גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2017 בקרנות הנאמנות: מי בלטו לחיוב - ומי איבדו מיליארדים?

קרנות הנאמנות גייסו ב-2017 כ-18 מיליארד שקל ■ תעודות הסל פדו כ-7 מיליארד שקל ■ לצד תשואות חיוביות למשקיעים היקף הנכסים שמנוהלים פסיבית צמח ב-2017 בכ-2% לכ-127 מיליארד שקל ■ למדריך קרנות נאמנות

פנסיה  / צלם: פוטוס טו גו
פנסיה / צלם: פוטוס טו גו

שנת 2017 היטיבה עם החברות המנהלות את קרנות הנאמנות, שנהנו מזרם גיוסים מרשים של כ-18 מיליארד שקל ברמה ענפית. בחינת הנתונים מגלה, כי הקרנות המסורתיות, שמנסות להכות את המדדים, גייסו יחדיו כמעט 22 מיליארד שקל בשנה החולפת, בעוד שהקרנות הכספיות רשמו עוד שנה שלילית, עם פדיונות מצרפיים של כ-4 מיליארד שקל, לאחר שפדו ב-2016 וב-2015 כ-4.5 מיליארד שקל וכ-27 מיליארד שקל בהתאמה. בקרנות המחקות, שמתחרות ישירות בתעודות הסל, לא חל שינוי מהותי ברמה ענפית, עם שונות בין הגופים.

בשקלול התשואות החיוביות שרשמו קרנות הנאמנות בשנה החולפת, בסוף 2017 נוהלו בקרנות הנאמנות במשק יותר מ-241 מיליארד שקל, המהווים גידול של כמעט 30 מיליארד שקל ביחס לנכסים שנוהלו בקרנות בסוף 2016 - גידול של כ-13.6% בשווי הנכסים שמנוהלים בקרנות אלה במהלך השנה החולפת.

למול הגידול הנאה בגיוסים של קרנות הנאמנות, בשוק המקביל של תעודות הסל, חלה בשנה החולפת מגמה הפוכה. ארבע חברות ניהול תעודות סל רשמו ב-12 החודשים האחרונים פדיונות מצרפיים של כמעט 7 מיליארד שקל, ורק גוף אחד רשם גיוסים חיוביים: הראל סל.

שנה חיובית

הקרנות ימשיכו את המגמה ב-2018?

אז מה קרה בשנה החולפת בשוק קרנות הנאמנות? נתחיל מהסיפא: הציבור הרחב בחר להשקיע יותר דרך קרנות הנאמנות, בעיקר הודות ליועצי ההשקעות בבנקים, שהיסטורית הם הגורם המכריע בכל הקשור לתנועות הכספים אל שוק הקרנות, ובתוכו. לדברי גורם בשוק הקרנות, "למעלה ממחצית מהגיוסים התרכזו בקרנות אג"ח כללי, בעיקר בקרנות 90/10 ובקרנות 80/20, שמציגות תשואה חציונית גבוהה של קרוב ל-5% מתחילת השנה, לעומת ריבית אפסית הניתנת היום בפיקדונות". הוא הוסיף, כי "באופן טבעי, לאור התשואות הגבוהות שמציגות קרנות אג"ח כללי, שנתפסות כסולידיות, נראה כי מגמת הגיוסים תימשך לתוך שנת 2018". נציין כי דצמבר המשיך מגמה מתארכת של חודשים חיוביים, עם גיוסים נאים ברמת השוק.

עוד הוא פירט, כי "הקטגוריות הבולטות הנוספות בגיוסים היו קרנות אג"ח מדינה וקרנות מניות בחו"ל", וכי "הביקושים לקרנות אג"ח מדינה מושפעים בעיקר מהמלצות חלק מהבנקים, כדוגמת דיסקונט, לשמירה על רכיב קונצרני נמוך בתיקי הלקוחות, מתוך חשש מהמרווחים הנמוכים שיש היום באג"ח הקונצרניות המדורגות נמוך". עוד הוסיף אותו גורם בכיר בשוק הקרנות, כי "הגיוסים בקרנות מניות חו"ל מתמקדים בחודשים האחרונים בעיקר בקרנות שמשקיעות בשווקים מחוץ לארה"ב, דוגמת גרמניה, אסיה ושווקים מתעוררים, ובקרנות מניות גלובליות המשקיעות בכל העולם". לדעתו, "המעבר לקרנות המנייתיות מחוץ לארה"ב הוא חלק ממגמה עולמית, שהחלה במחצית השנייה של השנה על-ידי משקיעים מוסדיים בכל העולם".השוק מגדיל פסיביות

לצד הפדיונות הנמשכים בקרנות הכספיות, כפועל יוצא מרמת הריביות ששוררת בשווקים זה זמן רב, במיטב דש מפרטים, כי "הקרנות השקליות, שחלקן קרנות מק"מ או קרנות מק"מ עם תוספת קטנה של מניות ו/או אג"ח קונצרניות, לא שבעו נחת, ופדו בסיכום שנתי כ-3.7 מיליארד שקל, לעומת פדיונות של 6.3 מיליארד שקל בשנה שקדמה".

כיצד נחלקו הכספים שזרמו לשוק קרנות הנאמנות, ומי השחקן שרשם את השנה הטובה ביותר? 2017 הייתה שנה חיובית במיוחד עבור כמה גופים מנהלים, ובראשם מור בית השקעות, שאת הקרנות שלו מנהל אלי לוי, אי.בי.אי, שהקרנות שלו בניהול אורי בן דב, וילין לפידות, שקרנות הנאמנות שלו מנוהלות על-ידי אורי קרן ואסף אלדר. הגופים הללו גייסו בשנה החולפת סכומי עתק של 5.8 מיליארד שקל, 4.5 מיליארד שקל ו-4.2 מיליארד שקל בהתאמה.

מהיכן הגיעו הגיוסים של שני הגופים המצטיינים? "מור גדל מאוד בזכות הצטיינות בדירוגים, ואי.בי.אי צמח בזכות התשואות בקרנות אג"ח כללי, בזכות חשיפה מוגברת לאג"ח קונצרניות", אומר ל"גלובס" גורם בשוק.

לצד גופים אלה היו עוד כמה מנהלי קרנות שרשמו שנה חיובית מאוד: אנליסט, עם גיוסים של כ-3.8 מיליארד שקל, סיגמא, עם גיוסים מרשימים מאוד ביחס לגודלו, בהיקף מצטבר של 3.2 מיליארד שקל, איילון, עם גיוסים של כ-2.3 מיליארד שקל, ורוטשילד, עם גיוסים של 1.9 מיליארד שקל.

עוד נציין לחיוב שני שחקנים גדולים היסטורית בענף: האחד הוא הגדול בשוק קרנות הנאמנות - מיטב דש, שבניהול רפי ניב, עם גיוסים נטו מרשימים של יותר ממיליארד שקל, והשני הוא הראל פיא, חברת ניהול הקרנות של הראל פיננסים, שבניהול ירון דייגי, שבצל שינויי הנהלה גם שינה מומנטום והפך למגייס בולט. בחצי השנה האחרונה גייסו הקרנות של הראל פיננסים סכום של מעל 2 מיליארד שקל.

אילים פדה מיולי כ-6 מיליארד שקל

לצד הגיוסים היו גם כמה מקרים של פדיונות ושל צניחה בנתחי השוק, שבלטו מאוד השנה. בראש ובראשונה מדובר בצניחה הכואבת שחווה בית ההשקעות אילים, שבבעלות אמיר איל ושבניהול קובי שגב, שרשם בשנה החולפת פדיונות בהיקף מצטבר של כ-5.3 מיליארד שקל, ומנהל כיום פחות מ-4.4 מיליארד שקל. אגב, מאז חודש יולי השנה פדו קרנות אילים קרוב ל-6 מיליארד שקל. כלומר, הקרנות של אילים השילו נתח של יותר ממחצית מהיקפן, מאחר שבסוף דצמבר 2016 נוהלו בהן כ-9.6 מיליארד שקל, לאחר תקופה ארוכה שבה היו "הכוכב" של השוק. אילים הוכתר כמגייס הגדול של שנת 2016, עם גיוסים של כ-4.7 מיליארד שקל באותה שנה.

מהיכן הגיעה הנפילה של אילים? היא נבעה מתשואות חלשות ומירידה בדירוגי הקרנות בבנקים. על פי גורמים בשוק, הצמיחה של אילים בעבר הייתה בעוכריה, כשכמה מהקרנות המובילות שלה צמחו לכ-2 מיליארד שקל מנוהלים, מה שהוביל לשינוי תפיסתי בניהולן. הצמיחה המואצת של הקרנות הללו בתקופת הגאות הובילה את אילים להגדיל את רכיבי המזומן לצורך שמירה על נזילות. שינוי זה התברר כבעייתי במיוחד השנה, בעיקר בקרנות האג"ח הקונצרניות. הבעייתיות אף התעצמה עקב הפדיונות שחייבו מימושים בניירות הערך שבהן השקיעו הקרנות הללו - מה שסייע לדחוף מטה את אותם ניירות. כמו כן, בהמשך השנה אילים כנראה הגדילה את הפוזיציה בטבע, מה שהתגלה גם כן כבעייתי במיוחד השנה. עוד השקיעו קרנות אילים באג"ח קרדן אן.וי, מניות אל על, פריון, דלק, קמהדע ובזק.

אגב, אותו גורם בכיר בשוק אמר לנו בהקשר זה, כי "הגופים שהובילו את טבלת הגיוסים ערים למקרה של אילים, ולכן האתגר המרכזי שלהם יהיה לשמר את הגיוסים באמצעות שמירה על הדירוגים במערכות הבנקאיות".

השנה החולפת הייתה גרועה לעוד גופים, לא רק לאילים. אלטשולר שחם, שבלע השנה את קרנות הנאמנות של מנורה מבטחים (לא הקרנות העוקבות של מנורה, שהועברו לידי מגדל שוקי הון), ועדיין צונח בנתח שוק שלו. אלטשולר שחם, הכוכב של שוק הגמל וההשתלמות, רשם ב-2017 פדיונות של יותר מ-4 מיליארד שקל, ונראה כי חלק ניכר מהנכסים שהתווספו לו בעסקה עם מנורה מבטחים, למעשה נפדו במהלך 2017.

עוד גופים הציגו פדיונות גדולים בשנה החולפת, ובהם חברת הניהול קסם - חברת תעודות הסל של בית ההשקעות אקסלנס - שבלעה השנה את החברה האחות שלה, שניהלה את קרנות הנאמנות של בית ההשקעות, ושפדתה בקרנות כ-2.9 מיליארד שקל, ופסגות, עם פדיונות גדולים של כ-1.6 מיליארד שקל.

הראל סל בולטת בשוק פודה

בשוק תעודות הסל התמונה שונה, כאמור. השוק כולו פודה, ובמהלך השנה החולפת יצאו ממנו כ-7 מיליארד שקל. שלוש חברות הניהול הגדולות בשוק פדו מיליארדי שקלים כל אחת, ורק הראל סל גייסה - כ-432 מיליארד שקל.

בבחינת נתחי השוק של השחקנים הגדולים בשוק זה מאז סוף 2011 עולה, כי חלו בתקופה זו תזוזות ניכרות במאזן הכוחות. ב-2011 השחקנית הגדולה בשוק הייתה קסם של אקסלנס, שכיום היא השנייה בגודלה, ואילו תכלית של מיטב דש עברה מהמקום השני לראשון. כמו כן, הראל סל, שצמחה אורגנית מהקמתה, ללא רכישות, החזיקה לפני שש שנים בנתח שוק של כ-6.4% ואילו כיום כבר מדובר בנתח שוק של כ-15.5%.

לדברי רונן סולומון, מנהל תחום פיננסים ושוק ההון באיגוד לשכות המסחר, "ב-2017 פדה שוק תעודות הסל בישראל כ-7 מיליארד שקל, מתוכם כ-6.3 מיליארד שקל בתעודות סל על מניות בארץ", וגם בדצמבר נמשכה המגמה השלילית שאפיינה את כל השנה. סולומון פירט, כי "בשנים 2017 ו-2016 התגברו הפדיונות באפיקי ההשקעה במניות מקומיות", והשנה החולפת אופיינה בכך ש"חלק ניכר מהפדיונות בשוק תעודות הסל הופנה להשקעה אקטיבית בקרנות נאמנות".

מדוע זה קרה? שוק תעודות הסל רשם את השיא שלו בפברואר 2015, אז נוהלו באמצעות התעודות נכסים עוקבים ומחקי מדדים בהיקף שקלי כולל של כ-121.7 מיליארד שקל. הירידה מאז חלה במידה רבה בגלל ש"המדדים בארץ לא תפקדו כמו שצריך, כי הבורסה לא בנתה מדדים טובים", כפי שהסביר לנו לאחרונה גורם בשוק זה. לדבריו, "הבורסה עשתה טעויות, ובעקבות כך היה קל להכות את המדדים בשנתיים האחרונות". הוא הסביר, כי זה קרה "למשל בגלל משקל גבוה מדי של סקטור הפארמה, או בגלל הכנסת מניות לא ראויות למדד, כמו מנקיינד".

בכל אופן, היקף הנכסים שמנוהלים פסיבית, ועוקבים אחר המדדים ללא ניסיון להכות אותם, צמח ב-2017 בכ-2% לסך מצטבר של כ-127 מיליארד שקל. מדובר בשקלול תעודות הסל והקרנות המחקות, שהיוו בסוף 2017 כ-37.3% משוק קרנות הנאמנות ותעודות הסל, לעומת 36.6% בסוף 2016. עם זאת, בסוף 2015 האפיקים הפסיביים היוו כמעט 40% מסך נכסי שוקי קרנות הנאמנות ותעודות הסל. ב-2018 יהפכו תעודות הסל לקרנות נאמנות סל, וזאת בתום רפורמה שהוביל דודו לביא מרשות ני"ע.

לסיום, בית ההשקעות מיטב דש מעריך כי קופות הגמל הכלליות סיימו את 2017 בתשואה ממוצעת חיובית נאה של כ-7.5%, וסיימו בכך עוד שנה חיובית בהמשך לשנים שקדמו, ויותר מתשואה של כ-3.6% שרשמו ב-2016.

לדברי אבי ברקוביץ, מנהל מערך השקעות לא סחירות מיטב דש גמל ופנסיה, "התשואות החיוביות נבעו בעיקר מעליות השערים שנרשמו בכל אפיקי ההשקעה המרכזיים: בשוקי המניות בעולם, בשוק המניות בארץ ובשוקי האג"ח הממשלתי והקונצרני בישראל. האפיק היחיד שפגע בתוצאות היה הדולר".

שנה צוננת לתעודות הסל

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון