גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשלה קטנה ויעילה, מיסים נמוכים - סוד ההצלחה של טייוואן

טייוואן, שהתאפיינה לאורך השנים במגזר ממשלתי קטן ויעיל, נטל מס נמוך ורמת תחרות גבוהה, מושכת משקיעים זרים ■ אבל כשהדרקון הסיני מתעטש, שכנתו הקטנה נכנסת לכוננות ספיגה

שוק בטאיפיי / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
שוק בטאיפיי / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

טייוואן, או בשמה השני "הרפובליקה הסינית", היא מדינה המורכבת מקבוצת איים, הכוללת את טייוואן, פנגו, ג'ינמן ומאטסו, השוכנת אל מול חופי סין. טייוואן הוקמה בסוף שנות ה-40 על ידי פליטים סינים, והצליחה להתקדם ממצב של עוני לשגשוג יחסי, בין השאר, הודות למעבר משלטון צבאי לדמוקרטיה. עם זאת, מעמדה הבינלאומי נותר מורכב עד היום.

מצד אחד, מדובר במדינה עצמאית, המנהלת קשרי מסחר רחבים עם העולם ומוכרת כישות עצמאית בארגונים בינלאומיים כמו ארגון הסחר העולמי והוועד האולימפי. מאידך, טייוואן מעולם לא הכריזה על עצמאות ואף לא זכתה להכרה בינלאומית כמדינה, בין השאר, בעקבות איומיה של סין השכנה על פלישה למדינה, אם זו תעז להכריז על עצמאותה. כיום מתקיים סטטוס-קוו, שבמסגרתו רוב מדינות העולם אינן מחזיקות שגרירויות בטייוואן, אבל מנגד מתחזקות משלחות כלכליות שמתפקדות כשגרירויות בפועל.

לחובבי הקונספירציות שבינינו נוסיף כי הימשכות הסטטוס-קוו משרתת את אלה הטוענים כי טייוואן היא מעבדת ניסוי של השלטון הקומוניסטי בסין, שמבקש לדעת איך מתנהל שוק חופשי עם מינימום התערבות ממשלתית.

הכלכלה הטייוואנית עברה גם היא מהפכות מבניות משמעותיות, שהצעידו אותה אל עבר כלכלת שוק חופשי. בעשור הראשון לקיומה התמקדה הכלכלה, באופן לא מפתיע, בתוצרת החקלאית; החל ב-1960 עבר המשק הטייוואני להתבסס על מגזר התעשייה הקלה; ובשנות ה-70 וה-80 פנתה להתמקד בייצור תעשיות כבדות. כל אלה, בשילוב עם פתיחת המשק לסחר בינלאומי, סייעו לכלכלה להתרחב בקצב מהיר מאוד ביחס לשכנותיה - מה שזיכה אותה יחד עם סינגפור, הונג קונג וקוריאה הדרומית בכינוי "ארבעת הנמרים של אסיה". כיום טייוואן מהווה מרכז עיקרי לחברות בינלאומיות במגזר טכנולוגיות המידע והתקשורת (ICT). כ-80% מציוד תקשורת הנתונים העולמית מיוצרים על ידי חברות טייוואניות, ותרומת תעשיית ה-ICT לתוצר עמדה על כ-19% בשנת 2015.

סוד ההצלחה של טייוואן, שמשך אליה משקיעים זרים, טמון בעיקר במבנה המשק, שהתאפיין לאורך השנים במגזר ממשלתי קטן ויעיל, נטל מס נמוך ורמת תחרות גבוהה בשוק המקומי. מאמצי הממשלה למנוע ריכוזיות נשאו פרי, עם דירוגה של טייוואן במקום ה-14 מבין 144 מדינות במדד התחרותיות של הפורום הכלכלי העולמי (WEF). כל אלה כמובן חלחלו אל רמת החיים של התושבים, כפי שהדבר בא לידי ביטוי בתוצר לנפש מתואם כוח קנייה, שטיפס בשנת 2016 לרמה של כ-48 אלף דולר - מעל קוריאה הדרומית, בריטניה וגם ישראל.

כוח העבודה מצטמק

ואולם לא הכל ורוד בטייוואן, ויש גם סיכונים. הסיכון המרכזי, שמלווה את המדינה עוד מימיה הראשונים, הוא שהכלכלה מוטת יצוא ונסמכת עליו באופן מרכזי - מה שמגדיל את הרגישות שלה לזעזועים גלובליים. למעשה, משקלו של היצוא, שמהווה לאורך השנים מעל למחצית מהתוצר, נותר יציב באופן יחסי, ורק הרכבו השתנה - מסחורות חקלאיות, דרך תעשיות ועד למוצרי אלקטרוניקה (33%) ומוצרי מידע ותקשורת (11%).

החדשות הרעות הן שהסיפור הזה גם לא הולך להשתנות, מכיוון שככלכלת אי, המנותקת משכנים פרט לים, היא תלויה בעיקר בסחר חוץ. זה כמובן תרם לפיתוח המואץ של נמלי הים, שנמצאים גבוה ברשימה בהשוואה לעולם מבחינת מעבר סחורות.

עם זאת, בניגוד לביזוריות שמאפיינת את המשק, היצוא הטייוואני ריכוזי, ו-40% ממנו מופנים לסין ולהונג קונג. במלים אחרות, כשהדרקון הסיני מתעטש, טייוואן נכנסת לכוננות ספיגה. האינדיקטורים המאקרו-כלכליים שיוצאים מסין, מאותתים באחרונה שהכלכלה נכנסת שוב להאטה. בחודשיים האחרונים הנתונים הצביעו על האטה בקצב הגידול של כמות הכסף (M2), המכירות הקמעונאיות, ההשקעה והייצור התעשייתי. נזכיר כי באוגוסט כתבנו כאן שסין צפויה להיכנס להאטה "טובה", שמקורה ברפורמות מבניות שנועדו לאזן את המשק, ושמדובר בתהליך הכרחי לקראת הפיכתה מכלכלה מתפתחת לכלכלה מפותחת. כמובן שכל זה לא מעניין יותר מדי את הכלכלה הטייוואנית, שתיאלץ, לפחות בטווח הקצר, לספוג ירידה בביקוש הסיני לסחורות המיוצאות שלה.

הממשלה בטייוואן מודעת למצב, ולכן נקטה הרחבה פיסקאלית משמעותית, שמטרתה לתמוך בסעיפי הצריכה הפרטית וההשקעות, באופן שיקזז לפחות חלק מההשפעה השלילית של ההאטה הצפויה ביצוא. בצריכה הפרטית מתמקדת התוכנית בהעלאת שכר המינימום - מה שבהחלט צפוי לסייע לגידול בכוח הקנייה של האזרחים. בהיבט של ההשקעות, יזמה הממשלה תוכנית כוללת לפיתוח ושדרוג התשתיות הקיימות, כשגולת הכותרת היא הטמעת מוליכים למחצה (סמיקונדוקטורים), שמשחקים תפקיד חשוב בענף האלקטרוניקה, האחראי לחלק נכבד בתעשייה המקומית.

השאלה המרכזית בהקשר של ההרחבה הפיסקאלית היא האם לטייוואן יש יכולת להחליק את הבעיה, תוך פגיעה מינימלית בכלכלה? על פניו, נראה שכן. הגירעון הממשלתי כאחוז מהתוצר שהה לאורך השנים האחרונות בטריטוריה שלילית - כלומר, יש עודף תקציבי. גם היחס חוב-תוצר - שעומד על כ-30%, מהנמוכים בעולם - יסייע לממשלה לספק כרית ביטחון ארוכת-טווח לפעילות הכלכלית.

בטווח הארוך יותר, הסיכון הדמוגרפי אורב בפתח. על פניו, שיעור האבטלה, שעומד על 3.8% בלבד, מלמד על עוצמת שוק העבודה, אבל אוכלוסיית כוח העבודה העיקרי מצטמקת בקצב שנתי של 0.5% עד לשנת 2020. בשנים שלאחר מכן, קצב ההצטמקות צפוי להכפיל את עצמו ל-1%, על פי נתוני האו"ם. בהתאם, הגיל החציוני במדינה טיפס לחמישון העליון בהשוואה בינלאומית, ועומד כיום על 40.7. סיכון זה, אם יתממש, צפוי להביא למגבלת היצע מצד העובדים, שאולי תתרום לגידול בשכר, אבל גם עלולה לפגוע אנושות ביכולת הייצור של המשק.

לסיכום, לצד האתגר שמעמידה הדמוגרפיה, ההתבססות על רכיב היצוא כמנוע הצמיחה של הכלכלה תמשיך ללוות את טייוואן גם בשנים הבאות. בתקופות של האטה בסחר העולמי, טייוואן תהיה בין הראשונות שייפגעו; ומנגד, בתקופות של שגשוג, היא מהראשונות שיקצרו את הפירות.

מניה מומלצת: AU Optronics

מסך הכסף

החברה הטייוואנית AU Optronics פועלת בתחום המסכים לתעשיית האלקטרוניקה. החברה נוסדה ב-2001 כתוצאה ממיזוג של שתי חברות, וכיום היא מעסיקה 45 אלף עובדים ברחבי קוריאה הדרומית, סין, יפן, סינגפור, ארה"ב ואירופה.

AUO פועלת בשני סגמנטים עיקריים: ייצור מסכים לתעשיית האלקטרוניקה וייצור פאנלים סולאריים לתחום האנרגיה הירוקה. כמו כן, היא מספקת שירותי הנדסה טכניים ותחזוקה לפרויקטים בתחום המערכות הסולאריות. תחום הפאנלים מהווה פחות מ-10% ממכירותיה, ולכן נתמקד בתחום המסכים בסקירה זו.

המסכים השטוחים שהחברה מפתחת ומייצרת, מיועדים לשימוש בטלוויזיות, טלפונים חכמים, טאבלטים, מחשבים ניידים ושולחניים, ועוד יישומים מסחריים כמו תצוגה במכוניות, מחשבים תעשייתיים, מכונות אלקטרוניות ומכונות אוטומטיות. תחום המסכים מושפע מאוד מתחום מוצרי האלקטרוניקה, שהינו מחזורי מאוד.

החברה הציגה צמיחה שלילית בשנים 2013-2016, נוכח ירידה בהיקף המכירות כמעט בכל אזור שבו היא פועלת - סין, טייוואן, יפן ומלזיה - ונראה כי התאוששות ומעבר למחזור חיובי נפתחו בשנה החולפת. ירידה בהיקף המכירות בתחום אינה בהכרח נובעת מירידה בכמויות הנמכרות, אלא עשויה לנבוע גם מירידת מחירים של מוצרים אלקטרוניים. לכן, חברות בתחום חייבות להיות בחזית הטכנולוגיה ולא להירדם בשמירה.

AUO פועלת להגדלת המחזור והמרווחים שלה באמצעות פיתוח של מוצרים חדשים ושמירה על הפטנטים שלה. באחרונה מתמקדת החברה בייצור מסכי LCD קמורים כדי להתמודד עם ירידה צפויה בביקושים למסכי LCD והתחרות הצפויה מצד מסכי OLED בתחום הטלוויזיה. בכל מקרה, מסכי ה-LCD של החברה צפויים להמשיך וליהנות מביקושים מצד יצרניות הסמארטפונים, המחשבים הניידים והטאבלטים. נוסף על תחומים אלה, מסכי ה-LCD משמשים צגים בכלי רכב, וכיום כמעט כל רכב שעולה על הכביש מצויד במסך תצוגה.

בשנת 2017 נרשמה חזרה לצמיחה חיובית, בין השאר, כתוצאה מעלייה בביקושים למוצרי החברה, בעיקר בתחום מסכי-רחוב לפרסומות, לצד גידול בביקושים למסכים למכשירים ניידים. בהמשך צפוי גם גידול בביקושים מצד תעשיית הרכב. נוסף על אלה, החברה חנכה מפעל חדש בסין, שצפוי להוזיל עבורה את עלויות הייצור.

מניית AUO נסחרת כבר יותר משנה סביב טווח מחירים צר, והמכפילים שבהם היא נסחרת נמוכים (מכפיל EV/EBITDA של פחות מ-2 ומכפיל רווח נקי עתידי נמוך מ-10). נתונים אלה מצביעים על חששות המשקיעים, למרות השיפור שנרשם בביצועי החברה מתחילת השנה. אנו מעריכים כי רמת המחירים נמוכה ונוחה להשקעה בחברה, נוכח העובדה שמכירותיה צפויות לצמוח בשיעור חד-ספרתי והמרווחים צפויים לעלות בעתיד, על רקע פתיחת המפעל בסין, לצד כניסה למוצרים עם שולי רווחיות גבוהים יותר.

חשוב לציין כי ההשקעה במניה אינה מתאימה לטווחים קצרים, ומי שמעוניין ליהנות מהפירות העתידיים, צריך להביא בחשבון שיש צורך בסבלנות בחברות מסוג זה, למרות התמחור הנוח - במיוחד כשמשווים את מכפילי המניה למכפילים בשוק, ובעיקר לחברות טכנולוגיה.

* הכותבים הם אנליסט מערך מחקר ואסטרטגיה בבית ההשקעות פסגות ומנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע.

הצמיחה בטאיוואן

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין