנו גרופ, לומד עליה כי היא "חברת החזקות והשקעות טכנולוגיה" המתמקדת בעיקר בחברות ויזמים מאסיה. "החברה ממוקמת בהונג קונג, עם פעילות בבייג'ינג, צ'נגדו וסינגפור", נכתב באתר. המשרדים בסינגפור, בשטח של כ-2,800 מ"ר, צפויים להיפתח במארס הקרוב. על ההיסטוריה של החברה נכתב רק כי הוקמה ב-2014 "על-ידי משקיעים מובילים בתעשייה ושותפים".

לשאלה שהפנה "גלובס" לשלנו גרופ, מדוע אתר האינטרנט לא כולל כל מידע על ההיסטוריה הישראלית של החברה או על פעילותה הנוכחית בישראל, התקבלה תשובה ולפיה "קבוצת שלנו היא חברת החזקות והשקעות בתחום הטכנולוגיה עם פוקוס עיקרי בחברות ויזמים מאסיה. הקבוצה סגרה את הסניף שלה ואת פעילותה בישראל באמצע 2016 (לפני שנה וחצי), זמן קצר לאחר שנרכשה. לחברה אין כל פעילות בישראל".

לשאלה מתי נרכשה הקבוצה ומי הבעלים כיום, השיבה החברה כי "החברה האם של שלנו גרופ, SIG (Shellanoo Investment Group), השקיעה 40 מיליון דולר ב-2017 בהקמת ובניית חממות טכנולוגיות בצ'נגדו, בייג'ינג, ובסינגפור (חממה שכאמור, תיפתח במארס 2018). את SIG מובילים איימי הונג, סיימון צ'ן, פיטר מא, סם אנדרי ורוברט בורו". אגב, עד לפני כמה ימים, נכתב באתר כי החברה מונהגת על-ידי הונג, אך מאז שמה הועלם מהאתר. בחשבון הלינקדאין שלה מופיעה הונג כיו"ר ומנכ"לית קבוצת שלנו מאז ינואר 2005 (הגם שהחברה הוקמה על-פי האתר שלה רק ב-2014).

אחת האפליקציות שבהן השקיעה קבוצת שלנו ושהופיעה בתשקיף שהוגש לפני ההנפקה שבוטלה, הייתה Music Messenger. מדובר באפליקציית שליחת הודעות מוזיקה, חינמית וללא פרסומות, המאפשרת למשתמשים "גישה בלתי מוגבלת למאגרי מוזיקה" ויצירת רשימות השמעה. לפי נתוני החברה בתשקיף, המשתמשים באפליקציה הגיעו בעיקר מארה"ב, מקסיקו וברזיל. מי שנכנס כיום לאתר של Music Messenger, מוצא את כל הפרטים האבודים מהאתר של שלנו - המשקיעים הכוללים את רומן אברמוביץ', ניקי מינאז' ו-וויל איי.אם, והבסיס שלה בישראל.

השכר קפץ רגע לפני ההנפקה

בספטמבר 2016, יומיים בלבד לאחר שהחלה ב"רוד שואו" לקראת הנפקתה בבורסה בת"א, הודיעה "שלנו גרופ" שבשליטת המנכ"ל והיו"ר עודד קובו, על ביטול ההנפקה, אשר זכתה לקיתונות של ביקורת בתקשורת הכלכלית. בד בבד, הודיעה החברה כי החליטה להיפרד מכ-40 עובדים, שהיוו כשני שליש ממצבת כוח האדם בחברה (כ-60 עובדים).

קובו, בנו של איש העסקים בבו קובו, מסר בזמנו כי "בשבועות האחרונים חברת שלנו גרופ, עובדי החברה ובעלי המניות, היו נתונים להתקפות ברוטליות מצד מספר עיתונאים ואנשי תקשורת במדינה. אמונתנו הראשונית הייתה, ועודנה, שחברות טכנולוגיה ישראליות יכולות לשגשג בבורסה של ת"א. עם זאת, לאור חוסר הפרופורציה המוגזמת של ההתקפות עלינו מצד עיתונאים שונים, החלטנו למקד את פעילות החברה במקום אחר".

מתשקיף החברה התברר כי ימים ספורים לפני פרסומו, אישר דירקטוריון שלנו גרופ שידרוג משמעותי של 130% בשכרו החודשי של קובו ל-92 אלף דולר, כך שעלות העסקתו השנתית לחברה אמורה הייתה לעמוד על כ-1.2 מיליון דולר (4.5 מיליון שקל). זאת לעומת פחות מ-400 אלף דולר ב-2015. גם את שכר הסמנכ"לים החליטה החברה לשדרג באמצעות כספי הגיוס המתוכנן מהציבור, כך שיזכו לשכר בעלות שנתית של 420-480 אלף דולר כל אחד. זאת לעומת 240-230 אלף דולר "בלבד" ב-2015.

החברים לפיאסקו: BDO זיו האפט

גורמים מובילים בשוק ההון המקומי ליוו ותמכו בקובו במהלך ההנפקה ובתימחור והפכו לשותפים בפיאסקו: חברת החיתום פועלים אי.בי.אי בראשותו של ארז גולדשמידט, שאמורה הייתה להיות החתם המתמחר בהנפקה, ועו"ד ישראל שמעונוב, שליווה את מהלך הגיוס. גם לפירמת רואי החשבון המובילה BDO זיו האפט היה חלק נכבד בתימחור המפוקפק של ההנפקה, לאחר שהוציאה תחת ידיה הערכת שווי של לא פחות מ-177 מיליון דולר (כ-680 מיליון שקל) לשלנו גרופ, אשר נכללה התשקיף ההנפקה. על הערכת השווי חתום רו"ח יגאל טולדנו, שותף מנהל ב-BDO.

שלנו גרופ הציגה בתשקיף ההנפקה ארבעה תחומי פעילות עיקריים: פיתוח אפליקציות מובייל, שירותים מקוונים, אפליקציות מובייל המשתמשות בטכנולוגיית בינה מלאכותית ומכירה מקוונת של תוספי מזון. במצגת שפרסמה החברה לקראת ההנפקה, ניסתה שלנו לשווק עצמה כחברת חלום השמה דגש על אקזיטים בשוק הטכנולוגיה בישראל וציינה, כי היא "מציגה דרך חדשנית להשקעה בטכנולוגיה".

האפליקציה המפורסמת ביותר של שלנו גרופ הייתה בליינדספוט שפיתח דור רפאלי, אחיה של הדוגמנית בר רפאלי. האפליקציה שמאפשרת שליחת הודעות אנונימיות עלתה לכותרות בעקבות חשש שתאפשר בריונות נגד בני נוער ותביעה ייצוגית נגדה בסך 650 אלף דולר.

באתר החברה תואר בזמנו עודד קובו, שהחזיק ב-38% מהחברה, כ"יזם אינטרנט ואיש עסקים ידוע בעל יותר מ-20 שנות ניסיון בתחום". עוד נכתב כי "במהלך שני העשורים האחרונים עסקיו כללו בין השאר טלקום, אינטרנט וקרנות הון באקזיטים של מעל למיליארד דולר". טרם ההנפקה המתוכננת גייסה שלנו גרופ כ-25 מיליון דולר בשני סבבים, בעיקר מהמיליארדר רומן אברמוביץ', שהחזיק ב-16% מהמניות.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן