גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוק שיהפוך את הדואר לבנק חברתי ממשיך להתעכב | פרשנות

הגיע הזמן להיפרד מאשליית ועדת שטרום ולהתמקד בבנק הדואר ■ התחרות במערכת הבנקאית יכולה להגיע מבנק הדואר, שיש לו כ-700 סניפים - יותר מפועלים ולאומי גם יחד

תור בדואר ישראל / צילום: אייל פישר
תור בדואר ישראל / צילום: אייל פישר

בפעם התשיעית (!) נדחה אתמול יישום החוק שאמור להפוך את בנק הדואר לבנק מסחרי רגיל. הדואר ומשרד התקשורת נדרשו להשלים עד סוף ינואר כמה נושאים כדי שהבנק יוכל להרחיב את שירותיו גם לתחום הפיקדונות והאשראי, אלא - שכצפוי - לא בוצעו הצעדים השונים הכוללים העמדת הון עצמי.

בישיבת ועדת הכלכלה אתמול שר התקשורת, איוב קרא, אמנם הבטיח לקדם את הנושא ופיזר סיסמאות כשאמר בדיון כי "בנק הדואר זה דבר אדיר שיכול לתרום למדינה. זה דבר מתבקש וחשוב ביותר להקים אותו כבנק חברתי". גם יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל, מילא את תפקידו ונזף בקרא על כך שהתיקון לחוק שאושר לפני יותר מ-5 שנים עדיין לא מיושם. "הנושא הזה עדיין כנראה לא נמצא בראש מעיינך. מאוד קיווינו שבנק הדואר יהפוך לבנק חברתי, אבל, לצערי, שום דבר לא התקדם", אמר.

לדבריו, "אנחנו מוצאים עצמנו כל חצי שנה חווים את הרוטינה הזאת של הדחייה, והגיע הזמן שהמדינה תחליט למען השם מה היא רוצה. המצב הזה מבזה את כולנו. צריכה להתקבל החלטה אסטרטגית: האם המדינה רוצה בנק חברתי - כן או לא. כל הדיבורים הם בלבולי מוח עד שיירשם צ'ק על-ידי משרד האוצר של 200 או 300 מיליון שקל למטרה הזו", הוסיף כבל.

אבל עם כל הכבוד למילים החריפות של כבל, הן לא משנות את השורה התחתונה - החלום להקים את בנק הדואר כבנק עצמאי וחברתי הולך ונגוז.

תזכורת קצרה:

בשנים האחרונות נעשים ניסיונות שונים להגביר את התחרות במערכת הבנקאית. אחד מהם היה להפוך את בנק הדואר לבנק אמיתי שיוגדר כחברה נפרדת, יקבל רישיון בנקאי ויציע שירותים בנקאיים מלאים מעבר לשירותים הבסיסיים שהוא מציע כיום. לצורך כך נקבע תיקון לחוק הדואר, שקבע שורה של הוראות שיאפשרו לו לקבל רישיון בנקאי.

בכדי שהתיקון לחוק ייכנס לתוקף נקבע כי על הדואר לבצע את הדברים הבאים: להעמיד הון עצמי לבנק הדואר; לחתום על הסכם קבלת שירותים בין חברת הדואר לבנק הדואר; להקים דירקטוריון נפרד ולחתום על הסכם קיבוצי חדש עם העובדים מתוך הדואר שייקלטו כעובדי בנק הדואר. אלא שלמעט מינוי דירקטוריון, עד היום לא מולאו הדרישות. גם מנכ"ל בנק הדואר שמונה להובלת התהליך, דורון ארבלי, התייאש והתפטר לפני חצי שנה אחרי שראה שהתהליך מתמסמס.

ישנן הרבה יוזמות ממשלתיות שמתמהמהות ביישום, אבל במקרה של בנק הדואר גרירת הרגליים מרגיזה במיוחד. אפשר להניח שכבר הספקתם לשכוח את הכותרות מאירות העיניים ואין-ספור הכתבות על ועדת שטרום להגברת התחרות במערכת הבנקאית. ב-2017 ועוד בשנה שלפניה, הבטיחו לנו הרים וגבעות, את הקוקטייל הרגיל של הסיסמאות הפופוליסטיות, שהנה הקמנו ועדה ואחריה תבצבץ התחרות בשוק האשראי, המונופולים והקרטלים יישברו, והצרכן כמובן ייהנה משירותים יותר טובים וכמובן יותר זולים.

אז ככה, זו הבעיה עם סיסמאות - הן בסך הכול סיסמאות כדי לתפוס כמה שיותר כותרות, כי בפועל, בעולם האמיתי, לא זה של המציאות הוירטואלית שיצרה ועדת שטרום, שום דבר משמעותי עדיין לא זז וגם לא יזוז בזמן הקרוב.

מתחת לאפם של כל הרגולטורים ושל כל מפריחי הסיסמאות הייתה ועודנה אלטרנטיבה לתחרות, עד שהטכנולוגיה תעשה את שלה ותכפה על הבנקים הוזלות של שירותים בנקאיים. הרי הבעיה העיקרית בעולם הבנקאות היא לא העמלות, אלא בעיקר המרווחים, קרי ההפרש שגובים הבנקים על ריביות האוברדרפט, למשל, לריביות שהם משלמים על פיקדונות. והבעיה מתמקדת כמובן בעיקר בלקוחות הקטנים שאין להם מיקוח מול הבנקים, ולא בלקוחות הגדולים שמקבלים תנאים מצוינים.

לכן, הדרך היחידה לפתור את בעיית המרווחים (בקצה העליון משלמים היום צרכנים ריבית פיגורים שנתית די רצחנית של בין 13% ל-20%, ובקצה התחתון עסקים משלמים על הלוואות ריביות רצפתיות צמודות) היא שחקן חדש עם תשתית סינוף מתאימה. הבנקים הזרים הרי לא ממש רוצים להיכנס לישראל כי לדבריהם קשה להתחרות עם מערך הסינוף, במיוחד של שני הבנקים הגדולים - לאומי ופועלים.

מי שיכול להיות אלטרנטיבה הוא בנק הדואר, שיש לו כ-700 סניפים - יותר מפועלים ולאומי גם יחד. כיום מעניק בנק הדואר שירותים בנקאיים, אך מדובר בשירותים בסיסיים מאוד (ניהול חשבון עו"ש, שירותי מט"ח, העברת כספים לחו"ל, ביצוע תשלומים, הנפקת כרטיסי אשראי נטענים וכדומה), והוא אינו כולל שני שירותים מהותיים שיש לבנק מסחרי רגיל והם בליבת בעיית המרווחים: פיקדונות ואשראי. דווקא משום שבנק הדואר נותן שירותים לשכבות החלשות, יש לו פוטנציאל להפוך לבנק חברתי וכך לממש את החלומות על תחרות אפקטיבית. הבעיה היא שהמדינה טיפחה את ועדת שטרום, אבל הזניחה את תהליך הפרדת בנק הדואר מהתפקיד המסורתי של הדואר והפיכתו לבנק אמיתי. היא גוררת את רגליה בנושא הזה כבר שנים, דווקא באחד הנושאים החשובים ביותר לתחרות אמיתית.

אחד המכשולים המרכזיים עם בנק הדואר הוא עמידה בדרישות הון. החברה-האם של בנק הדואר (הדואר שכולנו מכירים) נמצאת בתהליך הבראה ואינה יכולה לספק לחברה-הבת שלה את החמצן הדרוש לה כדי להפוך לבנק מסחרי לכל עניין ודבר. הדרך היחידה היא לקדם את ההפרדה המבנית, להזרים לבנק הזה הון ממשלתי, להרחיב את שירותיו, לוודא שהניהול נכון (לא משימה פשוטה) ולדרוש (ואף לכפות) מחירים תחרותיים. עם התשתית הרחבה של בנק הדואר ועם המחירים הנמוכים יחסית שהוא יציע - הוא יכול להיות אלטרנטיבה ולהיות הבנק החברתי הראשון.

ברור שהאוצר לדורותיו סולד מכל התערבות ממשלתית ומניהול ממשלתי ומעדיף את אשליית הסיסמאות של ועדת שטרום וועדת בכר. אז יש לנו הצעה בשבילם: צריך להתייחס להזרמה כזו כעל הגנת ינוקא, בדיוק כמו הגנות הינוקא שסיפק וממשיך לספק האוצר למתחרים בשוק החשמל או בשוק הסלולר. זו אמנם הגנה עקיפה, אבל הגנה היא הגנה לכל דבר - בין אם היא ניתנת בהטבות שוות כסף ובין אם היא ניתנת על ידי הזרמת כסף. היא גם יכולה להשתלם מאוד לטווח הארוך עם הפרטת הבנק. ואת זה כבר אוהבים באוצר: כסף שייכנס לקופתו כתוצאה ממכירת נכסים ממשלתיים, בין אם בבורסה ובין אם למשקיעים פרטיים.

המכשולים המרכזיים בדרך להפיכת בנק הדואר לבנק עצמאי:

■ העמדת הון עצמי לבנק הדואר.

■ חתימה על הסכם קבלת שירותים בין חברת הדואר לבנק הדואר כחלק מההפרדה המבנית.

■ חתימה על הסכם קיבוצי חדש עם עובדי הדואר שייקלטו כעובדי בנק הדואר.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן