גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מזומן, אג"ח או מניות: כיצד ניתן להעריך סיכון, ומה כדאי לדעת?

החלוקה הקלאסית של נכסי סיכון היא בין מניות לאג"ח, אך בפועל התמונה מורכבת הרבה יותר ■ לקראת שנת הכספים החדשה, כדאי להתחיל לחשוב על הגדרות רלוונטיות יותר לזמננו ■ למדריך אג"ח

סולידי/ איור: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
סולידי/ איור: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

שוק ההון והעולם הכלכלי אינם שייכים לעולם המדעים המדויקים. זהו עולם שנתון לפרשנות ולניתוח סובייקטיבי. אירועים כלכליים, כמו למשל הברקזיט ובחירת טראמפ, יכולים לעיתים להתפרש לאחד כחיוביים, ולאחר דווקא כשליליים.

במסגרת פסטיבלי התחזיות לשנה הקרובה, נדרשתי לאחרונה לשאלה מה מגדיר סיכון. פחד הגבהים בשווקים מעורר ביתר שאת את שאלת הסיכון - מה יקרה כאשר...?

ההגדרה הקלאסית לרמת הסיכון בתיק השקעות היא רמת החשיפה למניות. ככל שהתיק חשוף יותר למניות, כך רמת הסיכון עולה - זה ברור. אבל האם תיק המורכב ממניות ת"א 35 ואג"ח ממשלתיות בהכרח פחות מסוכן מתיק השקעות המורכב ממניות ת"א 90, או אולי גם ממניות יתר ומאג"ח קונצרניות? התשובה איננה חד-משמעית.

אין ידיד נאמן מכסף מזומן

אנסה לנתח את כלי הסיכון המקובלים היום בשוק, ולהציע כלים חלופיים, הרלוונטיים מעט יותר לתקופה זו. כדי לפשט את הניתוח, נתעלם מהחשיפה לחו"ל ולשערי חליפין, אך הרעיון בבסיסו דומה.

מזומן לכאורה לא יכול לגרום הפסדים, וכשחוששים מירידות בשווקים, עדיף "לשבת על הגדר" במזומן. נכון, אבל - ויש כאן אבל גדול - אובדן תשואה אלטרנטיבית הוא מחיר יקר ומוחשי. עושר הוא עניין יחסי ברמה הפילוסופית, והחזקת מזומן במשך שנה, בזמן שתיקי השקעות מניבים כמה אחוזים בשנה, משמעותה ירידה ברמת החיים היחסית.

ומה אם ערך הכסף נשחק? נשמע קצת מוזר לדבר על אינפלציה גבוהה ועל שחיקת ערך הכסף, אך זה יכול להגיע במפתיע, וללא התראה מוקדמת. ריבית נמוכה יחד עם צמיחה של המשק הוא קוקטייל קלאסי לאינפלציה. מובן גם שעלייה מזדמנת במחירי הסחורות, ובעיקר הנפט, והאטה מסוימת אצל יצואנית הדפלציה הגדולה בעולם, סין, יכולות לחולל ואפילו רק לרגע אינפלציה של 3% ויותר.

האם זה יקרה? בוודאי. מתי? קשה לומר. בכל מקרה, לא נעים להחזיק מזומן ולהפסיד עליו 3% בשנה.

להיות או לא להיות באג"ח ממשלתיות?

אג"ח ממשלתיות הן נכס סולידי לכל הדעות. עם עודפי גביית מסים, אג"ח של ממשלת ישראל נראות היום כמעט חסרות סיכון, אך התמורה בהחזקת אג"ח אלו לטווחים קצרים נמוכה בהתאמה, עד כמעט לא קיימת.

סיכון בשוק ההון נמדד גם בהתאם לרמת התנודתיות שלו. האם ניתן לסווג אג"ח מדינה כהשקעה סולידית? מעניין לשאול את "גב' כהן מחדרה" כמה סולידית היא הרגישה כשההשקעה שלה, אג"ח ממשלתית מסוג גליל 5472, צללה ב-13%. הדבר קרה במחצית הראשונה של שנת 2002, כשנגיד הבנק המרכזי דאז דוד קליין הודיע על העלאת הריבית במשק ב-2%, כדי להחזיר את המשקיעים אל השקל שאיבד מערכו בקצב מסחרר, והגיע באותה עת ל-5 שקלים לדולר כמעט. נשמע הזוי, אך גם זה יכול לקרות. הנגיד העלה אז את הריבית פעמיים - מ-4% ל-8%.

מנקודת השפל שבה נמצאת הריבית היום לרדת כנראה אי אפשר, ומתישהו - גם אם בעוד שנתיים - הכיוון הוא מעלה. לא אולי, אלא מתי.

טענה שמושמעת לא מעט, היא שבשנת המשבר הגדול של 2008, האג"ח הממשלתיות היו היחידות ש"הצילו את התיקים". לטוענים כך יש להזכיר כי הריבית במשק אז הייתה 4%, ואג"ח ממשלתיות ארוכות נסחרו בתשואות של 6%, והיו לתשואות לאן לרדת (ולמחירים לאן לעלות). היום הסיפור שונה. אם ניקלע שוב למשבר חריף, האג"ח הממשלתיות אמנם לא יירדו, אך הן לא יצליחו "להציל את התיקים", מכיוון שהיכולת שלהן לעלות (ושל התשואות לרדת) היא מוגבלת מאוד. לפיכך, אג"ח ממשלתיות במח"מ ארוך הן לא השקעה סולידית היום.

קונצרניות: דירוג גבוה, סיכון נמוך?

הנוסחה להקטנת סיכון באג"ח קונצרניות היא פיזור רחב. הרעיון בבסיס הפיזור הוא, כי התשואה העודפת של איגרות החוב הקונצרניות אמורה לפצות במקרה של חדלות פירעון בחלק מהן. פרמיית הסיכון היום (הנמדדת כמרווח התשואה בין האג"ח הקונצרניות לממשלתיות במח"מ זהה) צרה מלהכיל חדלות פירעון.

אם יש משהו שהעשור האחרון לימד היטב את המשקיעים, הוא שאין בדירוג אשראי גבוה כדי להבטיח החזר השקעה מלא. מספיק להזכיר את דירוג אג"ח מגובות המשכנתאות בארה"ב של השנים 2003-2007, כמו גם את דירוגי האג"ח של אי.די.בי אחזקות, אפריקה ישראל, אלביט הדמיה ואפילו של טבע, כדי להגיע למסקנה כי דירוג אשראי גבוה הוא לא ערובה לסיכון נמוך.

כ-20% מאיגרות החוב המרכיבות את מדד תל בונד השקלי הן של חברות שהתאגדו באיי הבתולה לטובת עסקאות נדל"ן ממונפות ביבשת אמריקה הצפונית, ומדורגות בדירוג A בממוצע. לגיטימי? מאוד לגיטימי. סיכון נמוך? לא ולא. נזכיר רק כי אורבנקורופ, שפשטה רגל תוך מספר חודשים מיום הנפקתה, הייתה מדורגת A מינוס על-ידי המידרוג.

לעומתן ניתן למצוא אג"ח בדירוג נמוך, או ללא דירוג כלל, במצב פיננסי טוב. דוגמה נהדרת לאג"ח כאלו הן של חברות כמו רקח, אורביט ויוניטרוניקס, שזכו להזרמת הון משמעותית במסגרת רכישה של קרן ההשקעות המוערכת פימי.

דוגמאות נוספות ניתן למצוא בסדרות לטווח קצר של חלק מחברות הנדל"ן, שנועדו למימון פרויקט מגורים שכבר נמכר ברובו, והכסף זורם לחשבונות העודפים, האמורים לשמש לפדיון האג"ח. בחלק מהסדרות יחס הבטוחות עומד על פי 1.5 ויותר. החשש שהן יבצעו פדיון מוקדם גדול יותר מהחשש שהן לא ייפרעו.

מניות: גודל לא תמיד מביא עליות

מניות הן נכסי הסיכון "הקלאסיים", ובדרך כלל אחוז החשיפה להן יגדיר את רמת הסיכון של תיק ההשקעות. אך גם כאן יש שונות, והבחנה בין מניות יציבות וגדולות למניות שאינן כאלו.

הקונספציה היא שמניות היתר מסוכנות יותר ממניות המעו"ף, אך 2017 הוכיחה יותר מתמיד שגודל אינו ערובה ליציבות. שווי שוק נמוך או גבוה אינו מעיד על איכות החברה והנהלתה, וחברה גדולה ויציבה בהווה איננה מבטיחה המשך יציבות בעתיד.

גם מבלי להזכיר את טבע, מספיק להיזכר שוב במניות מדד המעו"ף המפוארות, כמו אפריקה ישראל, אלביט הדמיה (שהייתה במקום ה-26 וכמעט ונכנסה למדד) קרדן אן וי, דסק"ש, אי.די.בי אחזקות ואי.די.בי פתוח, שנעלמו להן מהמדד כלעומת שבאו. יש חברות איכותיות וחברות חלשות בכל מדד.

חלק ממניות המעו"ף החלו דרכן כמניות של חברות קטנות, שצמחו להן לתוך המדד, ואת רוב התשואה השיגו במדדי ת"א 90 (ת"א 75) והיתר. חיסרון מהותי אחד ויחיד יש למניות השורה השנייה והשלישית - רמת סחירות נמוכה - ואכן, לגופי השקעה גדולים הדבר מהווה כמעט חסם כניסה.

דווקא בימים אלו, אחרי כמה שנות גאות, לא יהיה נכון להניח רמת סיכון בתיק השקעות לפי כללי אצבע, אלא רק על-ידי מבחנים מעמיקים יותר, כמו מח"מ קצר/ארוך, רמות מכפילים נוחות ויחס ביטחונות באג"ח קונצרניות. ההמלצות הללו לא חדשות כלל, אך בשנים האחרונות התשואה הושגה בקלות יחסית, וההערכות הן שבשנים הבאות לסלקטיביות תהיה השפעה דרמטית. נכסים שנתפסו בעבר כסולידיים, יש שיתגלו כמסוכנים מאוד, ומי שמחפש להקטין סיכון על-ידי החזקת מניות של חברות גדולות ואג"ח מדורגות או ממשלתיות בלבד, מחפש לו קיצורי דרך.

בחירת רמת סיכון נקבעת לעיתים רבות, בעצם, בבחירת מנהל ההשקעות או יועץ ההשקעות, ובגישת ההשקעות שלו.

■ הכותב הוא מנהל משותף בבית ההשקעות דולפין. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלו שהוזכרו בכתבה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו