גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתוך זמן קצר: מיילן מחזיקה כבר כ-10% משוק הקופקסון

האופציות שקיבל שולץ נמצאות עמוק בתוך הכסף ■ שולץ יקבל עוד 2 מיליון מניות טבע שיופשרו מחסימה בכפוף לביצועי החברה ■ שווי מניות הדירקטורים אמיר אלשטיין ודן זיסקינד 38 מיליון דולר ו-5 מיליון דולר בהתאמה

שורה של דיווחים שהעבירה אתמול חברת התרופות טבע ל-SEC, רשות ניירות הערך של ארה"ב, כללה את נתוני ההחזקות של בכירים ודירקטורים בחברה במניותיה. עד כה, טבע מעולם לא דיווחה על החזקותיהם של מנהליה, משום שלא הייתה מחויבת בכך. ואולם, עם תחילת 2018, טבע מוגדרת כ"מנפיקה מקומית" בארה"ב (U.S. domestic issuer), ונדרשת לדווח מתוקף הגדרתה זו על פי חוק.

מה הוביל את טבע לבצע את השינוי? למעשה, טבע איבדה את הסטטוס הקודם שהיה לה כחברה זרה בארה"ב (foreign private issuer). מדי שנה נבחן הסטטוס כנדרש על פי ה-SEC, כאשר הבדיקה האחרונה התקיימה בסוף יוני, ואז נקבע כי טבע כבר לא יכולה להיחשב כחברה זרה ועליה לדווח כחברה אמריקאית. הסיבה לכך היא רכישת הענק של אקטביס - החטיבה הגנרית של אלרגן - בשנת 2016, שהובילה לכך שיותר מ-50% מנכסיה של טבע ממוקמים כיום בארה"ב.

לפי חוקי ניירות הערך בארה"ב, חברה לא יכולה להיות מוגדרת כזרה, אם יותר מ-50% ממניותיה מוחזקות על ידי תושבי ארה"ב, ובמקביל מתקיים אחד מהתנאים הבאים: יותר מ-50% מהבכירים והדירקטורים שלה אמריקאים; יותר מ-50% מנכסיה ממוקמים בארה"ב; או שעסקיה מנוהלים מארה"ב.

"ההנהלה תמשיך לפעול מישראל"

לפני כחצי שנה, לפני הבדיקה השנתית, טבע דיווחה שהיא מעריכה כי לא תצליח להישאר תחת ההגדרה של חברה זרה. "אם לא נצליח להיות זכאים להגדרה של מנפיקה פרטית זרה, החל ב-1 בינואר נידרש להגיש דוחות כמנפיקה מקומית, דיווחים שהם מפורטים ונרחבים יותר במובנים מסוימים, ושיש להגישם באופן מיידי יותר מאשר הדיווחים של מנפיקים זרים", כתבה טבע באותו דיווח.

החברה ציינה אז כי "המטה שלנו, תחום השיפוט של הארגון, הדירקטוריון וצוות ההנהלה ימשיכו לפעול בעיקר מישראל, והעסקים שלנו ימשיכו להיות מנוהלים בעיקר בישראל".

מדיווחי ההחזקות שהעבירה אתמול טבע ל-SEC, עולה כי המנכ"ל החדש, קאר שולץ, מחזיק בכ-592 אלף אופציות במחיר מימוש של 11.4 דולר למניה, הנמוך ב-40% מהמחיר הנוכחי (19.1 דולר). אמנם האופציות נמצאות עמוק "בתוך הכסף", אבל מועדי ההבשלה שלהן עדיין רחוקים - נובמבר 2019, נובמבר 2020 ונובמבר 2021.

נוסף על כך, שולץ מחזיק ב-540 אלף מניות חסומות, שיבשילו בשלוש מנות, בין 2019 ל-2021, וכן ב-1.4 מיליון מניות חסומות, שיבשילו על בסיס עמידה ביעדים של עלייה במחיר מניית טבע.

בין כל הדירקטורים והמנהלים הבכירים בחברה, בעל ההחזקה הגדולה ביותר במניות טבע הוא אמיר אלשטיין, המכהן כדירקטור. אלשטיין, ממשפחות מייסדי טבע, היה בעבר גם חבר הנהלה וסגן יו"ר הדירקטוריון. לפי הדיווח שפורסם אתמול, הוא מחזיק בכמעט 2 מיליון מניות טבע, שהשווי הנוכחי שלהן 38.1 מיליון דולר. נוסף על כך, מחזיק אלשטיין בכ-13 אלף מניות חסומות, שהוקצו לו בין השנים 2015-2017 וצפויות להבשיל בין השנים 2018-2020.

דירקטור נוסף בחברה הוא דן זיסקינד, שחזר באחרונה לכהן בדירקטוריון שממנו פרש ב-2014; קודם לכן הוא כיהן כמנהל הכספים הראשי של טבע במשך קרוב ל-30 שנה, עד 2008. לזיסקינד יש החזקה של כ-299 אלף מניות טבע, בשווי נוכחי של 5.7 מיליון דולר, ועוד 9,575 מניות חסומות.

סול ברר מחזיק במניות חסומות

למנהל הכספים הנוכחי, מייקל מקללן, יש 10,327 מניות טבע בשווי של כ-197 אלף דולר וכן אופציות לרכישת מניות טבע, במחירי מימוש שנעים בטווח רחב, שבין 17 דולר ל-61 דולר. האופציות הוקצו למקללן בין 2015 ל-2017 ויבשילו בין 2018 ל-2021.

חלק מהאופציות שהוקצו לו ב-2015-2016 כבר הבשילו, אבל הן נמצאות הרחק "מחוץ לכסף", במחירי מימוש של 53.5-60.9 דולר. נוסף על כך, הוא מחזיק גם במניות חסומות.

עוד עולה מהדיווחים שפורסמו אתמול, כי יו"ר טבע, סול ברר, מחזיק רק במניות חסומות, ובסך הכל כ-30 אלף מניות חסומות, שניתן יהיה לממשן בשנים 2018-2020. עוד שני דירקטורים המחזיקים במניות חסומות הם גליה מאור, עם החזקה של כ-13 אלף מניות חסומות, וחמי פרס, שהצטרף לדירקטוריון לפני כמה חודשים, עם החזקה של כ-8,000 מניות חסומות.

מיילן נוגסת 10% משוק הקופקסון

טבע נסחרת בבורסות ניו יורק ותל אביב לפי שווי של 19.4 מיליארד דולר, אחרי עלייה של 71% מהשפל של תחילת נובמבר, אבל עדיין מדובר בירידה של 38% ביחס למחיר בתחילת אוגוסט, לפני פרסום הדוחות החלשים, הפחתת התחזיות וקיצוץ הדיבידנד.

בהשוואה למחיר מניית טבע לפני שנודע על השקת הקופקסון הגנרי של מיילן בתחילת אוקטובר, המחיר הנוכחי דווקא גבוה בכ-2%. הקופקסון, תרופת הדגל של טבע לטיפול בטרשת נפוצה, נתקלה לראשונה בתחרות גנרית ב-2015, אבל התרופה במינון הכפול (40 מ"ג), שבה מטופלים רוב החולים, הייתה מוגנת מתחרות גנרית עד לאחרונה.

כניסת מיילן לשוק הביאה את טבע להפחתת תחזיות נוספת ל-2017. בבנק ההשקעות קרדיט סוויס בדקו את השפעת התחרות הגנרית על שוק התרופות לטרשת נפוצה, ומצאו כי מיילן הצליחה להשיג בתוך זמן קצר נתח שוק של 10% מהמרשמים. בקרדיט סוויס מעריכים שבזמן הקרוב תושק עוד גרסה גנרית לקופקסון 20 מ"ג, וכי יחד עם ההשקה של מיילן, הצפי הוא לשחיקת מחירים משמעותית. הם מוסיפים כי העובדה שמיילן הקימה תוכנית לתמיכה במטופלים, מצביעה על המחויבות שלה להשקה ומסייעת לה בהשגת נתחי שוק.

בעוד שבמחיר הקופקסון צפויה שחיקה, בתרופות אחרות המחיר עולה. לפי בדיקה של אנליסטים ב-Jefferies, שפורסמה באתר Fierce Pharma, טבע העלתה מחירים של כמה תרופות מקוריות ב-2.3%-9.4%, ובהן המשאף ProAirRespiclick והתרופה אזילקט. בתוך כך, טבע הודיעה אתמול על השקת גרסה גנרית ל-Estrace, משחה וגינלית, שמכירותיה בארה"ב הסתכמו ב-426 מיליון דולר בשנה האחרונה. התרופה המקורית מיוצרת על-ידי אלרגן.

טבע

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה