גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הבעיה הכי גדולה הייתה 'הדיבור' שהבורסה מתייבשת"

יו"ר רשות ני"ע היוצא: יוזמות שנקטה הרשות "עזרו לדעתי לשנות את הדיבור מ'בורסה מתייבשת' ל'מבול של הנפקות'" ■ מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב: "הבורסה איבדה 40% מלקוחותיה בשנים האחרונות"  ■ מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות אמר כי "חייבים להמשיך את המאבק להקלות נוספות ברגולציה"

רגע לפני שהוא יוצא ממשרד יו"ר רשות ני"ע הפתיע היום הפרופ' שמואל האוזר, כשטען כי הקונצנזוס שלפיו שוק המניות בת"א סבל עד לאחרונה מתקופת יובש חריפה מוגזם - אגב חלוקת שבחים לתפקוד הרשות תחת הנהגתו. "הבעיה הכי גדולה שלנו הייתה 'הדיבור' על כך שהבורסה מתייבשת. הבעיה הוקצנה גם על-ידי הבית הזה (הבורסה, ר' ש')", אמר האוזר, שהוביל את הרשות במשך כשבע שנים, תקופה שבמהלכה החליף את ראשי הבורסה. דבריו נאמרו ב"וועידת ההנפקות 2018" של איגוד החברות הציבוריות, גולדפרב זליגמן ומעלות S&P.

עוד הוסיף האוזר בהקשר זה, כי "בעולם, מספר החברות הציבוריות בבורסות מרכזיות ירד מאז שנת 2008 ב-25% בממוצע". ביחס לשוק המקומי הוא נתן לעצמו צל"ש, ואמר כי יוזמות שנקטה הרשות תחת ניהולו "עזרו לדעתי לשנות את הדיבור מ'בורסה מתייבשת' ל'מבול של הנפקות'".

לדברי האוזר, "2017 הייתה שנה יוצאת מן הכלל מבחינת כמות ההנפקות, ונרשמו במהלכה 31 הנפקות של חברות חדשות: 17 במניות, 12 באג"ח, ועוד שתי חברות דואליות". עוד הוסיף, כי "כבר היום מונחות על שולחנה של הרשות כ-20 בקשות של חברות להנפקות חדשות. ב-2018 המגמה הזו צפויה להתעצם".

עוד לדברי האוזר, "במבט לאחור על שנותיי ברשות אני חושב שעמדנו באתגר. שכללנו את השוק; הרחבנו את כמות המוצרים; פתחנו את השוק לעולם; פתרנו את ניגודי העניינים בבורסה; והקלנו על חברות מכל סוג ומכל גודל. לא חששנו לקחת על עצמנו פרשנות מרחיבה לגבי תפקידנו בשוק ההון - ועמדנו במשימה", העיד האוזר על פועלו ברשות.

מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב, השתתף בכנס אף הוא, אך התייחס למציאות שחוותה הבורסה כפי שמקובל לראות אותה: "הבורסה איבדה 40% מהלקוחות שלה בשנים האחרונות. אם לפני שבע שנים רבע מיליון אזרחים בישראל היו פעילים בבורסה, המספר הזה ירד ב-40%, וזה האתגר הגדול שלנו". יחד עם זאת, בן זאב שידר אופטימיות כשאמר כי "17 החברות החדשות שהצטרפו לבורסה ב-2017 באות מסקטורים שונים ומגוונים, וזה בדיוק מה שאנחנו רוצים".

עוד אמר בן זאב, כי "אם בוחנים את היחס בין מספר ההנפקות הראשוניות לשווי השוק של החברות הנסחרות בבורסה, אנחנו באחד המקומות הראשונים בעולם ב-2017". הוא הוסיף: "כשאנחנו מסתכלים קדימה אנחנו רואים פוטנציאל צמיחה משמעותי. ב-2018 יהיו יותר הנפקות ראשוניות, ובשווי שוק גבוה", והבטיח כי "יהיו לנו גם הנפקות בשווי של מעל מיליארד שקל".

מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, אילן פלטו, התייחס להנפקות שעוררו את הבורסה ב-2017 מזווית ביקורתית יותר, ואמר: "גשם אחד לא מעלה את מפלס הכנרת, ושנה אחת מבורכת, עם 17 הנפקות ראשוניות, עוד לא מבשרת על סוף המשבר בבורסה". עם זאת, הוא התייחס לשנה החולפת כ"שנת מפנה", הגם ש"2018 תהיה שנת המבחן", והוסיף: "כדי שהמומנטום יימשך אנחנו צריכים לראות המשך ההקלות ברגולציה ורפורמה במס על שוק ההון".

נתונים שהציג האוזר על הבורסה בת"א ב-2017

■ 31 חברות חדשות: 17 במניות, 12 באג"ח, 2 דואליות

■ מחזור מסחר יומי עלה מ-1.27 מיליארד שקל ל-1.41 מיליארד שקל

■ לראשונה מאז 2008, מספר החברות בבורסה גדל מ-569 ל-579 ב-2017

■ ב-2018 המגמה צפויה להתעצם: כבר הוגשו כ-20 בקשות של חברות חדשות

■ מספר ההנפקות החדשות צפוי להיות גדול ב-2018 מזה שב-2017

האוזר על הביטקוין: "לוקח את הסיכון שיטענו שדעתי אינה רלוונטית משום שאני לא צעיר"

בהמשך לנאומים נוספים שנשא בתקופה האחרונה, הקדיש האוזר חלק ניכר מנאומו היום גם לסיכונים הטמונים בהשקעה במטבעות הדיגיטליים, ובמיוחד לביטקוין. "אני לוקח פה את הסיכון שיטענו שדעתי אינה רלוונטית משום שאני לא שייך לדור של הצעירים", אמר היום בכנס, כשביקר בחריפות את ההתלהבות ממטבעות אלה. "לדעתי, הסיכון הכי גדול היום הוא השקעה במטבעות דיגיטליים. אבל אולי זה גם הפוטנציאל הכי גדול.

"ככלכלן, מתעוררות אצלי שאלות רבות לגבי הערך הכלכלי של המטבעות האלה, או של ההנפקות האלה. גם אם אני מקבל את הטענה שזה נובע מ-networking, אינני מוצא הצדקה למחירי הבועה. האם networking שמבוסס על נוסחאות מתמטיות מצדיק מחיר כזה? אני כלל לא בטוח", אמר.

הוא הוסיף למתוח ביקורת ואמר: "תומכי המטבעות הדיגיטליים אומרים לי 'מה יש להבין, זה פשוט מאוד. יש לזה ביקוש'. נו באמת, זו תשובה רצינית? אני מזכיר לכם שגם במשבר הטוליפים במאה ה-17 בהולנד טענו את הטענה הזו. גם ב-1929 במשבר הגדול בארה"ב טענו את זה. והדיבור הזה היה גם אצלנו בראשית שנות ה-80, ובראשית שנות ה-90. "השאלה הנכונה היא על מה מסתמך הביקוש הזה? האם יש מודל כלכלי חוץ מה-networking? לי זה נראה מחיר של בועה. ובהקשר לכך אזכיר שלפני כמה ימים פרסמו אנליסטים של מורגן סטנלי שלדעתם המחיר של הביטקוין עשוי להיות אפס".

עם זאת, הוא גם התייחס לפוטנציאל במטבעות אלה, ואמר "אולי באמת אני מפספס משהו", וציין לגבי החברות שמנפיקות מטבעות דיגיטליים, כי"צריך לחשוב היטב איך לעכל אותן, ואסור להזניח אותן. התחום הזה כמו שאנחנו רואים לוהט. כרגולטורים, אסור לנו להירתע מהחום".

הוא התייחס לתחילת החשיבה הרגולטורית של הרשות בעניין, וגילה כי "איננו מציעים לנעול את הדלת. אולם ההגנה על המשקיעים מחייבת אותנו, בינתיים, לנקוט מספר צעדים כדי לצנן חברות כאלה, שנכון להיום - המסגרת הקיימת אינה בהכרח מתאימה להן, מבלי שאנחנו נתנגד לבשורה הטכנולוגית שהן נושאות עימן".

לאחרונה יצר האוזר סערה כשאמר, כי "לא נאפשר לחברות שערכן מבוסס על ערך הביטקוין, כמו משאבי טבע, להיכלל באחד המדדים של הבורסה בתל אביב. נשקול גם שלא לאפשר לתחפושות של ביטקוין ודומיו להיכנס בדלת האחורית למסחר בבורסה, עד שנמצא מסגרת רגולטורית מתאימה למוצרים פיננסים כאלה".

רשות ני"ע הקימה ועדה שדנה בסוגיות בעניין: האם להתייחס למטבעות הדיגיטליים כניירות ערך; כנכסים הדומים לניירות ערך (צורת המסחר תיקבע בהתאם לסיווג, כך שגם אם ייקבע שהמטבע הדיגיטלי אינו נייר ערך, ניתן יהיה לסחור בחוזים עתידיים, ואולי באופציות שהמטבע הדיגיטלי הוא נכס הבסיס שלהן); או כ"משהו שונה לחלוטין". הוועדה "אמורה להגיש את המלצות הביניים שלה בימים הקרובים". עד למועד שבו ההמלצות הללו יהפכו למחייבות, כבר לא תחת ידיו של האוזר, עדיים מרחפת עננה המכבידה על מניות החברות העוסקות בהשקעה בביטקוין.

עוד כתבות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים