גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי ראלי של 32%, האם השווקים המתעוררים יחזרו לנמנם?

מדד MSCI של השווקים המתעוררים הוסיף ב-2017 לא פחות מ-32% ■ לאחרונה מתרבים האנליסטים שמפקפקים ביכולת השווקים לשמור על הקצב הזה

קראקס ונצואלה / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
קראקס ונצואלה / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

השווקים המתעוררים חזרו בשאגה ב-2017, על רקע העלייה בצמיחה הכלכלית העולמית והריביות הנמוכות שהציתו חיפוש עולמי אחרי תשואה.

מדד MSCI של השווקים המתעוררים עלה ב-32%, הביצוע הטוב ביותר שלו מאז 2009. מדד EMBI Global Diversified של ג'יי.פי מורגן, שמשקף מחירי אג"ח, עלה ב-10%, כמו ב-2016 וב-2012.

הנה חמישה דברים לעקוב אחריהם ב-2018, שיכולים לקבוע אם הגאות הזו תימשך:

1. זרימות הון: רווחים חזקים ותמחורי מניות נמוכים יותר בהשוואה למניות בעולם המפותח יכולים לשמור על זרימת הון חזקה לקרנות מניות ואג"ח בעולם המתעורר.

קרנות מניות בשווקים המתעוררים שבמעקב EPFR Global רשמו צבירה חיובית ב-45 מ-51 השבועות האחרונים. זהו קצב רצחני שכמה אנליסטים אומרים שיהיה לו קשה להימשך. השוורים לגבי העולם המתעורר משיבים על כך, שיש מרחב לעלייה נוספת, מפני שנכון לשבוע שהסתיים ב-13 בדצמבר, כמות הנכסים בקרנות שווקים מתעוררים עדיין נמוכה ב-26% מהשיא של 300 מיליארד דולר, שנרשם בפברואר 2013.

2. מדיניות מוניטרית עולמית: כאשר הפדרל ריזרב ובנקים מרכזיים גדולים אחרים מתחילים לסיים שנים של המרצה מוניטרית, תשואות האג"ח עשויות לעלות, ולהפחית את הביקוש לנכסים בעולם המתעורר.

אם תשואות אג"ח בטוחות יותר יתחילו לעלות כאשר בנקים מרכזיים יסיימו את המדיניות המוניטרית הסופר-מקלה שלהם, כמה משקיעים עשויים להחליט שהם לא יצטרכו לקחת כל כך הרבה סיכון כדי לקבל תשואה הגונה.

אבל אדוארד קרשנר, אסטרטג התיקים הראשי של קולומביה תרדנידל, אומר שההיסטוריה מראה שלאפקט של עליית ריבית לוקח זמן להגיע לשווקים המתעוררים.

קרשנר איננו צופה מצב שבו הריביות בארה"ב יעלו מהר מספיק עד כדי כך שיורידו מהפסים את השווקים המתעוררים בשנה החדשה.

3. פוליטיקה: המשקיעים יעקבו אחרי בחירות לנשיאות באמריקה הלטינית, ויישארו במעקב אחרי מתיחויות פוליטיות בארה"ב.

הברזילאים ילכו לקלפיות באוקטובר 2018 כד לבחור יורש לנשיא מיכאל טמר, שאינו מעוניין בכהונה נוספת. הוא קידם רפורמות פנסיה שעוזרות לשווקים בברזיל, והמשקיעים אומרים שחשוב שהנשיא הבא ימשיך אותן. העלייה בסנטימנט נגד טראמפ במקסיקו עשויה להביא לבחירת נשיא פופוליסטי ביולי, ולהגברת חששות המשקיעים מפני ממשל ידידותי פחות לעסקים. אם ארה"ב תנקוט קו תקיף ותצא מהסכם הסחר הצפון-אמריקאי נאפט"א, זה עלול לפגוע ביצוא המקסיקני ובכלכלה.

4. סין: מדינה זו עשויה היכנס למדד אג"ח עולמי חשוב ב-2018, ולמשוך כספי משקיעים משווקים אחרים בעולם המתעורר.

ב-2016 הציב ג'יי.פי מורגן צ'ייס במעקב את שוק האג"ח הממשלתיות הסיני המקומי, 3.75 טריליון דולר, כדי להחליט אם להוסיף אותו למדד מחירי האג"ח בעולם המתעורר הפופולרי של בנק זה, לאור הצעדים האחרונים להסרת הגבלות על מעורבות משקיעים זרים.

הוספת האג"ח הממשלתיות הסיניות למדד האג"ח הממשלתיות של ג'יי.פי מורגן במדינות מתעוררות, Emerging Markets Global Diversified, יכולה אוטומטית להעביר מיליארדי דולר לשוק האג"ח ביואן של סין, מפני שאחרי המדד הזה עוקבים משקיעים שמנהלים נכסים בסך של 303 מיליארד דולר, לפי הערכת הבנק. "סין תהיה בסופו של דבר 10% מהמדד", אמר דייוויד לוינגר, מנכ"ל קבוצת השווקים המתעוררים של TCW. צפויות העברות הון משווקים כמו מלזיה ותאילנד, בעוד שהמשקיעים "יעשו מקום" לסין בתיקים שלהם.

5. ונצואלה: האם החמצת תשלומים ועיצומים אמריקאיים יובילו למאבק מסובך על נכסים?

אחרי החמצת כמה תשלומי ריבית בחלק האחרון של 2017, קיבלה ונצואלה דירוג של חדלות פירעון על-ידי סוכנויות דירוג אג"ח, ותשלומים נוספים התבצעו באיחור, או לא התבצעו כלל. בעלי האג"ח יכולים לדרוש כעת גל של פירעונות, אבל ייתכן שהם יעדיפו לקבל את כספם באיחור, מאשר להסתבך במה שיכול להתפתח לאחת מפשיטות הרגל הגדולות והמסובכות בהיסטוריה. כל פריסה מחדש של החובות תסתבך בגלל העיצומים של ארה"ב, שאוסרים מסחר באג"ח חדשות שיונפקו על-ידי המשטר הנוכחי.

אבל גם כך, משבר החוב הוונצואלי לא צפוי להשפיע על שאר העולם המתעורר. השווקים המתעוררים הפכו למגוונים ומסועפים יותר, והם פחות מושפעים משוק אחד.

הריבית לטווח הקצר תועלה

המתעוררים הגיעו לבגרות?

מדד MSCI של מניות השווקים מתעוררים מתקרב ליום הולדתו ה-30. המדד, המהווה בנצ'מרק עבור משקיעים רבים, הושק במחצית 1988, ויש לו נתונים שהולכים אחורנית עד 31 בדצמבר 1987, ולכן מדובר כבר ב-30 שנה, כאמור.

מהפכים פוליטיים אדירים וגלובליזציה שינו את פני המדד הזה במרוצת הזמן, מציין דניאל סלייטר, אסטרטג מניות בבנק ההשקעות רנסנס קפיטל. בהתחלה הוא הקיף רק עשר מדינות. חומת ברלין עדיין לא נפלה, ולכן מרכז אירופה ומזרחה היו מחוץ לתחום. דרום אפריקה הייתה עדיין תחת האפרטהייד. לא היה, כמובן, מקום לסין, שהיום היא הגדולה ביותר מבין 24 מדינות המדד.

המדינות הללו מהוות היום 24% מהכלכלה העולמית, לעומת 5% בלבד לפני 30 שנה. ולמרות זאת, מניות העולם המתעורר מהוות רק 11% ממשקל המניות העולמי. מדד MSCI של השווקים המתעוררים עלה פי 11 במונחי מחיר מאז ההשקה, מציינים ברנסנס, מול עלייה של פי 5 במדד MSCI של העולם המפותח ב-30 השנים האחרונות.

יש מקום לצמיחה

קווי ההפרדה הברורים בין שווקים מפותחים למתפתחים כנראה כבר לא קיימים. חלפו 20 שנה מאז שהמשבר הפיננסי האסייתי התפשט לרוסיה ולאמריקה הלטינית. האפיזודה הדומה האחרונה הייתה משבר מרחב האירו (יוון, אחת החברות המקוריות במדד MSCI EM, חזרה למדד הזה כתוצאה מהמשבר). ארה"ב, אירופה ויפן היו אלו שאימצו מדיניות מוניטרית בלתי שגרתית לתמיכה בכלכלות שלהן.

המשבר הבא יכול, כמובן, להסתתר ולארוב לנו בשווקים המתעוררים, והנסיעה של 30 השנים האחרונות הייתה רצופת קפיצות. אבל בעולם של תשואה נמוכה, נכסים מתעוררים עולים בחשיבותם בעיני משקיעים בכל מקום.

תשואות חזקות

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35