גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

אי ודאות בנדל"ן | מה יכול להשתבש כשקונים דירה על הנייר?

כשקונים דירה על הנייר מקבלן לא באמת יודעים איך ייראה הנוף, מה יהיה המרחק מהבניין הקרוב ביותר, וכמה ארנונה באמת נשלם אחרי שיחשבו את חלקנו בשטחים המשותפים ■ פרויקט מיוחד

תוכניות לדירה   / צילום: אייל פישר
תוכניות לדירה / צילום: אייל פישר

רכישת דירה חדשה על הנייר אמורה לגלם הנחה במחיר, הנאה מתשתיות חדשות ומסטנדרטים של בנייה חדשה. אלא שמרכיב אי הוודאות הוא חלק בלתי נפרד מרכישת דירה על הנייר, ושום הדמיה, פרוספקט, או הסכם מפורט ככל שיהיה, לא יכולים באמת להעביר לנו את התחושה שתהיה לנו כשנשב בסלון או במטבח. עד הרגע שבו ניכנס לדירה הבנויה לא נדע כמה צל יטיל הבניין ממול על הדירה שלנו, מי יהיו השכנים, כמה תחושת מרחב באמת תהיה בסלון, איזה נוף ייראה מהקומה שבה הדירה שלנו ממוקמת והיכן יהיה קו האופק. זאת, בניגוד לרכישת דירת יד שנייה, בה אנחנו רואים בעין ואף חשים את תחושת המרחב בדירה, לאן היא צופה ועד לאן היא צופה. מה שקונים זה מה שרואים.

סוגיות כמו איחור במסירת הדירה על ידי הקבלן, תקופת גרייס ותשלום פיצויים, או תוספת מדד תשומות הבנייה למחיר, אינן קיימות כלל כשרוכשים דירת יד שנייה. ולמרות זאת, השיח המקובל בדיונים על שוק הדיור בישראל הוא שיח שמדבר על דירות חדשות. משרד האוצר, הלמ"ס, והתאחדות הקבלנים, מטיפים לנו ששוק הנדל"ן הוא שוק של דירות חדשו. הדובדבן בקצפת בהן הוא כמובן מחיר למשתכן. דירות יד שנייה בכלל לא במשחק.

פרויקט מיוחד: אי-ודאות בענף הנדל"ן / איור: ליאב צברי

לא בהכרח זולות יותר

בגזרת המחיר, כדאי לזכור שפרמטרים רבים כמו מדד תשומות הבנייה, מע"מ, תשלום לעו"ד הקבלן בסך של 1.5% מהעסקה, הוספת מרכיבים לדירה כמו מזגן, ארונות מטבח ואמבטיה משופרים, כל אלה מייקרים את הדירה החדשה עד כדי כך שלעתים אין קשר בין מחיר הדירה בהסכם המכר למחיר הדירה בפועל. גם עלויות מגורים עד לקבלת המפתח מתווספות לעלויות הנלוות, וזאת ללא קשר לסיכון הקיים בלוחות הזמנים למסירת הדירה, שקבלנים רבים אינם עומדים בהם.

מנגד, כמובן, ברכישת דירת יד שנייה לא מגולם המע"מ (אם כי הוא כמובן גולם בעסקה הראשונה), אין תשלום לעו"ד של המוכר, ההשקעות בדירה הרבה פעמים כבר נעשו, והסכנה שתאריך המסירה לא יתממש במועד פחותה. זאת, נוסף לפרמטרים שאינם כלכליים כמו האפשרות להכיר את השכנים, ולהתרשם מאיכות הבנייה בפועל, וההבטחה הבסיסית ש'מה שרואים הוא מה שמקבלים'.

בשנים האחרונות, רוכשי דירות הפכו מתוחכמים יותר, ומודעים יותר לסיכון שכרוך ברכישת דירה על הנייר. ל"גלובס" נודע, כי בשל טענות שצפות בהקשר למרחק בין המגדלים בפרויקט השוק הסיטונאי בתל-אביב ולגובה האמיתי של הקומות (הפרויקט מוקם על פארק מוגבה), רוכשי דירות רבים מעלים לאחרונה רחפן לאוויר, על מנת לבחון את המרחק בין הבניינים מגובה הדירות במגדלים, ואת הנוף הנשקף מקומת הדירה שבכוונתם לרכוש. השימוש ברחפן מסייע לרוכשים בפרויקט שמקימות כיום החברות גינדי השקעות ורבוע כחול נדל"ן להתגבר על מרכיב אי הוודאות ולהבין מה הם באמת יראו מהחלון או מהמרפסת של דירתם.

מופתעים לגלות את ההצמדה בסוף התקופה

כשאנחנו סוגרים עם קבלן על מחיר של דירה "על הנייר", אל מחיר הדירה יש להוסיף את העלויות של ההצמדה למדד תשומות הבנייה, שמגיעות לעשרות אלפי שקלים (ראו גרף שמראה את עליית המדד בעשור האחרון). מדד תשומות הבנייה מורכב מפרמטרים שקשורים לעלויות בנייה (מלט, שכר עבודה של פועלים, כלים) ומתעדכן אחת לחודש על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. 

יתרה מכך: כשמדובר בפרויקט שנבנה במסגרת מחיר למשתכן, שם הגדילה לעשות המדינה וקבעה שהמחיר יהיה צמוד למדד תשומות הבנייה מרגע זכיית הקבלן בקרקע - מה שאומר שלא פעם מדובר בהצמדה למדד לאורך מספר שנים לא מבוטל.

מימים ימימה נוהגים הקבלנים להצמיד את מחיר הדירה למדד תשומות הבנייה ולא למדד המחירים לצרכן, מאחר והוא אמור לשקף טוב יותר את השינויים במחיר הבנייה. עם זאת, ההסכם עם הקבלן קובע שרק אם המדד עולה, הרוכש ישלם את ההפרש על יתרת התשלום. במקרה שהמדד יורד - כמובן שלא תהיה הפחתה ממדד הבסיס שנקבע.

חשוב לשים לב, שלפני שניתן היתר בנייה הקבלנים לא אמורים להצמיד למדד, ובין כה וכה לפני שיש היתר בנייה, קבלן לא יכול לגבות יותר מ-7% ממחיר הדירה. כמו כן, כיום, ישנם קבלנים שמציעים פטור מהצמדה למדד כחלק מההטבות לרכישת דירה, כדי להקל על רוכשים שרכשו דירה על הנייר עם מועד אכלוס רחוק.

האם ניתן להתמקח עם הקבלן על נושא ההצמדה למדד תשומות הבנייה? בהחלט כן. ודאי בחודשים האחרונים בהם הקבלנים מחזרים אחרי קונים. עו"ד אילן שרקון, המתמחה בדיני מקרקעין, מציין כי "אין מקור חוקי לכך שקבלנים מצמידים את המחיר דווקא למדד תשומות הבנייה, או לכל מדד אחר". 

לדבריו, "מדובר במדד קצת ערטילאי וקשה לאדם ההדיוט שקונה דירה לדעת איך הוא נקבע וממה הוא מושפע. מטבע הדברים, לקבלנים יותר נוח לקבוע דווקא את המדד הזה כי הוא תנודתי והוא מותאם לעליות במחירים של המוצרים שהם משלמים עליהם כמו מלט, ברזל וכו'. בתחומים רבים אין מדדים שמתאימים להם, וזה מסייע לקבלנים לא להפסיד כסף.

"כל קבלן בוחר לאיזה מדד להצמיד מחיר של דירה, יש חוזים שבהם מדובר על מדד רגיל. לכל צרכן יש כוח מיקוח מול הקבלן, והוא יכול לדרוש להצמיד את המחיר למדד המחירים לצרכן או בכלל לדולר. לצרכן מסוים שהכסף שלו הוא בדולרים, מטבע הדברים עדיף להצמיד את המחיר לדולר כדי שלא יפסיד כסף, ולא להצמיד אותו למדד תנודתי כמו מדד תשומות הבנייה".

יקי אמסלם מנמק את ההתעקשות להצמיד את המחיר דווקא לתשומות הבנייה בכך שגם הכסף שמשלמים הקבלנים על חומרי בנייה למשל, מוצמד לאותו מדד. "אם סגרתי היום עם עסק לדלתות, כדי שהרוכש יידע בדיוק איזה דלת הוא יקבל, המחיר הזה צמוד למדד עד היום שאני משלם על הדלת בעוד שנה וחצי", אומר אמסלם. "בכל מקרה, כשרוכש בא לקנות דירה, הוא מקבל הסבר מפורט על מדד תשומות הבנייה, ובהסכם יש הדגשה בולטת שהמחיר צמוד למדד. לצערי רוב האנשים חושבים שהקבלן מנסה להפחיד אותם, במטרה שישלמו יותר מהר". 

דירה חדשה, מסים חדשים

רוכשי דירות על הנייר לא תמיד מביאים בחשבון את נושא עלויות המגורים השוטפות והמשתנות, כמו תשלומי ארנונה וועד בית. צווי הארנונה במרבית מהרשויות כוללים חלק יחסי בשטחים המשותפים של הבניינים, שבעבר לא היו משמעותיים בשל אופי הבינוי הצנוע. במגדלים רבי קומות הפכו השטחים המשותפים לעצומים, וכך תפחו גם תשלומי הארנונה. רוכש דירה שאינו מודע לכך יכול למצוא עצמו מתמודד עם עלייה בתשלומי הארנונה מסך של מאות שקלים בודדים לסך של אלפי שקלים לחודש במגדל חדש.

דוגמה נוספת לשינויים בעלויות ניתן למצוא באזורים שבהם מתבצעת התחדשות עירונית בהיקפים נרחבים. במקרים כאלה, אזורים שלמים שסווגו על ידי הרשות המקומית בתעריף ארנונה נמוך יחסית, יכולים לשנות את סיווגם, וגם את תעריף הארנונה. במסגרת פרויקט הפינוי בינוי הראשון בישראל שהקימה חברת מצלאוי ברחוב שאול המלך בקרית אונו למשל, שיווקה החברה דירות חדשות, בנוסף לדירות שמסרה לבעלי הדירות המפונים.

מי שעמד לרכוש דירה חדשה והתעניין מה גובה הארנונה שמשלמים באזור, היה מקבל תשובה כי מדובר בתעריף של סיווג ג'. אלא שבפועל, עם אכלוס הפרויקט, סיווגה העירייה את האזור כסיווג ב' היקר יותר. בחודש אוגוסט האחרון חשף "גלובס" כי בתום הליך משפטי ממושך שניהלו בעלי הדירות הישנות בפרויקט הפינוי בינוי קיבלו החזר ארנונה מעיריית קרית אונו שלא כיבדה את התחייבותה שלא לחייב אותם לפי סיווג הארנונה החדש בין השנים 2006-2010.

ראש העין: "בפתח השכונה היה שלט שאסר על כניסה. רק אחרי הקנייה ראינו שהדירות ליד קו מתח"

המקרה של מתחם A בשכונת פסגות החדשה בראש העין הוא מקרה מקומם במיוחד, דווקא כי מדובר בשכונה שהמדינה שיווקה ופיתחה במרץ רב. אלא שבדבר אחד, לא הטרידו עצמם כלל, לא משרדי הממשלה ולא עיריית ראש העין שחתמה עם המדינה על הסכם גג: קווי המתח שממוקמים עשרות שנים בטבורה של הקרקע שיעודה לדירות מגורים ושווקה ליזמים.

אז איך קנו הזוגות הצעירים דירות בסמוך לעמודי החשמל? התשובה לשאלה ממחישה אולי הכי טוב את חוסר הוודאות שטמון ברכישת דירה על הנייר. "הבניין שלנו היה הבניין הראשון שנבנה ואוכלס בשכונה", מספר יו"ר ועד השכונה אור דור, מבין הראשונים שרכשו דירה בשכונה בפרויקט של גיא ודורון לוי.

"הסבירו לנו שהבניין יהיה צמוד לבית ספר, ושליד בית הספר יוקם פארק, ומיקום של הפרויקט נראה מצוין. העניין הוא שכשאנחנו רכשנו את הדירה, לא ניתן היה בכלל להיכנס פיזית לשכונה. בכניסה לשכונה היה שלט שאוסר על כניסה, ומתיר כניסה רק למשאיות. אני שומר חוק, אז את המגרש בשטח לא ראיתי, ובתוכניות של הקבלן קווי המתח לא הופיעו כמובן. אחרי שקנינו את הדירה ושילמנו את הכסף, חיכינו למועד שניתן יהיה להיכנס לשכונה כדי לראות את המגרש, עד שיום אחד, נפתחה הגישה והוסרו השלטים שאוסרים על כניסה לשכונה. רק אז ראינו את הסמיכות של הבניינים לקווי המתח".

רק אז, לפני שלוש שנים, החל למעשה המאבק להעתקת קווי המתח. "הכי הטרידה אותנו סמיכות קווי המתח לבית הספר שנמצא במרחק 50 מטרים בלבד מהם", הוסיף דור. "הבאנו בודק קרינה שמצא שישנה קרינה בגובה 3.8 מיליגאוס, כאשר ההמלצות של המשרד להגנת הסביבה היו לשהות במקום שקיימת בו רמת קרינה של עד 2 מיליגאוס. ואז יום בהיר אחד, החליטו להעלות את רף הקרינה המותרת ל-4 מיליגאוס. למה? כי מבחינה כלכלית ככל שהרף יותר גבוה ניתן לבנות יותר קרוב לקו המתח".

בניית בית הספר הצומח במתחם A הסתיימה כבר לפני שנה, אך לפני תחילת שנת הלימודים הקודמת לא היו בו מספיק תלמידים ובית הספר לא נפתח. "אנשים מצאו פתרונות זמניים, חלק מהתושבים החליטו לא להיכנס לדירות במתחם A ולשכור בינתיים דירות במתחם B כדי שהילדים ילמדו שם בבית הספר, תושבים מראש העין הישנה שעברו לחדשה, השאירו את הילדים ללמוד בבתי הספר בעיר הוותיקה", מספר דור.

"השנה, אחרי שהעירייה עמדה על כך שהקרינה בבית הספר הצומח אינה מסוכנת והסכימה להתקין בבית הספר חיישנים, התחילו התלמידים ללמוד בבית הספר, אבל לפני חודש נמדדה בבית הספר קרינה של למעלה מ-3 מיליגאוס, וההורים פתחו בשביתה. ראש העירייה ישב עם ההורים והוחלט שאחרי החגים הילדים יעברו ללמוד בבית ספר אחר בשכונת נווה אפק. כרגע בבית הספר הצומח לומדים רק ילדים שההורים החליטו לשלוח לבית הספר מחוסר ברירה, כי בית הספר בשכונה B מלא. אבל עוד מעט תסתיים הקמה של בית ספר חדש נוסף במתחם B והילדים בבית הספר הצומח יעברו אליו ובית הספר יתרוקן".

לדברי דור, ההורים לא מרפים מהמאבק להעתקת קווי המתח מהעיר: "הבעיה של הקרינה לא מעניינת את העירייה או את חברי המועצה. הם לא גרים פה ולא שולחים את הילדים לבית ספר. גם את המדינה זה לא מעניין כי היא כבר שיווקה את הקרקע בלי בעיה. זכו פה בפרויקטים של מחיר למשתכן והולכים למכור לזוגות צעירים דירות ממש ליד קווי המתח. אנחנו לא נרפה עד שיעתיקו את קווי המתח מכאן. אלה עמודי חשמל ענקיים שלא אמורים להיות בשכונת מגורים".

מדד תשומות הבנייה

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בנק ישראל לא משנה ריבית לפני בחירות? ההיסטוריה מספרת סיפור אחר

ימים ספורים לפני הבחירות, מדד ספטמבר הנמוך מהצפוי מספק לכאורה סיבה להפחתת ריבית נוספת ● בדיקת 12 מערכות בחירות מאז 1999 מגלה כי בשבע מהן שינה בנק ישראל את הריבית בהחלטה האחרונה לפני הקלפיות ● מה בשוק מעריכים שיקרה הפעם?

אילון מאסק, מייסד spaceX / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ההכנסות של SpaceX זינקו ב-161% ברבעון השלישי, המניה עולה במסחר המאוחר

ההכנסות של חברת החלל של אילון מאסק ברבעון השלישי עמדו על 14.58 מיליארד דולר, לעומת צפי של 12.7 מיליארד דולר, והרווח היה 35 סנט למניה, הרבה מעל הצפי • מניית SpaceX עולה ב-2.5% במסחר המאוחר

צוללת בלתי מאוישת מתוצרת ISE / צילום: אלביט מערכות

אלביט מסתערת על שוק הצוללות הבלתי מאוישות

אלביט רכשה חברת רובוטיקה ימית מקנדה ומחזקת את פעילותה בתחום הכלים הצוללים הבלתי מאוישים, הנחשב לאחד ממנועי הצמיחה הבולטים בשוק הביטחון הימי

ברק רוזן וצחי ארבוב / צילום: איל יצהר, אלכס פרגמנט

ישראל קנדה התכווצה: מהמיזוג הגדול של ענף הנדל"ן התאדו כ-3 מיליארד שקל

החולשה בשוק דירות היוקרה, ובת"א בפרט, גובה מחיר מעסקת השנה בנדל"ן: מיזוג ישראל קנדה-אקרו משקף כעת שווי של כ-7 מיליארד שקל לחברה המאוחדת, לאחר שהרוכשת איבדה מעל לשליש משווייה ● בנוסף, חלק מהתשלום המזומן לבעלי השליטה באקרו נדחה לסוף 2027

שלומי פוגל + אסי שמלצר - בעלים של מספנות ישראל / צילום: איל יצהר

יותר מ-100 מיליון דולר: העסקה שנרקמת בין רפאל ומספנות ישראל לקפריסין

שיתוף הפעולה הביטחוני בין ירושלים לניקוסיה מעמיק • אחרי הדיווח על רצון קפריסאי לרכוש את כיפת ברזל, מסתמנת עסקת ענק לאספקת כלי שיט ממספנות ישראל המצוידים במערכות נשק של רפאל ● מניית מספנות ישראל מגיבה ● העסקה מצטרפת לשורת הצלחות של התעשיות הביטחוניות באירופה

פנסיה. האם דירוג האיכות של ישראל ישתנה? / אילוסטרציה: Shutterstock

מומחי הפנסיה תוקפים את תוכנית האוצר: "תגרום לירידה משמעותית בדירוג איכות מערכת הפנסיה בישראל"

מדד איכות הפנסיה העולמי של מרש (לשעבר מרסר) מציב את ישראל גם השנה במקום החמישי בעולם, אך תוכנית האוצר להקטנת ההפרשות לפנסיה בגילאים הצעירים עלולה לטענת מומחים לסכן את ההישג ● כותב המחקר מאוניברסיטת ת"א עבור מרש, פרופ' וייס לגלובס: "הקטנת החסכון לפנסיה בגיל צעיר תפגע בהקף הפנסיות"

צוקים. אין מכרזים חדשים לשיווק קרקעות / צילום: איל יצהר

75 מציעים על 12 מגרשים: היזמים הסתערו על המכרז הזה

מאז אוגוסט 2022 לא שווק בערבה מכרז על קרקע לבנייה חדשה - ואולי דווקא משום כך זכה המכרז ביישוב הקטן צוקים לביקוש גדול כל כך ● המחירים, כמובן, נמוכים למדי: על כל 12 המגרשים ישלמו היזמים כ־7 מיליון שקל, כולל הוצאות פיתוח

נשיא איראן לשעבר מוחמד ח'אתמי (במרכז) / צילום: Reuters, Rouzbeh Fouladi/ZUMA Press Wire

הביקורת המפתיעה של נשיא איראן לשעבר על הסיוע לפלסטינים

כותרות העיתונים בעולם: במדינות המפרץ מעריכים שהסכנה האמיתית היא הסלמה לא מתוכננת, נשיא איראן לשעבר עורר סערה עם ביקורת מפתיעה, וקיפאון בשיחות בין ישראל ללבנון • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות על רקע ירידת מחירי הנפט ותשואות האג"ח

נאסד"ק ללא שינוי, דאו ג'ונס טיפס ב-0.9% ● בורסות אירופה ננעלו בירידות ● טאואר נפלה בכ-8%, מאנדיי זינקה ● למרות הריבאונד בוול סטריט - בורסת סיאול נפלה בקרוב ל-4% בהובלת מניות השבבים ● מחירי הנפט ירדו לאחר הדיווחים על התקדמות דיפלומטית בין ארה"ב לאיראן

תקנות הבטיחות החדשות בענף הבנייה / צילום: Shutterstock

משרד העבודה מבקש לדחות בשנה את אכיפת אחד מסעיפי תקנות הבטיחות

בעקבות פניית התאחדות הקבלנים, משרד העבודה שוקל לדחות את אכיפת אחד מסעיפי תקנות הבטיחות החדשות, אך מותיר על כנן את החובות למנות בקר בטיחות ולהכין תוכנית בטיחות

נטפליקס (בעיגול: טד סרנדוס, מנכ''ל נטפליקס) / צילום: Reuters, USA TODAY Network

נטפליקס עקפה את צפי הרווח אך התחזית מאכזבת. המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 12.87 מיליארד דולר, ובכך עמדה בתחזיות האנליסטים, שעמדו על 12.88 מיליארד דולר בשורת הרווח למניה דיווחה החברה על 0.87 דולר, מעל לתחזיות האנליסטים ● צופה להכנסות של 13.44 מיליארד דולר ברבעון הרביעי, פחות מהצפי

חן והראל שפירא / איור: גיל ג'יבלי

שפיר מוכרת לאלייד את חברות חלוקת הגז הטבעי תמורת 230 מיליון שקל

קבוצת התשתיות מוכרת לקרן אלייד את מלוא החזקותיה בחברות "סופר אנ.ג'י" ו"סופר אנ.ג'י חדרה והעמקים" תמורת 230 מיליון שקל ● העסקה צפויה להניב לשפיר רווח של עד 100 מיליון שקל, וכוללת אופציה לאלייד לתשלום עתידי של 130 מיליון שקל נוספים ● המהלך משתלב באסטרטגיית החברה למימוש נכסים בשלים, ועשוי לסלול את הדרך להגדלת החזקותיה בבית הזיקוק באשדוד

מנכ''ל ריינאייר מייקל אולירי / צילום: ap, Virginia Mayo

"בשיעור הגבוה ביותר בהיסטוריה": האזהרה של מנכ"ל ריינאייר

כתוצאה מהמלחמה עם איראן ועליית מחיר הנפט: מנכ"ל חברת הלאוקוסט ריינאייר טוען כי מחירי הטיסות באירופה צפויים לזנק בשיעור הגבוה ביותר בהיסטוריה ● חברות הלאוקוסט רגישות יותר לתנודות במחירי הדלק, ולכן צפויות להיפגע מהן יותר

בניין מגורים עם גג סולארי / צילום: וולטה סולאר

רשות החשמל הכריעה: התשלום על חשמל מגגות סולאריים יפחת דרמטית

רשות החשמל מפרסמת טיוטה לקיצוץ הדרגתי בתעריפי החשמל המובטחים ליצרנים סולאריים קטנים ובינוניים החל מ-2027 ● המטרה: לצמצם את הסבסוד שמייקר את חשבון החשמל הכללי, ולעבור למודל שוק מול ספקים פרטיים ● התעריף המובטח לגגות קטנים צפוי לרדת ל-35.5 אגורות לקוט"ש ב-2030, ומשך ההסכם יתקצר ● גגות קיימים ימשיכו ליהנות מהתנאים הנוכחיים

גיל אגמון, מנכ''ל ובעל השליטה בדלק רכב / צילום: אוהד רומנו

גיל אגמון מצטרף למרוץ לרכישת כאל מידי דיסקונט

בעל השליטה בדלק רכב הביע התעניינות ברכישת מניות חברת האשראי, אך ההערכות הן שירצה לרכוש אותן לפי שווי נמוך יותר בין היתר, בשל ההתרחשויות בשנה האחרונה, בה איבדה כאל את מועדון "פלייקארד" ●  ככל הנראה, השווי ינוע בין 3.2 ל-3.5 מיליארד שקל, אם כי מדובר במגעים ראשוניים

שוטרים מול חנות סגורה של לואי ויטון במילאנו / צילום: ap, Luca Bruno

בירת האופנה של אירופה בכוננות ביזה: ורסצ'ה ולואי ויטון מרוקנים חלונות ראווה

מילאנו במצב חירום בעקבות גל ביזה ואלימות שהתפשט מצרפת וכוון נגד חנויות היוקרה ● בעוד שבפריז הנזקים נאמדים ביותר ממיליארד אירו, והרשתות המסחריות נרתמות לאיתור הסחורה הגנובה, באיטליה מזהירים מנזק כלכלי ופוליטי כבד, ומקדמים עוצר ומעצרים מנהליים

מטה סטרייפ בסן פרנסיסקו / צילום: Shutterstock

דרוש: מנכ"ל מקומי לחברה גלובלית בשכר של יותר מ-100 אלף שקל לחודש

חברת התשלומים האירית־אמריקאית סטרייפ מגייסת מנהל שיוביל את הפעילות בישראל, ירחיב את צוות המכירות ויעבוד מול בנקים ורגולטורים ● טווח התגמול השנתי מגיע לכ־1.84 מיליון שקל ברוטו, אך עשוי לכלול עמלות ובונוסים התלויים בעמידה ביעדים

מגדל המפרש לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: Reuters, Florion Goga

השקעה של יותר מ-100 מיליון שקל: מגדל "הטיל" בחיפה נפתח מחדש

יותר משנה לאחר שפונה בעקבות פגיעת הדף מטיל איראני, בעלי המגדל מדווחים על חזרתו לפעילות מלאה ● בעלת הבניין הודיעה שתשקיע עוד כ-100 מיליון שקל בשדרוג המערכות והתשתיות, מעבר לעבודות השיקום שכבר בוצעו

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

מחלוקת המס ששווה מאות מיליוני שקלים

ברשות המסים דורשים למסות חלק מהמניות שעובדים ויזמים מוכרים בעסקאות סקנדרי כהכנסת עבודה, כך שתיתכן גביית מס של עד כ־50% ● בענף נערכים לקרבות משפטיים, אך ברשות מתחייבים לפרסם מדיניות אחידה ומבהירים: "יותר משאלת הכסף, חשוב לנו לתת ודאות"

גל שפירא, עומר יפת, יובל מני, עדו הר-טוב, דור מליון וליאור טנר / צילום: באדיבות גיתם

הרכש החדש של גיתם BBDO: חברת הפרסום והדיגיטל Maven

החברה נרכשה בכמה מיליוני שקלים כדי לחזק את יכולותיה של גיתם בתחומי הדיגיטל, הטכנולוגיה והבינה המלאכותית ● ערב ההתרמה של ידידי סורוקה גייס כ־4 מיליון שקל לבנייה מחדש של החטיבה להרדמה ● האוניברסיטה העברית העניקה תוארי דוקטור לשם כבוד ל־11 אישים, בהם האחיות לבית עזריאלי ● קבוצת הבינלאומי קיימה אירוע לנשים צעירות לקידום עצמאות פיננסית והשקעות בקרב דור ה־Z ● אירועים ומינויים