גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברות הגדולות במשק יעניקו ציון לרשות המסים

כחלק מהמאבק של ה-OECD בתכנוני מס בינלאומיים, שיגר הארגון שאלון ליותר מ-100 חברות שבמסגרתו יבקש מחברות לחוות דעתם על תפקוד הרשות בנוגע ליישום "הסכמים הדדיים" בין מדינות

עו"ד רו"ח משה אשר / צילום: איל יצהר
עו"ד רו"ח משה אשר / צילום: איל יצהר

לנישומים בארץ אין הרבה הזדמנויות "לדרג" את רשות המסים, ולחלק לה ציונים. סביר להניח שהם גם לא יעשו זאת בגלוי, כי יחששו מביקור פתע או ביקורת של הרשות בתגובה. אולם החודש זכו כמה חברות במשק להזדמנות נדירה לחלק ציונים לרשות המסים, במסגרת בחינה שעורך ה-OECD לרשויות המס החברות בו, על האופן שהן מיישמות חלק מהוראות פרויקט ה-BEPS של ארגון ה-OECD, שמטרתו להיאבק מאבק בתכנוני מס בינלאומיים.

בחודש האחרון שיגר ה-OECD שאלון לחברות המובילות במשק שמקיימות פעילות בינלאומית ולאנשי עסקים מובילים, שבמסגרתו הוא מבקש כי יחוו את דעתם על תפקוד רשות המסים בנוגע ליישום "הסכמים הדדיים" בין מדינות לשם מניעת כפל מס.

על המוקד נמצא תהליך המכונה "הסכמה הדדית" (MAP - mutual agreement procedure), שעיקרו כללי ההגעה להסכמות הדדיות בין מדינות בנוגע למיסוי נישום שפעיל בשתיהן. זאת, על מנת למנוע ויכוחים אינסופיים ויקרים בין מדינות ופקידי שומה על גבו של הנישום.

התהליך להטמעת ה-MAP טרם הושלם, ואולם כל מדינה מיישמת חלק מההנחיות של ה-OECD כראות עיניה וכן מקיימת הליכי "הסכמה הדדית" במסגרת אמנות מס שעליהן המדינות חתומות. בתקופה האחרונה, בוחן הארגון אם המדינות שמקיימות את ההליך מקלות על הנישומים או מכשילות אותם. בין המדינות שנבדקות בסבב הזה - ישראל.

החברות ואנשי העסקים שקיבלו את השאלון החודש יצטרכו לדרג את התנהלות רשות המסים, ולהשיב, בין היתר, על השאלות הבאות: האם הרשות הייתה מספיק ברורה בהנחיות שלה, במהלך ניסיונה להגיע להסדר מול המדינה הזרה, על-מנת למנוע מהחברה לשלם כפל מס; האם רשות המסים השיגה הסכם הדדי לטובת הנישום? והאם התוצאה הועברה אל הנישום ויושמה על-ידי המדינה? ואם לא - מדוע ההסכם לא יושם?

על פניו השאלון נראה טכני, אך מדובר בפעם הראשונה מאז שישראל חברה ב-OECD, שהארגון בוחן את התנהלותה מול נישומים ומדינות זרות בנוגע למניעת כפל מס על הנישום. התנהלות זו דרמטית עבור חברות המקיימות פעילות בינלאומית במיוחד לאור ההוראות האנטי-תכנוניות שהתקבלו במסגרת פרויקט ה-BEPS ומטילות נטלים כבדים על נישומים בכל הנוגע לתכנוני מס.

בשנים האחרונות קידמו מדינות המערב, ובהן ישראל, את תוכנית ה-BEPS מטעם ארגון ה-OECD למאבק בתכנוני מס בינלאומיים. במסגרת 15 "תוכניות הפעולה" (Action Plans) שפורסמו בתוכנית ה-BEPS נגד תכנוני מס בינלאומיים, נותרה תוכנית פעולה חשובה שנשארה חשופה ולא הושלמה - "תוכנית פעולה מספר 14" - המיועדת לטפל בהליכי "הסכמה הדדית בין מדינות". הליכי הסכמה הדדית הם חלק מפרויקט רחב לשפר את התפקוד של הרשויות במקרים של סכסוכי מס בינלאומיים, ומטרתם לפתח מנגנון משלים לפתרון הסכסוך.

מדובר בתוכנית השונה במהותה מהרוח הכללית של הוראות ה-BEPS. כמעט כל תוכניות הפעולה האחרות של פרויקט ה-BEPS מכוונות כלפי מתכנני המס הבינלאומיים המסומנים כ"חשודים". אולם "תוכנית פעולה 14", כמו גם "תוכנית פעולה 5" שעניינה "פרקטיקות מס מזיקות" - חריגות, כיוון שהן מתייחסות לממשלות ולרשויות המס במדינות החברות ב-OECD - ולא מכוונות לנישום. שתי התוכניות הללו נועדו להסדיר את פעילות הרשויות, על-מנת לצמצם פגיעה בנישומים בעקבות המאבק הבינלאומי נגד תכנוני המס הלא-לגיטימיים והלבנות ההון.

באופן מעורר תהייה, דווקא שתי תוכניות הפעולה הללו לא הגיעו לקריאה הסופית, בעוד שכל תכניות הפעולה האחרות שמטרתן לשלוט בנישומים כבר מיושמות. "תוכנית פעולה מספר 5" הגיעה לאחרונה לקונצנזוס בין ממשלות בנוגע לשאלה שהייתה במחלוקת - מהם התנאים הטבעיים שמדינות צריכות להציב על-מנת להעניק הטבות מס - ועתידה להיות מיושמת בקרוב.

החשש: סיוט עבור נישומים

אולם, "תוכנית פעולה מספר 14- הסכמה הדדית" - עוד לא הגיעה לסיומה. זאת, חרף חשיבותה לנישומים. לדברי עו"ד הנרייט פוקס, שותפה במחלקת מיסוי בינלאומי במשרד פרל-כהן- צדק-לצר-ברץ, אי-יישום התוכנית הזו פוגע בנישומים. "החשיבות שלה דרמטית במיוחד כיום, תחת כל החידושים של הנורמות האנטי-תכנוניות של דוח ה-BEPS, שהתקבלו בשמחה, ושפורשו על-ידי רשויות המס בצורה חופשית ומסוכנת לטובתם האישית", אומרת עו"ד פוקס.

לדבריה, "חיוני שנישום יוכל לבצע הליך הסכמה הדדית, בכדי למנוע ויכוחים אינסופיים ויקרים בין מדינות ופקידי שומה על חשבונו. אם הליך כזה לא ייושם, ולא תהיה אפשרות לפתרון מהיר של סכסוכי המס, הדבר יהפוך את פרויקט ה-BEPS לסיוט עבור נישומים. חברות לא יוכלו לשלוט בסיכונים, ונישומים ימצאו את עצמם בהליכים משפטיים סבוכים ואינסופיים. כמו-כן הנישומים ימצאו את עצמם סופגים מיסוי כפל ואפילו משולש".

עו"ד פוקס מבהירה כי היעדר נוהל "הסכמה הדדית" עלול להוביל לתוצאות קשות עבור חברות ואנשי עסקים ישראלים הפועלים בזירה הבינלאומית. "לדוגמה - אם חברה בינלאומית מוצאת את עצמה בדיון קשה עם רשויות המס בישראל ביחס ליכולת לנכות הוצאות עסקיות בישראל, או ביחס לקביעה אם רווחים בעסקה עם 'צד קרוב' חייבים במס - דיון שכזה עלול להימשך שנים עד שיתקבלו החלטות לגביו. הדרך לבית המשפט יקרה ומביאה המון עבודה ושכר-טרחה עבור עורכי-הדין לענייני מסים, אך בסופו של יום, הדבר יפגע ביחסים של המדינה עם משקיעים זרים".

עוד הנרייט פוקס /צילום: איל יצהר

למרות ש"תוכנית פעולה 14" טרם יצאה לפועל, ה-OECD החל לבחון כיצד מתנהלות המדינות שיש להן נוהלי "הסכמה הדדית" - כאלה שאומצו וולנטרית בעקבות ה-BEPS וכאלה שמיושמות במסגרת אמנות שעליהן חתומות המדינות. בשלושה סבבים ראשונים שערך, כבר קיבץ הארגון מידע ממספר מדינות, ובהן ארה"ב, בלגיה, קנדה, הולנד, שווייץ, דנמרק, פינלנד, סינגפור, ספרד, בריטניה ועוד. כעת, בסיבוב הרביעי, מגיע תורה של ישראל, ביחד עם יפן, מלטה, מקסיקו, ניו זילנד, אוסטרליה ופורטוגל. בסך הכל מתוכננים 9 סבבי בדיקה ברחבי העולם.

במסגרת הבדיקה, הזמין "ארגון הייעוץ העסקי" (BIAC) של ה-OECD את הנישומים בישראל - מספר חברות בולטות ואנשי עסקים המנהלים עסקים בינלאומיים - להגיש את הערותיהם להתנהלות רשות המסים בנושאים שונים, ובהם ההקלות או הקושי הקיימים להגיע להליכי "הסכמה הדדית" ; מידת הבהירות והזמינות של ההנחיות להליכי "הסכמה הדדית" בישראל; וזמן היישום של הליכי "הסכמה הדדית" בישראל ביחס לכל אחת מהמדינות.

הארגון פנה ישירות לחלק מהחברות וכן באמצעות ארגון התעשיינים, ששיגר את השאלון לגורמים בולטים בתעשייה. במסגרת ההליך הובהר, כי חברות יכולות לענות על השאלון באופן אנונימי, ואכן חברות רבות בוחרות לעשות זאת.

להערכת עו"ד פוקס, התוצאות של השאלונים לא יהיו מזהירות מבחינת רשות המסים בישראל. "רשויות המס בישראל איפשרו רק במספר מקרים הליכי 'הסכמה הדדית' הקבועים באמנה בכדי לטפל בטענה של כפל מס. במקרה שכזה העניין מטופל בין רשויות המס. איכשהו, הבעיה לרוב מתחילה סביב הדיון של ניכוי מס במקור על הכנסות המועברות לחו"ל. אנו לעיתים מסוגלים לפתור את הדיונים ולהסביר את המצב לפקיד שומה מנוסה, כמובן תחת שקיפות מלאה של התהליך. עם זאת, בחלק מהמצבים אנו 'תקועים' סביב טיעונים שאינם רלוונטיים וסביב אי-הבנות של המצב הנדון, ואז אין לנישום למי לפנות".

המציאות הזאת עלולה לפגוע בחברות בישראל. מחקרים בינלאומיים מראים, כי לא משנה כמה הטבות מס המדינה מציעה, אם מערכת המס איננה שקופה, או שההתנהלות של רשויות המס איננה רציונלית או מטילה סיכונים על הנישום, משקיע זר יחשיב זאת כחיסרון במערכת השיקולים ביחס להשקעה במדינה מסוימת.

עו"ד פוקס מציינת בהקשר זה כי "בוועדה העסקית העולמית בענייני מס שנפגשת בפריז באופן קבוע, אנחנו הסברנו שוב ושוב שללא הליכי הסכמה הדדית יציבים, פרויקט ה-BEPS כולו יהפוך לסיוט עבור נישומים ולאסון לעולם העסקי. בהסתכלות היסטורית ישראל השתמשה בהליכי הסכמה הדדית רק במקרים נדירים בכדי לפתור מצב של מיסוי כפל, במסגרת אמנות המס. הליכי הסכמה הדדית אינם מהווים כלי 'מקובל' ומנוסה דיו".

אולם, לדבריה, "הליכי הסכמה הדדית" יהיו חייבים להפוך לחלק מהחשיבה והפעולה הטבעיים של רשות המסים. "פקידי השומה ימצאו עוד, ובתדירות גבוהה יותר, שהם 'אינם לבד בחדר' עם עורכי- הדין והנישומים. רשויות המס של מדינות נוספות יצטרפו לדיונים, ואנו כבר לא נוכל לשמור את כל הקלפים לעצמנו. ישנה מגמת התפתחות וביקוש גבוהה יותר להגיע לפתרון שיאפשר לפתור מצבים של סכסוכים בינלאומיים. גם נראותה של רשות המסים במישור הבינלאומי ישתפר, וישראל תרוויח מתדמית כמדינה ידידותית יותר בעבור אלה המבקשים להשקיע בה".

גם לדברי יונתן לוביק, כלכלן בחברת Economics Partners, המעורב במספר הליכי הסכמה הדדית של רשויות המס הישראליות עם רשויות מס זרות, יש בעיה ביישום הליכים אלה בארץ. "נישומים יעדיפו לא להגיע לבית משפט, וכעת הם יודעים כי לעיתים הדרך ההגיונית היחידה לסטות מהגעה לבימ"ש היא באמצעות הליכי הסכמה הדדית. אולם, בעוד שרשויות המס הזרות לעיתים רבות מתייחסות לסכסוכים אודות כפל מס לפי 'בית הלל', רשות המס בישראל מבקשת לנהוג לפי 'בית שמאי'. מניסיוני, בית הלל היא הגישה המקובלת בעולם".

הליכי הסכמה הדדית

המילים "הסכמה הדדית" בין רשויות המס של מדינות שונות נשמעות נפלא, אבל מה עומד בדיוק מאחוריהן? רו"ח ומשפטן יריב אבירם, לשעבר מנהל תחום חילופי המידע ביחידה למיסוי בינלאומי ברשות המסים וכיום מנהל מחלקת המיסוי הבינלאומי במשרד עוה"ד ברכה ושות', מסביר. "הכול מתחיל, נכון להיום, באמנות למניעת כפל מס. אחת המטרות שלשמן מתקשרות מדינות באמנות מס היא מניעת כפל מס.

"באמנות המס שישראל צד להן, נכלל סעיף הקובע 'נוהל הסכמה הדדית'. סעיף זה קובע הליך ייחודי ובלעדי שמטרתו מניעת חיוב במס שאינו תואם את הוראות האמנה. כמו-כן, נועד הליך זה לאפשר למדינות המתקשרות ליישב בהסכמה הדדית קושי או ספק בדבר פירושה או תחולתה של האמנה, וכן במקרים שאין לגביהם הוראות באמנה.

"בכל אמנה מפורטים סוגי המחלוקות והנושאים שניתן, או שקיימת חובה, לפתור או לקבוע בהסכמה הדדית. לעיתים ישנן הוראות הקובעות, כי החלטה או קביעה מסוימת יכולות להתקבל רק בהסכמה הדדית של הרשויות או לאחר היוועצות ביניהן. "כל ההוראות הללו נועדו ליצור ערוץ הידברות בין המדינות המתקשרות בכל סוגיה הקשורה באמנה, והן משקפות את רצון המדינות המתקשרות ליישב מחלוקות תוך שיתוף פעולה ובדרך של הסכמה", אומר רו"ח אבירם.

לדבריו, ניתן לחלק את נוהל ההסכמה ההדדית לכמה סוגים. "הסוג הראשון והנפוץ ביותר הוא הליך הסכמה הדדית לגבי מקרה פרטני, שבו מועלית הטענה כי פעולה של אחת המדינות, או של שתיהן, גורמות או עלולה לגרום לחיוב נישום במס בניגוד להוראות האמנה; הסוג השני הוא הליך שמטרתו להגיע להסכמה בדבר פרשנות הוראות האמנה, בדבר יישומה או תחולתה באופן כללי וללא קשר למקרה פרטני; הסוג השלישי הוא הליך התייעצות לגבי מקרים שלא הוסדרו במפורש באמנה, במטרה למנוע כפל מס".

עוד יריב אבירם /צילום: איל יצהר

על-פי המידע שהגיע ל"גלובס", כמחצית מעשרות הבקשות ל"הסכמה הדדית" שהגישו נישומים לרשות המסים עסקו בנושא "מחירי העברה" בין צדדים קשורים - מצבים שבהם מתעוררת שאלה של ייחוס הכנסות בין שתי המדינות - כאשר הרשות התבקשה לקבוע אם המחיר שהוסכם בין הצדדים מקובל על המדינות, משקף את מחיר השוק ואם הייתה הסתה של הרווח בין המדינה.

גם שאלות של שינוי מודל עסקי ושינוי מבנה עסקי נכנסות למסגרת זו (אופן ביצוע עסקאות הרכישה של חברות טכנולוגיה ישראליות בידי חברות בינלאומיות: בשלב ראשון - רכישת המניות של הסטארט-אפ הישראלי, לעיתים במאות מיליוני דולרים; ובהמשך - לכאורה ללא קשר לעסקה הראשית - מעבירות החברות הרוכשות את הקניין הרוחני, ה-IP של החברה הישראלית, לחברות הקשורות אליהן במחיר נמוך משמעותית, לעתים במיליונים ספורים בלבד או עשרות מיליונים).

גם נושאים כפל תושבות - הכרעה בעניין "תושבות" במצב שבו נוצר כפל מס עקב קביעת תושבות בשתי המדינות המתקשרות, הגיעה למסלול "ההסכמה ההדדית"; שאלות של סיווג הכנסה בין שתי המדינות (האחת סיווגה כריבית, והשנייה כרווח עסקי); קיום מוסד קבע במדינה מתקשרת, וייחוס הכנסות והוצאות ועוד.

הרשות: "אנו פועלים בצורה יעילה ביותר"

מרשות המסים נמסר בתגובה: "הרשות פועלת ב'הליכי הסכמה הדדית' בצורה יעילה ביותר. בשנים האחרונות ניהלה הרשות עשרות הליכי הסכמה הדדית וסיימה את רובם המכריע, כאשר לסוף שנת 2017 נותרו לטיפול 12 בקשות בלבד.

"היוזמה לקיומו של נוהל הסכמה הדדית נתונה לנישום בלבד. בחלק מהמקרים הנישומים מעדיפים למצות את הדין הפנימי, ולכן לא מתקיים הליך הסכמה הדדית בעניינם. רשות המסים מחויבת לנהל הליכים אלה במקצועיות והוגנות, תוך חלוקת מס צודקת בין המדינות הנוגעות בדבר".

הליכי הסכמה הדדית

- הסוג הראשון והנפוץ ביותר: הליך הסכמה הדדית לגבי מקרה פרטני, שבו מועלית הטענה כי פעולה של אחת המדינות, או של שתיהן, גורמות או עלולה לגרום לחיוב נישום במס בניגוד להוראות האמנה

- הסוג השני: הליך שמטרתו להגיע להסכמה בדבר פרשנות הוראות האמנה, בדבר יישומה או תחולתה באופן כללי וללא קשר למקרה פרטני

- הסוג השלישי: הליך התייעצות לגבי מקרים שלא הוסדרו במפורש באמנה, במטרה למנוע כפל מס

השאלון

- ציינו את תאריך הגשת הבקשה לקיום הליכי "הסכמה הדדית" (MAP)

- ציינו את הסיבות/הבסיס שניתנו על ידי המדינה לאי-הנגשת "הליכי הסכמה הדדית" עבורכם

- האם לדעתכם מספקות הנחיות ה-MAP שפורסמו על-ידי המדינה הנבדקת בהירות לגבי דרך הגישה והשימוש בתהליך MAP, כולל המסמכים והמידע שהיים מחויבים להגיש בבקשת ה-MAP?

- מה-1 בינואר 2016, האם רשות המסים הישראלית השיגה הסכם באמצעות תהליך MAP בכל הנוגע לבקשת MAP שהוגשה על-ידכם בישראל או במדינה אחרת שחתומה עם ישראל על אמנת מס? אם כן, האם התוצאה הועברה לך ויושמה ע"י המדינה?

- ציין את הסיבות שסיפקה המדינה לאי יישום ה-MAP

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון